„Yoweri Museveni” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
CsurlaBot (vitalap | szerkesztései)
a hivatkozás áthelyezése az írásjel mögé, egyéb apróság AWB
39. sor: 39. sor:
== Korai élete ==
== Korai élete ==
[[Fájl:Uganda Ntungamo.png|balra|206px|bélyegkép|A piros terület Ntungamo megye, az elnök születési helye]]
[[Fájl:Uganda Ntungamo.png|balra|206px|bélyegkép|A piros terület Ntungamo megye, az elnök születési helye]]
1944. szeptember 15-én született Ntungamo városában, még az Ugandai Protektorátus létezésekor<ref>Different biographical sources will commonly list various birthplaces for Museveni due to reorganization of districts in Uganda. In 1944, there were four provinces, one of which was Western, encompassing Museveni's birthplace. By 1966, there were 19 administrative divisions, including the Ankole kingdom. In 1976, the districts became provinces. Southern province encompassed both Ankole and Kigezi and had Mbarara as a capital. In 1989, the 10 provinces were reorganized into 33 districts, one of which was Mbarara, and in 1994 the district of Ntungamo was formed from parts of Mbarara and Bushenyi. Museveni's birthplace has fallen, at various times, in administrative regions known as Western, Akole, Southern, Mbarara and Ntungamo, without any contradiction. The article is reflecting the most recent region, Ntungamo. (Source: [http://statoids.com/uug.html Statoids]). The following sources are up to date in the respect that they give Museveni's birthplace as Ntungamo: [http://www.encyclopedia.com/html/m/museveniy1.asp Encyclopedia.com], [http://encarta.msn.com/encyclopedia_761584090/Museveni_Yoweri.html Encarta], [http://www.afrika.no/Detailed/9587.html Norwegian Council for Africa] and [http://www.bartleby.com/65/mu/MuseveniY.html Columbia Encyclopedia]</ref>.
1944. szeptember 15-én született Ntungamo városában, még az Ugandai Protektorátus létezésekor.<ref>Different biographical sources will commonly list various birthplaces for Museveni due to reorganization of districts in Uganda. In 1944, there were four provinces, one of which was Western, encompassing Museveni's birthplace. By 1966, there were 19 administrative divisions, including the Ankole kingdom. In 1976, the districts became provinces. Southern province encompassed both Ankole and Kigezi and had Mbarara as a capital. In 1989, the 10 provinces were reorganized into 33 districts, one of which was Mbarara, and in 1994 the district of Ntungamo was formed from parts of Mbarara and Bushenyi. Museveni's birthplace has fallen, at various times, in administrative regions known as Western, Akole, Southern, Mbarara and Ntungamo, without any contradiction. The article is reflecting the most recent region, Ntungamo. (Source: [http://statoids.com/uug.html Statoids]). The following sources are up to date in the respect that they give Museveni's birthplace as Ntungamo: [http://www.encyclopedia.com/html/m/museveniy1.asp Encyclopedia.com], [http://encarta.msn.com/encyclopedia_761584090/Museveni_Yoweri.html Encarta], [http://www.afrika.no/Detailed/9587.html Norwegian Council for Africa] and [http://www.bartleby.com/65/mu/MuseveniY.html Columbia Encyclopedia]</ref>


