„Visuvanátan Ánand” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
2015. októberre érvényes értékszám
belső link pontosítása
69. sor: 69. sor:
A címet [[2002]]-ben vesztette el, amikor [[Ruszlan Olehovics Ponomarjov|Ruszlan Ponomarjov]] nyerte meg a [[2002-es FIDE-sakkvilágbajnokság|FIDE kieséses tornáját]].
A címet [[2002]]-ben vesztette el, amikor [[Ruszlan Olehovics Ponomarjov|Ruszlan Ponomarjov]] nyerte meg a [[2002-es FIDE-sakkvilágbajnokság|FIDE kieséses tornáját]].


A [[2005-ös FIDE-sakkvilágbajnokság]]on 14 játszmából 8,5 pontot szerezve [[Pjotr Venyiamidovics Szvidler|Peter Szvidler]]rel holtversenyben a második lett, másfél ponttal a győztes [[Veszelin Topalov]] mögött.
A [[2005-ös FIDE-sakkvilágbajnokság]]on 14 játszmából 8,5 pontot szerezve [[Pjotr Venyiaminovics Szvidler|Peter Szvidler]]rel holtversenyben a második lett, másfél ponttal a győztes [[Veszelin Topalov]] mögött.


[[2007]] szeptemberében Ánand ismét világbajnok lett, megnyerve a FIDE [[Mexikóváros]]ban rendezett [[2007-es sakkvilágbajnokság|világbajnoki tornáját]]. A körmérkőzéses tornán 14 pontból kilencet szerezve lett az első, egy ponttal a második helyezett [[Vlagyimir Boriszovics Kramnyik|Vlagyimir Kramnyik]] és [[Borisz Gelfand]] előtt.
[[2007]] szeptemberében Ánand ismét világbajnok lett, megnyerve a FIDE [[Mexikóváros]]ban rendezett [[2007-es sakkvilágbajnokság|világbajnoki tornáját]]. A körmérkőzéses tornán 14 pontból kilencet szerezve lett az első, egy ponttal a második helyezett [[Vlagyimir Boriszovics Kramnyik|Vlagyimir Kramnyik]] és [[Borisz Gelfand]] előtt.

A lap 2015. október 5., 14:41-kori változata

Visuvanátan Ánand
Visuvanátan Ánand (2005)
Visuvanátan Ánand (2005)
Személyes adatok
Születési dátum1969december 11. (54 éves)
Születési helyCsennai
Állampolgárságindiai
Kitüntetései
Iskolái
  • Loyola College
  • Madrász Egyetem
  • Don Bosco Matriculation Higher Secondary School
  • Loyola College
  • St. Bede's Anglo Indian Higher Secondary School
Versenyzői adatok
Címnemzetközi nagymester (1988)
Világbajnok2000-2002 és
2007-2013
Élő-pontszám2803 (2015. október)
Legmagasabb Élő-pontszám2817 (2011. március-szeptember)
Ranglista4.
Legmagasabb ranglista1. (2007. április)

A Wikimédia Commons tartalmaz Visuvanátan Ánand témájú médiaállományokat.

Visuvanátan Ánand (IPA: ʋiɕ'ʋəˌnɑˌt̪ʰən ɑnˌənd̪, tamilul: விசுவநாதன் ஆனந்த், Csennai, 1969. december 11. –) indiai sakknagymester, 2000–2002 és 2007–2013 között a sakkozás világbajnoka.[1]

Egyike annak a néhány játékosnak a sakktörténelemben, akik áttörték a 2800 pontos határt a FIDE ranglistáján.

Először 2007 áprilisában került az első helyre a FIDE Élő-ranglistáján. A 2007 októberi ranglistát 2801 ponttal vezette. A 2007 áprilisa és 2008 júliusa közt készült hat világranglista közül ötön az élen állt. Októberben 1996 júliusa óta először kiesett az első három közül.

Egyedüli világbajnok 2007.[2] szeptember 29-én lett, miután megnyerte a 2007-es sakkvilágbajnoki tornát Mexikóvárosban, ahol a 14 fordulóban négy győzelemmel és 10 döntetlennel 9 pontot szerzett. (2000 és 2002 között Ánand már a FIDE világbajnoka volt, akkor azonban még vitatott volt, hogy ez hivatalos, egyedüli világbajnoki címet jelent.)

