„Kállai Éva” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Plzslt (vitalap | szerkesztései)
→‎Emlékezete: kiegészítés, helyesírás
13. sor: 13. sor:
* 2010-ig Mosonmagyaróváron utca viselte a nevét.
* 2010-ig Mosonmagyaróváron utca viselte a nevét.
* 2013-ig Tiszaföldváron utca viselte a nevét (ma: Major Mihály út).
* 2013-ig Tiszaföldváron utca viselte a nevét (ma: Major Mihály út).
* Korábban a békéscsabai Conrado Benitez Általános Iskola 4402. sz. űttörőcsapatának névadója volt.
* Korábban a békéscsabai Conrado Benitez Általános Iskola 4402. sz. és az Apostagi Nagy Lajos Általános iskola úttörőcsapatának névadója volt.


==Források==
==Források==

A lap 2015. október 12., 13:30-kori változata

Kállai Éva (Budapest, 1917. március 31. – Budapest, 1957. április 14.) tisztviselő, XI. kerületi párttitkár, később a Budapesti Pártbizottság munkatársa, aki az Köztársaság téri pártház ostromában szerzett sérülésébe halt bele.

Életrajz

Tizenötévesen egy nagykereskedésben kezdett dolgozni, kifutói, eladói és irodai teendőket látott el. Bátyja esztergályos volt a Weiss Manfréd Acél- és Fémművekben, 1936 őszén ő vitte el húgát a vasas szakszervezet ifjúsági csoportjába. Kállai Éva itt kapcsolódott be a mozgalomba, ezután pedig belépett az Országos Ifjúsági Bizottságba (OIB). Egy ideig Ságvári Endre munkatársa volt, 1942-től vezette az OIB-t. Pest környékén szervezkedett, Felsőgallán a bányászifjúságot tanította, megismerkedett a proletárréteg életével. 1942 júniusában tartóztatták le, három hetet töltött vizsgálati fogságban az Andrássy-laktanyában, ahol ütlegeléssel próbálták vallomástételre bírni. A gyötrelmek hatására rosszul lett, orvost hívtak hozzá, aki injekciót adott neki, ám a hatása elmaradt. Később letakarták csomagolópapírral. A hadbíróság 14 hónap ítélte, melyből tíz hónapot a nagykanizsai internáló táborban töltött, később pedig a Conti utcai börtönben raboskodott. Szabadulása után 1944. március 22-én tagja lett az illegális KMP-nek, a sajtó munkatársaként dolgozott. 1945-től a VIII. kerületi pártbizottságnál tevékenykedett mint irodavezető, később a Magyar Dolgozók Pártja Budapest XI. kerületi pártbizottságának első titkára lett. 1940-től több évet is börtönben töltött, 1951 és 1953 között pártiskolai igazgatóként működött. 1946-ban házasságot kötött Szántó Miklóssal. 1954 végén nevezték ki az MDP Budapesti Pártbizottság információs csoportjának a vezetőjévé. Az 1956-os forradalom során mindvégig a Köztársaság téri pártházban tartózkodott, csupán egyszer ment haza október 23-a után, hogy láthassa gyermekeit. 1956. október 30-án akkor ugrott le a pártház második emeleti ablakából, amikor a felkelők a folyosón egyre közeledtek szobájához. Hat havi szenvedés után hunyt el. Sírja a Kerepesi úti temetőben található.[1]

Emlékezete

Trükkösen átfestett utcanévtábla Solymáron – még kiolvasható az 1990-ben eltörölt név is
  • Budapest VIII. kerületében utca viselte a nevét 1975-től 1991-ig (ma: Alföldi utca).
  • Budaörsön utca viselte a nevét (ma: Stefánia utca).
  • Solymár kerekhegyi településrészén 1990-ig viselte utca a nevét (ma: Kölcsey utca).
  • 1996-ig gimnázium és egészségügyi szakközépiskola viselte a nevét Veszprémben.[2]
  • 2010-ig Mosonmagyaróváron utca viselte a nevét.
  • 2013-ig Tiszaföldváron utca viselte a nevét (ma: Major Mihály út).
  • Korábban a békéscsabai Conrado Benitez Általános Iskola 4402. sz. és az Apostagi Nagy Lajos Általános iskola úttörőcsapatának névadója volt.

Források

Jegyzetek