„Etiológia” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
DorganBot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: Automatikus szövegcsere (-Portál1|Orvostudomány +Portál1|Orvostudományi )
Thijs!bot (vitalap | szerkesztései)
a robot Adding: et:Etioloogia
17. sor: 17. sor:
[[Kategória:Patológia]]
[[Kategória:Patológia]]


[[en:Etiology]] [[ca:Etiologia]] [[de:Ätiologie]] [[es:Etiología]] [[fr:Étiologie]] [[he:אטיולוגיה]] [[it:Eziologia]] [[lt:Etiologija]] [[nl:Etiologie]] [[nn:Etiologi]] [[no:Etiologi]] [[pl:Etiologia]] [[pt:Etiologia]] [[ro:Etiologie]] [[ru:Этиология]] [[sh:Etiologija]] [[sk:Etiológia]] [[sr:Етиологија]] [[sv:Etiologi]] [[tr:Etiyoloji]] [[uk:Етіологія]]
[[en:Etiology]] [[ca:Etiologia]] [[de:Ätiologie]] [[es:Etiología]] [[et:Etioloogia]] [[fr:Étiologie]] [[he:אטיולוגיה]] [[it:Eziologia]] [[lt:Etiologija]] [[nl:Etiologie]] [[nn:Etiologi]] [[no:Etiologi]] [[pl:Etiologia]] [[pt:Etiologia]] [[ro:Etiologie]] [[ru:Этиология]] [[sh:Etiologija]] [[sk:Etiológia]] [[sr:Етиологија]] [[sv:Etiologi]] [[tr:Etiyoloji]] [[uk:Етіологія]]

A lap 2007. május 27., 21:49-kori változata

Az etiológia (más néven aetiológia, aitiológia) az ok-okozat összefüggését tanulmányozó tudomány. A kifejezés a görög aitia ("ok") és logos ("tudomány") szavakból származik.

Használja bizonyos jelenségek okait kutatva a biológia, filozófia, de a fizika is. Általában véve az etiológia a folyamatok, cselekmények mögötti okokkal foglalkozik.

Az orvostudományban az etiológia a patológiai betegségek okait, hátterét kutatja. Az etiológia módszereit fejti ki bőven a következő link.

Bibliai szempontból az etiológia bizonyos nevek, történések utólagos magyarázatát végzi el – például a Genezis 19-ben miért vannak sópillérek a Holt-tenger vizében.

Az etiológiai mítosz pedig egy olyan mítosz, mely egyes elnevezések eredetének magyarázatát hivatott megadni: A Delphoi név például Apollon Delphionos istenséggel van összefüggésben. Ezeket a neveket a Homérosz-mítosz magyarázza, miszerint Apollo krétaiakat vitt át delfin képében a Földközi-tengeren, hogy saját papjaivá tegye őket. Habár jelen esetben van kapcsolat a Delphoi és a delphis között, általában nehezebb az ilyen kötődéseket leírni.

Külső hivatkozások

Sablon:Portál1