„Szerkesztővita:Derzsi Elekes Andor” változatai közötti eltérés

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
re DEA
GOTO: https://commons.wikimedia.org/wiki/User_talk:Elekes_Andor
1. sor: 1. sor:
GOTO: https://commons.wikimedia.org/wiki/User_talk:Elekes_Andor
Forrásmegjelölés a magyar wikipédián
[[File:Bern - Rudolf Johann Dikenmann (1).tiff |thumb|File:Bern - Rudolf Johann Dikenmann (1).tiff ]]
:Van némi esélye annak, hogy még (viszonylagos) igazságod is lehet. Csak mondasz ezt-azt, mindent, szídod a Wikipédiát és választott tisztségviselőit, csak egyről nem szólsz egy szót sem: a ''Metapolisz Imagesről'', arról, hogy ott mi a helyzet a jogtísztasággal? Ne várd el önkéntes szerkesztőktől, hogy időt, munkát nem kimélve ennek utánanézzenek. {{mj}}: a Fortepan gyűjteményen könnyen felfedezhetően szerepel a szabad licenc. [[User:OsvátA|OsvátA]] <sup>[[User_vita:OsvátA|Palackposta]]</sup> 2015. október 2., 12:28 (CEST)

@ [[User:OsvátA|OsvátA]]
Pozsgai Zsolt és a Wikitanács tevékenysége káros a magyar wikipédia számára. Nem javítani, bőviteni akarják, hanem akadályozzák a fejlődését. A te hozzászólásod is igazolja ezt. Pozsgainak igazából az a gondja, hogy nem szereti a képeimet, mivel azok nem manipuláltak, semmilyen értelemben. Te is belemész abba zsákutcába amibe Pozsgai és csapata igyekszik belevinni/benn tartani a magyar wikipédiát. Rosszindulatúan gyűjtenek mindent amit kifogásolhatnak. Fikáznak, célozgatnak, mószerolnak. Nem állítom azt, hogy nem hibázhatok, biztosan előfordul, nem is egyszer. Az azonban nem mindegy, hogy nagyon sok felhasznált képre esik pár hiba vagy csak pár százra. Másrészt a mószerolást, fikázást soha nem követi a Pozsgai féle szellemi különítmény részéról annak világos meghatározása, hogy valamit hogy lehet helyesen elvégezni. Ez nem lehet céljuk, hiszen nem vallhatják be, hogy milyen céljaik vannak mások lehetetlenné tételével. Ez az indoka annak is, hogy soha semmiféle hibát, szabotázst amit ők követnek el, nem ismernek el. Itt ugyanis nem véleményekről, indokokról van szó, hanem arról, hogy másokat lehetetlenné akarnak tenni. Ehhez pedig nem érvek kellenek, nem az kell, hogy bármiben is segítsenek másokat hanem az indokok nélküli szitkozódás, leminősítés és kiszorítás. Üdv: Elekes Andor 2015.10.04-9.13

Amennyiben szeretnél valóban segíteni – nem nekem, hanem a magyar wikipédiának – azzal, hogy érdemben hozzászólsz ehhez a vitához, javasolom, hogy a következő esethez szólj hozzá:

2015. szeptember 19-én feltöltöttem (akkor még Derzsi Elekes Andor feltöltőként) a commons.wikimedia.org-ra a File:Bern - Rudolf Johann Dikenmann (1).tiff nevű file-t. Forrásként megadtam: Yotel 19 DVD -&nbsp;ISBN 978-615-5011-15-3. 2015. szeptember 22-én Pallerti törölte az általam megjelölt forrást és helyett a következő hamis forrást adta meg: http://www.eduard-fink.ch/index.php?datei=/liste.php&Action=result&kuenstler=125. Az ilyen rosszindulatú hamisítás szokásos eljárása azoknak, akik másokat lehetetlenné akarnak tenni a wikipédián. Fikáznak, mószerolnak de soha nem beszélnek világosan. Nekik csak “véleményük” van, amit nemcsak bizonyítani nem kell, hanem még csak indokolni sem. Pallerti sem adja meg az indokát annak amit művel, bizonyítékról nem is beszélve. Nem is adhatja meg, mivel nem az a célja, hogy a magyar wikipédia fejlődjön, valós forrásokat adjon meg, segítse a munkát.

Digitális kommunikációval foglalkozó, írástudó emberekről pedig nevetséges lenne feltételezni, hogy annyira agyhalottak, hogy azt gondolják, hogy egy 8.85 Mb méretű 2268x1440 képpontból álló képet le lehet szedni az internetről, ahol soha ez a kép nem jelent meg sem ebben a felbontásban sem kisebb felbontásban. Nemcsak azért nem töltenek fel ilyen súlyos képet, mivel bolondok lennének ingyen a köznek átadni, hanem a legtöbb honlapon nincs is lehetőség ilyen nagy felbontású képpel megterhelni és tönkretenni a lap élvezhetőségét. Az már csak hab a tortán, hogy a szken az én szkenneremmel készült, amit bárki láthat akinek van szeme a digitális metaadatokból. Nem, nem ilyen buták ezek a fiúk. Üdv: Elekes Andor 2015.10.04 - 9.17
:Én csak egy dolgot kérdeztem, amire nem kaptam választ. Mindegy is, hagyjuk <s>a francba</s>. [[User:OsvátA|OsvátA]] <sup>[[User_vita:OsvátA|Palackposta]]</sup> 2015. október 4., 16:40 (CEST)
@OsvátA
Te is tagja voltál a Wikitanácsnak, olvastad döntésének előkészítő anyagát. A Wikitanács tagjai nemcsak tárgyilagosak és elfogulatlanok kellene legyenek (nem azok), hanem hozzáértésük meg kellene haladja a hályogkovács szintet. Az általam feltöltött PD-old képekkel kapcsolatosan (a Wikitanács a teljes eljárás alatt képtelen volt differenciálni hogy miről beszél, új, általam készített képekről vagy PD-old képekről) különböző, általam megjelölt forrásokba kötöttek bele és kötnek bele a mai napig a különítmény tagjai. Ezek: 1. Metapolisz Images (digitális, virtuális fénykép és image gyűjtemény, melynek tulajdonosa én vagyok), 2. Metapolisz DVD line (1204 darabból álló DVD sorozat, ISBN: 963-229-987-6) 3. Yotel 19 DVD ISBN: 978-615-5011-15-3. Amint látod a kifogások miatt egyre szigorúbb forrásmegjelölést alkalmaztam.
Ezek egyike sem felel meg Pozsgai Zsoltnak és szövetségeseinek. A Mennyi ? - Mi mennyi ? párbeszédet velem nem lehet játszani. Te a döntést hozó Wikitanács tagjaként pontosan tudod hogy a Wikitanács mivel indokolta azt, hogy mindenféle fénykép (a magam által készített és a PD-old képek) bárhova való (az egész világ valamennyi wikipédiájára való) feltöltésétől eltiltott. (Annyi fáradságot sem véve hogy tájékozódjanak a wikipédia mibenlétéről, műszaki lehetőségeikről, hatáskörükről stb. A Wikitanács által, a döntésében megjelölt indokok:
1.Derzsi Elekes Andor védekezése a lényeget nem érinti, zöme támadás Hungarikusz Firkász ellen.
2.Derzsi Elekes Andor nem érti, hogy ha egy képpel rendelkezik, esetleg egy fotónak egy példánya a tulajdonában is van, az nem jelenti azt, hogy a szerzői jogok is nála lennének.
3.Derzsi Elekes Andor forrásainak egy része a Metapolisz nevű saját kiadványa, amiről nem állapítható meg, hogy annak tartalma, vagy tartalmának egy része szerzői jogilag nem védett-e.
4.Feltöltéseinek a Commonson elhelyezett halmaza nem átvizsgálható általunk szerzői jogi szempontból.
Ezen „indokok” közül az 1 alatti nem tartozik a tárgyra. A civilizáció európai szintjén álló társadalmakban nemcsak nem kifogásolható, ha valaki, akit eljárás alá vontak védekezik, hanem természetes joga, amit biztosítanak az eljárás során. Ettől függetlenül, egy vita tárgyát nem aszerint kell eldönteni, hogy kifogásolhatónak tartom -e Pozsgai Zsolt magatartását (valóban annak tartom), hanem az ügy eldöntése szempontjából lényeges (releváns) tények alapján. Nem tartozik az ügy eldöntése szempontjából lényeges tények közé az, hogy nem kedvelem Pozsgait. A 2. pontban írt „indok” szerint „Derzsi Elekes Andor nem érti, hogy ha egy képpel rendelkezik, esetleg egy fotónak egy példánya a tulajdonában is van, az nem jelenti azt, hogy a szerzői jogok is nála lennének”. Ilyesmit soha nem állítottam, nem dokumentálható egyetlen eset sem, amikor a feltöltés jogszerűségét arra alapítottam volna, hogy az adott fénykép az én tulajdonomban áll. Az tény, hogy a feltöltött PD-old fényképek egy részénél megjelölöm, hogy a tulajdonomat képezi. Ez azonban fontos információ, megalapozza a feltöltés jogszerűségének e g y i k alapját, de semmiféle logikai összefüggésben nincs azzal, hogy az adott kép PD-old-e. Aki vállalja, hogy döntéseket hoz, annak illene annyit megértenie: mindegy hogy én mit gondolok. Egyrészt semmi ilyesmit, soha nem gondoltam. Civilizációnk azonban megengedi a gondolkozást. Nincs gondolatbűncselekmény. Nem az a kérdés, hogy én mit gondoltam, hanem az hogy a ténylegesen „elkövetett” PD-old feltöltéseknél milyen adatokat adtam meg és a megadott adatok helytállóak-e. Persze kár ilyesmit számon kérni olyanoktól, aki egyetlen tényleges „feltöltési bűnt” sem állapítottak meg, csupán királyi többesben sületlenségeket hordanak össze. A 3. pontban írt „indok” azt mutatja, hogy a Wikitanács tagjai nem vették a fáradságot annak megértésére, hogy mit állít Pozsgai Zsolt (Hungarikusz Firkász) illetve, hogy ténylegesen mi történt. Egy eljárás minimális komolyságát az adja, ha érthető, hogy mi a „vád.” Ez a pontosan megjelölt vád és az erre a „vádlott” által adott - konkrétan a vádra vonatkozó - - ellenvélemény kettőse az, amit a döntést hozó testület (ha nem viccről van szó) a tények, bizonyítékok tükrében megvizsgál. A vád az, aminek állításával Pozsgai feljelentett:
„A probléma leírása: Derzsi Elekes Andor tevékenysége a magyar Wikipédián abban merül ki, hogy képeket töltöget fel. Az általa feltöltött képek nagy része és, ebből kifolyólag, szerkesztői tevékenysége is problémás.” https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Wikitan%C3%A1csi_ind%C3%ADtv%C3%A1nyok/Derzsi_Elekes_Andor E n n y i és nem több. A feljelentés szövegéből nyugodtam figyelmen kívül lehet hagyni azt, hogy Pozsgai Zsolt mit nem ért és mivel nem kíván foglalkozni. Úgyhogy nem is vádolt azzal, hogy milyen forrást jelölök meg. Ezzel a Pozsgai feljelentésében foglalt „váddal” a Wikitanács egyáltalán nem foglalkozott, más kérdésekkel, melyekkel nem is „vádolt” Pozsgai viszont igen. Anélkül hogy bármely tényleges esetet ténylegesen megvizsgált és megállapított volna. Mert ha így tett volna, akkor kiderült volna, hogy tízezer fénykép illegális, mivel egy-kétszer betűt vétettem a PD-old képeknél. „Metapolisz” nevű kiadványra nem hivatkozik a feljelentő, ilyen elnevezésű kiadvány nincs és ténylegesen soha, egyetlen fénykép esetén sem került így megjelölésre. Az, hogy létezik „Metapolisz” kategória a világ wikipédiáin nem forrásmegjelölést jelent, nem helyettesíti a robotkérdésre (forrás ?) adott választ. Nincs másik, világszinten elterjedt, magyar honos kategória, úgyhogy mielőbbi eltüntetése a „magyar” wikipédiáról sűrgős feladata a Wikitanácsnak. Ez a kategória ma nagyon sok ezer fényképet tartalmaz az egész világon. A számtalan wikin található képet nagyon sok újság és egyéb honlap is használja. (Szörnyű ! Azonnal intézkedni kell !) A megjelölt negyedik indok: „4.Feltöltéseinek a Commonson elhelyezett halmaza nem átvizsgálható általunk szerzői jogi szempontból.” Ez a megállapítás értelmetlen. A Wikitanács még annyi fáradságot sem vesz, hogy pontosabb legyen: „Sem az általa készített képek sem az általa feltöltött PD-old képek...” Érdekli őket az, hogy az általam feltöltött képek túlnyomó része nem is PD-old, hanem általam készített kép ? Hogy ebben az utóbbi esetben nincs mit vizsgálni „szerzői jogi szempontból” ?
Nem ezek a fenti sületlenségek igazán érdekesek. Miért kellene hozzá nem értők tudják, hogy milyen minimum színvonala van egy vitarendezésnek? Az az igazán érdekes, hogy nem ismerik Pozsgai Zsoltot és nem ismernek engem. Holott már mindketten bemutatkoztunk a magunk módján. Az az igazán érdekes, hogy évek alatt senki sem kívánt/akart/tudott/mert választ adni a következő, egyszerű kérdésre: Mi a magyar wikipédia szerint a helyes forrásmegjelölése egy fiókomban levő/baráttól kapott/ócskapiacon vett fényképnek ?. Mondjuk jelentessem meg az Enciklopédia Britannicában, hogy a különítmény is elfogadja ? Majd a firkász eldönti, hogy mi felel meg neki ? Ami meg már fent van a wikin, arra azt firkálunk amit csak akarunk ?
--[[Szerkesztő:Elekes Andor|Elekes Andor]] <sup>[[Szerkesztővita:Elekes Andor|vita]]</sup> 2015. október 5., 18:03 (CEST)
:Mint föntebb jeleztem, a rég lezárt üggyel nem kívánok foglalkozni. Csak azért vagyok kénytelen mégis egy-két szót idevésni (leszögezni), mert az ''emlegetett Pozsgai Zsolt'' nem létezik, ha más [[Pozsgai Zsolt]]ok léteznek is Magyarországon. [[User:OsvátA|OsvátA]] <sup>[[User_vita:OsvátA|Palackposta]]</sup> 2015. október 5., 18:40 (CEST)

Elkéstél, Andor. A megbeszélés lezajlott, a döntés megszületett. A jövőben bármely WT-tag inzultálása a Wikipédia blokkolási szabályai szerint kerülnek elbírálásra, különös tekintettel arra, hogy amikor itt volt a megbeszélés ideje - nem szóltál. Pedig volt lehetőség, bőven. Most már késő. Üdv, – [[Szerkesztő:Burumbátor|<font color="#000080" >'''Burumbátor'''</font>]] <sup>[[Szerkesztővita:Burumbátor|<font color="#006400" >''Mondd, mit tehetnék érted?''</font>]]</sup> 2015. október 5., 20:24 (CEST)
-

A lap 2015. november 12., 08:13-kori változata