„A Gyűrűk Ura (filmsorozat)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a forráshivatkozás-javítás
358. sor: 358. sor:


{{kép|John Howe 2003.jpg|175px|balra|John Howe 2003-ban}}
{{kép|John Howe 2003.jpg|175px|balra|John Howe 2003-ban}}
Jackson realisztikusan akarta bemutatni Tolkien világát, hogy az a nézők számára hihető legyen. [[Hobbitfalva|Hobbitfalvát]] már hónapokkal a forgatás előtt megépítették, hogy a célzottan elültetett növényeknek legyen idejük megnőni.<ref>{{cite web|url=http://archives.theonering.net/perl/newsview/1/923891184|title=Hobbiton Is Being Built|date=1999-04-11|accessdate=2015-12-31|work=The One Ring}}</ref> A különböző fantasztikus lényeket a biológia törvényeit követve tervezték meg, kigondolva csont- és izomzatukat, hogy hihetően tudják mozgásukat animálni. A Weta Workshop {{szám|48000}} páncéltartozékot, 500 íjat és {{10000}} nyílvesszőt készített a filmekhez, továbbá számos gumi testkiegészítőt (csak a színészeknek például {{szám|1800}} párnyi hobbit-lábfejet, továbbá számos fület, orrot és fejet a tündéket, törpöket, orkokat, goblinokat és hobbitokat játszó színészeknek és statisztáknak). A projekt során kb. {{szám|19000}} jelmez készült. Minden egyes kelléket egyedileg teremtett meg a Művészeti Részleg, ráadásul több példányban, különböző méretekben (erre azért volt szükség a filmezésnél, hogy a kész filmben a hobbitok, törpök és goblinok kisebbnek tűnjenek az embereknél, tündéknél és orkoknál).
Jackson realisztikusan akarta bemutatni Tolkien világát, hogy az a nézők számára hihető legyen. [[Hobbitfalva|Hobbitfalvát]] már hónapokkal a forgatás előtt megépítették, hogy a célzottan elültetett növényeknek legyen idejük megnőni.<ref name="Hobbiton">{{cite web|url=http://archives.theonering.net/perl/newsview/1/923891184|title=Hobbiton Is Being Built|date=1999-04-11|accessdate=2015-12-31|work=The One Ring}}</ref> A különböző fantasztikus lényeket a biológia törvényeit követve tervezték meg, kigondolva csont- és izomzatukat, hogy hihetően tudják mozgásukat animálni. A Weta Workshop {{szám|48000}} páncéltartozékot, 500 íjat és {{10000}} nyílvesszőt készített a filmekhez, továbbá számos gumi testkiegészítőt (csak a színészeknek például {{szám|1800}} párnyi hobbit-lábfejet, továbbá számos fület, orrot és fejet a tündéket, törpöket, orkokat, goblinokat és hobbitokat játszó színészeknek és statisztáknak). A projekt során kb. {{szám|19000}} jelmez készült. Minden egyes kelléket egyedileg teremtett meg a Művészeti Részleg, ráadásul több példányban, különböző méretekben (erre azért volt szükség a filmezésnél, hogy a kész filmben a hobbitok, törpök és goblinok kisebbnek tűnjenek az embereknél, tündéknél és orkoknál).


== Produkció ==
== Produkció ==

A lap 2015. december 31., 22:38-kori változata

A Gyűrűk Ura
(The Lord of the Rings)
2001-es új-zélandi–amerikai filmtrilógia

RendezőPeter Jackson
ProducerPeter Jackson
Barrie M. Osborne
Tim Sanders
Fran Walsh
AlapműJ. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Műfaj
ForgatókönyvíróFran Walsh
Philippa Boyens
Peter Jackson
FőszerepbenElijah Wood
Ian McKellen
Viggo Mortensen
Sean Astin
John Rhys-Davies
Orlando Bloom
ZeneHoward Shore
OperatőrAndrew Lesnie
Gyártás
GyártóNew Line Cinema
WingNut Films
Ország USA
 Új-Zéland
Nyelvangol
+ magyar (szinkron)
JátékidőA Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
171 perc
A Gyűrűk Ura: A két torony
172 perc
A Gyűrűk Ura: A király visszatér
184 perc
KöltségvetésA Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
kb. 93 000 000 dollár
A Gyűrűk Ura: A két torony
kb. 95 000 000 dollár
A Gyűrűk Ura: A király visszatér
kb. 94 000 000 dollár
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA New Line Cinema
Magyarország InterCom
BemutatóA Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
USA 2001. december 19.
Magyarország 2002. január 10.
A Gyűrűk Ura: A két torony
USA 2002. december 18.
Magyarország 2003. január 9.
A Gyűrűk Ura: A király visszatér
Új-Zéland 2003. december 17.
Magyarország 2004. január 8.
KorhatárUSA PG-13
Magyarország Csak 15 éven felülieknek megtekinthető.
BevételA Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
871 530 324 dollár
A Gyűrűk Ura: A két torony
926 047 111 dollár
A Gyűrűk Ura: A király visszatér
1 119 929 521 dollár (A Gyűrűk Ura: A király visszatér)
Kronológia
KövetkezőA hobbit
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A Gyűrűk Ura témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Gyűrűk Ura (angolul: The Lord of the Rings) a New Line Cinema J. R. R. Tolkien azonos című regényén alapuló, 1999-től 2003-ig forgatott, 2001-ben, 2002-ben és 2003-ban bemutatott amerikai–új-zélandi fantasy-akciófilmje Peter Jackson rendezésében. Három részből áll: A Gyűrű Szövetsége (The Fellowship of the Ring, 2001), A két torony (The Two Towers, 2002) és A király visszatér (The Return of the King, 2003). A film forgatókönyvét Peter Jackson, Fran Walsh, Philippa Boyens és Barrie M. Osborne írta, a filmzenét Howard Shore szerezte. A főszereplők Ian McKellen (Gandalf), Elijah Wood (Zsákos Frodó), Viggo Mortensen (Aragorn), Sean Astin (Csavardi Samu), Orlando Bloom (Legolas), John Rhys-Davies (Gimli), Andy Serkis (Gollam), és Christopher Lee (Szarumán). 2012-től 2014-ig mutatják be A hobbit filmtrilógiát, ami A Gyűrűk Ura előtörténetét képezi.

Szereplők

Főszereplők (mind a három filmben szerepelnek)

  • Elijah Wood mint Zsákos Frodó (Frodo Baggins) (magyar hangja Csőre Gábor), egy megyei hobbit, aki megörökli bácsikájától, Bilbótól a Szauron által kovácsolt Egy Gyűrűt, és elindul annak elpusztítására. Völgyzugolyban tagja lesz a Gyűrű Szövetségének, és elindul az Orodruin, a Végzet Hegye felé. A Szövetség széthullása után szolgájával, Csavardi Samuval indul el Mordorba. A király visszatérben sikerül elpusztítania a Gyűrűt. Szauron bukása után elhajózik Valinorba.
  • Sir Ian McKellen mint Szürke Gandalf (Gandalf the Gray) (magyar hangja Bács Ferenc), a mágus, akinek tanácsára Frodó elindul elpusztítani az Egy Gyűrűt. A Gyűrű Szövetségének tagja. Khazad-dûm hídján megküzd egy balroggal, és lezuhan a mélybe. A két toronyban visszatér mint Fehér Gandalf, és segíti a Szövetség megmaradt tagjait a háborúban. A király visszatérben Gondorba megy, és részt vesz a Minas Tirith és a Morannon előtt vívott csatában. Mordor pusztulása után elhajózik Valinorba.
  • Viggo Mortensen mint Aragorn (Aragorn) (magyar hangja Selmeczi Roland), Isildur örököse, és Gondor trónjának várományosa. Segíti Frodót eljutni Völgyzugolyba, ahol a Szövetség tagja lesz. A Szövetség széthullása után Rohanba megy, ahol részt vesz a Helm-szurdoki csatában. Innen tovvábmegy a Holtak Ösvényén, legyőzi az Umbari Kalózokat, Gondor ellenségeit, majd harcol a Minas Tirith és a Morannon előtt vívott csatában. A király visszatér végén elfoglalja Gondor trónját.
  • Sean Astin mint Csavardi Samu (Samwise Gamgee) (magyar hangja Kerekes József), Frodó szolgája és kertésze. Samu elkíséri Frodót az úton Völgyzugolyba, ahol a Gyűrű Szövetségének tagja lesz. A Szövetség felbomlása után Frodóval tart Mordorba. Szauron bukása után visszatér a Megyébe és megházasodik.
  • Orlando Bloom mint Legolas (Legolas) (magyar hangja Rékasi Károly), a Bakacsinerdő tünde-királyának, Thranduilnak a fia. Apja Völgyzugolyba küldi Elrond Tanácsába, ahol a Gyűrű Szövetségének tagja lesz. A Szövetség felbomlása után Aragornnal és Gimlivel, a törppel Rohanba mennek, majd részt vesznek a Helm-szurdoki csatában, és átvonulnak a Holtak Ösvényén. Ezután harcolnak Szauron ellen a Minas Tirith és a Morannon előtt vívott csatákban.
  • John Rhys-Davies mint Gimli (Gimli) (magyar hangja Rajhona Ádám), egy törp. II. "Vaslábú" Dáin Völgyzugolyba küldi Elrond nagytanácsára, és ott a Gyűrű Szövetségének tagja lett. A Szövetség felbomlása után Aragornnal és Legolassal, a tündével Rohanba mennek, majd részt vesznek a Helm-szurdoki csatában, és átvonulnak a Holtak Ösvényén. Ezután harcolnak Szauron ellen a Minas Tirith és a Morannon előtt vívott csatákban.
  • Andy Serkis mint Gollam (Gollum) (magyar hangja Láng Balázs), eredeti nevén Szméagol, egy eltorzult, öreg, hobbitokkal rokon lény. A történet kezdete előtt barátja, Déagol, megtalálja az Egy Gyűrűt az Anduinban, ahol Szméagollal együtt horgászik. Szméagol megfojtja a barátját, és hatalmába keríti a Gyűrűt, amit a Ködhegység alá visz. Később elveszti a Gyűrűt, amit Zsákos Bilbó, Frodó nagybátyja talál meg. A Gyűrű Szövetsége történésének idején Szauron, a Sötét Úr elfogja Gollamot, és kínzással megtudja tőle, hogy hol van a Gyűrű. Gollamot ezután elengedik Mordorból, és Móriába megy, ahol a Szövetség útja során Gandalf és Frodó észreveszik. A két torony elején Frodó elfogja, és rákényszeríti, hogy vezesse őket Mordorba. Gollam elvezeti őket Mordor Fekete Kapujához, majd onnan tovább északra, Cirith Ungol, a Pókhágó felé. Útközben Ithiliában elfogják őket a gondori helytartó fia, Faramir vezénylete alatt álló katonák. Faramir Gondorba viszi a hobbitokat és Gollamot, de Osgiliath városából elengedi őket. A király visszatérben elérnek Cirith Ungolba, ahol Gollam csapdát állít Frodónak, de Samu meghiúsítja terveit. Frodó fogságba esik, ám Samu kiszabadítja, és továbbindulnak a Végzet Hegye felé, hol Gollam elveszi Frodótól a Gyűrűt, és beleesik a Végzet Katlanába.
  • Sir Christopher Lee mint Fehér Szarumán (Saruman the White) (magyar hangja Reviczky Gábor), a Sötét Urat szolgáló gonosz mágus. Erődjébe, Vasudvardba csalja Gandalfot, majd fogságba ejti. Gandalf megszökik a Sasok Ura, Szélura Gwaihir segítségével, és hírt visz Szauron ellenségeinek Szarumán árulásáról. A mágus a Gyűrű Szövetségének útját akadályozza (rájuk omlasztja a Caradhras nevű hegyet, ezzel bekényszerítve őket Mória bányáiba, ahol Gandalf lezuhan egy szakadékba), majd orkokat küld rájuk, akiknek hobbitokat kell vinniük Vasudvardba. Az orkok nem a Szarumán által kívánt Frodót, a Gyűrűhordozót fogják el, hanem barátait, Trufát és Pippint; de őket is elveszítik, amikor a rohani lovasok rajtuk ütnek. Szarumán ezután dühében tízezer orkot és dúnföldi embert küld Rohan feldúlására, de őket legyőzik a Helm-szurdokban vívott csatában. Eközben Gandalf barátai, az entek elárasztják Vasudvardot, amelynek vizében Pippin megtalálja a Palantírt, a látókövet, amelynek segítségével Szarumán kommunikált Szauronnal. A király visszatér bővített változatában Szarumánt megöli szolgája, Kígyónyelvű Gríma.
  • Dominic Monaghan mint Borbak Trufiádok (Meriadoc Brandybuck) (magyar hangja Stohl András), becenevén Trufa, egy hobbit. Elkíséri Frodót a Gyűrű Szövetségével. A Szövetség felbomlásakor a gonosz mágus, Fehér Szarumán szolgálatában álló orkok a társával, Pippinnel együtt elrabolják, és elhurcolják Rohanon keresztül. Ott megszöknek, és Fangorn erdejébe menekülnek, ahonnan a Vasudvardi Csatába kerülnek. Szarumán bukása után a rohani lovasokkal elvágtat Minas Tirithbe, ahol a csatában megöli Szauron főkapitányát, az Angmari Boszorkánykirályt. Részt vesz a Morannoni Csatában, majd visszatér a Megyébe.
  • Billy Boyd mint Tuk Peregrin (Peregrin Took) (magyar hangja Lippai László), becenevén Pippin, egy hobbit. A Megyében csatlakozik Frodóhoz, és elkíséri Völgyzugolyba, ahol a Gyűrű Szövetségének tagja lesz. Mória kapui előtt felriasztja a Tó Őrét, majd bent a bányákban a balrogot. A Szövetség felbomlásakor a gonosz mágus, Fehér Szarumán szolgálatában álló orkok a társával, Trufával együtt elrabolják, és elhurcolják Rohanon keresztül. Ott megszöknek, és Fangorn erdejébe menekülnek, ahonnan a Vasudvardi Csatába kerülnek. Onnan Rohanba kerül, ahol belenéz egy Palantírba, amiben meglátja Szauront, a Sötét Urat. Innen Gandalf Gondorba viszi, ahol részt vesz a Minas Tirith, majd a Morannon előtt vívott csatában. Minas Tirith ostromában megvédi a máglyahaláltól az őrült uralkodó, Denethor fiát, Faramirt. Szauron bukása után visszatér a Megyébe.
  • Hugo Weaving mint Elrond (Elrond) (magyar hangja Rosta Sándor), Völgyzugoly tünde-ura. Frodó Völgyzugolyba jutása után összehívja a Nagytanácsot, amin megalakul a Gyűrű Szövetsége. A két toronyban lányát, Arwent Valinorba küldi, annak ellenére, hogy az maradni kíván, mert szerelmes a Rohanban harcoló Aragornba. A harmadik filmben a lány visszatér, Elrond pedig újrakovácsoltatja Aragorn őse, Isildur eltört kardját, a Narsilt. Ezután Dúnhargba megy Aragornhoz, és ráveszi, hogy szóllítsa harcba a Holtak Ösvényén áthaladva az ott élő elátkozott holtakat, és induljon csatába a Minas Tirithet ostromló mordori sereg ellen. A király visszatérte után elhajózik Valinorba.
  • Liv Tyler mint Arwen Undómiel (Arwen Evenstar) (magyar hangja Solecki Janka), Elrond lánya, aki szerelmes Aragornba. Frodó Völgyzugolyba tartó útján megmenekíti őt Szauron szolgái, a Gyűrűlidércek elől, és elviszi Elrond házába. Völgyzugolyban ráveszi Aragornt, hogy szálljon szembe Szauronnal. A két toronyban apja elküldi Valinorba, de a lány egy látomása után visszatér, és A király visszatérben ráveszi apját, hogy kovácsoltassa újra Aragorn őse, Isildur arnori király eltört kardját, a Narsilt. Szauron bukása után Arwen feleségül megy Aragornhoz, és az Újraegyesített Királyság királynéja lesz.
  • Cate Blanchett mint Galadriel (Galadriel) (magyar hangja Kovács Nóra), az egyik Középföldén található tünde-ország, Lothlórien úrnője. A Gyűrűszövetség útja során befogadja őket országába, majd ajándékokkal ellátva távozhatnak onnan. A két toronyban ráveszi Elrondot, hogy a tündék segítséget küldjenek a rohani embereknek a Helm-szurdokban vívott csatában. Szauron bukása után elhajózik Valinorba.

