„Piri reisz” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a hivatkozás előtti szóköz törlése, egyéb apróság, ld.: WP:BÜ AWB
Rotlink (vitalap | szerkesztései)
a replace archive.today -> archive.is (domain archive.today blocked by onlinenic)
49. sor: 49. sor:
* [https://web.archive.org/web/20001005182410/www.geocities.com/Area51/Cavern/9956/piri3.html Webarchive backup: Commander Ohlmeyer's letter]
* [https://web.archive.org/web/20001005182410/www.geocities.com/Area51/Cavern/9956/piri3.html Webarchive backup: Commander Ohlmeyer's letter]
* [http://www.misteriufo.it/pirigrid3.gif Piri Reis map (black and white with comments)]
* [http://www.misteriufo.it/pirigrid3.gif Piri Reis map (black and white with comments)]
* [http://archive.today/XqgrP Piri Re'is Map of 1513]
* [http://archive.is/XqgrP Piri Re'is Map of 1513]
* [http://archive.today/XqgrP Antarctica]
* [http://archive.is/XqgrP Antarctica]
* [http://turkeyinmaps.com/piri.html#VI. Piri Reis himself explains how he actually drew this map]
* [http://turkeyinmaps.com/piri.html#VI. Piri Reis himself explains how he actually drew this map]
* [http://xoomer.virgilio.it/dicuoghi/Piri_Reis/PiriReis_eng.htm Shows how the land mass at the bottom is actually the continuation of South America]
* [http://xoomer.virgilio.it/dicuoghi/Piri_Reis/PiriReis_eng.htm Shows how the land mass at the bottom is actually the continuation of South America]

A lap 2016. február 14., 13:25-kori változata

Piri reisz
Születettاحمد مُحیی‌الدین پیری
1470
Elhunyt1554 (83-84 évesen)[1]
Kairó[2]
Állampolgárságaoszmán
Foglalkozása
Halál okalefejezés
A Wikimédia Commons tartalmaz Piri reisz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Piri reisz első világtérképének fennmaradt része (1513)
(jobbra fent Afrika, bal oldalon Dél-Amerika partvonala látható)

Piri reisz (teljes nevén Hadzsi Muhiddin Piri Ibn Hadzsi Mehmed) (körülbelül 1465 – 1554 vagy 1555) egy oszmán török tengernagy (= reisz) és térképész volt, aki valamikor 1465 és 1470 között született Gallipoliban az égei-tenger törökországi partvidékén.

Az Újvilágot is ábrázoló világtérképet szerkesztett. Erről a térképről csak az Atlanti-óceánt ábrázoló rész maradt fenn. Piri reisz térképe csak 1929-ben, a szultáni palota, a Topkapi Szeráj restaurálása közben került elő.

Élete

Piri reisz nagybátyja, Kemál reisz szolgálatába állt, aki 1481-ben kegyvesztetté vált, ezt követően corsaróként (kalózként) kereste kenyerét. Nagybátyjával bejárta a Földközi-medencét, közben megtanult görögül, olaszul, spanyolul és portugálul.

1499–1502 között az oszmán szultán hadseregébe állt és harcolt Velence ellen, de részt vett az első és a második lepantói csatában is (1499-ben és 1500-ban). 1511-ben, nagybátyja halála után visszatért Gallipoliba. A hajókon Piri reisz gyakran készített jegyzeteket, amelyeket később könyvben összegezett. 1516-17-ben részt vett az Egyiptom elleni hadjáratban. 1522-ben jelen volt Rodosz ostrománál.

1526-ban készült el a Tengerek könyve című műve, amelyet Szulejmán szultánnak ajánlott. Az elkövetkező években elérte a Déli-tengerek beglerbégje (kapudánpasája) rangot. Ezt követően a Vörös-tenger és az Arab-tenger, illetve az Indiai-óceánon teljesített szolgálatot. 1548-ban visszafoglalta Ádent, majd 1552-ben Hormuz ellen indult, de csupán Maszkat erősséget sikerült bevennie, és Bászrába vonult az ottani oszmán pasa segítségéért. 1553-ban tért vissza Szuezbe két hajójával, de mivel nem járt sikerrel a túlerőben levő portugálokkal szemben, és Kubat bászrai pasa intrikája is célt ért Isztambulban, halálra ítélték és kivégezték. Halálakor már 80 éves múlt.

Térképe

Piri reisz ismert térképe 1513-ban készült. A 65×90 cm nagyságú, őz- vagy gazellabőrre festett térkép Közép- és Dél-Amerikát, az Ibériai-félszigetet és Afrika nyugati részét ábrázolja, s egyes elméletek szerint az Antarktisz partvonala is megjelenik a térképen.[3][4] A térképpel foglalkozókat leginkább Amerika és a jeges kontinens ábrázolása foglalkoztatja mind a mai napig, bár a térkép más aspektusai is érdekesek.

Hajózási könyve

Dardanellák

Piri reisz a Tengerek könyve (Kitab-ı Bahriye) címet viselő munkája 215 kikötő-, sziget-, és szorostérképet tartalmaz. A mű két nagyobb részre bontható. Az első lényegében egy elméleti bevezető, amely foglalkozik a navigáció, a térképészet, a széljárások és a tengeráramlások kérdésével, de ír az iránytű használatáról, az Egyenlítőről és a térítőkről is. Ezen felül sorra veszi a korban ismert tengereket, valamint a térképészet történetét is leírja a nyugati felfedezések eredményeit, Afrika megkerülését, a portugálok Dzsidda elleni ostromát, de visszaköszön Kolumbusz neve is: „Volt egy Kolumbusz nevű okos ember Genovában”. A második, jóval hosszabb egység a Mediterráneum részletes, láthatóan gyakorlati használatra írt leírása, amelyben sorra veszi a partokat, sekélyeseket, kikötőket és vízlelő helyeket, de megmutatkozik Piri reisz műveltsége is, rengeteg anekdota, legenda és kulturális érdekesség is színesíti a Tengerek könyvét.

A könyv első verziója 1521-ben készült el, majd 1525-ben átdolgozta, s elküldte I. Szulejmán szultánnak is. A Kitab-ı Bahriye-t, akárcsak az 1513-as térképet, a 20. század elején fedezték fel újra, s azóta többször újra kiadták.

Lásd még

Hivatkozás

  1. Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Union List of Artist Names (angol nyelven), 2018. június 28. (Hozzáférés: 2021. május 21.)
  3. http://www.world-mysteries.com/new_sar_1.shtml
  4. https://web.archive.org/web/20130509192837/http://terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/piri_reis.html

További információk