„Szent Remigius” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Voxfax (vitalap | szerkesztései)
Voxfax (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
28. sor: 28. sor:


== Élete ==
== Élete ==
Már 22 éves korában reimsi<ref>[http://hu.forvo.com/word/reims/Reim kiejtése: rász, nem kell kötőjel a toldalékolásához]</ref> érsek lett. Megtérítette [[I. Klodvig frank király]]t, akit [[496]] [[karácsony]]án keresztelt meg. Ennek következtében az egész frank nép felvette a kereszténységet. Franciaország déli részében megtérítette az [[arianizmus|ariánusokat]], halálakor Franciaország már keresztény állam volt. Hetvennégy évig töltötte be a püspöki tisztséget. A frankok lakta területen megszervezte a keresztény missziót. Ő alapította a [[thérouanne]]-i, [[laon]]i és az [[arras]]i püspökségeket.
Már 22 éves korában reimsi<ref>[http://hu.forvo.com/word/reims/ Reims kiejtése: rász, nem kell kötőjel a toldalékolásához]</ref> érsek lett. Megtérítette [[I. Klodvig frank király]]t, akit [[496]] [[karácsony]]án keresztelt meg. Ennek következtében az egész frank nép felvette a kereszténységet. Franciaország déli részében megtérítette az [[arianizmus|ariánusokat]], halálakor Franciaország már keresztény állam volt. Hetvennégy évig töltötte be a püspöki tisztséget. A frankok lakta területen megszervezte a keresztény missziót. Ő alapította a [[thérouanne]]-i, [[laon]]i és az [[arras]]i püspökségeket.


== Emlékezete ==
== Emlékezete ==
36. sor: 36. sor:
* {{pnl|szócikk=Remigius|url=http://mek.oszk.hu/00000/00060/html/086/pc008678.html#4}}
* {{pnl|szócikk=Remigius|url=http://mek.oszk.hu/00000/00060/html/086/pc008678.html#4}}
*{{MLar|3}}
*{{MLar|3}}

== Jegyzet ==
<references/>


{{nemzetközi katalógusok}}
{{nemzetközi katalógusok}}

A lap 2015. december 13., 20:09-kori változata

Szent Remigius
Szent Remigius megkereszteli I. Klodvigot
Szent Remigius megkereszteli I. Klodvigot
püspök, hitvalló
Születése
436/437 körül
Cerny-en-Laonnois
Halála
533. január 13. (97 évesen)
Reims
Tisztelete
Sírhely
Ünnepnapjajanuár 13. (Reims) / október 1.
Védőszentje ennekFranciaországnak
[https://www.catholic-hierarchy.org/bishop/bremigiu.html remigiu.html Szent Remigius a Catholic Hierarchy-n]
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Remigius témájú médiaállományokat.

Szent Remigius vagy Remig (franciául: Saint Rémy), (Laon, 436/437 körül – 533. január 13.) reims-i püspök 459-től haláláig, Franciaország apostola.

Élete

Már 22 éves korában reimsi[1] érsek lett. Megtérítette I. Klodvig frank királyt, akit 496 karácsonyán keresztelt meg. Ennek következtében az egész frank nép felvette a kereszténységet. Franciaország déli részében megtérítette az ariánusokat, halálakor Franciaország már keresztény állam volt. Hetvennégy évig töltötte be a püspöki tisztséget. A frankok lakta területen megszervezte a keresztény missziót. Ő alapította a thérouanne-i, laoni és az arrasi püspökségeket.

Emlékezete

Teste a reims-i bencés kolostor templomában nyugszik, ahová 1409-ban temették el. Emléknapját Reims-ben január 13-án, máshol október 1-jén tartják.

Források

Jegyzet

  1. Reims kiejtése: rász, nem kell kötőjel a toldalékolásához