A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége

  • Ian Holm mint Zsákos Bilbó (Bilbo Baggins) (magyar hangja Makay Sándor), Frodó nagybátyja, aki rátalált egykor a Gyűrűre Gollam barlangjában. 111. születésnapján a Gyűrűt Frodónak adja, és elmegy Zsáklakból a tündék lakta Völgyzugolyba. Ott Elrond tanácsa előtt ismét találkozik Frodóval, és nekiadja régi kardját, a Fullánkot, valamint egy mithrilből készült páncélinget.[1] Mordor bukása után elhajózik Valinorba.
  • Sean Bean mint Boromir (Boromir) (magyar hangja Sinkovits-Vitay András), Denethor helytartó idősebb fia és Faramir bátyja. Apja elküldi Elrond tanácsára, továbbá megparancsolja neki, hogy vigye el az Egy Gyűrűt Gondorba. Völgyzugolyban tagja lesz a Gyűrű Szövetségének. Parth Galen gyepén megpróbálja elvenni Frodótól a Gyűrűt. Ez nem sikerül neki, és nemsokára Szarumán orkjai megtámadják a Szövetséget. Boromir megpróbálja megvédeni Trufát és Pippint, de az orkok vezetője, Lurtz megöli, és a hobbitokat elhurcolják.
  • Shane Rangi mint az Angmari Boszorkánykirály (The Witch-King of Angmar), a nazgûlok ura. Ő vezeti a Frodót Fekete Lovasok alakjában üldöző gyűrűlidérceket, és ő szúrja meg a Gyűrűhordozót a Széltetőn. A Bruinen gázlójánál elsodorja a többi gyűrűlidérccel együtt a víz. A két toronyban visszatér a többi lidérccel együtt, immár szárnyas lovakon lovagolva. Ő vezeti Minas Tirith ostromát, és megöli Théoden királyt, de Trufa és Éowyn vele is végeznek.
  • Lawrance Makoare mint Lurtz (Lurtz), Szarumán orkjainak parancsnoka. Ő vezeti a Szövetség utáni hajszát, és ő öli meg Boromirt. Ezután párbajt vív Aragornnal, aki lezúrja.
  • Marton Csokas mint Celeborn (Celeborn), Galadriel férje és Lothlórien ura. Ajándékokkal és tanácsokkal látja el a Gyűrűszövetség tagjait. Szauron bukása után elhajózik Valinorba.
  • Craig Parker mint Haldír (Haldir) (magyar hangja Markovics Tamás), lothlórieni tündekatona. A Gyűrűszövetség Lórienbe érkezésekor ő vezeti be őket Caras Galadhonba, Galadrielhez és Celebornhoz. Később Elrond parancsára kétszáz tünde-íjászt vezet a Helm-szurdoki csatába. Szarumán orkjai ölik meg a csatában.

A Gyűrűk Ura: A két torony

  • Bernard Hill mint Théoden (Theoden) (magyar hangja Újréti László), Rohan királya. A Gyűrű Szövetsége cselekményének idején a gonosz mágus, Fehér Szarumán, varázslat útján, és a rohani kémén, Kígyónyelvű Grímán át befolyásolja az öreg uralkodót. A két toronyban Fehér Gandalf Rohan fővárosába, Edorasba lovagol, és megszabadítja a királyt Szarumán varázslatától. Théoden ezek után menedéket keres Rohan legerősebb erődítményében, a Helm-szurdokban fekvő várban. Az odaúton Szarumán farkaslovasokat küld rájuk, majd a király és katonái a szurdokba való megérkezés után elindít Vasudvardból egy tízezer főnyi ork-hadsereget. Csatára kerül sor, majd megjelenik Gandalf, aki elment még az Edorasból való elindulás előtt, segítségül hozza a király unokaöccsét, Éomert, akit Kígyónyelvű Gríma száműzött az országból. Théoden megnyeri a csatát, majd összegyűjti seregeit, és az ostrom alatt álló szövetséges Gondor segítségére siet. A gondori főváros, Minas Tirith mellett vívott csatában megöli az Angmari Boszorkánykirály.
  • Karl Urban mint Éomer (Eomer) (magyar hangja Viczián Ottó), Théoden király unokaöccse. Rohan katonáinak egy részét vezeti (ő üt rajta a Trufát és Pippint hurcoló vasudvardi orkokon), de a király fia, Théodred herceg halála után Kígyónyelvű Gríma száműzi. Éomer észak felé indul, és az útja során találkozik a Három Vadásszal (Aragornnal, Legolassal és Gimlivel). Elmondja neki, hogy az orkokat lemészárolták, de a hobbitokat nem látták. Ezután Éomer észak felé lovagol kétezer követőjével. A Helm-szurdokban vívott csatába Gandalf hívja segítségül, ahol Éomer serege szétveri az orkokat. A király visszatérben Théodennel együtt ellovagol a Minas Tirith melletti csatába. Théoden halála után Rohan királya lesz, és részt vesz a morannoni csatában.
  • Miranda Otto mint Éowyn (Eowyn) (magyar hangja Györgyi Anna), Théoden király unokahúga, aki szerelmes Aragornba. Elkíséri a királyt és kíséretét a Helm-szurdokba, majd Gondorba. Ott Trufával együtt megöli az Angmari Boszorkánykirályt, de halálos sebesülést szerez. Aragorn meggyógyítja.
  • David Wenham mint Faramir (Faramir) (magyar hangja Rajkai Zoltán), Boromir bátyja és Denethor gondori helytartó kisebbik fia. Ithiliában feltartóztatja a Mordorba tartó Frodót, Samut és Gollamot. Miután tudomást szerez a Gyűrűről, úgy dönt, hogy elviszi azt apjának, Denethornak. Osgiliath városában egy nazgûl megtámadja őket, és Faramir elengedi Frodót, Samut és Gollamot. A király visszatérben ork csapatok nazgûlok által támogatva elfoglalják Osgiliathot, és kiűzik Faramirt a városból. Minas Tirithben apja megparancsolja neki, hogy szerezze vissza Osgiliathot, ez azonban nem sikerül, és Faramir súlyos sebet szerez ork-nyílvesszők által. Denethor azt hiszi, hogy Faramir meghalt, ezért bánatában máglyát rakat, és azon akarja elégetni önmagát a fiával együtt, de Gandalf és Pippin ezt megakadályozza, és míg Denethor meghal, Faramirt az Ispotályba viszik. A film bővített változatában Aragorn meggyógyítja.
  • Brad Dourif mint Kígyónyelvű Gríma (Grima Wormtongue) (magyar hangja Kőszegi Ákos), Szarumán kémje és szolgája Edorasban. Szarumán Gríma segítségével hatalma alatt tartja Théoden királyt, és sikerül száműznie számos harcosával együtt Éomert, a király unokaöccsét. Gandalf Edorasba érkezése után Théoden száműzi Grímát, aki Vasudvardba vágtat Szarumánhoz. A király visszatér bővített változatában Orthanc tornyának tetején leszúrja az őt megütő Szarumánt, Legolas pedig Grímát is megöli.
  • Craig Parker mint Haldír (Haldir) (magyar hangja Markovics Tamás).

