„M1 (televízióadó)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobilalkalmazás-szerkesztés
Visszavontam az utolsó  változtatást (94.21.36.23), visszaállítva MrSilesian szerkesztésére
23. sor: 23. sor:
| sat szolg 3 = Telekom (Amos 3)
| sat szolg 3 = Telekom (Amos 3)
| sat szolg 4 = Hello HD (Eurobird 9A)
| sat szolg 4 = Hello HD (Eurobird 9A)
| kábel szolg 1 = Ultra Pack Cable
| kábel szolg 1 = UPC
| kábel csat 1 = 1
| kábel csat 1 = 1
| kábel szolg 2 = Telekom
| kábel szolg 2 = Telekom

A lap 2015. október 15., 23:19-kori változata

M1
Jelmondat: Akkor. Amikor.
Adatok
IndulásPróbaadás: 1953. december 15.,
Tényleges: 1957. február 23.,
Hivatalos: 1957. május 1.,
Hírcsatornaként: 2015. március 15.
Korábbi nevekMagyar Televízió, MTV-1, TV-1, MTV 1, magyar 1
TársaságDuna Médiaszolgáltató Zrt.
TulajdonosKözszolgálati Közalapítvány
Nézettség3,9% (2015)[1]
Ország Magyarország
Székhely1037 Budapest, Kunigunda útja 64.
TársadókDunaDuna WorldM2M2 PetőfiM3M4 SportM5M6
Vétel
Földi sugárzás
Hello Digital
MinDig TV1. programhely
Műholdas vétel
UPC Direct (Thor 6)1. programhely
Digi (Intelsat 10-02)1. programhely
Telekom (Amos 3)
Hello HD (Eurobird 9A)
Kábeles vétel
UPC1. programhely
Telekom
Fibernet
Digi
TvNetWork
TVnet
PARISAT
Vidanet
PTT KDS (Szerbia)
IPTV
Telekom
TVnet
InviTV
Externet
Interware
Hivatalos oldal
A Wikimédia Commons tartalmaz M1 témájú médiaállományokat.

Az M1 a Duna Média első számú csatornája, Magyarország első és legrégebbi televízióadója és legnézettebb hírcsatornája. Hírműsorokat, közérdekű információkat és szórakoztató műsorokat szolgáltatott a nézőknek 1957-től, 58 éven keresztül, ám 2015. március 15-én elsősorban napi aktuális hírekkel foglalkozó hírcsatornává alakult.

Az M1 hangjai jelenleg Csernák János és Herczegi Márta, a korábbiak, a Rátóti Zoltán-Pikali Gerda páros a Dunára kerültek át.

Története

A kezdetek

A rádiós műsorszórás folyamatos bővítései és fejlesztései mellett az 50-es évekre megjelent az igény a nyugaton terjedőben lévő tévéadók meghonosítására is. Az első próbaadást a Gyáli úti postakísérleti állomásról sugározták 1953-ban. A második próbaadás 1955 júniusában a Szabadság hegyen, az egykori Hargita szálló melletti a Magyar Posta Kísérleti Intézetben történt. 1955-ben pedig megépül az első, 60 méteres Széchenyi-hegyi torony. 1957. február 23-án kezdte meg tényleges működését, ám hivatalosan a május 1-jei, a munka ünnepe tiszteletére rendezett ünnepség közvetítésével kezdte meg működését. A rendszeres tévéadás csak 1958-tól indult, addig csak tesztüzemben működtek az adótornyok. A teljes ország lefedéséhez azonban újabb adók kiépítésére volt szükség, így létrehozták a gerincadó-hálózatot, és átjátszóállomásokat építettek országszerte.

Az első színes tévéadásra 1969-ben került sor. A 70-es és 80-as években tovább bővítették az adóhálózatot. Kezdetekben még csak hetente néhány napon volt adás, sokáig hétfőn és pénteken egyáltalán nem. Ez alól kivétel volt olyan országos érdeklődést kiváltó esemény közvetítése, mint Farkas Bertalan 1980-as űrutazása. Itt ugyanis az űrhajó felbocsátása pont hétfőre esett. 1989 óta a hét minden napján van adás.

