„Dacia Szálloda” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Veresbogi13 (vitalap | szerkesztései)
Veresbogi13 (vitalap | szerkesztései)
81. sor: 81. sor:
=== Galéria ===
=== Galéria ===
<gallery>
<gallery>
File:File:DaciaSatuMare.jpg
File:Hotel Dacia, Satu Mare, jud. SM.JPG
File:Hotel Dacia, Satu Mare, jud. SM.JPG
File:Hotel Dacia, Satu Mare Romania detail 3.JPG
File:Hotel Dacia, Satu Mare Romania detail 3.JPG

A lap 2015. április 9., 19:56-kori változata

Dacia-szálló
Korábbi nevek: Pannónia-szálló
Település
CímSzabadság tér 8. Szatmárnémeti
Építési adatok
Építés éve1902
Megnyitás1902
Építési stílusszecessziós
Védettségnem nyilvánították hivatalosan műemlékké
TervezőBálint Zoltán és Jámbor Lajos
Hasznosítása
Felhasználási területszálloda
TulajdonosVasile Ţânţaş
Alapadatok
Tszf. magasság129 m
Egyéb jellemzők
Emeletek száma3
Különlegességekmagyaros minták az oromfalon
LMI-kódSM-II-m-A-05221
Elhelyezkedése
Dacia-szálló (Románia)
Dacia-szálló
Dacia-szálló
Pozíció Románia térképén
é. sz. 47° 47′ 37″, k. h. 22° 52′ 29″Koordináták: é. sz. 47° 47′ 37″, k. h. 22° 52′ 29″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Dacia-szálló témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Dacia-szálló (egykori nevén Pannónia-szálló) Erdély egyik legfontosabb és legismertebb szecessziós épülete, Szatmárnémeti régi főterén. Sokan a város jelképének tartják.

Története

1897-ben, a városi elöljárók körében olyan ötlet vetődött fel, hogy Szállót és Vigadót kéne építeni Szatmárnémeti főterén. A terv legnagyobb támogatója az akkori polgármester, Hermán Mihály volt. Úgy vélte, hogy az új épületeknek köszönhetően a város fejlődni fog. 1897-ben pályázatot hirdettek a az új szálló megtervezésére, aminek legfontosabb feltétele az volt, hogy az épület magyaros jellegekkel bírjon. A 11 beküldött mű közül végül Bálint Zoltán és Jámbor Ferenc alkotása került ki nyertesként. Ez az építészpáros több magyar jellegű épületet is tervezett már akkora, mint például a nagybányai István-király Szálloda és Vigadó, valamint a debreceni Vármegyeháza. 1900-ban a Műemlékek Országos Bizottsága úgy döntött, hogy a régi törvényszéki épület nem képez kiemelkedő emléket, így lebontatták azt, és 1901-ben meg is kezdték az új szálló alapjainak kiásását. 1901. május 11-én elhelyezték az alapkövet. 1902 májusában már sor került a belső munkákra, és a a tulajdonképpeni építkezés ezennel befejezettnek volt tekintve.

Elismerések a történelem folyamán

  • Makettje az 1903-as bécsi építészeti világkiállításon második díjat nyert.
  • A 20. században rengeteg képeslapon, bélyegen megjelent.

Mindezek ellenére az épületet soha nem nyilvánították műemlékké.

A szálló leírása

Virág alakú ablak és magyaros minták.

A szecesszió a századforduló táján hódította meg Európát, ezt tükrözi az épület főhomlokzata is, amit vízszintesen három részre tagol két párkány. A részek látványosan elkülönülnek egymástól. Az alsó szintet a földszint alkotja, a hatalmas, fából készült főbejárattal. A középső rész az első és a második emeletet fogja össze. Az utolsó egységet, a koronázópárkány fölötti részt a tört vonalú oromfal alkotja, aminek a központi részét egy toronnyal emelték ki. Az oromfal közepén egy virág formájú ablak látható, valamint elhelyezték rajta a város címerét is. Zsolnay mázas kerámia díszítőelemek uralják a a homlokzatot. A tető szintén mázas kerámiaburkolatot kapott, jellegzetes színét a a világos és sötétkék lapok váltakozása adja. Az épület függőlegesen kilenc tengelyre osztható. Belül volt található az étterem, kávézó, bálterem, konyha raktárokkal, cukrászda, ruhatár, előadóterem, művészszobák. Az épület három belső terét gazdagon dekorálták. A legnagyobb ezek közül az egykori előadóterem (amit páholysor vesz körül), a mostani Dinu Lipatti Filharmónia. A másik, gazdagon díszített terem az egykori étterem. A harmadik pedig a régi kávéház, amit később a szálloda recepciójára és üzlethelyiségére osztottak fel. A kupolát gazdag virágmintájú, festett elemek díszítik. A terem 320 férőhelyes, híresen jó az akusztikája. Az oszlopos előcsarnokból két lépcső vezet a félemeletre.

A szálló napjainkban

Szatmárnémeti egyik legszebb, legismertebb épülete immár évek óva magányos harcot vív az enyészettel, az épület kívül-belül katasztrofális állapotban van: levert domborművek, omladozó vakolat, átázott falak, teljesen tönkrement tetőszerkezet, por és víztócsa a lábak alatt. 2006 óta egy román üzletember birtokolja. 2015. áprilisában betörték az egyik nagy ablakát. Az ismereten tettes ellen a tulajdonos feljelentést tett.

Galéria

Források