A Gyűrűk Ura: A király visszatér

„Történelmi” személyek (a Prológus és a visszaemlékezés-jelenetek szereplői)

  • Peter McKenzie mint Elendil (Elendil), Gondor és Arnor királya, akit megöl Szauron.
  • Mark Ferguson mint Gil-galad (Gil-galad), Lindon tünde-királya, aki részt vesz a Szauron ellen vívott csatában a Harmadkor kezdetén.
  • Harry Sinclair mint Isildur (Isildur), Elendil fia, aki levágja Szauron kezéről az Egy Gyűrűt, amit Elrond tanácsa ellenére nem semmisít meg, hanem megpróbálja hazavinni országába, Arnorba. Az út során egy ork-támadás során hal meg, és teste a Gyűrűvel együtt elsüllyed az Anduinban.
  • Thomas Robins mint Déagol (Deagol), Szméagol (Gollam) fiatalkori barátja. Horgászás közben beleesik az Anduinba, és megtalálja az Egy Gyűrűt, amit ismételt kérés ellenére nem hajlandó odaadni Szméagolnak, aki erre megfojtja, és elveszi tőle a Gyűrűt.
  • Sala Baker mint Szauron (Sauron), a Sötét Úr.[3]

Cselekmény

A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége

Az Egy Gyűrű története

Az Egy Gyűrű
Az Egy Gyűrű

A Másodkorban az eregioni nemestündék elkészítik a Hatalom Gyűrűit. Hármat a tündék urai, hetet a törp-királyok, kilencet pedig az emberek fejedelmei kaptak. Eközben Szauron, a Sötét Úr elkészítette birodalmának, Mordornak közepén, a Végzet Hegyének nevezett vulkán tüzében az Egy Gyűrűt, amivel uralkodni lehet a többi Gyűrű felett. Az emberekből, akiknek birtokukba kerül egy-egy Gyűrű, egymás után lidércekké Szauron szolgáivá válnak. Szauron megkísérli meghódítani Középföldét a Gyűrű és segítségével, de a tündék és emberek Utolsó Szövetsége szembeszáll a seregeivel Elendil király és fiai, valamint Gil-galad, a tündék királya vezetésével szembeszáll a Sötét Úr seregeivel. A nagy csatában a Végzet Hegyének lejtőin Isildur, Elendil fia levágja Szauron kezéről a Gyűrűt, ezzel megsemmisítve Szauron testi formáját. Szauron szelleme azonban addig nem pusztul el, ameddig az Egy Gyűrű létezik, a Gyűrűt viszont csak ott lehet elpusztítani, aholk készült: bele kell dobni a Végzet Hegyének tüzébe. Isildur azonban a seregében harcoló tünde-úr, Elrond tanácsa ellenére sem semmisíti meg az ékszert. A herceget egy útján Szauron szolgái, orkok támadják meg, Isildurt megölik, és a Gyűrű Középfölde legnagyobb folyójába, az Aduinba esik. Kétezer évvel később a Gyűrűt megtalálják, és az egy újabb hordozót csal tőrbe: az egykor emberi alakot viselt Gollam nevű teremtményt. Gollam egy barlangba viszi a Gyűrűt, ahol megismeri az ékszer azon tulajdonságát, hogy viselőjét láthatatlanná teszi. A Gyűrű természetellenesen meghosszabbítja Gollam életét, aki ötszáz évig él a barlangokban. Ekkor a Gyűrű, ami önálló akarattal rendelkezik, cserbenhagyja Gollamot, és egy újabb hordozóhoz kerül: egy hobbithoz, Zsákos Bilbóhoz a Megye nevű országból. Bilbó, csak azt tudván, hogy a Gyűrű láthatatlanná teszi viselőjét, hazaviszi az ékszert a Megyébe.

A Megyében

60 évvel később Bilbó 111. születésnapján az unokaöccsére, Frodóra hagyja a Gyűrűt, és ő maga elutazik a Megyéből. A nagy mágus, Szürke Gandalf felfedezi, hogy a Gyűrű az Egy, és útnak indítja Frodót, hogy meneküljön el kertészével, Samuval Szauron őt üldöző szolgái elől. Frodó Gandalf tanácsára egy eriadori városba, Bríbe igyekszik Samuval. Az út során csatlakozik hozzájuk két ifjú hobbit, a Pippinnek becézett Tuk Peregrin és a Trufának is nevezett Borbak Trufiádok. Megpróbálnak kijutni a Megyéből a Borbuggyan folyó révjén, ahová csak egy pillanattal a nazgûlokat.

Vasudvardon

Miközben Frodó Eriadorban utazik, Gandalf a Vasudvard nevű erődbe lovagol, aminek Orthanc nevű tornyában él rendjének leghatalmasabbika, a Fehér Szarumán. Gandalf Szarumán tanácsát kéri, aki elmondja neki, hogy Szauron a Gyűrű után küldte legerősebb szolgáit, a mordori nyelven Nazgûloknak nevezett Gyűrűlidérceket a Kilenc Gyűrű egykori birtokosait. Szarumán azt is elmondja, hogy átállt Szauron oldalára, és kéri Gandalfot, hogy segítsen neki az Egy Gyűrű megszerzésével a Fehér Mágus részére. Mikor Gandalf ezt megtagadja, Szarumán bebörtönzi őt Orthanc tetejére. Szauron egy látőkövön keresztül megparancsolja Szarumánnak, hogy hozzon létre egy hatalmas hadsereget. Szaruon kivágatja Vasudvard kertjeit, gödröket hoz létre, ahol fegyvereket kovácsoltat, és mágiával létrehozza az orkok új, veszélyesebb fajtáját, az uruk-hait.

Eriadorban

A hobbitok eljutnak Bríbe, ahol a Pajkos Póni nevű fogadóban új útitársra tesznek szert: Aragornra, az eriadori dúnadán kószára. Aragorn segítségével elérik a Széltető nevű dombon álló egykori őrtorony, Amon Sûl romjait, ahol a Gyűrűlidércek támadása éri őket. Frodó felhúzza ujjára a Gyűrűt, amitől félig átkerül az árnyékvilágba, és a nazgûlok kapitánya, az Angmari Boszorkánykirály megszúrja egy mérgezett tőrrel. A lidérc azonban nem tudja elvenni Frodótól a Gyűrűt, mert Aragorn megérkezik, és elüldözi a nazgûlokat. Frodó súlyos sebet szerzett a Morgul-tőr által, és Aragorn nem tudja meggyógyítani, így megpróbálja eljuttatni a hobbitokat Völgyzugolyba, Elrond, egy nagy hatalmú tünde-úr házába.

Arwen és a Gyűrűlidércek a Bruinen gázlójánál

Útközben Aragorn gyógyfüvet keres Frodó számára, amikor találkozik szerelmével, Elrond lányával, Arwennel, aki elvállalja, hogy Völgyzugolyba viszi Frodót lóháton. Útközben Arwen nyomába erednek a nazgûlok, de Arwen gyorsabban ér Völgyzugoly határához, a Bruinen gázlójához. Ott Arwen parancsára a folyó megárad, és elsodorja a nazgûlokat.

Völgyzugolyban

A Gyűrű Szövetsége Elrond Tanácsán
A Gyűrű Szövetsége Elrond Tanácsán

Elrond meggyógyítja Frodót, aki, miután magához tér, találkozik a Szarumán tornyából egy sas által kiszabadított Gandalffal, társaival (Samuval, Trufával és Pippinnel), valamint az ott élő öreg Bilbóval.

Elrond összehívja azoknak a népeknek a tanácsát, akik még hűségesek Középföldéhez, hogy eldöntsék, mi legyen a Gyűrű sorsa. Elmondja, hogy a Gyűrűt csak úgy lehet megsemmisíteni, ha a mordori Végzet Hegyének tüzébe vetik, ahol Szauron egykor készítette. Frodó vállalkozik, hogy elvigye a Gyűrűt Mordorba. Vele tartanak addigi társai, Samu, Trufa, Pippin és Aragorn; csatlakozik hozzá Gandalf; valamint Középfölde szabad népeinek képviseletében Legolas, a Bakacsinerdő tünde-királyának fia, Gimli, egy törp és Gondor helytartójának fia, Boromir. Ez a Gyűrű Szövetsége.

Úton

Magyalföldön észreveszik a Szövetséget Szarumán kémei, a dúnföldi varjak, majd a Caradhras nevű hegy hágóján a Fehér Mágus rájuk omlasztja a sziklákat. Ennek következtében az építői által elhagyott és orkok, valamint egy balrognak nevezett szörnytestben lakozó gonosz szellem által uralt, korábban Khazad-dûm törp-birodalom, Mória bányáin keresztül kénytelenek utazni.

Móriában

Megtalálják a közelmúltban Móriát a törpök számára visszaszerezni próbált törp-úr, Balin sírját. Ott orktámadás éri őket, majd a balrog is megjelenik, és üldözőbe veszi a Szövetséget. Gandalf Khazad-dûm hídján megküzd a balroggal, és mindketten egy mély szakadékba zuhannak. A Szövetség kiér Móriából.

Lothlórienben

A Szövetség tagjai elérnek Lothlórienbe, egy tünde-országba, ahol Galadriel úrnő és Celeborn úr, az ország uralkodói befogadják őket. Itt Frodó felajánlja Galadrielnek a Gyűrűt, de ő nem fogadja el. Galadriel és Celeborn ajándékokkal látják el a Szövetséget, és ők továbbutaznak az Anduinon, a Nagy Folyón.

A Szövetség felbomlása

Szarumán felállít egy ork-sereget a Szövetség üldözésére. Ők letáboroznak a Parth Galenen, egy erdős hegyoldalon az Anduin mellett. Boromir ott megkísérli elvenni a Gyűrűt Frodótól, hogy megmentse az országát, de ez nem sikerül neki. Frodó találkozik Aragornnal, és észreveszik az orkokat. Az ember tanácsára Frodó elmegy, és megpróbál elmenekülni az orkok elől. Mikor Trufa és Pippin megtudják ezt, elterelik az orkokat. Az immár bűnbánó Boromir a segítségükre siet, és harcba bocsátkozik az orkokkal. Az orkok vezetője, Lurtz lenyilazza Boromirt, a két hobbitot pedig foglyul ejtik. Aragorn ekkor megérkezik, és megöli Lurtzot.

Frodó megpróbál elmenni egy csónakkal, és nem szándékozik senkit sem magával vinni. Ekkor megjelenik Samu, és Frodóval megy Mordor felé.

Boromir meghal súlyos sebei miatt, Aragorn pedig úgy dönt, hogy nem Frodót és Samut követi Legolassal és Gimlivel, hanem Trufát és Pippint.

A Gyűrűk Ura: A két torony

Frodó és Samu új útitársa

A Frodót és Samut követő Gollam éjszaka rátámad a hobbitokra. Frodó sarokba szorítja Gollamot a Fullánkkal, és rákényszeríti, hogy vezesse el őket Mordorba.

Rohan válsága

Szarumán a szolgálatába állított dúnföldi emberekkel felgyújtatja a rohani Nyugathalmot. A fehér mágus szolgálatában álló uruk-hai orkok csatát vívnak a király fia, Théodred által vezetett rohani sereggel. Az orkok győzelmet aratnak, lemészárolják a rohaniakat, és Théodred is súlyos sebet szerez. A király unokaöccse, Éomer megtalálja a haldokló Théodredet, és a fővárosba, Edorasba viszi. Ott megkísérli eltávolítani a király elméjét megmérgező Kígyónyelvű Grímát, Szarumán szolgáját, de végül Gríma száműzi őt.

A Trufát és Pippint hurcoló orkok a Fangorn nevű erdő mellett táboroznak le, és ott az Éomer vezette rohani lovasok megtámadják őket. Trufa és Pippin bemennek az erdőbe, és találkoznak Szilszakállal, az enttel, aki Gandalf kérésére magával viszi őket.

Gandalf visszatérése

Aragorn, Legolas és Gimli a Trufát és Pippint magukkal hurcoló vasudvardi orkokat üldözik, és találkoznak Éomerrel, aki elmondja nekik, hogy az orkokat lemészárolták, és hogy nem látták a hobbitokat. Aragorn és két társa az orkok füstölgő hamvaiból arra következtetnek, hogy a hobbitok a Fangornba mentek. Követik őket, és ott találkoznak a halálból visszatért és Fehér Mágussá vált Gandalffal, aki Edorasba lovagol velük.

Edorasban Gandalf felszabadítja Théoden király lelkét Szarumán varázslata alól, az uralkodó pedig száműzi Szarumán szolgáját, Kígyónyelvű Grímát. Ezután eltemetik Théodredet, Théoden fiát. A király úgy dönt, hogy a néppel a Helm-szurdokba menekül. Mikor Szarumán erről tudomást szerez, farkaslovasokat küld a menekülő rohaniakra. A farkaslovasokkal vívott harcban Aragorn egy sziklacsúcsról a folyóba esik.

Frodó és Samu fogságban

Gollam Ithiliában, egy tóban

Gollam vezetésével Frodó és Samu a bűzölgő Holtlápon keresztül elérnek a Morannonhoz, Mordor Fekete Kapujához. Mivel ott lehetetlen bemenni, Frodó megparancsolja Gollamnak, hogy vezesse őket a Cirith Ungolhoz, a Minas Morgul tornya mellett fekvő Pókhágóhoz, a Mordorba vezető kevésbé őrzött bejárathoz. Útjuk Ithilia erdein keresztül vezet, ahol tanúi lesznek, amikor Gondor katonái lemészárolnak egy csapat haradi katonát, majd a gondoriak elfogják a hobbitokat, Gollam pedig elmenekül. Kiderül, hogy a gondoriak kapitánya Denethor helytartó fia és Boromir öccse. Mikor Faramir tudomást szerez a Gyűrűről és elfogja Gollamot, úgy dönt, hogy a foglyokat elviszi Minas Tirithbe, Gondor fővárosába.