Társadói

1971-ben kezdődött meg az M2 csatorna adása. Kezdetben az M1 műsorszerkezetét egyészítete ki illetve ismételte, a 2000-es évek elejétől kulturális illetve ismeretterjesztő csatorna volt, 2010 óta fokozatosan átalakulva gyerekcsatornaként működik. 2015 március 15-én az M2 gyerekcsatorna esti sávjában új csatorna indult a Petőfi brand részeként M2 Petőfi néven.

2009-ben elindította internetes főleg információs csatornáját, webm3 néven, mely rövid időt élt meg, a harmadik adó, az M3, ténylegesen csak 2013 decemberétől sugároz, de más tematikával, mint online elődje, mert itt főleg a ~30 éves archív tartalmaké a főszerep.

2015 júliusában indult a negyedik sporttal foglalkozó tematikus csatorna, M4 sport néven, melyen a legfontosabb sportesemények mellett a 16 kiemelt magyar sportág is nagy szerepet kap.

Várhatóan 2015 decemberétől indul két újabb csatorna, a Budapesti régióval foglalkozó M5, és az országosan elérhető, vélhetően ismeretterjesztő, dokumentumfilmes tartalmakra tematizált M6.

HD adás

Az M1 HD adásának továbbítását 2008. december 23-án kezdte meg az Antenna Hungária kísérleti jelleggel. Az ideiglenes, kísérleti földfelszíni sugárzása 2009. február 28-án megszűnt. Az MTV és az Antenna Hungária 2009 júniusában írta alá a megállapodást, így a digitális földfelszíni sugárzás július 1-jén elindult. 2015 július elsejétől az Eutelsat 9a műholdon a közszolgálati adók normál felbontású SD adását lekapcsolták. Az M1 összes műsora elérhető HD-ben és 16:9-es felbontásban.

Az MTVA részeként

2011 óta a Médiaszolgáltatást-támogató és Vagyonkezelő alap médiaprogramjai közé tartozik.

2012. július 27-től az egész MTVA és így a csatorna is arculatot és logót váltott, vele együtt pedig az MTI, társcsatornái (M2, Duna, Duna World) valamint az MTVA-hoz tartozó rádiók is. Emellett a csatorna új station voice-okat kapott, az egyik Pikali Gerda, a másik pedig Rátóti Zoltán.[2] Ők egyébként jelenleg a Duna bemondósai.

A csatornát 2015. március 15-én hírcsatornává alakították, a csatornahang Csernák János és Herczeg Márta lettek. A korábbi műsorok a Duna TV-re kerültek át, miután az lett a nemzeti főadó. Ettől a naptól kezdve az MTV Híradó, a Ma reggel és az időjárás-jelentés is megújult.

2015. április 2-án az arculatban szereplő timelapse videók kikerültek az ajánlók és reklámblokkok közötti arculatból. A grafika színe a korábbi rózsaszín helyett lila lett, de a logó is fehér lett. Május 5-től a bal felső sarokban lévő csatornaazonosító vonala rózsaszínről fehérre váltott.

