„Historia domus” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nemokap (vitalap | szerkesztései)
Új oldal, tartalma: „{{építés alatt}} A '''Historia Domus''', latin kifejezés jelentése ház történet. A Római katolikus egyházban használt kifejezés.”
 
Nemokap (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
{{építés alatt}}
{{építés alatt}}
A '''Historia Domus''', latin kifejezés jelentése ház történet. A Római katolikus egyházban használt kifejezés.
A '''Historia Domus''', latin kifejezés jelentése ház történet. A [[Római katolikus egyház]]ban használt kifejezés.
[[Fájl:Historia Domus.gif|bélyegkép|Egy XVIII. századi Historia Domus első oldala]]
A Historis Domus, a Római katolikus plébániák, szerzetesházak napi történetét feldolgozó, általában a plébános által vezetett naplószerű könyv. Célja, hogy az egyházközség története első kézből feljegyezve legyen.
Mivel a plébános (vagy az általa megbízott személy) vezeti ezért nem csak a száraz történeti tények, hanem szubjektív megjegyzések, események is feljegyzésre kerülnek.
Célja kettős. Az elsődleges cél, hogy a a plébániák és szerzetesházak történeti kutatásának fő forrásává lehessen, a másodlagos cél pedig, hogy a plébános az utódjának információkat, adatokat és - általában szubjektív - benyomásokat hagyhasson.

A lap 2015. június 21., 13:18-kori változata

A Historia Domus, latin kifejezés jelentése ház történet. A Római katolikus egyházban használt kifejezés.

Egy XVIII. századi Historia Domus első oldala

A Historis Domus, a Római katolikus plébániák, szerzetesházak napi történetét feldolgozó, általában a plébános által vezetett naplószerű könyv. Célja, hogy az egyházközség története első kézből feljegyezve legyen. Mivel a plébános (vagy az általa megbízott személy) vezeti ezért nem csak a száraz történeti tények, hanem szubjektív megjegyzések, események is feljegyzésre kerülnek. Célja kettős. Az elsődleges cél, hogy a a plébániák és szerzetesházak történeti kutatásának fő forrásává lehessen, a másodlagos cél pedig, hogy a plébános az utódjának információkat, adatokat és - általában szubjektív - benyomásokat hagyhasson.