„Condorcet-módszer” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
NyenyecBot (vitalap | szerkesztései)
a A lap létrehozásának időpontja 2007-01-04. Sablon dátumozás: {{csonk-dátum|csonk\1|2007 januárjából}}
SieBot (vitalap | szerkesztései)
10. sor: 10. sor:
[[Kategória:Választási rendszerek]]
[[Kategória:Választási rendszerek]]


[[en:Condorcet method]] [[de:Condorcet-Methode]] [[eo:Condorcet-balotado]] [[fi:Condorcet'n menetelmä]] [[fr:Méthode Condorcet]] [[it:Metodo di voto di Condorcet]] [[nl:Condorcet-methode]]
[[en:Condorcet method]]
[[de:Condorcet-Methode]]
[[eo:Condorcet-balotado]]
[[fr:Méthode Condorcet]]
[[nl:Condorcet-methode]]
[[fi:Condorcet'n menetelmä]]

A lap 2007. május 16., 06:56-kori változata

A Condorcet-módszer egy olyan választási rendszer, ahol a választók prerferenciáiknak megfelelően rangsorolják a jelölteket, akik közül egy győz, ő az ún. Condorcet-nyertes. A Condorcet-nyertest bármely más jelölttel szemben (külön-külön összevetve) preferálták a választók. Úgy tudjuk megállapítani, hogy valaki nyertes-e, hogy minden más jelölttel párba állítjuk, és megnézzük, melyiküket helyezte több választó előrébb a sorrendjében. Ha az összes többi jelölttel párba állítva azt találjuk egy jelöltnél, hogy őt preferálta több választó, akkor az adott jelölt Condorcet-nyertes.

A Condorcet-módszerek családjára kollektívan is gyakran hivatkoznak úgy, hogy Condorcet módszere. Az olyan választási rendszert, amely mindig a Condorcet-nyertest választja meg, a választáskutatók a Condorcet-kritériumot kielégítő választási rendszernek nevezik. Vannak olyan helyzetek, amikor egy választásnak nincs Condorcet-győztese. Ez egy olyan paradox szituáció, amelyre Condorcet-paradoxonként szokás hivatkozni. Ezekben az esetekben a különböző Condorcet-módszerek más és más eljárást használnak a nyertes meghatározására.

A Condorcet-módszerek a 18. századi matematikus és filozófus, Marie Jean Antoine Nicolas Caritat, Condorcet márkijának nevét viselik, habár a Condorcet-kritériumot tőle függetlenül Ramon Llull is felfedezte 1299-ben.