2007-ben elnyerte India legrangosabb polgári elismerését, a Padma Vibhuszan díjat. Ő kapta meg elsőként az ország legmagasabb sportolói elismerését, az 1991–1992. évi Radzsiv Gandhi Kel Ratna díjat. A Time Magazine egy 2008-ban készült cikkében Ánand örömét fejezte ki, hogy a világbajnoki cím visszatért Indiába, abba az országba, ahonnan a sakk ered.[3]

A 2008. október 14-30. között Bonnban lezajlott 12 játszmás páros mérkőzésen 6,5–4,5 arányban nyert Vlagyimir Kramnyik ellen, így megvédte világbajnoki címét.[4]

2013. november 22-én vesztette el sakkvilágbajnoki címét, amikor a norvég Magnus Carlsentől 6,5–3,5 arányban vereséget szenvedett.[5]

A 2014-es sakkvilágbajnoki sorozat nyerteseként ismét játszhatott a világbajnoki címért Magnus Carlsen kihívójaként. A Szocsiban megrendezett párosmérkőzésen 6,5–4,5 arányban alulmaradt.[6]

Felesége Aruna Ánand, aki egyben férje menedzsere is.[7]

Sakkpályája

A kezdetek

Tamilnádu államban született.[8] Édesapja a Southern Railways vasútvállalat vezérigazgatójaként ment nyugdíjba. Édesanyja háztartásbeli volt és sakkszerető: ő tanította meg sakkozni. Ánand egy beszélgetésben Polgár Zsuzsával így emlékezett vissza:

Hatéves koromban kezdtem. Anyám tanított játszani. Igazából az anyám sokat tett érte, hogy jól sakkozzak. Nem sokkal ezután a Fülöp-szigetekre költöztünk. Indiában beléptem egy klubba és aztán a Fülöp-szigetekre költöztünk egy évre. És ott volt egy délutáni tévéműsor, egykor vagy kettőkor, vagy valahogy így, amikor én épp iskolában voltam. Anyám leírta az összes játszmát, amit bemutattak, és a feladványokat, és este együtt oldottuk meg őket. Persze az anyám és a családtagjai sakkozgattak annak idején, az öccsével játszott, vagyis volt némi háttere a sakkozásban, de sose csatlakozott klubhoz, vagy ilyesmi. Szóval, megoldottuk az összes feladványt és együtt küldtük be a megfejtéseket. A győztes könyvjutalmat kapott. A hónapok alatt jó sok jutalmat nyertem el. A végén már azt mondták, vidd a könyveket, amelyiket csak akarod, de ne küldj be több megoldást.[9]

Sakkozói pályája hazájában meredeken ívelt fel. Tizennégy éves korában, 1983-ban kilencből kilenc játszmát hozva nyerte meg az indiai korosztályos bajnokságot. Egy évvel később ő lett a legfiatalabb indiai, aki nemzetközi mesteri címet szerzett. Tizenhat éves korában India sakkbajnoka. (Ezt a címet meg kétszer szerezte meg.) 1987-ben az ifjúsági sakkvilágbajnokság első indiai győztese lett. A következő évben, 18 esztendősen India legifjabb nagymestere, a Padma Srí díj jutalmazottja. Snell tempóban játszott komoly partikat.

A csúcs közelében

„Visi”, ahogy barátai becézik, az 1990-es évek elején tört be a sakkvilág legfelsőbb köreibe. 1991-ben például Garri Kaszparovot és Anatolij Karpovot megelőzve vitte el a pálmát a Reggio Emilia-i sakktornán. A legerősebb ellenfelek elleni játék sem lassította le tempóját, továbbra is gyors iramban lépegetett.

Az 1993-as FIDE-sakkvilágbajnokságon bejutott a világbajnokjelöltek tornájára, megnyerte első mérkőzését, de aztán szoros küzdelemben elvesztette a negyeddöntőt Karpov ellen.[10]

A következő években Ánand Gata Kamskyval együtt a világbajnokjelöltek küzdelmének legígéretesebb szereplőjévé vált. Az 1996-os FIDE-sakkvilágbajnokság negyeddöntőjének elején Ánand vezetett Kamsky ellen, de végül vereséget szenvedett.[11]

Egy híres kép: Kaszparov és Anand a World Trade Center tetején 1995-ben.

A Professzionális Sakk Szövetség (PCA) 1995-ös világbajnokságán játszmát sem vesztve megnyerte Oleg Romanyisin és Michael Adams elleni mérkőzéseit, majd a világbajnokjelöltek versenyének döntőjében revánsot vett Gata Kamskyn.[12] New Yorkban, a Világkereskedelmi Központban mérkőzött meg Garri Kaszparovval a PCA világbajnoki címéért. Miután az összecsapás eleje nyolc döntetlennel világrekordot hozott a világbajnoki páros mérkőzéseket tekintve, Ánand erőteljes csereáldozattal megnyerte a kilencedik partit. Az ezután következő öt játszmából azonban négyet elvesztett, a mérkőzést így a világbajnok nyerte 10,5-7,5-re.

Sakkvilágbajnok

Több sikertelen próbálkozás után Ánand először 2000-ben nyerte meg a FIDE világbajnokságot, a Teheránban tartott döntőben 3,5–0,5 arányban legyőzve Aleksejs Širovsot. Ezzel ő lett az első indiai sakkvilágbajnok.

A címet 2002-ben vesztette el, amikor Ruszlan Ponomarjov nyerte meg a FIDE kieséses tornáját.