Logói

  • Egészen 1979-ig a Magyar Televízió kezdeti inzertjéből alakult ki az akkori 1-es műsor logója, amelyben egy hidat és a Dunát jelképező animáció után jelenik meg az MTV betűk hátterében a Parlament. [1]
  • 1979-ben debütált a csíkozott számos MTV1-embléma. A leghíresebb, talpas betűkből és tévéképernyő alakú keretből álló MTV logó díszítette a televízió Szabadság téri székházát is, egészen az MTV 2009-es kiköltözéséig. [2]
  • 1989-ben kapott az akkor TV1-nek és TV2-nek (az azonos nevű kereskedelmi csatorna még nem létezett!) átkeresztelt két tévé egymástól különálló arculatot. A TV1 logójában a karakterek álló halványkék téglalapokban kaptak helyet, nemzetiszínű ívvel a háttérben. [3]
  • 1991 augusztusában a két adó ismét megújult: a logók időnként már a képernyő jobb felső sarkában is meg-megjelentek. Szürke vagy fehér egyes, mellette egymásban forgó színes félgömbhéjak - ebből állt az embléma, amely az arculat része volt 1994-ig.[4]
  • 1994. július 20-án ugyan az arculat megújult, és modernizálva visszakerült bele a kerek tévéképernyős MTV-embléma (ennél fogva a csatorna is újra MTV1-ként szerepelt a műsorújságokban), az adások alatt egyre többször megjelenő logó a régi maradt, és egészen 1997. augusztus 20-ig használták.[5]
  • 1997 nyarának végétől újra teljesen egységes a két televízió arculata, és minden adás logót kapott a jobb felső sarokban. Az új MTV-embléma karakterei trapéz alakú darabokban jelentek meg a képernyőn a csatornaazonosítóban.
  • 2000 októberében a Stalker Studio készített új, később díjnyertes arculatot a "magyar egynek" és a "magyar kettőnek". Az arculatban merész módon a zöld színvilág dominált. A fekvő téglalap bal alsó sarkába csúsztatott kis "m" betű mellé helyezték az 1-es számot egy sötétvörös négyzetbe.
  • 2002. november 3-án (egyes források szerint az új kormánypárt, az MSZP nyomására[3]) újra arculatot és emblémát váltott a Magyar Televízió. A csatornák neve mtv és m2 lett, ehhez igazodott az arculat is.
  • 2005. szeptember 12-én az mtv neve m1-re módosult. 2006-tól 2010-ig a két csatorna külön arculattal dolgozott, a logókat azonban egészen 2012-ig használták.
  • 2012. július 27-én, a Formula-1 Magyar Nagydíj hétvégéjén, illetve a XXX. nyári olimpiai játékok megnyitójának apropójából kapott egységes arculatot a teljes MTVA. A szimbólumok alapja a kör: az M1 egy sötétvörös, az M2 két banánzöld függőleges vonalat kapott a kör mögé.
  • 2015. május 5-e óta használja a jelenlegi monokróm logóját az M1, bár a hírcsatorna ajánlói már április végén lila színben kerültek adásba. Ezzel párhuzamosan eltűntek az ajánlók és a reklámok előtti timelapse elemek, melyek a vörös-fehér embléma 2 méter magas landart változatait tartalmazta.
Az M1 logói 1997-től napjainkig
Az M1 HD logói 2008-tól 2015-ig

Műsorai, műsorvezetői

Jelenlegi műsorai

Élő műsorok

Műsorok Műsorvezetők
Ma reggel házigazdák: Hevér Lóránt, Imre Balázs; műsorvezetők: Fábián Barna, Vogyerák Anikó
Ma délelőtt házigazdák: Szabó Anett, Takács Bence Ervin
Ma délután házigazdák: Radnai Csaba, Somorjai Balázs
Ma este házigazdák: Meszes Boglárka, Németh Balázs; műsorvezetők: Földi-Kovács Andrea, Gulyás István
Rendkívüli hírek
Egy Perc Híradó Beslin Bettina, Dávid-Joó Zsanett, Falucskai Ivett, Gerhardt Máté, György-Horváth Zsuzsa, Mátyus Katalin, Szentpéteri Eszter
Közlekedési hírek Boldizsár Kata, Orsós Róbert, Stefán Zoltán, Szeitz Dániel
Világhíradó Meszes Boglárka, Németh Balázs
Időjárás Brockhauser Barbara, Fejős Ádám, Laza Bori, Molnár Csilla, Tóth Tamás
Hungary reports – angol nyelvű hírek (23:45) Déri Stefi, Szőczi Árpád, Tóth Hajnalka, Pflum Orsolya
Novosztyi iz Vengrii (Новости из Венгрии) – orosz nyelvű hírek (00:02) Lopatto Maria, Mironova Aljona
Szemtől szembe – vitaműsor (19:05) Szabó Anett, Velkovics Vilmos
Sport riportok B. Németh Péter, Horváth Gergely Áron, Székely Dávid, Vásárhelyi Tamás
Nyeremény percek, benne: Skandináv lottó sorsolás (szerda 20:30), Kenó sorsolás (minden nap 22:35) Galán Géza J., Papp Lili, Pártos Viktor, Zsiros Anna
A hírcsatorna korábbi műsorvezetői:
Az M1 teljes grafikája, rajta a Rendkívüli hírek jelölésével. Az Estandar betűtípuscsaládot 2015. szeptember 21-én DIN-re cserélték, a képen már az új betűtípus látható.
  • Borsa Miklós (Ma este, Ma éjjel és az esti Híradók 17:52–00:00)
  • D. Bányász Gergő (Ma este)
  • Jegyes-Tóth Kriszta (Ma este)

