„Salétromsav” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Cherybot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: Kiskötőjel cseréje gondolatjelre
DorganBot (vitalap | szerkesztései)
a linkcsere
35. sor: 35. sor:
{{chemical_compound_end}}
{{chemical_compound_end}}


A '''salétromsav''' (régi nevei: ''légenysav'', ''választóvíz'') egy [[nitrogén]] alapú egybázisú [[sav]]. [[Vegyi képlet]]e: {{H}}{{N}}{{O}}<sub>3</sub>.
A '''salétromsav''' (régi nevei: ''légenysav'', ''választóvíz'') egy [[nitrogén]] alapú egybázisú [[sav]]. [[Vegyi képlet]]e: [[Hidrogén|H]]{{N}}{{O}}<sub>3</sub>.


==Felfedezése==
==Felfedezése==

A lap 2007. június 5., 19:17-kori változata

Salétromsav
Salétromsav-molekulaSalétromsav-molekula
Általános
Magyar név Salétromsav
IUPAC név Nitric acid
Egyéb nevek Választóvíz
Képlet
Moláris tömeg 63,01 g/mol
Megjelenés Színtelen, enyhén sárgás,
füstölgő folyadék
CAS-szám [7697-37-2]
EINECS (EG) szám
EG-Index szám 007-004-00-1
Tulajdonságok
Sűrűség és halmazállapot 1,37 g/cm3, folyadék
Oldhatóság vízben Korlátlanul elegyedik
Olvadáspont −22 °C (251 K)
Forráspont ~120 °C (~393 K)
Szerkezet
Kristályszerkezet -
Fizikai állandók
Képződéshő - kJ/mol
Moláris hőkapacitás - J/(mol·K)
Veszélyességi jellemzők
EU osztályozás Maró (C) , Oxidáló (O)
R-mondatok R35
S-mondatok S23, S26, S36/37/39, S45
Lobbanáspont
RTECS szám -
Rokon vegyületek
Azonos anion Nitrátok
Azonos kation
A táblázatban SI mértékegységek szerepelnek.
Ahol lehetséges, az adatok
normálállapotra (0°C, 100 kPa) vonatkoznak.
Az ezektől való eltérést egyértelműen jelezzük.

A salétromsav (régi nevei: légenysav, választóvíz) egy nitrogén alapú egybázisú sav. Vegyi képlete: HSablon:Nmeglepődött3.

Felfedezése

Geber alkimista már a 19. században kálium-nitrát, réz-szulfát és timsó desztillálása útján egy folyadékot készített, melyet aqua dissolutivanak nevezett és amely lényegében salétromsavból állt. Tisztán a legnagyobb valószínűséggel legelőször Glauber állította elő. A természetben szabad állapotban sehol sem található, de sói (nitrátok) meglehetősen el vannak terjedve, mert folytonosan képződnek a talajban, sőt egyes helyeken (a nátrium-nitrát Peruban) nagyobb mennyiségben is találhatók.

Képződése

A salétromsav sokféle módon képződik, így pl. mikor nedves nitrogén és oxigén elegyén (levegőn) elektromos szikra ugrik át; mikor hidrogént levegővel és oxigénnel keverve eldurrantunk, vagy ha hidrogénlángot oxigénnel kevert levegőbe mártunk; úgyszintén, ha ammóniagázt oxigénben elégetünk.

Gyártása

Előállítása rendszerint úgy történik, hogy kálium-vagy nátrium-nitrátot retortában tömény kénsavval melegítenek, amikor a lehűtött szedőbe salétromsav párolog át. Minthogy azonban a salétromsav már 86 °C-on (forráspontján) nitrogén-tetroxid elbomlik, egészen tiszta salétromsavat csak úgy kaphatunk, ha a lepárlást légritkított térben végezzük. A tiszta sav színtelen, a kereskedésben található (legfeljebb 68%-os) ellenben sárgás vagy vörössárga színű (acidum nitricum fumans) a szerint, amint kevesebb vagy több nitrogén-tetroxid van benne.

Az oldat fajsúlya a töménységgel arányosan növekszik:

Savtartalom (%) Fajsúly (kg/l)
5 1,029
10 1,060
20 1,120
30 1,185
40 1,251
50 1,317
60 1,347
58 1,414
70 1,423
80 1,460
90 1,495
100 1,530

Biológiai hatásai

A koncentrált salétromsav a levegőn füstölög, gőze sajátságos szagú és belehelve erősen maró. Magasabb hőmérsékleten vízre, nitrogén-tetroxidra és oxigénre bomlik, hasonlóan bomlik el a világosságon is, ezért a legtisztább salétromsav is lassankint megsárgul.

Egyike a legerélyesebb oxidáló szereknek, olyannyira, hogy a tiszta koncentrált salétromsavba mártott parázs lángra lobban, és a tömény borszesz meg a terpentinolaj lángra lobbannak. A platinacsoport és az arany kivételével, feloldja és salétromsav-sókká (nitrátokká) alakítja át a fémeket. A széntartalmú vegyületeket szintén oxidálja vagy nitrovegyületekké alakítja át. A bőrt annyira megtámadja, hogy a felhám elhal és kevés idő múlva lehámlik.

Felhasználása

A salétromsavat főleg sóinak előállítására, a lőgyapot, nitroglicerin gyártására, az aranynak más fémektől való elválasztására (ezért hívják választóvíznek) és az orvosi gyakorlatban inficiált sebek kimosására használják. A magyar a gyógyszerkönyvben hivatalos. Elvárás, hogy kloridokkal, szulfátokkal, rézzel, ólommal ne legyen szennyezve. A salétromsav és a sói is könnyen felismerhetők koncentrált kénsavban oldott difenilaminnal, amellyel szép sötétkék színű vegyületet képez.

Irodalom

Jegyzetek


Források

Külső hivatkozások

Lásd még