A [[vezetéknév|vezetéknevének]] Mu'''seven'''inek jelentése: egy ember hetedik fia. Ezt a [[vezetéknév|vezetéknevet]] a King's African Rifles (KAR) hetedik zászlóalj tiszteletére használják, ahol rengeteg ugandai esett el a [[második világháború]]ban. A középső nevét a középkorú édesapjáról kapta, Amos Kagutáról. Amos Kagutát apjának mondhatja még Salim Saleh, akinek eredeti neve Caleb Akandwanaho<ref>"[http://muse.jhu.edu/journals/africa_today/v050/50.3onyango.pdf New-Breed Leadership, Conflict, and Reconstruction in the Great Lakes Region of Africa: A Sociopolitical Biography of Uganda's Yoweri Kaguta Museveni]", Joseph Oloka-Onyango, ''Africa Today'' - Volume 50, Number 3, Spring 2004, pp. 29–52</ref>.
A [[vezetéknév|vezetéknevének]] Mu'''seven'''inek jelentése: egy ember hetedik fia. Ezt a [[vezetéknév|vezetéknevet]] a King's African Rifles (KAR) hetedik zászlóalj tiszteletére használják, ahol rengeteg ugandai esett el a [[második világháború]]ban. A középső nevét a középkorú édesapjáról kapta, Amos Kagutáról. Amos Kagutát apjának mondhatja még Salim Saleh, akinek eredeti neve Caleb Akandwanaho.<ref>"[http://muse.jhu.edu/journals/africa_today/v050/50.3onyango.pdf New-Breed Leadership, Conflict, and Reconstruction in the Great Lakes Region of Africa: A Sociopolitical Biography of Uganda's Yoweri Kaguta Museveni]", Joseph Oloka-Onyango, ''Africa Today'' - Volume 50, Number 3, Spring 2004, pp. 29–52</ref>


A tanulmányait a Kyamate Általános Iskolában kezdte, majd az [[érettségi vizsga|érettségi vizsgáinak]] sikeres letétele után a [[tanzánia]]i [[Dar es-Salaam]]ba járt [[egyetem]]re. Itt [[közgazdaságtan]]t és [[Politikatudomány|politológiát]] tanult. Ezekből is diplomázott sikeresen 1967-ben. Itt megismerkedett meg még a [[pánafrikanizmus]]i [[ideológia|ideológiával]], amelynek az afrikai egység létrehozása a célja<ref>[http://ramblingsofanoldrevolutionary.blogspot.com/2009/04/fanons-theory-on-violence-its.html "Fanon's Theory on Violence: Its Verification in Liberated Mozambique", Yoweri Museveni, from Essays on the Liberation of Southern Africa], ed. Nathan Shamuyarira (Dar es Salaam: Tanzania Publishing House) 1971, pp. 1–24{{Dead link|date=November 2011}}</ref>.
A tanulmányait a Kyamate Általános Iskolában kezdte, majd az [[érettségi vizsga|érettségi vizsgáinak]] sikeres letétele után a [[tanzánia]]i [[Dar es-Salaam]]ba járt [[egyetem]]re. Itt [[közgazdaságtan]]t és [[Politikatudomány|politológiát]] tanult. Ezekből is diplomázott sikeresen 1967-ben. Itt megismerkedett meg még a [[pánafrikanizmus]]i [[ideológia|ideológiával]], amelynek az afrikai egység létrehozása a célja.<ref>[http://ramblingsofanoldrevolutionary.blogspot.com/2009/04/fanons-theory-on-violence-its.html "Fanon's Theory on Violence: Its Verification in Liberated Mozambique", Yoweri Museveni, from Essays on the Liberation of Southern Africa], ed. Nathan Shamuyarira (Dar es Salaam: Tanzania Publishing House) 1971, pp. 1–24{{Dead link|date=November 2011}}</ref>


== Karrierje ==
== Karrierje ==
54. sor: 54. sor:
1986-ban nagy tüntetések törtek ki [[Kampala|Kampalában]] és más városokban is az akkori elnök leváltására. [[1986]]-ban Okello lemondott, és Museveni ragadta meg a hatalmat. 29 évnyi elnöksége idején 4 alelnöke és 6 miniszterelnöke volt az országnak. 2011-ben hozta létre a hatodik kormányát.
1986-ban nagy tüntetések törtek ki [[Kampala|Kampalában]] és más városokban is az akkori elnök leváltására. [[1986]]-ban Okello lemondott, és Museveni ragadta meg a hatalmat. 29 évnyi elnöksége idején 4 alelnöke és 6 miniszterelnöke volt az országnak. 2011-ben hozta létre a hatodik kormányát.