Magazinok

  • Parlamenti napló
  • Magyar gazda
  • Kék bolygó
  • Minden tudás
  • Summa
  • Profit7
  • Élő egyház
  • Kosár
  • Iskolapad
  • Itthon vagy!
  • Unió28
  • Világ
  • Esély
  • Tessék!
  • 4kerék - Narrátor: Stenczer Béla
  • Kárpát expressz
  • Rúzs és selyem
  • Család és otthon - Narrátor: Kökényessy Ági
  • Életkor - Narrátor: Szalóczy Pál
  • Médiaklikk

A hírcsatornává válás előtti műsorai 2011-től 2015-ig

A meglévő, jelenleg is futó műsorokat 2015. március 15-től a Dunán sugározzák.

Hír- és közéleti műsorok

Műsorok Műsorvezetők
Híradó – 06.00, 12.00, Hírek – 07.00, 08.00, Híradó – 16.30, Hírek – 15.00, 18.00, Híradó - 19.30, Híradó - 22.30 György-Horváth Zsuzsa, Takács Bence Ervin, Ciprusz Éva, Czeglédi Edit, Szöllősi Györgyi, Németh Balázs, Varga Edit, Borsa Miklós, Acél Anna, Hegedűs Judit, Imre Balázs
Időjárás-jelentés Babolcsai György, Csonka Tamás, Reisz András, Tóth Tamás, Üveges Zoltán
Ma reggel (reggeli politikai-közéleti magazin) Csete Bea – Gulyás István, Vogyerák Anikó – Fábián Barna
Az Este (politikai háttérműsor) D. Bányász Gergő, Jegyes-Tóth Kriszta, Süveges Gergő, Obersovszky Péter
A lényeg (heti politikai háttérműsor) Obersovszky Péter
Kékfény (bűnügyi magazin) Olajos Gergő
Napirend előtt (parlamenti magazin) Nika György
Summa (gazdasági magazin) Tari Judit Titanilla
Barangolások öt kontinensen (világpolitikai magazin) Gereben Ágnes
Család-barát (magazinműsor) Gaskó Balázs, Dióssy Klára, Novodomszky Éva, Onyutha Judit
MM - megoldások magazinja (szolgáltató magazin) Erdélyi Claudia – Horváth Szilárd, Szentpétery Eszter – Fülöp László

Szórakoztató műsorok

Műsorok Műsorvezetők
Ridikül (női talkshow) Jakupcsek Gabriella
Maradj talpon! (vetélkedő) Gundel Takács Gábor
A következő! (vetélkedő) Gundel Takács Gábor
Szerencse szombat (zenés műsorral egybekötött Luxor, Joker és 5-ös lottó sorsolás) Harsányi Levente, Kiss Orsi, Kovács Áron, Mák Kata
Fábry (esti showműsor) Fábry Sándor
Szálka (celebeket kifigurázó showműsor) Bagi Iván – Nacsa Olivér
Banán, pumpa, kurbli (abszurd humor) L'art pour l'art társulat
Van képünk hozzá! (a rádiókabaré legjobb jelenetei) Janklovics Péter
IHM show (Euroillúzios dalfesztivál) Irigy Hónaljmirigy zenekar
Bízunk benned! (jótékonysági vetélkedő) Rátonyi Krisztina
Magyarország, szeretlek! (közismert emberek országismereti vetélkedője) Szente Vajk, csapatkapitányok: Csiszár Jenő, Jakupcsek Gabriella
A legenda (régi slágerek mai előadók feldolgozásában) Mádai Vivien - Harsányi Levente
A Dal (Eurovíziós dalválasztó show) Gundel Takács Gábor, Kapócs Zsóka, Novodomszky Éva, Buda Márton, Rátonyi Krisztina, Tatár Csilla, Harsányi Levente
Játék határok nélkül 2014 (játékos sportvetélkedő) Varga Edit – Harsányi Levente, Gundel Takács Gábor
Virtuózok (komolyzenei tehetségkutató) Varga Edit – Bősze Ádám
DTK show (esti talkshow) D. Tóth Kriszta

