„Jamnaja-kultúra” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Legobot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: 20 interwiki link migrálva a Wikidata d:q426737 adatába
Dani-Horváth: Őskori kurgánok a magyar Alföldön
1. sor: 1. sor:
[[Fájl:IE5500BP.png|bélyegkép|300px|A Jamna-kultúra Európában, az i. e. 4. évezredben]]
[[Fájl:IE5500BP.png|bélyegkép|300px|A Jamna-kultúra Európában, az i. e. 4. évezredben]]


A '''Jamna-kultúra''', azaz '''gödörsíros kultúra''' (neve az [[Orosz nyelv|orosz]] яма, azaz „gödör” szóból ered) késő rézkori – kora bronzkori kultúra volt a [[Déli-Bug|Bug]], [[Dnyeszter]] és [[Urál (folyó)|Urál]] folyók környékén. A kultúra az [[i. e. 36. század]]tól az [[i. e. 23. század]]ig létezett, mint a [[kurgán-kultúra]] első szakasza. Jellemzően vadász-állattartó volt, de a folyók környékén földműveléssel is foglalkoztak; néhány földvár jellegű építmény nyomai is fennmaradtak. A Jamna-kultúra a [[Volga]] középső folyásánál létrejött [[Hvalinszki-kultúra]] és a [[Dnyeper]] középső folyásánál létező [[Szrednyij Sztog-kultúra]] utóda. A Jamna-kultúrából fejlődött ki nyugat felé a [[katakombás kultúra]], kelet felé pedig a [[Szrubna-kultúra]].
A '''Jamnaja-kultúra''', azaz '''gödörsíros kurgánok népének kultúrája''' (neve az [[Orosz nyelv|orosz]] яма, azaz „gödör” szóból ered) késő rézkori – kora bronzkori kultúra volt a [[Déli-Bug|Bug]], [[Dnyeszter]] és [[Urál (folyó)|Urál]] folyók környékén. A kultúra az [[i. e. 36. század]]tól az [[i. e. 23. század]]ig létezett, mint a [[kurgán-kultúra]] első szakasza. Jellemzően vadász-állattartó volt, de a folyók környékén földműveléssel is foglalkoztak; néhány földvár jellegű építmény nyomai is fennmaradtak. A Jamnaja-kultúra a [[Volga]] középső folyásánál létrejött [[Hvalinszki-kultúra]] és a [[Dnyeper]] középső folyásánál létező [[Szrednyij Sztog-kultúra]] utóda. A Jamnaja-kultúrából fejlődött ki nyugat felé a [[katakombás kultúra]], kelet felé pedig a [[Szrubna-kultúra]].


== Jellemzői ==
== Jellemzői ==

A lap 2015. március 4., 08:16-kori változata

A Jamna-kultúra Európában, az i. e. 4. évezredben

A Jamnaja-kultúra, azaz gödörsíros kurgánok népének kultúrája (neve az orosz яма, azaz „gödör” szóból ered) késő rézkori – kora bronzkori kultúra volt a Bug, Dnyeszter és Urál folyók környékén. A kultúra az i. e. 36. századtól az i. e. 23. századig létezett, mint a kurgán-kultúra első szakasza. Jellemzően vadász-állattartó volt, de a folyók környékén földműveléssel is foglalkoztak; néhány földvár jellegű építmény nyomai is fennmaradtak. A Jamnaja-kultúra a Volga középső folyásánál létrejött Hvalinszki-kultúra és a Dnyeper középső folyásánál létező Szrednyij Sztog-kultúra utóda. A Jamnaja-kultúrából fejlődött ki nyugat felé a katakombás kultúra, kelet felé pedig a Szrubna-kultúra.

Jellemzői

A kultúra egyik jellegzetessége a kurgánokba temetkezés. A holttestet behajlított térdekkel helyezték el a sírban, és okkerrel borították be. A kurgánokban több testet találtak a régészek, gyakran későbbi temetkezésekből származót is. Az elhunyttal feláldozott állatokat is eltemettek (jószágot, disznót, juhot, kecskét és lovat), ami a proto-indoeurópai és proto-indoiráni kultúrák jellegzetessége is.

Kurgán-hipotézis

Marija Gimbutas kurgán-hipotézisében a Jamna-kultúrát azonosítja a késő proto-indoeurópai kultúrával. Ez és a megelőző Szrednyij Sztog-kultúra egyike a proto-indoeurópai nyelv lehetséges őshazáinak (Urheimat). A Jamna-kultúrához tartoznak a legkorábbi, Kelet-Európában talált kerekekkel ellátott jármű maradványai, ezt az ukrajnai Dnyepropetrovszknál találták, a „Sztorozsova mohila” kurgánban, melyet O. I. Trenozskin tárt fel.

Kapcsolódó szócikkek

Hivatkozások

Források

További információk

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap