„Long Island” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
50. sor: 50. sor:


Délen és keleten az [[Atlanti-óceán]], északon a [[Long Island Sound]] tengerszoros, nyugaton az [[East River]] és a [[New York-i öböl]] határolja.
Délen és keleten az [[Atlanti-óceán]], északon a [[Long Island Sound]] tengerszoros, nyugaton az [[East River]] és a [[New York-i öböl]] határolja.
A sziget nagy részét elővárosok, nyaralók, kis farmok foglalják el, de a II. világháború után az ipar is gyors fejlődésnek indult. New York két forgalmas repülőtere a sziget nyugati végében található: a [[John Fitzgerald Kennedy nemzetközi repülőtér|John Fitzgerald Kennedy]] és a [[LaGuardia repülőtér|LaGuardia]]. A hosszú sziget déli partján homokos strandok kínálnak fürdési lehetőséget.
A sziget nagy részét elővárosok, nyaralók, kis farmok foglalják el. Nassau megye még New York vonzáskörzete, ahonnan a nagyvárosba járnak dolgozni, míg a keleti részén fekvő Suffolk megye inkább nyaraló- és mezőgazdasági terület. A szigeten a II. világháború után az ipar is gyors fejlődésnek indult. New York két forgalmas repülőtere a sziget nyugati végében található: a [[John Fitzgerald Kennedy nemzetközi repülőtér|John Fitzgerald Kennedy]] és a [[LaGuardia repülőtér|LaGuardia]]. A déli parton homokos strandok kínálnak fürdési lehetőséget.


== Jegyzetek ==
== Jegyzetek ==

A lap 2015. november 2., 09:08-kori változata

Long Island
Long Island térképe
Long Island térképe
Közigazgatás
Ország USA
SzékhelyBrooklyn
Népesség
Teljes népesség7 804 968 fő (2014. jan. 1.)
Földrajzi adatok
Terület3629 km²
Hosszúság190 km
Szélesség32 km
Tengerszint feletti magasság122 m
Legmagasabb pont122 m
IdőzónaUTC−5
Elhelyezkedése
Long Island (USA)
Long Island
Long Island
Pozíció az USA térképén
é. sz. 40° 48′ 21″, ny. h. 73° 15′ 13″Koordináták: é. sz. 40° 48′ 21″, ny. h. 73° 15′ 13″
A Wikimédia Commons tartalmaz Long Island témájú médiaállományokat.


Long Island (ejtsd: [ˌlɑːŋˈaɪlənd], Lang Ájlönd, jelentése: hosszú sziget) sziget az Amerikai Egyesült Államok keleti partján, New York államban. New York városától - melynek Queens és Brooklyn kerületei a sziget nyugati végében fekszenek - 190 km hosszan nyúlik kelet felé. Területe 3629 km², lakossága 7,8 millió fő (2014-ben), népsűrűsége 2150 fő/km², mellyel az ország legsűrűbben lakott szigete.

Délen és keleten az Atlanti-óceán, északon a Long Island Sound tengerszoros, nyugaton az East River és a New York-i öböl határolja. A sziget nagy részét elővárosok, nyaralók, kis farmok foglalják el. Nassau megye még New York vonzáskörzete, ahonnan a nagyvárosba járnak dolgozni, míg a keleti részén fekvő Suffolk megye inkább nyaraló- és mezőgazdasági terület. A szigeten a II. világháború után az ipar is gyors fejlődésnek indult. New York két forgalmas repülőtere a sziget nyugati végében található: a John Fitzgerald Kennedy és a LaGuardia. A déli parton homokos strandok kínálnak fürdési lehetőséget.

Jegyzetek

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a Long Island című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források

  • Readers Digest: Guide to Places of the World, 1995