„Szerkesztővita:Regasterios” változatai közötti eltérés

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Cs-mester 8 évvel ezelőtt a(z) MOL adatbázisból származó képek témában
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
201. sor: 201. sor:


:::"Az adattárban az Osl nemzetség és az abból kiszakadt családok tagjaihoz köthető valamennyi értékelhető pecsétlenyomatot igyekszem számba venni a Magyar Országos Levéltár Collectio Diplomatica Hungarica c. digitális korpusz 2010. május 31-ig közzétett anyagában (Collectio Diplo-matica Hungarica. A középkori Magyarország levéltári forrásainak adatbázisa. Internetes kiadás [DL-DF 5.1] 2010. Elérhetősége:http://www.mol.arcanum.hu/dldf/ [a továbbiakban: DL-DF adatbázis])" - [[Szerkesztő:Cs-mester|Cs-mester]] <sup>[[Szerkesztővita:Cs-mester|vita]]</sup> 2016. március 16., 11:36 (CET)
:::"Az adattárban az Osl nemzetség és az abból kiszakadt családok tagjaihoz köthető valamennyi értékelhető pecsétlenyomatot igyekszem számba venni a Magyar Országos Levéltár Collectio Diplomatica Hungarica c. digitális korpusz 2010. május 31-ig közzétett anyagában (Collectio Diplo-matica Hungarica. A középkori Magyarország levéltári forrásainak adatbázisa. Internetes kiadás [DL-DF 5.1] 2010. Elérhetősége:http://www.mol.arcanum.hu/dldf/ [a továbbiakban: DL-DF adatbázis])" - [[Szerkesztő:Cs-mester|Cs-mester]] <sup>[[Szerkesztővita:Cs-mester|vita]]</sup> 2016. március 16., 11:36 (CET)

::::Szerintem ez az adatbázis egyrészt a jellege és jelentősége miatt közkincs, másrészt pedig attól, hogy közpénzen lett létrehozva és azon is van fenntartva. A benne lévőadatok (írásos vagy képi információk) ismerete és használata minden magyar állampolgárt alanyi jogon megillet, a hivatkozási szabályok betartása mellett. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy akár üzleti célra is lehetne használni, közkincsnek minősített dolog üzleti célú használata eleve jogsértő. Az editálással az adatbázis felhasználás szabályai nem sérülnek, csupán bemutathatóbbá válik a kiemelt objektum - ezt megteszik a "tudományos" felhasználók is anélkül, hogy utalnának rá. A tudományosság határai eléggé relatívak (- vannak a wikinek is tudományos igényességgel megírt szócikkei, de hozhatnák ellenpéldákat is) és mesterkéltek, olyan esetben szoktak erre hivatkozni, ha nincsenek releváns érvek. Szerintem egy enciklopédia olvasóit hiteles és értékes információkkal kell ellátni, ennek megvalósítása ez esetben is adott - ha nem egyértelmű a nyilvános adatbázis használat, akkor egyértelművé kell tenni. - [[Szerkesztő:Cs-mester|Cs-mester]] <sup>[[Szerkesztővita:Cs-mester|vita]]</sup> 2016. március 17., 07:45 (CET)

A lap 2016. március 17., 08:46-kori változata

#c1dbd4
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Regasterios!
If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Bennófogadó 2011. március 27., 16:53 (CEST)Válasz

Re: Fájl:Magyar Cserkészszövetség logo.svg

Igen, futok még egy kört, köszönöm a türelmet! Antissimo vita 2016. február 27., 14:04 (CET)Válasz

Fájl:Eotvos Karoly Borsszem Janko karikatura.jpg

Bocsánat! Rögtön pótoltam a linket, aztán meg elfelejtettem jelezni Neked! Légy szíves ellenőrizd, oké-e így? --Harom65 vita 2016. február 28., 11:08 (CET)Válasz

ELTE LIS logo és campus képek

Üdv. Rendben, beírtam, hogy engedélykérés folyamatban. Kérdés: minden egyes esetben tegyem meg az engedélykérést? Mert sok képet töltök/töltünk fel, mivel az ELTE BTK Könyvtártudományi Intézetnek hoz létre az évfolyamom wikipédia oldalakat, erre az intézetigazgató adta a feladatot, s engedélyt adott, hogy minden olyan dokumentumot felhasználhassunk, ami az intézethez kapcsolódik. Valamint még annyit, hogy valószínűleg nem csak erről az IP-címről lesz majd szerkesztés, mert ez egy közös szerkesztői fiókként lett létrehozva.