A Helm-szurdoki csata

Théoden elér a Helm-szurdokba, Szarumán pedig tízezer orkból álló sereget szabadít rá Rohanra. A visszatérő Aragorn meglátja a sereget, és hírt ad róla Théoden királynak. Galadriel tanácsára Elrond kétszáz tündét küld a rohaniak megsegítésére. A csatában az orkok vezére felrobbantja a szurdokfalat.

Gandalf és társai a Helm-szurdoki csata után

Az orkok bevonulnak a Helm-szurdokba, és közelharcot vívnak a rohaniakkal. Ebben a harcban megölik Haldírt, a tündék seregének vezérét. A vár legfelső részében menedéket kereső Théoden király Aragorn unszolására katonáival lovon kirohan onnan, és megöli az orkok egy részét. Ekkor megérkezik Gandalf Éomer általa visszahívott katonáival. Az újonnan harcba vetettek megtámadják az orksereget, és maradékát Fangorn erdejébe kergetik, ahol Gandalf parancsára az entek lemészárolják őket.

Vasudvard szétrombolása

Pippin megpróbálja rávenni Szilszakállt, hogy az entek támadják meg Vasudvardot. Mikor ez nem sikerül, a hobbit Szarumán erődje felé vezeti az öreg entet. Mikor az Vasudvard közelében meglátja, hogy az ottani erdőrészt Szarumán parancsára kivágták az orkok, úgy dönt, hogy az entekkel mégis megtámadja az erődöt. Az entek földig rombolják Vasudvardot, lemészárolják az ott maradt orkokat, és a Vasfolyó vizével el is árasztják a kőgyűrűt.

Frodó és Samu szabadon engedése

Faramir Osgiliathba, Gondor régi, immár romosan álló fővárosába viszi foglyait. Ott a gondoriakat megtámadja egy nazgûl, Frodót pedig maga alá gyűri a Gyűrű ereje. Ekkor Faramir megérti, hogy a Gyűrű használata a világ bukását okozná, és elengedi a hobbitokat Gollammal.

A Gyűrűk Ura: A király visszatér

Vasudvard

Gandalf Théodennel, Éomerrel, Aragornnal, Legolassal és Gimlivel Vasudvardba lovagol, ahol találkoznak Trufával és Pippinnel. Ezután Gandalf vitázik az Orthanc tornyának tetején álló Szarumánnal, akit megöl az ott megjelenő Kígyónyelvű Gríma. Miközben Szarumán teste lefelé esik a toronyból, Legolas lenyilazza Grímát.[4] Pippin megtalálja a Szarumán ruhájából kiesett palantírt, a látókövet, amelynek segítségével Szarumán kommunikált Szauronnal. A csapat visszatér Edorasba, ahol éjszaka Pippin belenéz a palantírba, és látja Szauront.

Minas Tirith

Minas Tirith
Minas Tirith

Gandalf a Mordor seregeinek ostromára készülő ország, Gondor fővárosába, Minas Tirithbe viszi Pippint. Gandalf és a hobbit beszélnek Gondor uralkodó helytartójával, Denethorral, Boromir apjával, és Pippin felajánlja szolgálatait a helytartónak, akivel Gandalf vitába keveredik.

A Banyapók odúja

Frodó, Samu és Gollam Mordorba vezető útjukon meglátják Minas Morgult, az elátkozott várost. Frodót a Gyűrű ereje húzza befelé városba, de Samu és Gollam elráncigálják, és elbújtatják. Ezután megjelenik a szárnyas szörnyön lovagoló Angmari Boszorkánykirály, és elküldi a városban állomásozó ork-sereget Osgiliath elfoglalására. Frodó és Samu továbbmennek Cirith Ungol, a pókhágó, a Mordorba vezető kevésbé őrzött út felé, ahol Gollam csapdát állított Frodónak. Még mielőtt odaérnének, Gollam eléri, hogy Frodó küldje el maga mellől Samut. A Gyűrűhordozó Gollam tanácsára egy alagúton megy keresztül, ahol megtámadja egy óriáspók, aki mérget juttat a testébe (amitől Frodó elájul), és körbetekeri hálóval. Samu megjelenik, és elüldözi a Frodót éppen megenni készülő óriáspókot. Samu orkhangokat hall, és elrejtőzik.

A Holtak Ösvénye

A Holtak Királya
A Holtak Királya

Théoden király a hegyi Dúnhargban gyűjti össze seregeit annak hatására, hogy Gandalf meggyújtatja Gondor jelzőtüzeit. A hegyek között megjelenik Elrond az Arwen kérésére újrakovácsolt, immár az Andúril nevet viselő Narsilt, Elendil kardját. Elrond azt tanácsolja Aragornnak, hogy menjen át a Holtak Ösvényén, és szólítsa harcba a Gondor déli részét fenyegető umbari kalózflotta ellen az ott élő elátkozott emberek élnek, akik egy régen megszegett eskü és az ahhoz kapcsolódó átok miatt addig nem nyugodhatnak, ameddig nem harcolnak Isildur Örökösének oldalán Szauron ellen. Aragorn mefogadja a tanácsot, és Legolassal és Gimlivel útnak indul az ösvényen, ahol megkísérli a holtak harcba szólítását, ami elsőre nem sikerül neki. Mikor már kijut az ösvényből, és elveszti reményét, megjelenik a Holtak Királya, és kijelenti, hogy népe harcol Szauron ellen.

Cirith Ungol tornya

Samu elmenekül az orkok elől, akik elviszik Frodót a Pókhágó felett álló, szintén Cirith Ungolnak nevezett toronyba. Ott az orkok vitatkozni kezdenek Frodó páncélingén és ruháján, amit maguknak akarnak megszerezni, szemben Szauron parancsával, aki magának követelte a Gyűrűhordozó minden holmiját, mivel arra számított, hogy a Gyűrű is benne lesz.[5] Az orkok harcolni kezdenek egymással, és a nagy részük sebet szerez. Samu bemegy a toronyba, és a tetejére vezető lépcső alján megöl három orkot, akik ott őrködnek. Frodót közben megpróbálja megölni egy ork, de azt megöli Samu. Kiderül, hogy a Gyűrűt nem szerezték meg az orkok, hanem Samu magával vitte. Ő ekkor visszaadja Frodónak a hordozója által elveszettnek hitt Gyűrűt, majd ork-ruhákat vesznek fel, és elindulnak a Végzet Hegye felé.

Bezárul az ostromgyűrű

Mordor seregei átkelnek az Anduinon, és lerohanják a Faramir által védett Osgiliathot, Gondor fővárosát. Közelharcot ívnak a létszámhátrányban lévő gondoriakkal, majd azokat a nazgûlok kikergetik a városból a Pelennor mezejére. Ekkor Gandalf kilovagol Minas Tirithből, és elűzi a Gyűrűlidérceket. A városban a Fehér Mágus tudomást szerez arról, hogy Frodó és Samu a Morgul-völgybe és onnan Cirith Ungolba tartanak. Denethor helytartó visszaküldi a fiát, hogy foglalja vissza Osgiliathot. Gandalf ezt ellenzi, de Faramir elindul végrehajtani a parancsot. A támadás kudarcot vall, Faramir súlyos sebeket szerez, és az embereit lemészárolják. A helytartó fiát hazavonszolja a lova, és Denethor azt hiszi, hogy Faramir, aki csupán sebesült, meghal. Eközben bezárul az ostromgyűrű a Fehér Város körül. Időközben Dúnhargból elindulnak a rohani lovasok Théoden vezetésével, és velük lovagol Éowyn is, Trufával.

Minas Tirith ostroma

Az Angmari Boszorkánykirály felvonultatja Minas Tirith falai előtt a hatalmas, mordori orkokból és trollokból álló és a nazgûlokkal támogatott seregét. Denethor, aki azt hiszi, hogy meghalt a fia, megőrül és megparancsolja a katonáknak, hogy ne álljanak ellen. Gandalf ekkor megérkezik, botjával leüti a helytartót és csatarendbe állítja Gondor katonáit. Gothmog, Morgul Hadnagya, az orkok parancsnoka és a sereg alvezére kőhajítógépekkel támadja a várost, amire Gandalf nagyobb sziklatömbök az orkokra hajításával válaszol. Az egyik kő majdnem megöli Gothmogot, aki ezek után mérgében a gondoriakra hívja a nazgûlokat, akik rettegést sugároznak, és szárnyas lovaik karmaival öldösik az embereket. Gothmog ezután megpróbálja betöretni Minas Tirith kapuját, de a kisebb faltörő kosok kudarcot vallanak. Ekkor az ork-vezér a kapuhoz hívja az ostromlók legnagyobb faltörő kosát: Grondot, az Alvilág Pörölyét. Grond betöri a kaput, és a mordoriak benyomulnak a városba. Hajnalra már közel állnak a győzelemhez, amikor megérkeznek Rohan lovasai.

Denethor máglyája

Az őrült helytartó, abban a hitben, hogy fia meghalt, beviteti Faramirt a Halottak Házába. Ott máglyát rakat magának és a fiának. Ekkor megérkezik Gandalf Pippinnel, és a mágus véget akar vetni Denethor őrületének, de az meggyújtja a máglyát. Ekkor Gandalf odalovagol, és Pippin kihúzza Faramirt a máglyából. Ekkor a helytartó fia magához tér, de Denethor elég.

Csata Pelennor mezején

A rohani lovasok elsöprik az orkokat, de ekkor az Angmari Boszorkánykirály új erőket vet be a küzdelembe: az olifántokkal is rendelkező haradi haderőt. A rohaniak nekirohannak az olifántoknak, de itt véres harc alakul ki, mert az olifántokat csak nagyon nehezen lehet megölni. Az Angmari Boszorkánykirály is megérkezik, és megsebesíti Théodent. Mielőtt a lidérc meg tudná ölni a királyt, megérkezik Éowyn Trufával. A lány szembeszáll a Boszorkánykirállyal, és az leüti őt, de mielőtt megölhetné, Trufa elvágja az inait, Éowyn pedig leszúrja.

Megérkeznek az umbari kalózok hajói, rajtuk Aragornnal, Legolassal, Gimlivel, valamint a Holtakkal. Az újonnan érkezett haderő elsöpri az orkokat és felszabadítja a várost is.

A morannoni csata és a Gyűrű megsemmisítése

Aragorn teljesítettnek nyilvánítja a Holtak esküjét, így azok szabadon távozhatnak. Ezután Aragorn, Gandalf, Éomer, Legolas és Gimli haditanácsot tartanak, amin elhatározzák, hogy támadást indítanak Szauron ellen, annak érdekében, hogy ő kiürítse országát, és a Gyűrűhordozó számára veszélytelenebb legyen a Végzet Hegyéhez való eljutás.

Frodó és Samu közben eljutnak a Végzet Hegyéhez, ahol meglátják a hegy gyomrának kapuját. Ekkor megérkezik Gollam, és megpróbálja megszerezni a Gyűrűt, de nem jár sikerrel. Frodó bejut a hegy gyomrába.

Gandalf a morannoni csatában
Gandalf a morannoni csatában

Aragorn, Gandalf és a hadseregük elindul Minas Tirithből, és hamarosan eléri a Morannont, Mordor fekete kapuját. A kapu előtt megjelenik Szauron Szája,[6] és azt állítja, hogy Frodó a Fekete Torony fogja. Aragorn ezt nem hiszi el neki, és megöli a követet. Ezután a Kapu kitárul, és kijön rajta Szauron teljes serege. Aragorn vezetésével a gondoriak és rohaniak nekirohannak az orkoknak. Megjelennek a nazgûlok is, de Gandalf parancsára megjönnek a sasok is, és harcba szállnak a gyűrűlidércekkel.

Frodó a hegy gyomrában nem képes belevetni a Tűzbe a Gyűrűt, de megjelenik Gollam, és leharapja a hobbit ujjáról az ékszert. Frodó belelöki Gollamot a mélybe, de ő is majdnem leesik. Ekkor megérkezik Samu, felhúzza Frodót, és kimenekülnek a hegy gyommrából, ahol a vulkán kezd kitörni.

A Gyűrű megsemmisülésének hatására Barad-dûr összeomlik, a mordori sereget pedig elnyeli a föld. Egyidejűleg kitör az Orodruin is, ami Frodó és Samu épségét veszélyezteti. Gandalf felül Szélura Gwaihir hátára, ls kihozza a két hobbitot a tűzfolyóból.

