„Tolcsvay-trió” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
a Bot: Protokollcsere külső hivatkozásokban (WP:BÜ)
16. sor: 16. sor:
A '''Tolcsvay-trió''' egy [[1967]]-ben alakult magyar könnyűzenei együttes.
A '''Tolcsvay-trió''' egy [[1967]]-ben alakult magyar könnyűzenei együttes.


Az együttes [[1967]]-ben alakult a Tolcsvay testvérekkel, [[Tolcsvay Béla|Bélával]] és [[Tolcsvay László|Lászlóval]], valamint [[Balázs Gábor (zenész)|Balázs Gábor]] bőgőssel. A tagok [[1965]]-ben már játszottak különböző alkalmi formációkban. Az [[1968]]-as [[Ki mit tud?]]-on tűntek fel az [[Illés-együttes|Illés]] zenekar jóvoltából. A népzenei elemek felhasználása a kezdetektől jellemezte stílusukat. [[1970]]-től [[1973]]-ig Tolcsvayék és a Trió néven szerepeltek. 1972-ben ''Ez mind eladó'' című egyetlen önálló albumukon a három akkori legnépszerűbb énekesnő, [[Koncz Zsuzsa (előadóművész)|Koncz Zsuzsa]], [[Kovács Kati (előadóművész)|Kovács Kati]] és [[Zalatnay Sarolta]] is énekelnek. Se előtte, se utána nem szerepelt a három énekesnő egyazon lemezen. Ugyanebben az évben Kovács Kati [[Autogram helyett]] című nagylemezének zenei alapját készítették el, majd 1973-ig koncerten is kísérték az énekesnőt.<ref>http://www.youtube.com/watch?v=oNXRAxf9VCA#t=8m26s</ref> Tagjai voltak a KITT-Egyletnek, mely [[1973]]-ig működött ([[Illés-együttes|Illés]], Koncz Zsuzsa, Tolcsvayék és a Trio). Rendszeresen felléptek az Illés klubjában és olyan slágereket adtak elő, mint a ''[[Ne menj el]]'', ''[[Boldogtalan vándor]]'', ''[[Lány, akit nem ismerek]]'', ''[[A Hold és a lány]]''. [[1969]]-ben a legnépszerűbb hat zenekar közé választották őket.
Az együttes [[1967]]-ben alakult a Tolcsvay testvérekkel, [[Tolcsvay Béla|Bélával]] és [[Tolcsvay László|Lászlóval]], valamint [[Balázs Gábor (zenész)|Balázs Gábor]] bőgőssel. A tagok [[1965]]-ben már játszottak különböző alkalmi formációkban. Az [[1968]]-as [[Ki mit tud?]]-on tűntek fel az [[Illés-együttes|Illés]] zenekar jóvoltából. A népzenei elemek felhasználása a kezdetektől jellemezte stílusukat. [[1970]]-től [[1973]]-ig Tolcsvayék és a Trió néven szerepeltek. 1972-ben ''Ez mind eladó'' című egyetlen önálló albumukon a három akkori legnépszerűbb énekesnő, [[Koncz Zsuzsa (előadóművész)|Koncz Zsuzsa]], [[Kovács Kati (előadóművész)|Kovács Kati]] és [[Zalatnay Sarolta]] is énekelnek. Se előtte, se utána nem szerepelt a három énekesnő egyazon lemezen. Ugyanebben az évben Kovács Kati [[Autogram helyett]] című nagylemezének zenei alapját készítették el, majd 1973-ig koncerten is kísérték az énekesnőt.<ref>https://www.youtube.com/watch?v=oNXRAxf9VCA#t=8m26s</ref> Tagjai voltak a KITT-Egyletnek, mely [[1973]]-ig működött ([[Illés-együttes|Illés]], Koncz Zsuzsa, Tolcsvayék és a Trio). Rendszeresen felléptek az Illés klubjában és olyan slágereket adtak elő, mint a ''[[Ne menj el]]'', ''[[Boldogtalan vándor]]'', ''[[Lány, akit nem ismerek]]'', ''[[A Hold és a lány]]''. [[1969]]-ben a legnépszerűbb hat zenekar közé választották őket.
[[1973]] júniusában megszervezték és megrendezték az első magyar popfesztivált [[Miskolc]]on. [[1973]]-tól újra, mint Tolcsvay Trio lépnek fel. Szerepeltek a ''[[Petőfi 73]]'' és a ''[[Szép lányok ne sírjatok]]'' című filmben is. [[1976]]-ban [[Latinovits Zoltán]] előadóestjén működtek közre.
[[1973]] júniusában megszervezték és megrendezték az első magyar popfesztivált [[Miskolc]]on. [[1973]]-tól újra, mint Tolcsvay Trio lépnek fel. Szerepeltek a ''[[Petőfi 73]]'' és a ''[[Szép lányok ne sírjatok]]'' című filmben is. [[1976]]-ban [[Latinovits Zoltán]] előadóestjén működtek közre.
[[1979]] novemberében a trió feloszlott, és a Tolcsvay testvérek megalakították a Tolcsvay-együttes formációt. Balázs később a [[Studio 11]] tagja lett.
[[1979]] novemberében a trió feloszlott, és a Tolcsvay testvérek megalakították a Tolcsvay-együttes formációt. Balázs később a [[Studio 11]] tagja lett.

