„Pragmatizmus” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
19. sor: 19. sor:


== Külső hivatkozások ==
== Külső hivatkozások ==

[http://www.enc.hu/1enciklopedia/fogalmi/filoz/pragmatizmus.htm Magyar Virtuális Enciklopédia]<br>
[http://www.sulinet.hu/tovabbtan/felveteli/ttkuj/13het/filozofia/forras2.html Pragmatic America. – Uo. 542-547. old.1 A „The New Republic”-ból. 1922. április 12.]
* [http://www.sulinet.hu/tovabbtan/felveteli/ttkuj/13het/filozofia/forras2.html Pragmatic America. – Uo. 542-547. old.1 A „The New Republic”-ból. 1922. április 12.]


[[Kategória:Filozófiai irányzatok]]
[[Kategória:Filozófiai irányzatok]]

A lap 2015. február 11., 10:18-kori változata

A pragmatizmus amerikai eredetű filozófiai irányzat, mely szerint egy elmélet igazsága vagy helyessége annak gyakorlati működőképességében és eredményességében nyilvánul meg.

Története

Európai gyökerei

Francis Bacon empirikus hagyománya, amit Thomas Hobbes, John Locke és David Hume visz tovább hatott leginkább az első pragmatikusokra. A pragmatikus szó sok Kant szövegben is megtalálható.

Az irányzat születése

A 19. században alapították meg az akkoriban erősödő Egyesült Államokban a Metafizikai Klub két tagja: Charles Sanders Pierce és William James. A pragmatizmus megnevezést legelőször James használta, azonban a későbbiek során Pierce, hogy elhatárolódjon Jamestől, a pragmaticizmus szót használta. Kettejükön kívül még John Deweyt és F.C.S Schillert is az első pragmatikusokként emlegetjük. Az irányzat fontos képviselőjének tekinthető a 2007-ben elhunyt Richard McKay Rorty is.

Alapelvei

A gyakorlat elsőbbsége

A pragmatikusok szerint az elmélet és a gyakorlat nem különíthető el egymástól. Az elmélet csak a gyakorlat felé vezető út, azonban egy elmélet csak akkor lehet igaz, ha az empirikusan alátámasztatott. A gyakorlat azonban nagy valószínűséggel sikertelen lesz, ha azt egy elmélet nem előzi meg.

Naturalizmus

Az antiszkepticizmus és fallibilizmus összeegyeztetése

Az antiszkepticizmus és fallibilizmus összeegyeztetése a pragmatikusok legfőbb célja. Attól még, hogy az emberi tudás részleges, nem szükséges kételkednünk a világ megismerhetőségében.

Külső hivatkozások