„Modern Lengyelország Alapítvány” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a a weboldal paraméter "http://" előtag nélkül AWB
a hivatkozás előtti és utáni dupla írásjel javítása, egyéb apróság AWB
20. sor: 20. sor:
== Története ==
== Története ==


Az alapítvány [[2001]]-ben jött létre, [[2004]]-től működik a jelenlegi formájában, non-profitként. Első nagy, nyilvános rendezvénye [[2007]]-ben a [[Közkincs|Public Domain]] Nap volt. [[2008]]-ban alapító tagja volt a lengyel Koalicji Otwartej Edukacji - Nyílt Oktatásért Koalíció - KOEd - szervezetnek.<ref>[http://koed.org.pl/?p=43 "We signed a coalition agreement"]</ref>. Az alapítvány egyik legismertebb tevékenysége az évről évre megrendezett globális [[CopyCamp]] konferencia Varsóban.
Az alapítvány [[2001]]-ben jött létre, [[2004]]-től működik a jelenlegi formájában, non-profitként. Első nagy, nyilvános rendezvénye [[2007]]-ben a [[Közkincs|Public Domain]] Nap volt. [[2008]]-ban alapító tagja volt a lengyel Koalicji Otwartej Edukacji - Nyílt Oktatásért Koalíció - KOEd - szervezetnek.<ref>[http://koed.org.pl/?p=43 "We signed a coalition agreement"]</ref> Az alapítvány egyik legismertebb tevékenysége az évről évre megrendezett globális [[CopyCamp]] konferencia Varsóban.


Az alapítvány elnöke 2007 óta [[Jaroslaw Lipszyc]] költő.<ref>[http://www.nowoczesnapolska.org.pl/o-nas/ Modern Poland Foundation » O Nas]</ref>.
Az alapítvány elnöke 2007 óta [[Jaroslaw Lipszyc]] költő.<ref>[http://www.nowoczesnapolska.org.pl/o-nas/ Modern Poland Foundation » O Nas]</ref>


== Projektek ==
== Projektek ==
Egyebek mellett az Alapítvány három legnagyobb projektje, a '''Szabad Olvasásért''', a '''Kulturális Jogok''' - benne az éves nemzetközi CopyCamp konferencia és a '''Történelem és Média''' projektek.<ref>[http://www.nowoczesnapolska.org.pl/nasze-projekty/ Modern Poland Foundation » Nasze Projekty]</ref>. Valamennyi projektben dolgoznak önkéntesek.
Egyebek mellett az Alapítvány három legnagyobb projektje, a '''Szabad Olvasásért''', a '''Kulturális Jogok''' - benne az éves nemzetközi CopyCamp konferencia és a '''Történelem és Média''' projektek.<ref>[http://www.nowoczesnapolska.org.pl/nasze-projekty/ Modern Poland Foundation » Nasze Projekty]</ref> Valamennyi projektben dolgoznak önkéntesek.


=== A Szabad Olvasásért ===
=== A Szabad Olvasásért ===

A lap 2015. október 7., 20:03-kori változata

Modern Lengyelország Alapítvány (Fundacja Nowoczesna Polska)

Alapítva2001. december 6.
Típusalapítvány
Tevékenységkultúra, művészet, tudomány, oktatás
Székhelyul. Marszałkowska 84/92 lok 125, 00-514 Varsó
Nyelveklengyel, angol

Modern Lengyelország Alapítvány (Lengyelország)
Modern Lengyelország Alapítvány
Modern Lengyelország Alapítvány
Pozíció Lengyelország térképén
é. sz. 52° 13′ 42″, k. h. 21° 00′ 47″Koordináták: é. sz. 52° 13′ 42″, k. h. 21° 00′ 47″
A Modern Lengyelország Alapítvány weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Modern Lengyelország Alapítvány témájú médiaállományokat.

