„Kondroitin-szulfát” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
3. sor: 3. sor:


== Orvosi felhasználás ==
== Orvosi felhasználás ==
Az ízületi degeneratív folyamatokban a porc kondroitin-szulfát tartalma – specifikus oldó enzimek hatására – jelentősen csökken, ennek következtében csökken a vízmegkötő képesség, progresszív porc degeneráció alakul ki, és romlik az ízületi funkció. <div>A kondroitin-szulfát alkalmazása helyreállítja az ízületi porc anyagcsere-egyensúlyát. Hatóanyaga, a kondroitin-szulfát fokozza a proteoglikán- és kollagén szintézist, valamint a synoviocyták hialuronsav termelését, egyúttal gátolja a kondrolitikus enzimaktivitást. Ennek következtében lassul az arthrosis progressziója, a porc további kopása csökken, vagy megszűnik, alkalmazása visszaadja a porc mechanikus tulajdonságait. A klinikai eredmények azt mutatják, hogy a kondroitin-szulfát terápia után a fájdalom jelentősen csökken, vagy megszűnik. A legtöbb esetben javul az ízület mozgathatósága és egyúttal csökkenthető az analgetikumok fogyasztása.<br>
Az [[ízület]]i degeneratív folyamatokban a porc kondroitin-szulfát tartalma – specifikus oldó [[enzim]]ek hatására – jelentősen csökken, ennek következtében csökken a vízmegkötő képesség, progresszív porc degeneráció alakul ki, és romlik az ízületi funkció.&nbsp;<div>A kondroitin-szulfát alkalmazása helyreállítja az ízületi porc anyagcsere-egyensúlyát. Hatóanyaga, a kondroitin-szulfát fokozza a proteoglikán- és kollagén szintézist, valamint a [[synoviocyták hialuronsav]] termelését, egyúttal gátolja a kondrolitikus enzimaktivitást. Ennek következtében lassul az [[arthrosis]] progressziója, a porc további kopása csökken, vagy megszűnik, alkalmazása visszaadja a porc mechanikus tulajdonságait. A klinikai eredmények azt mutatják, hogy a kondroitin-szulfát terápia után a [[fájdalom]] jelentősen csökken, vagy megszűnik. A legtöbb esetben javul az ízület mozgathatósága és egyúttal csökkenthető az analgetikumok fogyasztása.<br>
</div><div>
</div><div>
* Erősíti a porcokat és elősegíti azok regenerálódását
* Erősíti a porcokat és elősegíti azok regenerálódását
* Növeli a kötőszövet erejét és rugalmasságát
* Növeli a kötőszövet erejét és rugalmasságát
* Hozzájárul az ízületek egészségének megőrzéséhez
* Hozzájárul az ízületek egészségének megőrzéséhez
* Csökkenti az ízületi fájdalmakat és a gyulladást
* Csökkenti az ízületi fájdalmakat és a [[gyulladás]]t
</div><div>
</div><div>
* Segítséget nyújt a károsodott csontok gyógyulásában<br>
* Segítséget nyújt a károsodott [[csont]]ok gyógyulásában<br>
<div><br>
<div><br>
</div></div>
</div></div>

A lap 2016. január 9., 20:07-kori változata

Kémiai szerkezete: Kondroitin-4-szulfát: R1 = H; R2 = SO3H; R3 = H. Kondroitin-6-szulfát: R1 = SO3H; R2, R3 = H.

A kondroitin-szulfát a porc egyik fő alkotóeleme, amit kiváló vízmegkötő képesség jellemez. Ezáltal biztosítja a porc mechanikus-elasztikus tulajdonságait. 

Orvosi felhasználás

Az ízületi degeneratív folyamatokban a porc kondroitin-szulfát tartalma – specifikus oldó enzimek hatására – jelentősen csökken, ennek következtében csökken a vízmegkötő képesség, progresszív porc degeneráció alakul ki, és romlik az ízületi funkció. 

A kondroitin-szulfát alkalmazása helyreállítja az ízületi porc anyagcsere-egyensúlyát. Hatóanyaga, a kondroitin-szulfát fokozza a proteoglikán- és kollagén szintézist, valamint a synoviocyták hialuronsav termelését, egyúttal gátolja a kondrolitikus enzimaktivitást. Ennek következtében lassul az arthrosis progressziója, a porc további kopása csökken, vagy megszűnik, alkalmazása visszaadja a porc mechanikus tulajdonságait. A klinikai eredmények azt mutatják, hogy a kondroitin-szulfát terápia után a fájdalom jelentősen csökken, vagy megszűnik. A legtöbb esetben javul az ízület mozgathatósága és egyúttal csökkenthető az analgetikumok fogyasztása.
  • Erősíti a porcokat és elősegíti azok regenerálódását
  • Növeli a kötőszövet erejét és rugalmasságát
  • Hozzájárul az ízületek egészségének megőrzéséhez
  • Csökkenti az ízületi fájdalmakat és a gyulladást
  • Segítséget nyújt a károsodott csontok gyógyulásában

Szinergizmus

A kondroitin glükozaminnal, MSM-mel illetve C-vitaminnal együtt alkalmazva támogatják egymás hatását.

Előállítás

A legtöbb kondroitin-szulfát sertés és szarvasmarha légcsövéből, orrából és füléből kerül előállításra. Tengeri állatok is alkalmasak, hogy a porcaikból kivonják a kondroitint.

References