A király visszatérte és a Gyűrűhordozók távozása

Szauron bukása után Aragornt Gondor királyává koronázzák. A koronázásra eljön Elrond is a lányával, Arwennel. Aragorn feleségül veszi Arwent, a hobbitok pedig visszatérnek a Megyébe. Ott Samu feleségül veszi a szerelmét, és születik egy kislánya.

Nemsokára megérkezik Gandalf, és elviszi Frodót a Szürkerévbe, ahonnan Gandalf, Bilbó, Frodó, Elrond, Galadriel és Celeborn elhajóznak Valinorba, Halhatatlanföldére.

Összevetése a forrással

Kimaradt szereplők

A cselekmény gördülékenyebbé tevése érdekében számos, a könyvben szereplő karakter kimaradt a filmből:

  • Tarisznyádi-Zsákosék, Bilbó rokonai[7]
  • Bögyös Fredegár, Frodó útitársa
  • Bombadil Toma
  • Aranymag, Bombadil Toma felesége
  • Páfrány Pockó
  • Glorfindel, völgyzugolyi tünde-úr[8]
  • Erestor, völgyzugolyi tünde-úr
  • Galdor, lindoni tünde
  • Elladan és Elrohir, Elrond fiai
  • Hamariberkenye, egy ent
  • Erkenbrand, rohani lovasúr[9]
  • Háma, Théoden király szolgája
  • Beregond, gondori katona
  • Beregil, Beregond fia
  • Szauron Szája[10]

Eltérések a film és a könyv között

A film forgatókönyvén a gyorsabb cselekményvezetés érdekében számos bővítést, kurtítást és változtatást eszközöltek, az eltérések alább láthatóak.

A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége

  • Az Utolsó Szövetség története, amelyet a film prológusa mutat be, nem szerepel ilyen formában a könyvben, hanem a különböző narrációkból,[11][12] illetve az Elrond Nagytanácsát elmesélő fejezetből[13] ismerhetjük meg.
  • Lényegesen lerövidül Bilbó születésnapja és Frodó útnak indulása közötti idő (a könyvben 17 évről, a filmben pedig csupán néhány hétről van szó).
  • Gandalf foglyul ejtése kibővül a két mágus mágikus összecsapásával.
  • Több jelenetet alkottak Szarumán számára, aki egy kivétellel csak a flashbackekben tűnik fel, egészen A két torony közepéig.
  • Viszont a hobbitok Megyéből való elvándorlása gyökeresen átalakul, a filmben sokkal közelebbivé válnak a Fekete Lovasok (a könyvben sokáig csak sejtelmes fenyegetést jelentenek), ellenben kimarad (vagy megváltozik) rengeteg regénybeli elem, mint pl. a vendégség Zsizsik gazdáéknál, a töbörlyuki este és Bögyös Fredegár, Toma, Fűzfa-apó és az Öregerdő, a Sírbuckák és a buckaszellemek, a Gildorral és tündéivel való találkozás, Papsajt Ászok és Gandalf barátsága, a fogadós segítőkészsége a hobbitok irányában. Jelentősen megváltozik a széltetői összecsapás is.
  • Aragornnak a filmben le kell győznie kétségeit magával szemben a gondori trón elfoglalásával és a Gyűrűvel kapcsolatban, ez az önbizalomhiány nincs jelen a könyvben. Emellett a könyvben Aragorn már A Gyűrű Szövetségében újjákovácsoltatja a Narsilt, a filmben erre viszont csak A király visszatérben kerül sor.
  • Frodót a könyvben Glorfindel, a völgyzugolyi tünde-úr menti meg, míg a filmben Arwen. A Bruinen folyó áradása, amely elsodorja a gyűrűlidérceket, a könyvben Elrond csapdája, míg a filmben Arwené.
  • Az „Elrondról és a nagytanácsról” szóló cselekményrészek gyökeres rövidítésen és kivonatoláson mennek keresztül, számos, Középfölde történelme szempontjából fontos könyvbeli szereplő kimarad, vagy szöveges szerep nélküli mellékalakká válik. A film a völgyzugolyi jelenetekben kezdi az Aragorn és Arwen közötti szerelem részletesebb bemutatását, a könyvben csak a lórieni fejezetekben vannak erre először jelzésszerű utalások.
  • A Krónikák Termében vívott csatajelenet kibővül egy ádáz barlangi troll küzdelmes leterítésével, ami a könyvben nem szerepel. A filmben a troll leszúrja Frodót, de Legolas végül megöli, a könyvben egy ork-főnök teszi ezt, akivel Aragorn végez.
  • Az Amon Hennél vívott csatát nem követi végig a könyv, hanem a különböző narrációkból ismerhetjük meg; és abban Aragorn azután érkezik meg a haldokló Boromirhoz, hogy az orkok már távoztak, és nem csap össze velük. A film ellenben részletezi az orkok támadását, vezérüket, Lurtzot, aki megöli Boromirt nyilakkal, a filmkészítők találták ki (a könyvben Uglúk és/vagy fajtatársai végeznek a gondorival). A filmben új elem, hogy Aragorn kardpárbajban legyőzi Lurtzot, a könyvben Éomer, a rohani parancsnok öli meg az uruk-hai vezért, Uglúkot párbajban a Fangorn-erdő szélén. A könyvben a csatában részt vesznek, legalábbis jelen vannak a Mordorból és Móriából érkezett orkok is (bár Uglúk szerint elszaladtak onnan, amikor szembesültek Boromir erejével), míg a filmben csak Szarumán uruk-hai orkjai láthatóak, A két torony bővített változatában a mordori orkok Rohanban csatlakoznai a vasudvardiakhoz.
  • A befejezés hatalmas változásokon ment keresztül. A könyv teljes káosszal ér véget: Frodó és Samu nem tudnak az ork-támadásról; Aragorn, Legolas és Gimli csak azt tudják, hogy elvittek néhány hobbitot, de azt nem, hogy melyikeket; Trufa és Pippin pedig nem tudják meg, hogy a Szövetség felbomlott. A forgatókönyvírók eltérő befejezést készítettek a filmhez: Boromir halála átkerült a másodikból az első filmbe; Frodó tudomást szerez az orkok ottlétéről és elköszön Aragorntól; Trufa és Pippin, mikor rájönnek, hogy Frodó elmegy, magukra vonják a támadók figyelmét; Aragorn, Legolas és Gimli pedig ráébrednek, hogy nem tehetnek többet Frodóért és Samuért, és a két vasudvardi orkok által elrabolt hobbitok után erednek. Ezek a változtatások lehetővé tették, hogy a második film azonnal könnyebben filmre vihető cselekményelemekkel kezdődhessen, ne pedig ismét a Szövetség felbomlásának eseményeit magyarázza tovább.

A Gyűrűk Ura: A két torony

  • Boromir halála az első filmben történik meg.
  • A könyv két részre oszlik: az egyik a rohani eseményeket és a Szarumán elleni háborút, míg a másik Frodó mordori útját meséli el. A film ezzel szemben időrendben halad, a helyszínek a cselekmények sorrendje szerint változnak.
  • A cím jelentése eltérést mutat a Tolkien által elképzelttől. Míg Tolkien a Gyűrűk Ura köteteiben szereplő „absztraktokban” (rövid cselekményösszefoglalók az előző kötetekről) Minas Morgult és Orthancot azonosítja mint a két tornyot, addig a filmben Orthanc mellett Barad-dûr jelképezi Mordort.
  • Fontos különbség, hogy a könyvben csupán Kígyónyelvű Gríma befolyásolja Théoden királyt, míg a filmben Szarumán varázslata (mintegy távirányítása) alatt tartja az öreg uralkodót, és ezt csak Gandalf "ördögűzésével" lehet megszüntetni.
  • A könyvben Kígyónyelvű nem száműzi Éomert, hanem börtönbe veti, és Gandalf megérkezése után a lovasurat szabadon engedik, és ő várvédőként harcol a Helm-szurdoki csatában. Ezzel szemben a filmben karakterébe olvasztják a könyvbeli Erkenbrand nevű lovasurat, és csak a csata végén érkezik meg Gandalffal.
  • Számos ent és fangorni jelenet kimaradt a filmből, maga Szilszakáll pedig a felismerhetetlenségig megváltozik jellemben és kinézetben (Bombadil Toma alakjának komikusabb elemei beleolvadnak).
  • A film a Helm-szurdoki csata befejezése után véget ér, ellentétben azzal, hogy a könyvben a befejezést az jelenti, hogy Pippin belenéz a palantírba, Gandalf pedig elvágtat a hobbittal Gondorba.
  • Pippin kalandja a palantírral és a Banyapók odúja átkerül a harmadik filmbe.

A Gyűrűk Ura: A király visszatér

  • A filmben szerepel két olyan elem is, amik a második könyvben szerepelnek; Pippin belenéz a palantírba, és a Banyapók odúja.
  • Pippin a könyvben a vadonban néz bele a látókőbe, míg a filmben Edoras városában.
  • A filmben nem tudható, hogy Samunál van az Egy Gyűrű, egészen addig, ameddig vissza nem adja Frodónak.
  • A Frodó és Samu közötti feszültségek nem kapnak szerepet a könyvben. A filmben Frodó egyedül megy be a Banyapók odújába, míg a könyvben Samuval.
  • A filmben nem jelennek meg Gondor tisztjei és kapitányai, többek között Imrahil, Dol Amroth fejedelme és a lovagjai.
  • A könyvben Faramir nem megy öngyilkos küldetésre Osgiliathot visszafoglalni, hanem egy küldetéséből való visszaútján kap halálos sebet. Faramir alakja gyökeres változtatásokon megy keresztül.
  • Mivel a filmben nem szerepelnek Gondor legfőbb tábornokai, Forlong és Imrahil, Denethor cselekvésképtelenné válása után Gandalf vezényli Minas Tirith védelmét.
  • Gollam a könyvben saját ostobasága miatt (örömében vigyázatlan lesz, elveszti a fejét) esik a Végzet Hegyének tüzébe, míg a filmben Frodó, szándéktalanul bár, de belelöki a vele vívott küzdelem hevében.
  • Kizárólag a bővített változatban kap helyet Szauron szája. Aragorn a könyvváltozattal szemben és jellemétől idegen módon a filmben megöli a követet.
  • A filmből hiányzik a befejezés lerövidítésének érdekében Faramir és Éowyn házasságkötése, Théoden király temetése, valamint egy teljes fejezet, a Megye megtisztítása. Továbbá, a könyvben Szarumán a Megyében hal meg, a hobbitok nyilazzák le, míg a film bővített változatában Vasudvardban Gríma, a kígyónyelvű szúrja hátba.
  • A filmben Celeborn hajózik el Valinorba Gandalffal, Frodóval, Bilbóval, Elronddal és Galadriellel, míg a könyvben Círdan, Szürkerév ura.

Zenéje

A Gyűrűk Ura-filmek zenéjét Howard Shore kanadai zeneszerző szerezte, hangszerelte és, a hangfelvételkor, vezényelte. 2000-ben szerződtették[14], majd meglátogatta a díszletet, és megnézte az első és harmadik film korai verzióit. Ezek után látott munkához. A trilógia filmzenéjét a vezértéma (Leitmotiv) wagneri koncepciója dominálja: Shore külön vezértémákat komponált az egyes szereplők, kultúrák és helyszínek zenei megjelenítésének érdekében. A vezértémák a filmek során a cselekmény által diktált módon jelennek meg, általában az általuk megjelenített elemekkel egyidőben. Wagner művei a filmzene stílusát is befolyásolták.

Hogy 2001 május 17-én Jackson a cannes-i filmfesztiválon bemutathasson egy 23 perces befejezett részt a filmből[15], az év tavaszán Wellingtonban azon rész (a Móriában játszódó jelenetsor) zenéje Wellingtonban felvevésre került[16]. A filmzenék többi részét az Egyesült Királyságban, a Watford Colosseumban vették fel, és az Abbey Road Studios-ban keverték le.