A Fundacja Nowoczesna Polska - magyarul: Modern Lengyelország Alapítvány egy az információ technológia megértését és használatát legfőképpen az oktatás területén népszerűsítő lengyel alapítvány. Az általa készített művészi és más kulturális tartalmakból kezdettől több hozzájárulást tett a Wikimédia Commonson.

A Future of Copyright antológia PDF.

Története

Az alapítvány 2001-ben jött létre, 2004-től működik a jelenlegi formájában, non-profitként. Első nagy, nyilvános rendezvénye 2007-ben a Public Domain Nap volt. 2008-ban alapító tagja volt a lengyel Koalicji Otwartej Edukacji - Nyílt Oktatásért Koalíció - KOEd - szervezetnek.[1] Az alapítvány egyik legismertebb tevékenysége az évről évre megrendezett globális CopyCamp konferencia Varsóban.

Az alapítvány elnöke 2007 óta Jaroslaw Lipszyc költő.[2]

Projektek

Egyebek mellett az Alapítvány három legnagyobb projektje, a Szabad Olvasásért, a Kulturális Jogok - benne az éves nemzetközi CopyCamp konferencia és a Történelem és Média projektek.[3] Valamennyi projektben dolgoznak önkéntesek.

A Szabad Olvasásért

A Szabad Olvasásért projekt legfontosabb terméke a 2007-ben a lengyel oktatási minisztériummal létrehozott Digitális Könyvtár a lengyel oktatási minisztérium ajánlásával, mely először főleg public domain iskolai olvasmányokat gyűjtötte. A projektet emellett még a Lengyel Nemzeti Könyvtár, a Sziléziai Könyvtár, az Elbląska Könyvtár, a lengyel Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztérium és a Lengyel Írók Egyesülete alapította.

2009-ben már havi 100.000 felhasználója volt.[4]

Kulturális Jogok

A Kulturális Jogok projekt alapja a különféle módokon megtörténő folyamatos ismeretterjesztés. Az alapítvány kiadványokat is készít valamint lengyelre fordít.

CopyCamp

2012 óta Lengyelországban az Alapítvány rendezi a nemzetközi CopyCamp konferenciát a copyright-korlátozások szabályozásának jövőjéről. A konferencia fővendége 2013-ban Eben Moglen volt, 2014-ben a művészek részéről Cory Doctorow világhírű író és Birgitta Jónsdóttir költő, parlamenti képviselő, a Remény Könyve szerkesztője, WikiLeaks alapító.

A 2013-as konferenciáról követő kiadványok is jelentek meg. 2014-től a lengyel CopyCamp konferencia már két napossá bővült.

Copyspeak.org

A projekt egyik terméke a Copyspeak.org is. Az alapítvány az copyright-korlátozásokról szóló angol nyelvű közbeszédet elemzi.

A projekt szótárat készít. A legfontosabb 52 kifejezés, elolvasható a weblapon, ebből egy kártyacsomag is készült.

A kifejezések 2014-ben:

  • author, authorized, censorship, community, copyleft, culture, derivative, free, freedom, information, infringement, license, monopoly, peer to peer, plagiarism, public domain, remix, sharing, user, work
  • access, audience, commercial use, commons, fair, limitations, orphan works, permission
  • allow, artist, commercial scale, consumer, content, control, copyright, creator, DRM, exceptions, flexibilitie, incentive, intellectual property, investment, legal, monetization, open, original, ownership, piracy, protection, special bond, theft, user-generated content

Történelem és média

A projekt a történelem és örökség megjelenésére összpontosít a digitális kultúrában. Ennek érdekében az alapítvány átfogó weblapot hozott létre.

Források

Commons:Category:Modern Poland Foundation
A Wikimédia Commons tartalmaz Modern Lengyelország Alapítvány témájú médiaállományokat.

Ez a szócikk részben vagy egészben a Fundacja Nowoczesna Polska című lengyel Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek

Külső hivatkozások