„Wikipédia:Szerkesztési ütközés” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
8bajbi (vitalap | szerkesztései)
6. sor: 6. sor:
# Béla elmenti a maga módosításait.
# Béla elmenti a maga módosításait.
# Aladár is megpróbál menteni. Mivel az általa szerkesztett változatban Béla változtatásai még nincsenek benne, ha a rendszer engedné a mentést, Aladár akaratlanul kitörölné Béla munkáját. Ehelyett a rendszer szerkesztési ütközést jelez Aladárnak.
# Aladár is megpróbál menteni. Mivel az általa szerkesztett változatban Béla változtatásai még nincsenek benne, ha a rendszer engedné a mentést, Aladár akaratlanul kitörölné Béla munkáját. Ehelyett a rendszer szerkesztési ütközést jelez Aladárnak.

Aladár bajban van. Béla is bajban van. Visszanéz Aladár félóra múlva és szerkeszt. Visszanéz Béla is pont félóra múlva, és szerkeszt. Már megint bajban vannak. Na és? [[User:OsvátA|OsvátA]] <sup>[[User_vita:OsvátA|Palackposta]]</sup> 2016. április 1., 12:45 (CEST)


== Mi a teendő szerkesztési ütközés esetén? ==
== Mi a teendő szerkesztési ütközés esetén? ==

A lap 2016. április 1., 12:45-kori változata

Mi a szerkesztési ütközés?

Képzeld el a következő szituációt:

  1. Aladár megnyit szerkesztésre egy lapot.
  2. Béla is szerkeszteni kezdi ugyanazt a lapot. Mivel Aladár még nem mentette el, amit módosított a szövegben, Béla szerkesztőablakában ugyanaz a szöveg lesz, ami Aladárnak kezdetben megjelent.
  3. Béla elmenti a maga módosításait.
  4. Aladár is megpróbál menteni. Mivel az általa szerkesztett változatban Béla változtatásai még nincsenek benne, ha a rendszer engedné a mentést, Aladár akaratlanul kitörölné Béla munkáját. Ehelyett a rendszer szerkesztési ütközést jelez Aladárnak.

Aladár bajban van. Béla is bajban van. Visszanéz Aladár félóra múlva és szerkeszt. Visszanéz Béla is pont félóra múlva, és szerkeszt. Már megint bajban vannak. Na és? OsvátA Palackposta 2016. április 1., 12:45 (CEST)[válasz]

Mi a teendő szerkesztési ütközés esetén?

Az első teendő, hogy ne ess kétségbe :-) A munkád nem veszett el (de ha bezárod az ablakot, vagy elnavigálsz onnan, el fog!). A szerkesztési ütközésre figyelmeztető oldalon két szövegablak van; a felsőben látod a szerkesztett lap legfrissebb szövegét, benne annak a módosításaival, akivel ütköztél. Az alsóban az a szöveg található, amit megpróbáltál elmenteni. A kettő között a két változat közötti eltéréseket mutatja a rendszer.

Ha megnyomod a mentés gombot, a felső ablak tartalma fog elmentődni; az alsó ablakból át kell oda másolnod, amit te írtál, és összedolgoznod a jelenlegi, megváltozott szöveggel. (Ha ez az összedolgozás magától értetődő – például te a lap tetejére írtál csak, a másik pedig az aljára –, akkor a rendszer általában magától is össze tudja fésülni, és nem is jelez szerkesztési ütközést.) A vágólap használata nagyban megkönnyíti a dolgodat ilyenkor.

A szerkesztési ütközéseket felügyelő program jelenleg nem tud szakaszokat kezelni, ezért akkor is a teljes szöveget kell összefésülnöd, ha csak egy fejezetet szerkesztettél. Hosszú szövegek esetében a böngésző keresés funkciója (a legtöbb böngészőben Ctrl+F) segíthet a szerkesztőablak megfelelő részére ugrani.

Hogyan kerülheted el a szerkesztési ütközéseket?

Minél több idő telik el a szerkesztés megkezdése és a mentés között, annál nagyobb az esélye, hogy közben szerkesztette valaki az oldalt, és összeütközöl vele. Sűrűn szerkesztett lapokon ezért érdemesebb több apró lépésben végezni a változtatásaidat egy nagy helyett. (Hogy mennyire gyakran szerkesztenek egy-egy oldalt, azt a laptörténetében tudod megnézni.) Az is segít, ha egyszerre csak egy helyen változtatod meg a szöveget, például a fejezetcímek melletti „szerkesztés” linkek használatával. Nagyléptékű átalakítások előtt beszéld meg a vitalapon, hogy egy darabig ne zavarjanak, vagy tedd ki a {{tataroz}}(?) sablont a lap tetejére.

Ha a szerkesztési ütközés és a mentés között megint megváltoztatja valaki a lapot, újból szerkesztési ütközést kapsz. A legsűrűbben szerkesztett vitalapokon ezért célszerű az ütközés után átmásolni a vita végére, amit írtál, és gyorsan menteni; nem mindig van idő arra, hogy elolvasd a veled ütköző által írd üzenetet, és annak megfelelően módosítsd a magadét. Ilyenkor a hozzászólásod elé írt {{sz}} sablonnal jelezheted, hogy nem volt módod elolvasni a legutóbbi üzeneteket, és nem azért írtad le esetleg mégegyszer pont ugyanazt, mint az előtted szóló, mert felületes vagy.

A szerkesztési ütközést az alapján ismeri fel a rendszer, hogy a szerkesztőoldal mikor jött létre; ezért ha egy lap elmentése után a böngésző vissza gombjával folytatod a szerkesztést, és így a korábban létrejött lapot töltöd be újra, saját magaddal is összeütközhetsz.

Visszaállítás

Ha a laptörténetből egy régi változatot megnyitva, majd elmentve visszaállítod egy lap korábbi változatát, a rendszer sosem jelez szerkesztési ütközést, így akaratlanul felülírhatod a legújabb változtatásokat. Ha van rá lehetőség, használd inkább a difflinkeken elérhető „visszavonás” linket.