Elnöksége alatt többet fejlődött [[Uganda]], mint a szomszédos országok együttvéve. Az addig az egekben lévő [[korrupció]]t a felére csökkentette már az 1990-es évek végére<ref>[http://za.today.reuters.com/news/NewsArticle.aspx?type=topNews&storyID=2005-12-19T120301Z_01_ALL943443_RTRIDST_0_OZATP-RIGHTS-UGANDA-SWEDEN-20051219.XML "Norway cuts aid to Uganda over political concerns"], ''[[Reuters]]'', 19 July 2005</ref>. Megnőtt az [[export]]ált termékek száma. Az életszínvonal viszont növekedett. Fejlesztések indultak [[Kampala|Kampalában]] és vidéken is, az [[egészségügy]]ben és az [[infrastruktúra|infrastruktúrában]] is.
Elnöksége alatt többet fejlődött [[Uganda]], mint a szomszédos országok együttvéve. Az addig az egekben lévő [[korrupció]]t a felére csökkentette már az 1990-es évek végére.<ref>[http://za.today.reuters.com/news/NewsArticle.aspx?type=topNews&storyID=2005-12-19T120301Z_01_ALL943443_RTRIDST_0_OZATP-RIGHTS-UGANDA-SWEDEN-20051219.XML "Norway cuts aid to Uganda over political concerns"], ''[[Reuters]]'', 19 July 2005</ref> Megnőtt az [[export]]ált termékek száma. Az életszínvonal viszont növekedett. Fejlesztések indultak [[Kampala|Kampalában]] és vidéken is, az [[egészségügy]]ben és az [[infrastruktúra|infrastruktúrában]] is.


2007 és 2009 között [[a Nemzetközösség feje]] volt. Ennek a szervezetnek az a célja, hogy megteremtsék a légkört a tagállamok együttműködésére a [[gazdaság]]ban, a [[demokrácia (politikai rendszer)|demokrácia]] és az [[emberi jogok]] előmozdításában és a jó kormányzati gyakorlatok terjesztésében.
2007 és 2009 között [[a Nemzetközösség feje]] volt. Ennek a szervezetnek az a célja, hogy megteremtsék a légkört a tagállamok együttműködésére a [[gazdaság]]ban, a [[demokrácia (politikai rendszer)|demokrácia]] és az [[emberi jogok]] előmozdításában és a jó kormányzati gyakorlatok terjesztésében.

A lap 2015. október 18., 15:38-kori változata

Yoweri Museveni
Uganda 9. elnöke
Hivatalban
Hivatalba lépés: 1986. január 26.
ElődTiko Okello
A Nemzetközösség 5. vezetője
Hivatali idő
2007. november 23. – 2009. november 27.
ElődLawrence Gonzi Málta
UtódPatrick Manning Trinidad és Tobago
Katonai pályafutása
Csatái

Született1944szeptember 15. (79 éves)
uganda Ntungamo
PártNemzeti Ellenállási Mozgalom

HázastársaJanet Museveni
GyermekeiMuhoozi Kainerugaba
Foglalkozáspolitikus, közgazdász
Iskolái
  • Dar es Salaam-i Egyetem (–1970, közgazdaság-tudomány, jogtudomány, politikatudomány)
  • Grinnell College
  • Fatih University
  • Makerere Egyetem
  • Mbarara University of Science and Technology
  • Hubert H. Humphrey School of Public Affairs
  • Mbarara High School
VallásAnglikán

Díjak
  • Order of Good Hope
  • Order of the Golden Heart of Kenya
  • Order of Playa Girón
  • a Szerb Köztársaság Érdemrendje
A Wikimédia Commons tartalmaz Yoweri Museveni témájú médiaállományokat.

Yoweri Kaguta Museveni (Hallgat kiejtése) (Ntungamo, 1944. szeptember 15. –) ugandai politikus, aki 1986. január 26. óta az Ugandai Köztársaság elnöke. Kezdetben részt vett a lázadásokban, amelyek a korábbi ugandai vezetők, Idi Amin hatalmát 1979-ben Milton Obote diktatúráját megdöntötték. Később, 1986-ban megválasztották Uganda elnökének. Ezt a hatalmat továbbra is, megszakítás nélkül gyakorolja.

