„Sopron-Déli pályaudvar” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Története: Belső hivatkozások hozzáadása/eltávolítása
BinBot (vitalap | szerkesztései)
a Évszámok és más számok toldalékának hangrendi egyeztetése kézi ellenőrzéssel
36. sor: 36. sor:


==Érdekesség==
==Érdekesség==
*[[1954]]-ban az állomás [[Bécsújhely]] felőli váltókörzete és bejárati jelzője között, a Terv utcai átjárónál egy megálló létesült ''[[Sopron-Gyártelep megállóhely|Sopron-Gyártelep]]'' néven, amely a [[Sopron]]-[[Ágfalva]] közötti személyszállítás [[1969]]-es megszűnéséig működött.
*[[1954]]-ben az állomás [[Bécsújhely]] felőli váltókörzete és bejárati jelzője között, a Terv utcai átjárónál egy megálló létesült ''[[Sopron-Gyártelep megállóhely|Sopron-Gyártelep]]'' néven, amely a [[Sopron]]-[[Ágfalva]] közötti személyszállítás [[1969]]-es megszűnéséig működött.
*Az [[1975]]-ben [[Jules Verne]] regényéből készült [[Sztrogoff Mihály (televíziós sorozat)|Sztrogoff Mihály]] című koprodukciós tévésorozatban ez az állomás volt a [[moszkva]]i pályaudvar.
*Az [[1975]]-ben [[Jules Verne]] regényéből készült [[Sztrogoff Mihály (televíziós sorozat)|Sztrogoff Mihály]] című koprodukciós tévésorozatban ez az állomás volt a [[moszkva]]i pályaudvar.



A lap 2016. január 18., 18:17-kori változata

Sopron-Déli pályaudvar
A pályaudvar 2010 novemberében
A pályaudvar 2010 novemberében
Cím
OrszágMagyarország
Hely Magyarország, Sopron, Baross utca 3.
NévadóDéli Vasút (közlekedési társaság)
TervezőMathias von Schönerer
Felhasználási területszórakozóhely
Része ennekMagyarország vasúti közlekedése
Szomszédos állomásokSopron vasútállomás (Sopron–Bécsújhely-vasútvonal)
Időzónaközép-európai idő
Vasútvonalak
Elhelyezkedése
Sopron-Déli pályaudvar (Magyarország)
Sopron-Déli pályaudvar
Sopron-Déli pályaudvar
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 41′ 06″, k. h. 16° 34′ 25″Koordináták: é. sz. 47° 41′ 06″, k. h. 16° 34′ 25″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Sopron-Déli pályaudvar témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A soproni Déli pályaudvar Sopron első pályaudvara volt, ami 1847 és 1998 között működött.

Története

A pályaudvart a Sopron–Németújhelyi Vasút tulajdonában 1847. augusztus 20-án adták át a forgalomnak a Sopron–Bécsújhely-vasútvonallal egyidőben. A felvételi épület építése Mathias von Schönerer tervei alapján történt, aki később forgalomiránytóként is tevékenykedett az állomáson. A soproni állomás sajtossága volt, hogy fedett peronnal rendelkezett, vagyis egy falazott pilléreken álló önálló vonatfogadó csarnokot is építettek az utasok kényelme érdekében.Az épületet, 1902-ben Posel Gusztáv a Déli Vasút építési igazgatójának tervei alapján jelentősen kibővítették, átépítették.

Az állomáshoz 1865-ben csatlakozott egy új, a Déli Vasút tulajdonában lévő Sopron–Szombathely-Nagykanizsa vasútvonal.Ennek átadása 1865. szeptember 20.

1876-ban csatlakozott a városhoz a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút (GySEV) is, amelynek ekkor épült a saját állomása (ez ma a soproni nagyállomás), az első pályaudvar ekkor került a Déli Vasút kizárólagos tulajdonába, és kapta meg a Déli pályaudvar nevet.

A millennium idején, majd néhány évvel később a 20. század legelején több átfogó korszerűsítés is történt az állomáson, váltóállító központok épültek, illetve átadták az új neoreneszánsz főépületet is. Az állomás ebben a korszakban jelentős forgalommal rendelkezett, ennek egyik jele, hogy az 1900-ban átadott soproni villamos, amelynek 1923-as megszűnéséig a Déli pályaudvar volt az egyik végállomása.

A II. világháború idején a pályaudvar a bombázások során is jelentős károkat szenvedett, (legsúlyosabban a neoreneszánsz főépület sérült) így korábbi fényében már soha többé sem csilloghatott.

A háború után az állomás a Sopron–Szombathely-vasútvonallal együtt MÁV tulajdonába került, de a Szombathely felé közlekedő vonatok továbbra is a GYSEV pályaudvar érintése nélkül közlekedtek. 1969. január 5-én megszűnt a személyszállítás Sopron és Ágfalva között, a szombathelyi vonatok pedig a későbbiekben már érintették a GYSEV pályaudvart. Mivel a GYSEV pályaudvar a belváros közelében található, éppen ezért a szombathelyi vonatok utasai fokozatosan tértek át a GYSEV pályaudvaron való le, -és felszállásra.

Az utolsó személyvonat 1998. május 23-án indult el a Déli pályaudvarról. 1999. január 14-től a soproni Déli pályaudvar nyílt vonalnak tekintendő. A vágányai közül az átmenő fővágány szolgálja a Sopron-Bécsújhely közötti vonatok áthaladását, a többit a közelben lévő gyárak használják kocsitárolásra. A Sopron–Bécsújhely-vasútvonal (amelyen az állomás is található) magyarországi szakasz jelenleg a GySEV tulajdonában van, 2001. december 1-jén a Sopron–Szombathely-vasútvonal is a GySEV-hez került. Az állomás forgalmát a GYSEV pályaudvarról irányítják Központi Forgalom Irányító (KÖFI) segítségével. Az felvételi épületben az állomás megszűnése óta szórakozóhely működik. 2010-ben az épület új festést kapott, ezenkívül 2012-ben felújításra került a Kossuth Lajos utcánál lévő 1. számú váltóőr-torony, a tervek szerint egy új egészségügyi intézmény részét fogja képezni.

2016. január 18-án hajnalban a felvételi épületben működő raktár kigyulladt, ezért az épület egyik fele megrongálódott.[1]

Megközelítése városi tömegközlekedéssel

  • 4, 16 (A megálló neve: Baross utca, Déli pályaudvar)

Érdekesség

Források

  1. [1]