És köszönöm, hogy szóltál.--Elte.lis vita 2016. február 28., 14:16 (CET)Válasz

ELTE-s dolgok

Üdv.

"Úgy látom, valamennyire jártas vagy a Wikipédia szerkesztésében"

Hát, szerkesztgettem, de az se ma volt :) (nem ezen a wikipédián, bár egyet igen: a Perszeusz szócikket én javítottam ki, még külsősként)

Az azonosító kérdésében: azért ez a fiók neve, mert amint vége a feladatnak, majd átveszi az intézet egyik oktatója (hogy ki azt nem tudom, de valószínű, hogy aki egyébként a honlapot, blogot és a többit is üzemelteti, frissíti). Ha mindenképpen változtatni kell rajta megtesszük, de ha nem gond, akkor maradna ez. A szerkesztői lapot időközben törötlem, mert írt az oktatóm, hogy azt vegyem le.

"Még egyszer hangsúlyoznám, hogy ha többen kívánjátok szerkeszteni a Wikipédiát, mindenki regisztráljon be külön névvel"

Akkor majd valószínűeg csak én fogok szerkeszteni, mert rajtam kívül senki nem szerkesztett még wikipédián. Ezzel szerintem nem lesz gond. Kiegészítés, 16:30-kor: Visszaírt az oktatóm, hogy akkor most végül is ki fog szerkeszteni: majd még megbeszélik :).

"Most olvasom, mit írtál a szerkesztői lapodra. Hát ez sajnos így nem elfogadható eljárás, ahogy írtam, és az sem, hogy más nem nyúlhat bele a szócikkekbe érdemben."

Értem. Bár ezt szeretnénk valahogy megoldani, leginkább azért, hogy elekrüljük a vandalizmust (és hasonlóakat).

"Ami a létrehozandó cikkeket illeti: bizonyára tudod, hogy a Wikipédiának van egy nevezetességi irányelve. Vagyis lehet, hogy magáról az intézetről lehet szócikk, de nem biztos, hogy annak minden egyes szegmenséről, oktatójáról, stb."

Aham... akkor ezt tanulmányozom még :) Illetve nem az összes oktatóról lenne cikk (nem is volt tervbe véve), csak az ismertebbekről (pl. Hajdu Ágnesről és Sebestyén Györgyről már van fenn szócikk a wikipédián, az ő szócikkeiket is kijavítanánk, kiegészítenénk) A szócikk leendő tartalma röviden: az intézetről, a története, oktatás (BA, MA, PhD), oktatók, a tanszéki könyvtárról, kapcsolódó szócikkek (pl. információtudomány, könyvtártudomyány, stb.), esetleg volt híresebb oktatók, diákok. Emellett pár aloldal is lenne, pl. a történetről, ami bővebben kifejtené a témát.

"A képek engedélyeztetése terén úgy látom, nincs más lehetőség, mint külön-külön engedélyeztetni őket, bár nem feltétlenül kell külön-külön levélben. Az engedélykérés határideje 30 nap, így meg lehet várni annak a végét és majd ha összegyűlik egy adag, akkor azokra engedélyt adni a képek linkjeinek megadásával."

Értem. – Elte.lis vita 2016. február 28., 16:25 (CET)Válasz

File:University of Texas Austin USA.JPG

A facebook-on meg tudtam osztani

https://www.facebook.com/marta.pataki.1?fref=ts


– – Mártiforrás 2016. március 6., 16:19 (CET)Válasz

Ütközés után:

https://photos.google.com/share/AF1QipNTDpVzBEvyGPIkKZ-RkiQ-IaR4og2hFTp-5cyEclJ6Z66QuSiYzcCXJ1SmDtAjkQ/photo/AF1QipO0BPrf8amRYfiVWwvnQsk1cxGiEa1Xp82WakcU?key=ZG9Kal9feXp6UUhjZHdlbWs1N1NXNTRUSkw5eVBR