A lap 2015. március 8., 11:58-kori változata

Tolcsvay-trió
Információk
EredetBudapest magyar
Aktív évek1967-1979, 1992-
Műfajfolk-rock, country-rock
KiadóHungaroton-Gong, Szerzői
Tagok
Tolcsvay Béla
Czipó Tibor
Egri László
Korábbi tagok
Tolcsvay László, Balázs Gábor
SablonWikidataSegítség

A Tolcsvay-trió egy 1967-ben alakult magyar könnyűzenei együttes.

Az együttes 1967-ben alakult a Tolcsvay testvérekkel, Bélával és Lászlóval, valamint Balázs Gábor bőgőssel. A tagok 1965-ben már játszottak különböző alkalmi formációkban. Az 1968-as Ki mit tud?-on tűntek fel az Illés zenekar jóvoltából. A népzenei elemek felhasználása a kezdetektől jellemezte stílusukat. 1970-től 1973-ig Tolcsvayék és a Trió néven szerepeltek. 1972-ben Ez mind eladó című egyetlen önálló albumukon a három akkori legnépszerűbb énekesnő, Koncz Zsuzsa, Kovács Kati és Zalatnay Sarolta is énekelnek. Se előtte, se utána nem szerepelt a három énekesnő egyazon lemezen. Ugyanebben az évben Kovács Kati Autogram helyett című nagylemezének zenei alapját készítették el, majd 1973-ig koncerten is kísérték az énekesnőt.[1] Tagjai voltak a KITT-Egyletnek, mely 1973-ig működött (Illés, Koncz Zsuzsa, Tolcsvayék és a Trio). Rendszeresen felléptek az Illés klubjában és olyan slágereket adtak elő, mint a Ne menj el, Boldogtalan vándor, Lány, akit nem ismerek, A Hold és a lány. 1969-ben a legnépszerűbb hat zenekar közé választották őket. 1973 júniusában megszervezték és megrendezték az első magyar popfesztivált Miskolcon. 1973-tól újra, mint Tolcsvay Trio lépnek fel. Szerepeltek a Petőfi 73 és a Szép lányok ne sírjatok című filmben is. 1976-ban Latinovits Zoltán előadóestjén működtek közre. 1979 novemberében a trió feloszlott, és a Tolcsvay testvérek megalakították a Tolcsvay-együttes formációt. Balázs később a Studio 11 tagja lett.

A 90-es évek közepén ismét összeálltak. 1992 óta Egri László a szólógitáros, és Czipó Tibor a basszusgitáros. Emellett Tolcsvay Béla önállóan is fellép, mint énekmondó. A dalok szövegét és zenéjét is Tolcsvay Béla írja.

Diszkográfia

  • 1972 – Ez mind eladó (szovjet kiadás: Ne sírj, kedvesem) – közreműködik: Koncz Zsuzsa, Kovács Kati és Zalatnay Sarolta
  • 1994 – Tolcsvay Trió (1968-69) (Hungaroton-Gong)
  • 1994 – Tolcsvay Trió (1974-) (Hungaroton-Gong)
  • 2002 – Thököly Klub élő (Szerzői)

Jegyzetek

Források