„Wilhelmshaven” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a infobox egységesítése AWB
Nincs szerkesztési összefoglaló
41. sor: 41. sor:
* A vegyipar további fejlesztése
* A vegyipar további fejlesztése
* Cseppfolyós gáz-tároló építése
* Cseppfolyós gáz-tároló építése
* Partmenti autópálya építése, mellyel összekötnék az északnyugati ipari-közpotokat, az [[Elba (folyó)|Elba]] az [[Ems]] és a [[Weser]] folyók környékén
* Partmenti autópálya építése, mellyel összekötnék az északnyugati ipari központokat, az [[Elba (folyó)|Elba]] az [[Ems]] és a [[Weser]] folyók környékén


== Látnivalók ==
== Látnivalók ==

A lap 2015. november 24., 00:59-kori változata

Wilhelmshaven
Wilhelmshaven címere
Wilhelmshaven címere
Wilhelmshaven zászlaja
Wilhelmshaven zászlaja
Közigazgatás
Ország Németország
TartományAlsó-Szászország
JárásAlsó-Szászország (2005. január 1. – )
Alapítás éve1869
PolgármesterAndreas Wagner (CDU)
Irányítószám26351–26389
Körzethívószám04421
RendszámWHV
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség76 089 fő (2022. dec. 31.)[1]
Népsűrűség698 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság2 m
Terület106,91 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Térkép
é. sz. 53° 31′ 43″, k. h. 8° 06′ 20″Koordináták: é. sz. 53° 31′ 43″, k. h. 8° 06′ 20″
Wilhelmshaven (Alsó-Szászország)
Wilhelmshaven
Wilhelmshaven
Pozíció Alsó-Szászország térképén
Elhelyezkedése Alsó-Szászország térképén
Elhelyezkedése Alsó-Szászország térképén
Wilhelmshaven weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Wilhelmshaven témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Wilhelmshaven város a németországi Alsó-Szászországban. Németország északi-tengeri partvidékének nyugati részén helyezkedik el.

Története

Wilhelmshaven egy viszonylag új város, a német viszonyokhoz képest. A várost I. Vilmos alapította 1869-ben, hogy a fejlődő porosz tengerészetnek legyen egy támaszpontja.

1383-ban a leendő város helyén egy kastély állt, a Sibetsburg. A kastélyt kalózok birtokolták, majd 1433-ben a Hanza-szövetség lerombolta azt. Négy évszázaddal később a Porosz Királyság egy erős flotta létrehozását tervezte, és szükségessé vált számára egy kikötőváros jelenléte az Északi-tenger partján. 1853-ban Adalbert porosz herceg szerződést kötött az Oldenburgi Nagyhercegséggel, melyben a nagyhercegség, 3,13 km² part menti területet ad át Poroszországnak. Tizenhat évvel később I. Vilmos megalapította a nevét viselő várost, Wilhelmshavent.

Wilhelmshaven az egyik legfontosabb kikötővé nőtte ki magát az elkövetkező években. Az Oldenburgi Nagyhercegség szintén hasznot húzott a kikötővárosból, és a nagyhercegség területén, Wilhelmshaven mellett megalapították Rüstringen városát. A két város 1937-ben egyesült.

A második világháború során Wilhelmshaven volt a Kriegsmarine legfontosabb támaszpontja. Ennek következtében a szövetségesek számos légicsapást mértek a városra, amelyek során a város épületeinek kétharmada megsemmisült. A város helyörsége 1945. május 5-én adta meg magát az 1. Lengyel Páncélos Hadosztálynak.

Wilhelmshaven ma

Vilmos császár-híd

A háború után a város már nem csak kizárólag hadi, hanem kereskedelmi és turisztikai kikötőként is funkcionált. Mára Wilhelmshaven ismét a legnagyobb német tengerészeti bázissá vált az Északi-tenger partján. Wilhelmshaven a harmadik legnagyobb német kikötő, Hamburg és Bréma után. A kikötőben főként olajipari termékek szállítása folyik. A haditengerészet mellett a város legnagyobb munkaadói a vegyipari cégek és finomítók. Ennek ellenére Németország nyugati részén Wilhelmshavenben az egyik legnagyobb a munkanélküliség aránya. A tankállomások és az olajfinomítók, csővezetékeken keresztül össze vannak kötve más német ipari központokkal is. A város ezenkívül otthont ad egy mérnöki és üzleti egyetemnek is.

A város fejlesztésének négy előirányzott fejlesztési terve:

  • A JadeWeserPort project mely során 2006 és 2010 között a kikötőt alkalmassá tennék a legnagyobb szállítóhajók fogadására.
  • A vegyipar további fejlesztése
  • Cseppfolyós gáz-tároló építése
  • Partmenti autópálya építése, mellyel összekötnék az északnyugati ipari központokat, az Elba az Ems és a Weser folyók környékén

Látnivalók

A haditengerészeti múzeum.

Wilhelmshavenben található egy akvárium melyben az Északi-tenger őshonos élőlényei tekinthetőek meg. A város híres építménye a 159 m hosszú Kaiser-Wilhelm-Brücke (Vilmos császár-híd), melyet 1908-ban építettek. 159 méteres hosszával ez a híd Európa egyik leghosszabb forgóhídja. A városban található ezenkívül egy haditengerészeti múzeum is, melyben megtekinthető a haditengerészet egykori rombolója a Mölders, egy tengeralattjáró, valamit számos kisebb hadihajó, melyek a német haditengerészet történetét mutatják be a 19. századtól kezdve.

Testvérvárosok

Commons:Category:Wilhelmshaven
A Wikimédia Commons tartalmaz Wilhelmshaven témájú médiaállományokat.
  1. Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2022 (német nyelven). Szövetségi Statisztikai Hivatal, 2023. szeptember 21. (Hozzáférés: 2023. október 7.)