A 2005-ös FIDE-sakkvilágbajnokságon 14 játszmából 8,5 pontot szerezve Peter Szvidlerrel holtversenyben a második lett, másfél ponttal a győztes Veszelin Topalov mögött.

2007 szeptemberében Ánand ismét világbajnok lett, megnyerve a FIDE Mexikóvárosban rendezett világbajnoki tornáját. A körmérkőzéses tornán 14 pontból kilencet szerezve lett az első, egy ponttal a második helyezett Vlagyimir Kramnyik és Borisz Gelfand előtt.

2000-ben, amikor a FIDE világbajnoka lett, még létezett a rivális „klasszikus” világbajnoki cím, amelyet Kramnyik birtokolt. 2007-re a két címet egyesítették, így Mexikóvárosban Ánand egyedüli világbajnoki címet szerzett. Mihail Botvinnik 1948-as sikere óta ő az első egyedüli világbajnok, aki címét tornagyőzelemmel, nem páros mérkőzésen nyerte el.

Ánand Mainzban 2008-ban.

Anand – Kramnyik, 2008

A 2008-as sakkvilágbajnokságon Ánand Kramnyik ellen védte meg címét egy 12 játszmás páros mérkőzésen, amely október 14-én kezdődött Bonn-ban. Egy évvel korábban Ánand azt mondta, neki tetszik a körmérkőzéses forma és „nevetséges”, hogy Kramnyik megkapta a jogot a világbajnok kihívására.[13]

Az első két játszma döntetlenre végződött, az október 17-én tartott harmadik játszmában azonban Ánand, kihasználva hogy ellenfele világossal nyílt támadást vállalt, és a világbajnok stílusának kedvező módon nehezen kiszámítható bonyodalmakba bocsátkozott, a szláv védelemben sötéttel győzelmet aratott.[14] A döntetlennel zárult következő játszma után az ötödik partiban Ánand sötéttel újabb bravúros győzelmet aratott, majd ezt a hatodik játszmában világossal is megismételte.

A 10. játszmában Kramnyiknak sikerült világossal megszerezni a győzelmet, azonban ez kevésnek bizonyult: a 11., döntetlennel végződött játszma után már nem játszották le az utolsó játszmát, Ánand 6,5–4,5 arányban megnyerte a páros mérkőzést és megtartotta világbajnoki címét.[15]

Garri Kaszparov szerint, aki éppen Kramnyik ellen vesztette el világbajnoki címét egy páros mérkőzésen 2000-ben, a jobb felkészülés Ánand javára döntött: „Kramnyik nem várt a világossal játszó ellenféltől kemény, éles kihívásokat és Ánand számára ez volt a fontos. Homokot dobott Kramnyik arcába, rátapintva gyengeségére, a játékot illető konzervatív felfogására.”[16]

Humanitárius munkája

Ánand a Vidjaszagar nevű civilszervezet szóvivője, amely az agybénulással küzdő gyermekek sorsát igyekszik javítani. Segíti a Bill és Melinda Gates Alapítványt is az AIDS elleni harcban.

Jegyzetek

  1. Visuvanátan Ánand received a gold medal, cup and a garland. The official closing ceremony of the match for the World Chess Championship
  2. Top 100 Players October 2007. Elérés 2007. október 1.
  3. The Indian Defense
  4. http://chessok.com/?p=596 World Chess Championship: Anand - Kramnik
  5. Sakkvilágbajnok lett a Kölyök. origo.hu, 2013. november 22. (Hozzáférés: 2013. november 23.)
  6. Idén is Carlsen a sakkvilágbajnok. Index.hu Zrt. sportgeza.hu, 2014. november 23. (Hozzáférés: 2014. december 1.)
  7. http://sportgeza.hu/sakk/2008/10/29/anand/ Felesége menedzseli a sakkvilágbajnokot
  8. Anand retains world chess title. BBC News, 2008. október 29. (Hozzáférés: 2008. október 29.)
  9. Question of the week, Susan Polgar, Lubbock Avalanche-Journal, Sunday, 26 October 2008
  10. World Chess Championship 1991-93 Candidates Matches. Retrieved on April 15 2007.
  11. 1994-96 FIDE Candidates Matches, Mark Weeks' Chess Pages
  12. World Chess Championship 1994-95 PCA Candidates Matches. Retrieved on April 15 2007.
  13. Anand in the news: Time, Sportstar and other stories, Chessbase, 25 October, 2007
  14. Anand seizes lead in World Chess Championship
  15. http://chessok.com/?p=596 A páros mérkőzés játszmái a chessok.com-on
  16. Kasparov hails Anand's win

További információk

Commons:Category:Viswanathan Anand
A Wikimédia Commons tartalmaz Visuvanátan Ánand témájú médiaállományokat.
Előző
Alekszandr Halifman
FIDE-sakkvilágbajnok
2000–2002
Következő
Ruszlan Ponomarjov
Előző
Vlagyimir Kramnyik
Sakkvilágbajnok
2007–2013
Következő
Magnus Carlsen