A zenét nagyrészt a Londoni Filharmonikus Zenekar játszotta el. A hangszerelés igen bonyorult volt a rendező elvárásai, a terjedelem és a változatos technikák (például szimfonikus és elektronikus hangszerek egyszerre történő alkalmazása) miatt. Bár a zenei anyag java része hangszeres (neoklasszikus) tételekből áll, egyes jeleneteknél Shore aláfestésként Shore vokálokat és kórust is használt. Számos énekes közreműködött, többek között Ben Del Maestro, Renée Fleming, Isabel Bayrakdarian és Emilíana Torrini, továbbá a trilógia néhány színésze is: Billy Boyd, Viggo Mortensen, Liv Tyler és Miranda Otto. Az elénekelt szöveget Fran Walsh és Philippa Boyens forgatókönyvírók írták, majd David Salo nyelvész lefordította őket a tolkieni mesterséges nyelvekre. Egyes nyelveket, amelyeket Tolkien nem dolgozott ki életében (többek között az adánit, a khuzdûlt és a Fekete Beszédet), Salo a meglévő szavakból kiindulva továbbfejlesztett. A jelenetek tematikája alapján került kiválasztásra, hogy az aláfestést melyik tolkieni nyelven énekeljék.

Mindhárom film végefőcímének kezdetekor egy-egy vokálra épülő betétdal játszódik. Ezeket egy-egy híres énekesnő énekelte.

  • A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége - May It Be ("Legyen így") - Enya
  • A Gyűrűk Ura: A két torony: Gollum's song ("Gollam dala") - Emíliana Torrini
  • A Gyűrűk Ura: A király visszatér: Into the West ("Nyugatra") - Annie Lennox

Az Into the West szövegét Jackson és Walsh egy barátja, Cameron Duncan új-zélandi filmrendező és forgatókönyvíró 17 éves korában bekövetkezett, rák által okozott halála inspirálta. A dalt először Duncan temetésén mutatták be, A Gyűrűk Ura: A király visszatér bővített verziójának videodokumentációjában pedig megjelent története és két rövid filmje.

A filmzene óriási sikert aratott, a brit Classic FM rádió hallgatói minden idők legjobb filmzenéjének szavazták meg, ezzel jobbnak ítélve többek között John Williams a Csillagok háborúja IV: Egy új reményhez és a Schindler listájához, Hans Zimmer a Gladiátorhoz és James Horner a Titanichoz írt zenéjénél.[17] Kiadták úgynevezett Complete recordings kiadásban is, amely a filmek bővített változatainak zenéjét tartalmazza. A trilógia befejezése után Shore átdolgozta a filmzenét A Gyűrűk Ura Szimfóniába, egy hat tételes zeneműbe zenekarra és kórusra. Ezt számos helyen előadták, aláfestésként egy műsorral Alan Lee és John Howe a filmekhez rajzolt műveiből. A filmzenét egy koncertsorozat keretében a kizárólag dialógusokkal és hangeffektusokkal kivetített filmekkel együtt is eljátszották, többek között az Amerikai Egyesült Államokban, Svájcban és Ausztriában, Ludwig Wiki és Erik Eino Ochsner által vezényelve.[18]

Tracklisták

A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége

Normál kiadás
Complete recordings

A Gyűrűk Ura: A két torony

Normál kiadás
Complete recordings

A Gyűrűk Ura: A király visszatér

Normál kiadás
Complete recordings

A megfilmesítés előzményei

Kísérletek az 1980-as évek végéig

Már a Beatles is tervezte a regény megfilmesítését, a filmben Zsákos Frodót Paul McCartney, Csavardi Samut Ringo Starr, Gandalfot George Harrison, Gollamot pedig John Lennon játszotta volna, de az ötlet nem jutott el a megvalósításig. Az 1960-as és ’70-es években Stanley Kubrick és John Boorman is megfontolták a megfilmesítést, de a filmes technológia akkori szintjén a megvalósítás nyilvánvaló nehézségeit figyelembe véve, végül elvetették.[19] 1977-ben a Rankin-Bass filmstúdió elkészített az első Tolkien-regényből készült filmet, A hobbit című rajzfilmet.

1978-ban Saul Zaentz elkészítette Ralph Bakshi rendezésében A Gyűrű Szövetsége, valamint A két torony rajzfilmként készült adaptációját, amit a United Artists adott ki. A film a Helm-szurdoki csata előtt ér véget. Bakshi nem tudta elkészíteni a folytatást, mert a United Artists nem egyezett bele. A Rankin-Bass 1980-ban elkészítette A király visszatér című rajzfilmet A hobbit folytatásaként.

Peter Jackson tervei

Peter Jackson először 17 évesen látta A király visszatér című rajzfilmet. Ennek hatására 1995-ben elkezdett komolyan gondolkodni A Gyűrűk Ura megfilmesítésén. A Miramax Filmstúdióval együtt tárgyalt a könyv jogainak birtokosával, Saul Zaentzel. Közben a Universal Studios felajánlotta Jacksonnak, hogy filmesítse meg újra a King Kongot. Jackson ezért úgy döntött, hogy először elkészíti a King Kongot, és utána foglalkozik A Gyűrűk Ura megfilmesítésével. 1997-ben a Universal úgy döntött, hogy nem készíti el a King Kongot, így Jackson újra A Gyűrűk Urával kezdett foglalkozni. Először két filmet akart készíteni 75.000.000 dolláros költségvetéssel. 1997-ben Jackson feleségével, Fran Walsh-sal, valamint Philippa Boyenssel és Stephen Sinclairrel nekifogott a két film forgatókönyvének, amit körülbelül 14 hónap múlva fejeztek be. Probléma merült fel, amikor Marty Katz elment Új-Zélandra, és megállapította, hogy a két filmet körülbelül 150.000.000 dolláros költségvetéssel lehet elkészíteni. A Miramax ezért egy filmben javasolta elkészíteni a teljes történetet, de Jackson ezt nem fogadta el, így a Miramax elállt a tervtől. A New Line Cinema ugyanakkor azt javasolta, hogy Jackson készítsen egy filmtrilógiát. Ennek alapján át kellett írni a forgatókönyvet, ami később, a forgatás során is tovább változott.

Forgatókönyvírás és előkészítés

Szereplőválogatás

A látványvilág megalkotása

Alan Lee 2005-ben
Alan Lee 2005-ben

Jackson és Christian Rivers 1997-ben láttak hozzá a filmtrilógia képes forgatókönyvének megalkotásához. Ezzel egyidőben a látványvilág megteremtése is megkezdődött: a rendező szerződtette Richard Taylort és cégét, a Weta Workshopot a filmhez szükséges páncél, fegyverek, testkiegészítések, nem emberi lények és makettek megtervezésére és egyes terülek esetében elkészítésére. Az év novemberében Alan Lee és John Howe neves Tolkien-illusztrátorok csatlakoztak a projekthez látványtervezőkként. A filmek látványvilága nagyrészt az ő illusztrációikon alapul. A projekt során korábbi műveik továbbfejlesztésére is nyílt lehetőségük, így Howe továbbrajzolta többek között a Barad-dûrt, Zsáklak enteriőrjét és a Morannont ábrázoló műveit, míg Lee kiegészítette egy korábbi festményét Orthancról. Grant Major modelltervező pedig a két művész design-ját építészeti tervekbe ültette át, eldöntve, mely díszletek legyenek megépítve, melyeknek filmezésénél használjanak miniatúrákat, és melyeket teremtsenek meg CGI-t használva. Dan Hennah művészeti vezetőként dolgozott a trilógián, a díszletek építését megszervezve és forgatási helyszíneket keresve.

John Howe 2003-ban
John Howe 2003-ban

Jackson realisztikusan akarta bemutatni Tolkien világát, hogy az a nézők számára hihető legyen. Hobbitfalvát már hónapokkal a forgatás előtt megépítették, hogy a célzottan elültetett növényeknek legyen idejük megnőni.[20] A különböző fantasztikus lényeket a biológia törvényeit követve tervezték meg, kigondolva csont- és izomzatukat, hogy hihetően tudják mozgásukat animálni. A Weta Workshop 48 000 páncéltartozékot, 500 íjat és Sablon:10000 nyílvesszőt készített a filmekhez, továbbá számos gumi testkiegészítőt (csak a színészeknek például 1800 párnyi hobbit-lábfejet, továbbá számos fület, orrot és fejet a tündéket, törpöket, orkokat, goblinokat és hobbitokat játszó színészeknek és statisztáknak). A projekt során kb. 19 000 jelmez készült. Minden egyes kelléket egyedileg teremtett meg a Művészeti Részleg, ráadásul több példányban, különböző méretekben (erre azért volt szükség a filmezésnél, hogy a kész filmben a hobbitok, törpök és goblinok kisebbnek tűnjenek az embereknél, tündéknél és orkoknál).

Produkció

Az elsődleges forgatást mindhárom film számára párhuzamosan végezték el 1999 október 11. és 2000 december 20. között (összesen 438 nap alatt). Úgynevezett pick-up forgatás, amely során kiegészítő anyagot vettek fel többek között a forgatókönyv változása miatt, évente hat hétig került elvégzésre 2001-től 2003-ig. A számos, nagy területen szétszórt, esetenként nehezen megközelíthető forgatási helyszín miatt több forgatási stáb dolgozott a projekten. Bár Jackson vezette az egész produkciót rendezőként, ezen stábok munkájának irányítását mások végezték, többek között John Mahaffie, Geoff Murphy, Fran Walsh, Barrie M. Osborne és Rick Porras, valamint további elérhető segédrendezők, producerek és forgatókönyvírók. A stábok munkáját Jackson élőben felügyelte, műholdas kapcsolat segítségével.

Díszletek és külső helyszínek

A Gyűrűk Ura trilógiát a wellingtoni Stone Street Studiosban és több, mint 150 külső helyszínen forgatták szerte Új-Zélandon.

Külső helyszínek (nem teljes) listája:

Pontos forgatási helyszín Nagyobb terület Új-Zélandon Fiktív helyszín a filmekben
Matamata[20] Waikato Hobbitfalva
Mount Ngauruhoe[21] az Orodruin
Mount Victoria[22] Wellington a Megye erdői
Kaitoke Regional Park[23] Wellington Völgyzugoly
Waitarere-erdő[22] Wellington Osgiliath közeli erdő
Putanigura-csúcsok[22] Waiparara a Holtak Ösvénye
Takaka-domb[22] Nelson a Cset-erdő
Mount Olympus és Mount Owen[22] Nelson Azanulbizar
Mount Sunday[24] Otago Edoras
Twizel[25] Canterbury Pelennor mezeje
Skippers Canyon[22] Otago Bruinen gázlója
Rangipo-sivatag[21] Manawatu-Wanganui a Morannon

Vágás

Hogy a nyomás alá kerülést elkerülje, Jackson mindegyik filmhez külön vágó(kat) szerződtetett: John Gilbert dolgozott az első filmen,[26] Mike Horton[27] és Jabez Olssen[28] A két tornyon, Jamie Selkirk[29] és Annie Collins[30] pedig a befejező részen. 1999 és 2002 között vágtak jeleneteket a filmek durva, körülbelül 4,5 órás változataihoz. Összesen 1828 kilométernyi filmet vágtak le a bővített változatok összesített 11 óra 23 percére (683 perc). A vágási folyamat során Jackson egyes jeleneteknél úgy döntött, hogy elemek, amik a forgatókönyvben jól működtek, a képernyőn nem néztek ki jól, és ezért megváltoztatta őket, valamint új jeleneteket is hozzáadott.

Az első film vágásak viszonylag könnyű volt (Jackson a bővített változatok koncepcióját csak később találta ki), az egyetlen nagy változtatás a vágási folyamat során az eredeti forgatókönyvhöz képest a prológus hozzáadása volt, amit a New Line Cinema kért. A készítők a trilógia készítésének elejétől fogva tudták, hogy A Gyűrűk Ura: A két torony lesz a legnehezebben megteremthető film, mivel "se eleje, se vége nem volt", továbbá számos cselekményszálat tartalmaz. A második kötetet a regény 4. és 5. "könyv"e teszi ki, amelyiknek egyike Saruman és Rohan háborúját, a másik pedig Frodó és Samu útját Mordorba meséli el, tehát az események földrajzi elrendezés alapján kerülnek bemutatásra. Jackson és csapata azonban már a projekt elején eldöntötte, hogy ez a képernyőn nem fog működni, ezért időrendileg mutatták be a cselekményt. Továbbá úgy döntöttek, hogy szereplőknek, akik személyesen alig vagy egyáltalán nem jelennek meg (legprominensebben Saruman), további jeleneteket adnak, ezért egyes helyeken négy cselekményszálat kellet követniük. Mindezen cselekményszálak jeleneteinek elrendezése úgy, hogy a film időrendi és esztétikai érdekeknek is megfeleljen, nagy kihívást jelentett. A film végéről néhány jelenetet (Saruman halálát, Gollam háttértörténetét és Andúril újrakovácsolását) Jackson áttolt a harmadik film elejére, majd az elsőt a moziváltozatból teljesen ki is vágta.[31] A Gyűrűk Ura: A király visszatér vágási folyamata, mint a film összes utómunkálata, nagyon kaotikus volt, ezért maga Jackson is csak a wellingtoni ősbemutatón látta először a filmet.

