„Tight end” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Angol hivatkozások törlése.
9. sor: 9. sor:
'''Híres játékosok'''
'''Híres játékosok'''


Napjaink leghíresebb tight endje [[:en:Rob Gronkowski|Rob Gronkowski]] a New England Patriots játékosa. Gronkowski nem csak a blokkolásban jeleskedik, hanem csapata egyik legjobb elkapó játékosa is egyben, 2011-ben rekordot döntött, amikor 17 [[touchdown]]t szerzett, és 1327 yardot kapott el. Jelenleg is aktív híres és kiváló játékos még Jimmy Graham, a Seattle Seahawks játékosa, Antonio Gates, a San Diego Chargers tight endje. Pár név a már visszavonult klasszisok közül: [[:en:Tony Gonzalez (American football)|Tony Gonzalez]], [[:en:Mike Ditka|Mike Ditka]] és [[:en:John Mackey (American football)|John Mackey]].
Napjaink leghíresebb tight endje Rob Gronkowski a New England Patriots játékosa. Gronkowski nem csak a blokkolásban jeleskedik, hanem csapata egyik legjobb elkapó játékosa is egyben, 2011-ben rekordot döntött, amikor 17 [[touchdown]]t szerzett, és 1327 yardot kapott el. Jelenleg is aktív híres és kiváló játékos még Jimmy Graham, a Seattle Seahawks játékosa, Antonio Gates, a San Diego Chargers tight endje. Pár név a már visszavonult klasszisok közül: Tony Gonzalez, Mike Ditka és John Mackey.

A lap 2015. december 17., 11:53-kori változata

A tight end (TE) egy poszt az amerikai futballban, kanadai futballban és az aréna futballban. A tight end a támadósor játékosa, fontos szerepe van a játékban. Ez egy hibrid poszt, a szerepköre az elkapástól kezdve a blokkolásig is terjedhet, így a funkciója keveredik egy offenzív lineman és egy Wide receiver jellemzőivel.

Jellemzői

A tight endek fontos részei az offenzív vonalnak. Az amerikai futballban előfordulhat olyan felállás, ahol nincs egy se a pályán, de akár egyszerre három TE is fent lehet. A legtöbb edző két tight endet használ általában. A tight endek akár az elkapásokkal is segíthetik csapatukat, de más esetben, akár csak a falemberek, blokkolással segítek a támadásokat. Passzjáték esetében az irányító a tight end kezébe dobja a labdát, aki ha elkapja és megtartja futhat ameddig tud, ezzel előrébb jutottak a pályán és közelebb kerültek a pontszerzéshez. Más esetben, ha a falemberek szerepkörét tölti be, a védekező játékosokat tartóztatja fel, ezzel segít időt nyerni az irányítónak vagy a futónak. A Ttght endek általában magasabbak és erősebbek a wide receivereknél, de atletikusabbak, mint egy falember.

Híres játékosok

Napjaink leghíresebb tight endje Rob Gronkowski a New England Patriots játékosa. Gronkowski nem csak a blokkolásban jeleskedik, hanem csapata egyik legjobb elkapó játékosa is egyben, 2011-ben rekordot döntött, amikor 17 touchdownt szerzett, és 1327 yardot kapott el. Jelenleg is aktív híres és kiváló játékos még Jimmy Graham, a Seattle Seahawks játékosa, Antonio Gates, a San Diego Chargers tight endje. Pár név a már visszavonult klasszisok közül: Tony Gonzalez, Mike Ditka és John Mackey.