Kulturális, művelődési, ismeretterjesztő műsorok

Műsorok Műsorvezetők
Gasztroangyal (gasztronómiai műsor) Borbás Mária
Ég, föld, férfi, nő (országjáró műsor) Weisz Fanni – Nagy Sándor
Az életművész (ismert embereknek különböző feladatokat kitaláló műsor) Földes Eszter – Telekes Péter
4 szellem (késő esti beszélgetések) Borbás Mária
Szeretettel Hollywoodból (filmsztárokkal készült interjúk) Návai Anikó
Nemzeti nagyvizit (történelmi magazin) Horváth Szilárd
Szabadság tér '89 (a rendszerváltás titkos aktáit feltáró műsor) Rákay Philip
On the spot (világjáró magazin) Cseke Eszter – S. Takács András
Bábel (dokumentumműsor) Al Ghaoui Hesna
Aranymetszés (kulturális magazin) Mohácsi Szilvia
Kortárs (kortárs művészetet bemutató műsor) Giró-Szász Krisztina
Zöld tea (ökomagazin) Török Olivér
Noé barátai (állatbarátoknak szóló műsor) Rátonyi Krisztina

Sorozatok

Saját gyártású sorozatai
  • Átok (három évad ment le, a történet be lett fejezve)
  • Hacktion (kettő plusz négy évad ment le az M1-en, folytatása a Dunán még kérdéses)
  • Fapad (az első 12 rész az M1-n, második 12 rész a Dunán futott, azóta megszűnt)
  • Marslakók (fél évadot ért csak meg, alacsony nézettsége miatt megszűnt)
  • Munkaügyek – Irreality show (három és fél évad az M1-en, a negyedik évad befejezése a Dunán volt, további részek várhatók)
Külföldi sorozatok
Etnikai- és nemzetiségi magazinok
  • Roma Magazin (roma etnikai magazin)
  • P'amande (roma kulturális magazin)
  • Domovina (szlovák nemzetségi magazin)
  • Srpski Ekran (szerb nemzetiségi magazin)
  • Unser Bildschirm (német nemzetiségi magazin)
  • Ecranul nostru (román nemzetiségi magazin)[4]
  • Hrvatska kronika (horvát nemzetiségi magazin)
  • Slovenski utrinki (szlovén nemzetiségi magazin)
  • Rondó (bolgár, görög, lengyel, örmény, ruszin és ukrán nemzetiségi magazin)
  • Kvartett ( a visegrádi országok magazinja)

Vallási műsorok

Vasárnap délelőttönként jelentkező, a történelmi egyházak életéről beszámoló műsorok, vallástudományi beszélgetések.

Adásidő

1957 1978 1981 1985 1992 1997 2000 2009 2015
Adáskezdés (korai) 15.00 8.00 7.00 6.00 5.00 7/24
Adáskezdés (kései) 18.00 6:30 6.00
Adászárás (korai) 21.00 22.00 23.00 0.00 2.00
Adászárás (kései) 22.00 0.00 1.00 2.00 4.00

Jegyzetek

  1. Itthon: Az ország fele tényleg a köztévét nézi?. hvg.hu, 2015. március 17. (Hozzáférés: 2015. május 24.)
  2. Csatornahangok. Emtv.blog.hu, 2013. január 1. (Hozzáférés: 2013. február 28.)
  3. MTV-dizájn: a jót is kidobják? - index.hu
  4. http://mediaklikk.hu/musor/ecranul-nostru/

Kapcsolódó szócikkek