Korai élete

A piros terület Ntungamo megye, az elnök születési helye

1944. szeptember 15-én született Ntungamo városában, még az Ugandai Protektorátus létezésekor.[1]

A vezetéknevének Museveninek jelentése: egy ember hetedik fia. Ezt a vezetéknevet a King's African Rifles (KAR) hetedik zászlóalj tiszteletére használják, ahol rengeteg ugandai esett el a második világháborúban. A középső nevét a középkorú édesapjáról kapta, Amos Kagutáról. Amos Kagutát apjának mondhatja még Salim Saleh, akinek eredeti neve Caleb Akandwanaho.[2]

A tanulmányait a Kyamate Általános Iskolában kezdte, majd az érettségi vizsgáinak sikeres letétele után a tanzániai Dar es-Salaamba járt egyetemre. Itt közgazdaságtant és politológiát tanult. Ezekből is diplomázott sikeresen 1967-ben. Itt megismerkedett meg még a pánafrikanizmusi ideológiával, amelynek az afrikai egység létrehozása a célja.[3]

Karrierje

1970-ben csatlakozott Milton Obote katonai felderítőcsoportjához. Amikor Idi Amin puccsal megdöntötte a kommunista Obote hatalmát, akkor Museveni Tanzániába menekült társaival és száműzetett politikusokkal. Az Amin-diktatúra nyolc évig tartott.

Az új ugandai elnök és Ronald Reagan 1987-ben

Mikor ez a korszak véget ért, akkor Milton Obote második kormánya következett 1980 és 1985 között. Ekkor visszatért Museveni is, aki megalapította pártját, a Nemzeti Ellenállási Mozgalmat. Mikor lejárt az elnöki ciklus választásokra kellett volna hogy sor kerüljön, de ez nem történt meg, mert katonai segítséggel Tito Okello került hatalomra egy évre.

1986-ban nagy tüntetések törtek ki Kampalában és más városokban is az akkori elnök leváltására. 1986-ban Okello lemondott, és Museveni ragadta meg a hatalmat. 29 évnyi elnöksége idején 4 alelnöke és 6 miniszterelnöke volt az országnak. 2011-ben hozta létre a hatodik kormányát.

Elnöksége alatt többet fejlődött Uganda, mint a szomszédos országok együttvéve. Az addig az egekben lévő korrupciót a felére csökkentette már az 1990-es évek végére.[4] Megnőtt az exportált termékek száma. Az életszínvonal viszont növekedett. Fejlesztések indultak Kampalában és vidéken is, az egészségügyben és az infrastruktúrában is.

2007 és 2009 között a Nemzetközösség feje volt. Ennek a szervezetnek az a célja, hogy megteremtsék a légkört a tagállamok együttműködésére a gazdaságban, a demokrácia és az emberi jogok előmozdításában és a jó kormányzati gyakorlatok terjesztésében.

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Yoweri Museveni című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk

  1. Different biographical sources will commonly list various birthplaces for Museveni due to reorganization of districts in Uganda. In 1944, there were four provinces, one of which was Western, encompassing Museveni's birthplace. By 1966, there were 19 administrative divisions, including the Ankole kingdom. In 1976, the districts became provinces. Southern province encompassed both Ankole and Kigezi and had Mbarara as a capital. In 1989, the 10 provinces were reorganized into 33 districts, one of which was Mbarara, and in 1994 the district of Ntungamo was formed from parts of Mbarara and Bushenyi. Museveni's birthplace has fallen, at various times, in administrative regions known as Western, Akole, Southern, Mbarara and Ntungamo, without any contradiction. The article is reflecting the most recent region, Ntungamo. (Source: Statoids). The following sources are up to date in the respect that they give Museveni's birthplace as Ntungamo: Encyclopedia.com, Encarta, Norwegian Council for Africa and Columbia Encyclopedia
  2. "New-Breed Leadership, Conflict, and Reconstruction in the Great Lakes Region of Africa: A Sociopolitical Biography of Uganda's Yoweri Kaguta Museveni", Joseph Oloka-Onyango, Africa Today - Volume 50, Number 3, Spring 2004, pp. 29–52
  3. "Fanon's Theory on Violence: Its Verification in Liberated Mozambique", Yoweri Museveni, from Essays on the Liberation of Southern Africa, ed. Nathan Shamuyarira (Dar es Salaam: Tanzania Publishing House) 1971, pp. 1–24[halott link]
  4. "Norway cuts aid to Uganda over political concerns", Reuters, 19 July 2005