A képen is javítottam.– – Mártiforrás 2016. március 6., 16:33 (CET)Válasz

Kép engedélye angolul

Kedves Regasterios, a korábbi képengedélyeztetési problémáimtól függetlenül most egy teljesen más szócikkhez kapcsolódóan valóban meg kellene kérnem egy személyt ábrázoló kép feltöltésének engedélyét a külföldi jogtulajdonostól. Próbálom megtalálni a licenc szövegeket angolul, de mindig csak magyarul jelennek meg. Az a változat kellene angol nyelven, amikor a képet ábrázoló személy örököse adja az engedélyt. Megköszönném, ha segítenél megadni a linket, ahol az eredeti angol nyelvű engedélyszöveg olvasható. Üdv. – Elkágyé vita 2016. március 7., 14:50 (CET)Válasz

@Elkágyé: úgy érted, a képen ábrázolt személy örököse? Ha igen, az nem biztos, hogy jó, mert annak a személynek az örökösétől kell az engedély, aki a fotót készítette. A kérdésedre persze válaszolok: az enwikin a Wikipedia:Example requests for permission oldalon találhatók minták engedély kéréséhez. Az örökös értelemszerűen nem creator, hanem sole owner. – Regasterios vita 2016. március 8., 20:30 (CET)Válasz

@Regasterios: Köszönöm, megnézem. – Elkágyé vita 2016. március 9., 20:42 (CET)Válasz

Fürdő nő

Mivel te töltötted fel a Fájl:Id Vastagh György Fürdő római lány.jpg-t, emiatt mutatom ezt: Vastagh György (festő) március 6-i lapváltozata. Vagyis a római lány valójában görög nő lehet - ezt Malonyai Dezső: Az akt című kötete miatt is valószínűsítem - igaz, csak a tartalomjegyzéket vagyis a műlapok jegyzékét néztem meg. Szép estét kívánok! Apród vita 2016. március 8., 00:51 (CET)Válasz

Dr. Bazsa György portréja

Üdv!

Kérhetnék egy ellenőrzést a dr bazsa györgy portjéra kép esetében, hogy minden rendben van-e. Köszönettel: udvardya

Szenes

Szia, köszönöm, hogy szóltál, sajnos nem vagyok elég körültekintő. Estefelé lesz időm elolvasni, amiket linkeltél, remélhetőleg a jövőben nem lesznek már problémák. Steinbrück Ottó Panaszfüzet 2016. március 9., 09:25 (CET)Válasz

Magyar Tamas cikke

Kedves Regasterios! Igen, azonnal intezkedtem, amint a multkori emailt megkaptam. Ujra szolok Goda Robertnek, hogy kuldje el az engedélyt. Remélem, hogy hamarosan megteszi.

Kedves Regasterios! Orulok, hogy az egyik kép engedélye megérkezett, a màsikhoz kitol kell engedélyt kérni? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Salerne77 (vitalap | szerkesztései) 2016. március 10., 16:55 (CET)Válasz

Képek a Commonsba

Iszonyat munkát végzel, megemelem előtted a kalapomat!! Egy dolog mégis megüti a szememet: lehet, hogy Kit36 szerkesztő képeit érdemes lenne úgy áttölteni a Commonsba, hogy rendes nevet adnál nekik. A druszám ezzel már nem foglalkozik, viszont a Commons policy szerint ezeket rövidesen át fogják nevezni, hogy meaningful nevük legyen. Csak gondoltam... – Burumbátor Súgd ide! 2016. március 12., 19:06 (CET)Válasz

Vitatható licencű képek

Rendben, sajnálom, hogy ennyit kellett vesződni miattuk. Steinbrück Ottó Panaszfüzet 2016. március 12., 19:08 (CET)Válasz

Huh... először is, köszönöm a bizalmad. Nem ígérek semmit, de meglátom, mit tehetek... Ide írjam neked, amire rájövök, vagy a képek vitalapjára és pingeljelek (esetleg figyelődön van)? Fauvirt vita 2016. március 13., 23:17 (CET)Válasz

@Fauvirt: Inkább a képek vitalapjára, rajta vannak a figyelőmön. Köszönöm előre is, ha szánsz rá időt. – Regasterios vita 2016. március 13., 23:34 (CET)Válasz

Magyarítandó képek

Megkérdezhetem miért álltál neki kiüríteni a magyarítandó képeket?– Bencoke vita 2016. március 15., 14:39 (CET)Válasz

@Bencoke: félreértelmeztem a helyzetet, miután a képek közül néhányat Tacsipacsi azonnalira jelölt, elnézést. Helyreállítottam mindegyiket (azt hiszem). – Regasterios vita 2016. március 15., 14:50 (CET)Válasz

Megvan az összes, igen.– Bencoke vita 2016. március 15., 14:55 (CET)Válasz

Magyar Tamasrol szolo cikk

Kedves Regasterios!