Számos felvett jelenet kimaradt a filmekből, még a bővített változatokból is. A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetségében eredetileg szerepelt volna egy jelenet, amiben Lothlórient orkok támadják meg (ezt Lurtz és orkjai Anduin-menti útja váltotta fel), és egy másik a film vége felé, ahol Frodót és Samut Uruk-haik támadják meg az Anduin mellett. Elvetettek felvett, a könyvben szereplő elemeket is: a jelenetet, ahol Frodó az Amon Henről többet lát Középföldéből és Elrond Tanácsának egy hosszabb verzióját. A második filmből kivágott legfontosabb elem Arwen Helm-szurdoki, valamint Elronddal közös Lothlórieni megjelenése volt (lásd fent), a filmben maradt jelenetet Elrond és Galadriel beszélgetésével (a "prológust a film közepén", ahogy Jackson fogalmazott) a két tünde közötti telepatikus kapcsolattal magyarázták meg. Éowyn szerepet játszott volna a Helm-szurdok csatájában, míg Faramir Osgiliathban látomása lett volna arról, hogy Frodó Gollamhoz hasonlóvá lesz, továbbá szerepelt volna a filmben egy bővített harcjelenet Frodó és Samu között. A befejező részhez leforgattak kettő jelenetet, amely szerepel a könyvben: ahogy Samu Galadriel csillag-üvegcséjét használva átjut a Néma Őrök között, továbbá egy hosszabb epilógus részeként Legolas és Gimli sorsának megmutatása, Éowyn és Faramir esküvője, továbbá Aragorn halála és temetése.[32] Hogy Kígyónyelvű Grímának legyen oka megölni Sarumant, Legolasnak pedig őt, Saruman felfedte volna, hogy Gríma megmérgezte Théodredet. Az elsődleges forgatási időszak során utoljára lefilmezett jelenet, amely során Aragornt páncélba öltöztetik a trilógia páncélmesterei, utolsóként került kivágásra. Jackson kijelentette, hogy szívesen belevenné ezen nem használt jelenetek egy részét egy DVD-n és Blu-ray-en kiadott Ultimate Edition-be ("végső változat").

Vizuális effektusok

Filmezési technikák

Hanganyag

Számos hangtechnikus dolgozott a projekten, mivel a forgatás során felvett háttérhang nem volt használható, a hanganyagot külön kellett generálni. Változatos hangokat alkalmaztak, többek között állathangokat (pl. szamárordítást a szárnyas démonok kiáltásához, oroszlánüvöltést a mûmakok hangjához), emberek által kiadott hangokat (a nazgûlok sikolyát Fran Walsh, a wargok vonyítását pedig David Farmer hangtechnikus adta), továbbá változatos, eszközök által generált hangokat. Új-zélandi lakosok is közreműködtek, az Uruk-hai hadsereg kántálását Saruman beszéde előtt például 20 000 krikettrajongó adta, és egy wellingtoni stadionban vették fel. Hogy háttérzajok ne zavarjanak bele a hangba, az anyag egy részét egy temetőben, éjszaka vették fel. A hanganyag keverésére mindegyik bemutatási év augusztusától novemberéig került sor.

Megjelenése

Stáb

Peter Jackson, A Gyűrűk Ura filmtrilógia rendezője
Peter Jackson, A Gyűrűk Ura filmtrilógia rendezője

Bővített változatok

A bővített és eredeti változatok összevetése

A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége

Az eredeti változat jelenetei

Prológus: Egy Gyűrű mind fölött...A MegyeRégi jó barátokEgy rég várt ünnepélyÉg veled, drága Bilbó!Tartsd titokban, rejtsd el!Isildur beszámolójaA múlt árnyékaFehér SzarumánToronyiránt a gombákhozA Bakvári RévA Pajkos Pónihoz címzett fogadóbanA GyűrűlidércekAz Uralkodó Gyűrű megsemmisítéseTőr a sötétbenVasudvard gödreiMenekülés a GázlóhozVölgyzugolyTalálkozásokA Gyűrű sorsaA kettétört KardEsticsillagElrond TanácsaBilbó ajándékaiA Gyűrű elmegy délreA Vörösfoki hágóMóriaUtazás a sötétbenBalin sírjaKhazad-dûm hídjaLothlórienGaladriel tükreKüzdelem az orkokkalBúcsú LórientőlA Nagy FolyóParth Galen rétjeA Szövetség felbomlikBoromir eltávozikAz út folytatódik... • Végefőcím

A bővített változatban hozzáadott jelenetek
  • Bilbó nyitónarrációja
  • A Megye lakóinak bemutatása Frodó és Gandalf beszélgetése közben
  • Bővített jelenet Bilbó születésnapjáról
  • Jelenet a Zöld Sárkány nevű Hobbitfalvai fogadóban
  • Frodó és társai a Megyében a Szürkerévbe tartó tündéket látnak meg
  • Aragorn éneke (Beren és Lúthien)
  • Bővített jelenet Elrond Tanácsán, Gandalf mordori nyelven idézi az Egy Gyűrű feliratát
  • Aragorn Völgyzugolyban meglátogatja anyja, Gilraen sírját
  • A völgyzugolyi tündék a Szövetség küldetésének kezdetén elbúcsúznak annak tagjaitól
  • Gandalf figyelmezteti Frodót Boromir szándékaira Mória előtt
  • Bővített jelenetek Móriában
  • Bővített jelenetek Lothlórienben (tünde-határőrök és Gimli vitája, Aragorn és Boromir bővített beszélgetése, ajándékozási ceremónia)
  • Aragorn és Boromir észreveszik Gollamot, aki egy fatuskón kuporog az Anduinban
  • Rajongók felsorolása a végefőcímben

A Gyűrűk Ura: A két torony

Az eredeti változat jelenetei

A legalsó sziklalapSzméagol megszelídítéseAz uruk-hai orkokA Három VadászNyugatvég lángokbanÉomer száműzéseAz uruk-hai orkok nyomábanÉjszakai táborozás FangornbanRohan lovasaiTrufa és Pippin nyomábanSzilszakállA Fehér Lovas • *A Fangorn-erdőA Fekete Kapu bezárulAz Aranycsarnok királyaGondoljrám-virág a sírhalmokonA király döntéseIthilien erdőiGollam és SzméagolFüvekről és nyúlpörköltrőlGollam és SzméagolTörpasszonyokAz EsticsillagVasudvard farkasaiA Helm-szurdokVasudvard elszabadulA valák kegyelmeArwen sorsaAz előre látott jövőA nyugatra nyíló ablakA tiltott tóAragorn visszatéréseAz entek gyülekezéseA Csillogó Barlangok"Hol a ló és a lovasa?"Az eldák seregeKürtvári csataÓent nyelvA szurdokfal áttöréseAz ent-tanács döntéseVisszavonulás a KürtvárbaPeregrin úrfi terveOsgiliathAz entek utolsó meneteA nazgûl támadása"Föl, éorlfiak!"Vasudvard elárasztásaA nagy regék, amikre mindenki emlékszik"Kitört a Középföldéért vívott háború."Gollam terve • Végefőcím

A bővített változatban hozzáadott jelenetek
  • További jelenetek Frodóról és Samuról a sziklák között
  • Gollam jó és rossz énje vitatkozik, hogy elvezesse-e Frodót és Samut Mordor Fekete Kapujához
  • A vasudvardi orkok találkoznak a Szauron szolgálatában álló mordoriakkal
  • A mordori és vasudvardi orkok vitája közben Pippin vizet kér a megsebesült Trufa számára, akit ork-pálinkával itatnak meg
  • Bővített jelenet, amiben Szarumán ellenőrzi a Vasudvardon dolgozó orkokat, és utasítást ad a Fangorn-erdő kivágására
  • Bővített jelenet a rohani Nyugathalom felégetéséről
  • Éomer megtalálja a Szarumán orkjai által halálos sebet kapott Théodredet (Théoden király fiát) a Vasfolyó gázlójánál
  • Éomer száműzése bővített jelenetben
  • Az orkok vitatkoznak Fangorn előtt, hogy megegyék-e Trufát és Pippint
  • Az orkok vitatkoznak, hogy a két hobbit közül az egyik lehet-e Gyűrűhordozó
  • Gollam a Holtlápon panaszkodik, hogy éhes
  • Legolas mesél Fangornról
  • Bővített jelenet Gandalf visszatéréséről
  • Szilszakáll egy dalt énekel Trufának és Pippinnek az ent-asszonyokról, amitől azok elalszanak
  • Gandalf és Aragorn beszélgetése az Edorasba tartó útjukon
  • Trufa és Pippin Fangornban megkóstolják az entvizet, amitől a fák elkezdik beszívni őket, de Szilszakáll megmenti őket
  • Szilszakáll elmeséli a hobbitoknak népe történetét
  • Kígyónyelvű Gríma Aragorn kezébe köp, mielőtt elvágtat Vasudvardba
  • Éowyn énekel Théodred temetésén
  • Aragorn Théodred lovát, Bregót nyugtatja tünde-énekkel Edoras istállójában
  • Szarumán Vasudvardban tudomást szerez Grímától Aragorn létezéséről és Gandalf visszatéréséről
  • Edorasban Théoden király megígéri népének, hogy visszatérnek a városba
  • Bővített jelenet Frodó és Samu elfogásáról
  • Bővített visszaemlékezés-jelenet Aragornról és Arwenről
  • Bővített csatajelenet a farkaslovasokkal vívott harcról
  • A Helm-szurdokba érkezéskor Éowyn ellenőrzi az élelmiszer-készleteket
  • Bővített visszaemlékezés-jelenet Boromir kürtjének megtalálásáról
  • Visszaemlékezés-jelenet Denethorról, Faramirról és Boromirról Osgiliathban
  • Faramir emberei megverik Gollamot
  • Aragorn és Éowyn beszélgetése a Helm-szurdokban a csata előtt
  • Bővített jelenet az ent-tanácsról
  • Bővített csatajelenet a Helm-szurdoki csatáról
  • A fangorni entek Vasudvard felé indulnak, hogy bosszút álljanak Szarumánon
  • Az orkok Fangornba menekülnek Éomer újonnan érkezett serege elől, de Gandalf parancsára az entek megölik őket
  • Legolas és Gimli egymást próbálják túllicitálni, hogy ki mennyi orkot ölt meg a csatában
  • Trufa és Pippin felfedeznek egy teli élelmiszerraktárt az entek által elárasztott Vasudvardban
  • Faramir útnak indítja Frodót és Samut, majd megfenyegeti Gollamot, hogy ha a hobbitoknak bajuk esik, akkor megbünteti

A Gyűrűk Ura: A király visszatér

Az eredeti változat jelenetei

A Gyűrű megtalálásaA keresztút feléVasudvard feléVisszatérés EdorasbaGollam tőrbe csalA PalantírArwen látomásaA Narsil újrakovácsoltatásaMinas Tirith"Mély lélegzet a lemerülés előtt"Minas Morgul"A tábla készen áll..."Osgiliath lerohanásaA jelzőtüzek meggyújtásaThéoden döntéseOsgiliath elesteCirith Ungol lépcsőiPippin esküjeSamu és Frodó elválása"Ne vesd oda az életed!"Gyülekezés DúnhargbanAndúril - A Nyugat LángjaAragorn a Holtak Ösvényét választja"És ne legyen több bánat"Dwimorberg, a KísértethegyA rohani seregszemleA Holtak KirályaGondor ostromaA Banyapók OdújaGrond - Az Alvilág PörölyeHelytartók sírjaGondor kapujának betöréseCsavardi Samu válaszútonDenethor őrületeA rohírok útjaDenethor máglyájaCsata Pelennor mezején"Egy távoli ország..."A Nazgûl és prédájaA fekete hajókRohan harcos leányaGyőzelem Minas TirithnélThéode halálaA teljesített esküCirith Ungol tornyaAz utolsó haditanácsA Homály FöldjénA Fekete Kapu kitárul"Azt nem vihetem helyetted, de téged elviszlek!"Az utolsó hadicselA Végzet Hegye"Jönnek a Sasok!"A Végzet-KatlanSzauron legyőzéseMindennek a végénÚjra együtt a SzövetségA király visszatérHazafeléSzürkerév • Végefőcím

A bővített változatban hozzáadott jelenetek
  • Szarumán halála (másként, mint a könyvben)
  • Legolas és Gimli ivóversenye Edorasban
  • Éowyn álma Edorasban
  • Gandalf elmeséli Pippinnek Gondor történetét
  • Jelenetek Faramir, Boromir és Denethor kapcsolatáról
  • A Keresztútnál Frodó és Samu elmennek a királyszobor mellett, és észreveszik annak fejét
  • Gandalf és az Angmari Boszorkánykirály összecsapása
  • Bővített jelenet a Holtak Ösvényéről
  • Aragorn elfoglalja az Umbari Kalózok hajóit
  • Denethor halála bővített jelenetben
  • Aragorn és Gimli megölik Gothmogot, a Minas Tirithet ostromló ork-sereg vezérét
  • Aragorn meggyógyítja Faramirt, Trufát és Éowynt az Ispotályban
  • Aragorn belenéz a Palantírba
  • Frodó és Samu beállnak Mordorban egy ork-hadoszlopba
  • Szauron Szája megjelenik a Morannon előtt vívott csata előtt

Fogadtatás

A filmtrilógiát a Tolkien-rajongók körében hatalmas várakozás előzte meg, és a közönség szerte a világon elragadtatással fogadta a filmeket.

