„Fluxáló olaj” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
GabeRiel (vitalap | szerkesztései)
a Írásjelek javítása.
GabeRiel (vitalap | szerkesztései)
Kategória hozzáadása.
21. sor: 21. sor:
* Chemical Analysis of Asphalt Blended with Re-refined Vacuum Tower Bottoms (RVTB) and Their Effect on HMA Mixture Performance
* Chemical Analysis of Asphalt Blended with Re-refined Vacuum Tower Bottoms (RVTB) and Their Effect on HMA Mixture Performance
* Műszaki lexikon, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1974, ISBN 963-05-0168-6
* Műszaki lexikon, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1974, ISBN 963-05-0168-6


[[Kategória:Kémia]]

A lap 2015. június 9., 15:31-kori változata

A fluxáló olaj egy sűrű, alacsony illékony szénhidrogén tartalmú, a bitumengyártás adalékanyagaként szolgáló kőolaj-termék, mely a kőolaj-finomítás, vagy a használt ipari olajok újrafinomítása során keletkezik. A fluxáló olajat a bitumengyártás során hozzákeverik az úgynevezett fúvatott bitumenhez, annak érdekében, hogy a végtermék önthetősége magasabb, sűrűsége alacsonyabb legyen. A fluxáló olaj hozzáadásával készített bitumenből az útépítés során használt aszfaltot, vagy tetőfedéshez zsindelyeket és építőipari vízszigetelő lemezeket gyártanak.


Etimológiája

A flux szó eredetileg a latin fluxus, fluere 'áramlás, áramlik’ szóból származik.[1] A fluxáló jelző jelentése arra a tulajdonságra utal, mely révén a magas szilárdságú bitumen viszkozitása az olajtermék hozzáadásával csökken. A külföldi szakirodalomban flux oil-ként hivatkoznak rá.

Kémiai tulajdonságai

A fluxáló olajok alapvető kémiai és fizikai tulajdonságai javarészt azonosak az ipari és különféle gépjármű kenőanyagokéval, motorolajokéval. Megjelenését tekintve fekete, jellegzetesen olajszagú viszkózus folyadék. Sűrűsége 0,8-0,9 g/cm3 közötti, viszkozitás: 9-17 mm2/sec (100 C-on), nyílttéri lobbanáspont: 200-230 C, gyulladáspont: 280 C. Víztartalma 0,1% alatti.

Gyártása

Gyártása kétféleképpen történhet. A kőolaj-finomítás során a vákuumdesztilláció párlataiból állítják elő az igényeknek megfelelő finomítási technológiákkal, vagy a veszélyes hulladéknak számító használt ipari ásványi olajok ártalmatlanítása során keletkezik. A környezetvédelmi iparban számos technológia létezik a begyűjtött fáradtolaj újra termékké történő átalakítására.[2] A finomítókban készülő fluxáló olajhoz képest a fáradt olaj újrafinomítással készülő termék magasabb minőségű, kedvezőbb ár-érték arányú.

Felhasználása

Felhasználása elsősorban az építőiparban történik. Kiválóan felhasználható útburkolatok gyártásához adalékanyagként, tetőszigetelések-, zsindelyek gyártásához, valamint olyan építőipari alapanyagok esetében, ahol fontos szerepet játszik a vízhatlanság, repedések kitöltése. A fluxáló olaj hozzáadásával készült útburkolatok hosszabb ideig megtartják az elvárt plaszticitást, lefektetés után gyorsan megkeményednek. A fluxáló olajat közvetlenül az aszfalt keverékhez adják a bitumengyártás során. Szállítása 200 literes acélhordókban, 1000 literes IBC tartályokban, vagy ömlesztve, tartálykocsikban történik.

Jegyzetek

  1. McGraw-Hill Dictionary of Scientific & Technical Terms, 6E, Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc.
  2. Hulladékhasznosítás - Gégol. http://gegol.hu/technologiank/

Források

  • Chemical Analysis of Asphalt Blended with Re-refined Vacuum Tower Bottoms (RVTB) and Their Effect on HMA Mixture Performance
  • Műszaki lexikon, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1974, ISBN 963-05-0168-6