Kicseréltem a profilképet egy sajàt készitésu képre, a régi fekete-fehér képet nyugodtan toroljék a tàrbol.

Kuldjek hozzà engedélyt?

Koszonettel

Salerne (Magyar) Zsuzsanna

MOL adatbázisból származó képek

Szia!

Az általam feltöltött képek forrásmegadása a MOL vonatkozó előírásainak figyelembevételével készült. Magamat "szerzőként" minden esetben csak az általam editált változatra szerepeltettem ( - az adatbázishoz tartozó eredeti képek szerzői nem szerepelnek az adatbázisban, mivel ezek hivatali tevékenységből származnak). Az felhasznált adatbázis nyilvános, bárki által szabadon használható közkincs, csupán a hivatkozási előírásokat kell betartani. Hasonló módon járnak el az adatbázist érintően publikáló hivatásos történészek is. Az első wikire felrakott képek előtt ( - a biztonság kedvéért) írtam egy tájékoztatást kérő levelet a MOL üzenőfalára, a tudományos ismeretterjesztő (nonprofit) célú felhasználás feltételeire vonatkozóan. Választ erre nem kaptam. Mivel én már az ismert problémák miatt felhagytam a valós történelmet népszerűsítő wikis tevékenységgel, nyugodtan járj el az ügyben belátásod szerint. - Üdv.: Cs-mester vita 2016. március 16., 07:34 (CET)Válasz

Az adatbázishasználatra vonatkozó (MOL) előírás:
"• Ha az online változatot használta, kérjük írja hozzá:
Collectio Diplomatica Hungarica. A középkori Magyarország levéltári forrásainak adatbázisa. Internetes kiadás (DL-DF 5.1) 2009.
• Például:
MOL, DL 11. Collectio Diplomatica Hungarica. A középkori Magyarország levéltári forrásainak adatbázisa. Internetes kiadás (DL-DF 5.1) 2009."
Ha valaki pedig a wikis felületről származót használja, nyílván hivatkozniai is kell rá ( - így ez egyértelműen visszavezetett az eredeti adatbázisra) ; így szerintem nem sérül előírás! - Cs-mester vita 2016. március 16., 09:39 (CET)Válasz
Körmendi Tamás pl. így adja meg az egyik munkája függelékében található pecseték származási helyét:
"Az adattárban az Osl nemzetség és az abból kiszakadt családok tagjaihoz köthető valamennyi értékelhető pecsétlenyomatot igyekszem számba venni a Magyar Országos Levéltár Collectio Diplomatica Hungarica c. digitális korpusz 2010. május 31-ig közzétett anyagában (Collectio Diplo-matica Hungarica. A középkori Magyarország levéltári forrásainak adatbázisa. Internetes kiadás [DL-DF 5.1] 2010. Elérhetősége:http://www.mol.arcanum.hu/dldf/ [a továbbiakban: DL-DF adatbázis])" - Cs-mester vita 2016. március 16., 11:36 (CET)Válasz
Szerintem ez az adatbázis egyrészt a jellege és jelentősége miatt közkincs, másrészt pedig attól, hogy közpénzen lett létrehozva és azon is van fenntartva. A benne lévőadatok (írásos vagy képi információk) ismerete és használata minden magyar állampolgárt alanyi jogon megillet, a hivatkozási szabályok betartása mellett. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy akár üzleti célra is lehetne használni, közkincsnek minősített dolog üzleti célú használata eleve jogsértő. Az editálással az adatbázis felhasználás szabályai nem sérülnek, csupán bemutathatóbbá válik a kiemelt objektum - ezt megteszik a "tudományos" felhasználók is anélkül, hogy utalnának rá. A tudományosság határai eléggé relatívak (- vannak a wikinek is tudományos igényességgel megírt szócikkei, de hozhatnák ellenpéldákat is) és mesterkéltek, olyan esetben szoktak erre hivatkozni, ha nincsenek releváns érvek. Szerintem egy enciklopédia olvasóit hiteles és értékes információkkal kell ellátni, ennek megvalósítása ez esetben is adott - ha nem egyértelmű a nyilvános adatbázis használat, akkor egyértelművé kell tenni. - Cs-mester vita 2016. március 17., 07:45 (CET)Válasz