A művészfilmes kritikusok véleményei között is akadt kifejezetten elismerő. Az, hogy a regény műfaj- és kultuszteremtő alapmű, valamint hogy környezettudatossága és háborúellenessége a filmtrilógia születésekor, röviddel 2001. szeptember 11. után kifejezetten aktuális volt, tovább növelte az elemzések intenzitását.

A könyvek adaptációjaként készülő filmek kritikáinak elsődleges akadályánál, a könyvvel való összevetésnél a kritikusok véleményének többsége szerint kiválóra vizsgázott a film. Különösen a trilógia második részének prerafaelita látványvilágát emelték ki, mint a misztikum-teremtés eredeti képi megfogalmazásának kiemelkedő példáját.

A Gyűrűk Ura filmként is kanonizálódik, erre utal az is, hogy a magyar érettségi film és irodalom tételére való felkészítő anyag egyik kiemelt példája.[33]

Kritikai fogadtatás

A forrásanyagtól való eltérés fogadtatása

Az adaptációs folyamat során, mint feljebb említésre kerül, a könyv számos elemét megváltoztatták. A könyv rajongójainak és szakértőinek egy része úgy érezte, hogy a forgatókönyvírók a forrásanyag olyan részeit változtatták meg, amelyeket Tolkien a szereplők, a tematika, a cselekmény, vagy egyéb okok miatt szükségesnek érzett.

Bevétel

Film A bemutatás dátuma Bevétel a mozipénztáraknál Helyezés minden idők
legtöbbet hozó filmjeinek listáján
Büdzsé Forrás
A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége 2001 december 11. $871 530 324 37. $93 000 [34]
A Gyűrűk Ura: A két torony 2002 december 12. $927 047 111 29. $94 000 [35]
A Gyűrűk Ura: A király visszatér 2003 december 13. $1 119 929 521 8. $94 000 [36]
Összesen $2 917 506 956 $281 000 000 [37]

Díjak és jelölések

A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége (2002)

A Gyűrűk Ura: A két torony (2003)

A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2004)

Kapcsolódó videojátékok

A filmek bemutatása után a Tolkien világa iránti érdeklődés óriásit nőtt. Ezen effektus kihasználásának reményében az Electronic Arts megszerezte a filmeken alapuló videojátékok készítési jogát, míg a Sierra Entertainment a feldolgozott könyvön (és A hobbiton) alapuló videojátékok piacra dobásához való jogot vette meg a Tolkien Enterprises-tól. Emiatt azon helyzett jött létre, hogy Sierra Entertainmentnek nem volt joga a filmekből venni alapanyagot videojátékaihoz, beléjük tehette azonban a könyvek olyan elemeit, amelyek kimaradtak a filmtrilógiából. Az EA jogai viszont kizárólag a filmek feldolgozására terjedt ki, így ilyen elemek alkalmazásától tartózkodnia kellett. Ez a szituáció 2005-ig tartott, amikor az EA megvásárolta az említett könyveken alapuló játékok készítéséhez való jogot. A következő években számos Tolkien-témájú videojáték került bemutatásra.

Előzménytrilógia

2012 és 2014 között került bemutatásra A hobbit filmtrilógia, Tolkien azonos nyelvű könyvének adaptációja és A Gyűrűk Ura filmtrilógia előzménye. A stáb nagy része visszatért, köztük Peter Jackson rendezőként, producerként és forgatókönyvíróként; Fran Walsh és Philippa Boyens forgatókönyvírókként; Howard Shore zeneszerzőként; Alan Lee és John Howe pedig látványtervezőkként. Az előzménytrilógiában több színész folytatta szerepét A Gyűrűk Urából, többek között Ian McKellen mint Gandalf, Cate Blanchett mint Galadriel, Orlando Bloom mint Legolas, Ian Holm mint az idős Zsákos Bilbó és Elijah Wood mint Zsákos Frodó. A filmek nagy bevételt hoztak, azonban számos kritikus A Gyűrűk Ura trilógiánál rosszabként ítélte meg őket.

Öröksége

A filmek bemutatása miat megugrott az érdeklődés A Gyűrűk Ura és Tolkien más művei iránt, ezzel a kultúrára gyakorolt hatását megsokszorozva[38]. A Tolkien család egyes híresztelések szerint megoszlott a trilógiáról alkotott vélemények eltérése között. Christopher Tolkien, Tolkien harmadszülött fia és hagyatékának igazgatója a kezdeti tagadás után[39] hangot adott elégedetlenségének Jackson adaptációjával[40], míg fia, Simon Tolkien író, nem értett egyet vele, és felajánlotta segítségét Jacksonnak.[41].

Peter Jacksont a filmek sikere világhírhez segítette, a filmszakma George Lucashoz és Steven Spielberhez hasonló mágnásává téve őt. Megalapította saját filmkészítőcégét, a WingNut Filmset, továbbá a WingNut Interactive-et, amely videojátékok készítésére specializálódik. 2005-ben elkészítette a King Kong remake-jét, amely sikert ért el a kritikusoknál és a pénztáraknál, bár nem akkorát, mint A Gyűrűk Ura.

Lásd még

Jegyzetek és külső hivatkozások

  1. Ez a páncéling menti meg később Frodó életét Móriában, amikor egy barlangi troll megpróbálja leszúrni.
  2. Csak a bővített változatban szerepel.
  3. Szauron a Dagorladi Csatában elveszti testi alakját (azzal, hogy Isildur levágja kezéről a Gyűrűt), és a továbbiakban a Barad-dûr erődítményének tetején látható, tűzben forgó Nagy Szem jelképezi a Sötét Urat.
  4. Gandalf és Szarumán vitája, majd az utóbbi halála csak a film bővített változatában szerepel.
  5. A páncéling végül mégis eljutott a Sötét Úrhoz, mivel a film bővített változatában Szauron Szája megmutatja Aragornnak és Gandalfnak a Fekete Kapunál.
  6. A Szauron Szájával folytatott tárgyalás, majd a követ halála csak a film bővített változatában szerepel.
  7. A Gyűrű Szövetsége bővített változatában láthatóak pár pillanatra.
  8. Karakterét beolvasztották Arwenbe, őt magát csak pár pillanatra láthatjuk a prológusban
  9. Karakterét beolvasztották Éomerbe
  10. A film bővített változatában megjelenik
  11. A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége, 87. oldal (1. könyv 2. fejezet: "A múlt árnyéka")
  12. A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége, 280. oldal (1. könyv 11. fejezet: "Tőr a sötétben")
  13. A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége, 355.-356. oldal (2. könyv 2. fejezet: "A Tanács")
  14. Lord of the Rings Composer Confirmed. IGN, 2000. augusztus 15. (Hozzáférés: 2015. december 28.)
  15. Lord of the Rings at the Cannes Festival. IGN, 2001. március 16.
  16. The Hobbit: The Desolation of Smaug, Production Diary 14. YouTube, 2013. december 20.
  17. Lord of the Rings voted 'best movie soundtrack'. BBC, 2015. november 7.
  18. Middle-earth returns to radio city. CBS News, 2010. október 7.
  19. Boorman tárgyalt is a jogok tulajdonosával, Saul Zaentz producerrel, de végül elvetette az ötletet
  20. a b Hobbiton Is Being Built. The One Ring, 1999. április 11. (Hozzáférés: 2015. december 31.)
  21. a b Tongariro National Park - Rings Filming Location. TongariroNationalPark.com. (Hozzáférés: 2015. december 31.)
  22. a b c d e f The Lord of the Rings Filming Locations. newzealand.com. (Hozzáférés: 2015. december 31.)
  23. Kaitoke Regional Park. newzealand.com. (Hozzáférés: 2015. december 31.)
  24. SPOILER NewsWire: Lights, camera, action... (Edoras filming commences) - Christchurch Press. TheOneRing.net, 2000. szeptember 15. (Hozzáférés: 2015. december 31.)
  25. Pelennor Fields Filming Info!. TheOneRing.net, 2003. július 26. (Hozzáférés: 2015. december 31.)
  26. John Gilbert - Filmography - Editor. IMDb. (Hozzáférés: 2015. december 31.)
  27. Michael Horton - Filmography - Editor. IMDb. (Hozzáférés: 2015. december 31.)
  28. Jabez Olssen - Filmography - Editorial department. IMDb. (Hozzáférés: 2015. december 31.)
  29. Jamie Selkirk - Filmography - Editor. IMDb. (Hozzáférés: 2015. december 31.)
  30. Annie Collins - Filmography - Editorial department. IMDb. (Hozzáférés: 2015. december 31.)
  31. Hey, what happened to Saruman?. CNN, 2003. december 17. (Hozzáférés: 2015. december 31.)
  32. There And Back Again: A Geek's Adventures In MiddleEarth! CHAPTER FOUR!!!. Aint It Cool News, 2000. december 17. (Hozzáférés: 2015. december 31.)
  33. [1]
  34. The Fellowship of the Ring (2001). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2012. július 31.)
  35. The Two Towers (2002). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2012. július 31.)
  36. The Return of the King (2003). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2012. július 31.)
  37. The Lord of the Rings Movies at the Box Office). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. július 21.)
  38. Lord of the Gold Ring. boston.com, 2013. november 16. (Hozzáférés: 2015. december 30.)
  39. Tolkien's son denies rift. BBC News, 2001. december 7. (Hozzáférés: 2015. december 30.)
  40. My Father's "Eviscerated" Work - Son of Hobbit Scribe J.R.R. Tolkien Finally Speaks Out. Worldcrunch, 2012. december 5. (Hozzáférés: 2015. december 30.)
  41. Lord of the Rings widens Tolkien family rift. Entertainment Weekly, 2001. december 11. (Hozzáférés: 2015. december 30.)

Források

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Lord of the Rings (film series) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Lord of the Rings: The Two Towers című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Könyvek

  • J. R. R. Tolkien. A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége. Európa Könyvkiadó, Budapest (1999) 
  • J. R. R. Tolkien. A Gyűrűk Ura: A két torony. Európa Könyvkiadó, Budapest (1999) 
  • J. R. R. Tolkien. A Gyűrűk Ura: A Király visszatér. Európa Könyvkiadó, Budapest (1999) 

Internet

  • [2] - A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége a port.hu-n
  • [3] - A Gyűrűk Ura: A két torony a port.hu-n
  • [4] - A Gyűrűk Ura: A király visszatér a port.hu-n
  • [5] - A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége az IMDb-n (angol nyelven)
  • [6] - A Gyűrűk Ura: A két torony az IMDb-n (angol nyelven)
  • [7] - A Gyűrűk Ura: A király visszatér az IMDb-n (angol nyelven)

További információk

  • [8] - A Gyűrűk Ura filmtrilógia hivatalos honlapja (angol nyelven)
  • [9] - Kömlődi Ferenc: Démonok és hobbitok - Kritikai cikk A Gyűrűk Szövetségéről (FilmVilág, 2002. február)
  • [10] - Beregi Tamás: Be vagy a két toronyba zárva - Kritikai cikk A Gyűrűk Ura: A két toronyról (FilmVilág, 2003. március)
  • [11] - Ardai Zoltán: A király részideje - Kritikai cikk A király visszatérről (FilmVilág 2003. március)
Commons:Category:The Lord of the Rings film trilogy
A Wikimédia Commons tartalmaz A Gyűrűk Ura (filmsorozat) témájú médiaállományokat.