„Szünetmentes tápegység” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
a átfogalmaz, form
1. sor: 1. sor:
{{Elavult tartalom}}
{{Elavult tartalom}}
{{nincs forrás}}
{{nincs forrás}}
A szünetmentes tápegységet ups-nek is hívják, ami az Uninterruptible Power Supply rövidítése. A szünetmentes tápegység olyan eszköz, mely elektromos áramot biztosít a számítógépeknek és egyéb elektromos berendezéseknek, ha megszűnik a hálózati áramforrás, áramingadozás van, vagy áramszünet lép föl.
A '''szünetmentes tápegység''' (angolul: Uninterruptible Power Supply, röviden: UPS) olyan eszköz, mely elektromos áramot biztosít a számítógépeknek és egyéb elektromos berendezéseknek, ha megszűnik a hálózati áramforrás, áramingadozás van, vagy áramszünet lép föl.


== Általános leírás ==
== Általános leírás ==

A lap 2015. december 2., 11:07-kori változata

A szünetmentes tápegység (angolul: Uninterruptible Power Supply, röviden: UPS) olyan eszköz, mely elektromos áramot biztosít a számítógépeknek és egyéb elektromos berendezéseknek, ha megszűnik a hálózati áramforrás, áramingadozás van, vagy áramszünet lép föl.

Általános leírás

A "szünetmentes tápegység" akkumulátorokban tárol elektromos energiát (tipikusan gondozásmentes akkumulátorokban), áramkimaradás esetén a helyi szabványnak (Magyarországon MSZ 1 szerint: 230 V, 50 Hz, szinuszos) megfelelő feszültségre alakítja. A gyakorlatban a szinuszos kimenet nem mindig teljesül maradéktalanul.

Tipikus felépítése

A szünetmentes tápegységek tipikusan egy inverterből, és egy, vagy több darab 12 voltos akkumulátorból állnak. Ezeket az akkumulátorokat egy beépített töltőáramkör tölti, amely az akkumulátor feltöltése esetén megszünteti a töltést. Az inverter kikapcsol, ha az akkumulátor lemerül, megelőzve az akkumulátor mélykisülését. A legtöbb szünetmentes táp képes hidegindításra (azaz teljesen akkumulátoros üzemmódra annélkül, hogy hálózati áram kellene a bekapcsolásához). Kimeneti teljesítményük néhány száz Watt-tól néhány ezerig terjed. Az egyszerűbb típusok módosított szinszhullámú invertert használnak, ami egyfajta négyszögjelhez hasonlít, és nem minden eszközzel kompatibilis (pl indukciós motor). Van, amit károsíthat, vagy teljesen tönkre is tehet. A jobb típusok valódi, szabványos szinuszhullámot állítanak elő, amelyek mindenféle eszközzel működnek, viszont az üresjárati fogyasztásuk is nagyobb. A nem-szinuszos szünetmenteseket tipikusan aktív PFC nélküli számítógépes tápegységekhez szánják elsősorban, míg a szinuszos eszközöket bármilyen eszközhöz, példáulnagyobb fogyasztású háztartási eszközök működtetéséhez is nyugodtan lehet használni.

Forgógépes

A forgógépes tápegységnél az akkumulátorokban tárolt energiát inverter helyett forgógépekkel alakítják át. Az akkumulátorokban tárolt energiát egyenáramú villanymotor alakítja forgó mozgássá, amit szinkrongenerátorral alakítanak váltakozó feszültséggé. A frekvenciát a motor, a feszültséget a generátor gerjesztésének változtatásával szabályozzák.

Belső égésű motorral hajtott generátor

A szünetmentes tápegységek nagyon speciális esete a kétütemű motorral vagy dízelmotorral hajtott generátor. Ebben az esetben az energiát az üzemanyag tárolja, amelynek az energiasűrűsége jelentősen nagyobb, mint az akkumulátoroké. Általában akkumulátoros szünetmentes tápegységek kiegészítéseként alkalmazzák, ahol szempont a nagy áthidalási idő.