„Pjotr Alekszejevics Kropotkin” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
8. sor: 8. sor:
| halál helye = [[Dmitrov]]
| halál helye = [[Dmitrov]]
}}
}}
'''Pjotr Alekszejevics Kropotkin''' ([[Moszkva]], [[1842]]. [[december 9.]] – [[Dmitrov]], [[1921]]. [[február 8.]]) orosz herceg, földrajztudós, a darwini evolúciós elmélet kihívója (Kölcsönös Segítség, mint természettörvény)
'''Pjotr Alekszejevics Kropotkin''' ([[Moszkva]], [[1842]]. [[december 9.]] – [[Dmitrov]], [[1921]]. [[február 8.]]) orosz herceg, földrajztudós, a darwini evolúciós elmélet kihívója (Kölcsönös Segítség, mint természettörvény).


== Élete ==
== Élete ==

A lap 2015. október 17., 09:52-kori változata

Pjotr Alekszejevics Kropotkin
Fájl:Kropotkin.gif
Született1842. december 21. (régi i. sz. szerint december 9.)
Moszkva
Elhunyt1921. február 8.(78 évesen)
Dmitrov
Állampolgársága
GyermekeiAlexandra Kropotkin
SzüleiEkaterina Nikolaevna Kropotkina (nee Sulima)
Aleksey Kropotkin
Foglalkozása
Iskolái
  • Szentpétervári Egyetem Fizika és Matematika Kar (nincs)
  • Page Corps
Halál okatüdőgyulladás
SírhelyeNovogyevicsi temető

Pjotr Alekszejevics Kropotkin aláírása
Pjotr Alekszejevics Kropotkin aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Pjotr Alekszejevics Kropotkin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Pjotr Alekszejevics Kropotkin (Moszkva, 1842. december 9.Dmitrov, 1921. február 8.) orosz herceg, földrajztudós, a darwini evolúciós elmélet kihívója (Kölcsönös Segítség, mint természettörvény).

Élete

A cárizmus ellen lázadó radikális értelmiségiként hamar bebörtönözték, de sikerült nyugatra szöknie, s rövidesen az anarchista mozgalom vezetője lett. Kropotkin volt az anarchokommunizmus megalapítója. Nézetei szerint az államhatalom a kényszer és erőszak megtestesítője, pedig a kölcsönös segítségnyújtáson alapuló társulások nemcsak lehetségesek, de evolúciós szempontból magasabb rendűek is. Olyan decentralizált társadalom volt az eszmeképe, amelyben önálló kommunák egyesítik a városi civilizáció és tudományos alapú mezőgazdaság előnyeit.

A termelőeszközök közös tulajdonán nyugvó szolidáris közösségek híve volt, és nézeteit igyekezett az evolúció elméletével is tudományosan alátámasztani. Az általa ideálisnak tartott társadalom előképét a középkori városállamokban vélte felfedezni,amelyek hosszú időn át komoly önállóságra tudtak szert tenni. Az anarchista értelmiségiek feladata szerinte a forradalmi eszmék terjesztése a fennálló uralmi rend ellen, de nem gondolkodott önálló politikai szervezetben. A Nagy Októberi Szocialista Forradalom (1917) után visszatért Oroszországba, de csalódva a bolsevik rendszerben, visszavonult a politikától.

Lásd még

Források

Külső hivatkozás

Commons:Category:Пётр Алексеевич Кропоткин
A Wikimédia Commons tartalmaz Pjotr Alekszejevics Kropotkin témájú médiaállományokat.