„Pasziphaé” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Görög mitológia navbox a cikk végére
KasparBot (vitalap | szerkesztései)
embed {{Nemzetközi katalógusok}} with Wikidata information
20. sor: 20. sor:
{{Görög mitológia}}
{{Görög mitológia}}


{{Nemzetközi katalógusok}}
[[Kategória:Görög mitológiai alakok]]
[[Kategória:Görög mitológiai alakok]]
[[Kategória:Minósziak]]
[[Kategória:Minósziak]]

A lap 2015. augusztus 27., 15:28-kori változata

Pasziphaé és Daidalosz

Pasziphaé Minósz király felesége lévén Kréta királynéja.

Története

Héliosz lánya egy Krété nevű nimfától. (Napisteni eredetéről tanúskodik neve is, ami „mindeneknek fénylőt” jelent.) Minósz felesége lett és férjének négy fiút (Glaukosz, Deukalión, Androgeósz, Katreusz) és két lányt (Ariadné, Phaidra) szült.

Mivel Minósz szándékosan, vagy akaratlanul elmulasztotta Poszeidónnak feláldozni az általa küldött szent fehér bikát, a tenger istene gerjedelmet ébresztett Pasziphaéban a bika iránt. (Más változat szerint e vágyat Aphrodité keltette a királynéban, mert az elhanyagolta kultuszát. Megint más változat szerint azért cselekedett így, mert Héliosz beárulta őt és Arészt Héphaisztosznak.) A vágytól felhevített királyné Daidalosszal egy üreges műtehenet csináltatott és abba belemászva közösült a fehér bikával, melytől megfogant a Minótaurosz, akit a király a Daidalosz építette labirintusba záratott. (Egyes mondaváltozatok szerint az anyjával együtt.)

A felbőszült bikát, miután egész Krétát feldúlta, végül Héraklész fogta el, majd Eurüsztheusz elé vitte, amivel teljesítette a hetedik feladatát.

Pasziphaé, jogosan féltékeny volt férjére és varázserővel elérte, hogy amikor Minósz idegen nőkkel hált ondó helyett skorpiókat és kígyókat ürített. Ezek a nők bensőjét szétmarták. A királyt ettől az átoktól Prokrisz szabadította meg.

Commons:Category:Pasziphaé
A Wikimédia Commons tartalmaz Pasziphaé témájú médiaállományokat.

Források