„Szerkesztő:Máté/Y generáció” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Y
 
Ruslik0 (vitalap | szerkesztései)
a Ruslik0 átnevezte a(z) Szerkesztő:Matthew/Y generáció lapot a következő névre: Szerkesztő:Máté/Y generáció: „Matthew” „Máté” névre való átnevezése közben automatikusan átnevezett oldal
 
(Nincs különbség)

A lap jelenlegi, 2015. március 24., 21:18-kori változata

Az Y generáció, más néven ezredfordulósok vagy internetes generáció az a nyugati társadalmi demográfiai csoport, mely szűkebb értelemben 1982 és 1995 között, tágabb értelemben az 1970-es évek vége és a 2000-es évek legeleje között született. Az X generációt követte, míg az ezt követő generáció a Z generáció. Ez a generáció népesebb az ezt megelőzőnél (1960-as és ’70-es évek), mely nem a gyermekvállalási kedv növekedésének köszönhető, hanem mivel a baby boomerek nagy csoportja jutott el a családalapításig. Az egyre kisebb családok felé mutató XX. századi tendencia folytatódott, így a baby boom visszhangja nem olyan jelentős mint az eredeti.

A generáció tulajdonságai különböznek régióról régióra, függnek a szociális és gazdasági helyzettől. Ennek ellenére általában a kommunikációs eszközök, a média és a digitális eszközök ismerete és növekvő használata fémjelzi. A világ nagy részén a generáció felnövekvését a szocialista/kommunista politika és gazdaságtervezés visszaesése határozta meg.