„Soltvadkert” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Dzsuhesz (vitalap | szerkesztései)
Új ember felvitele
66. sor: 66. sor:
* A [[Frittmann Testvérek|Frittmann testvérek]], a régió kiemelkedő borászai
* A [[Frittmann Testvérek|Frittmann testvérek]], a régió kiemelkedő borászai
* [[Benyik György]] római katolikus pap
* [[Benyik György]] római katolikus pap
* [[Szávay Ágnes]] teniszező
* [[Font Sándor]] politikus
* [[Font Sándor]] politikus
* [[Szávay Ágnes]] teniszező
* [[Szávay István]] politikus


== Jegyzetek ==
== Jegyzetek ==

A lap 2015. január 28., 14:44-kori változata

Soltvadkert
A városháza
A városháza
Soltvadkert címere
Soltvadkert címere
Soltvadkert zászlaja
Soltvadkert zászlaja
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióDél-Alföld
VármegyeBács-Kiskun
JárásKiskőrösi
KistérségKiskőrösi
Jogállásváros
PolgármesterLehoczki Ferenc (FIDESZ-KDNP)[1]
Irányítószám6230
Körzethívószám78
Testvértelepülései
Népesség
Teljes népesség6980 fő (2023. jan. 1.)[2]
Népsűrűség68,91 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület108,86 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 46° 34′ 51″, k. h. 19° 23′ 37″Koordináták: é. sz. 46° 34′ 51″, k. h. 19° 23′ 37″
Soltvadkert (Bács-Kiskun vármegye)
Soltvadkert
Soltvadkert
Pozíció Bács-Kiskun vármegye térképén
Soltvadkert weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Soltvadkert témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Soltvadkert város Bács-Kiskun megyében, a Kiskőrösi járásban.

Fekvése

A Duna-Tisza közén, a Kiskunsági Nemzeti Park szomszédságában az 53-as és 54-es közutak kereszteződésében fekszik. Vonattal a Budapest–Kelebia-vasútvonalon érhető el.

Kiskőröstől közúton 13 km-re délkeletre fekszik, Kiskunhalastól 20 km-re északnyugatra, míg a megyeszékhelytől, Kecskeméttől kb. 45 km-re délnyugatra van.

Története

A várost 1900-tól nevezik Soltvadkertnek, előtte Vadkert volt a neve, amely az itteni erdők-mezők egykori gazdag állatvilágára utal. Az alapításra emlékeztető 1376-os évszám a város címerében is látható.
A török hódoltság idején ez a vidék elnéptelenedett, lakatlan pusztává vált. Vadkert puszta 1639-ben Miskey János és a gróf Cseszneky család tulajdona volt. A gazdálkodás fellendítése érdekében az 1740-es évek elején a báró Orczy család először német és szlovák, majd magyar családokat telepített birtokára, akik kitartó munkával termékeny területté tették a napsütötte és szélhordta homokbuckákat. A szorgalom tehetséggel párosulva nemzedékről nemzedékre szállt, mely virágzó szőlő- és gyümölcskultúrát teremtett. Ma is ez biztosítja a lakosság nagy részének megélhetését.

A szocializmus alatt szakszövetkezeti formában megmaradt az egyéni gazdálkodás, ami jövedelem tekintetében kiemelte a falut a környezetéből.

Krämer Fülöp, a soltvadkerti borlovagrend névadójának szobra

Az 1990-es évek elejére Soltvadkert a kistérség egyik központjává vált, ezért 1993-ban elnyerte a városi rangot. A rendszerváltás után számos magánvállalkozás indult be, különösen műanyagfeldolgozásra létesültek modern üzemek. Sajnos a Kecel-Soltvadkert-Kiskőrös „aranyháromszög” ekkor a borhamisításról is nevezetessé vált.

A borászok és borbarátok által alakított Krämer Fülöp Borlovagrend tagjai a hagyományok ápolásán túl a vadkerti borok jó hírének öregbítését vallják szívügyüknek. Ezt szolgálják a különböző borversenyek, borbemutatók és borszentelések. A szőlő és a bor tiszteletét két szobor is reprezentálja. (Lásd még: Kunsági borvidék.)

A település lakói az évszázadok folyamán vallásuknak megfelelően több templomot építettek, amelyek meghatározó elemei a városközpontnak. Az egyik legszebb középület a volt Lukács-kúria, a mai városháza, amely az 1820-as években épült, s jelenlegi formáját 1994-ben nyerte el. Számos emlékmű és szobor állít emléket az elődök helytállásának.

A városban az infrastruktúra 100%-ban kiépült, amely a 35 km-re levő M5-ös autópályával kiváló lehetőség a beruházóknak.

A Vadkerti-tó mellett feltárt termálvíz hasznosítása a közeljövő feladata lesz.

Népcsoportok

2001-ben a város lakosságának 98%-a magyar, 1%-a cigány, 1%-a német nemzetiségűnek vallotta magát.[3]

Nevezetességei

Légifotó
  • Műemlékek: Református templom (barokk, 1794), evangélikus templom (klasszicista, 1836), a római katolikus Szent Kereszt (Lukács) kápolna (klasszicista, 1847).

Rendezvények, idegenforgalom

  • Az üdülőszezonban tartott rendezvényeket – horgászverseny, országos motoros találkozó, bor- és sörfesztivál – több tízezren látogatják.
  • A város legrangosabb szórakoztató rendezvénye a hagyományos, kétévente, szeptember közepén megrendezésre kerülő Szüreti Fesztivál, amely rengeteg kulturális és sportprogrammal várja a látogatókat.
  • A város határában található a Vadkerti-tó már a múlt század elejétől is kedvelt fürdőhely, több mint 50 hektáros vízfelülettel és környezettel szolgálja az üdülők, horgászok és vízi sportok kedvelőinek kényelmét.

Testvérvárosok

Nevezetes soltvadkertiek

Jegyzetek

  1. Soltvadkert települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
  2. Magyarország helységnévtára (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2023. október 30. (Hozzáférés: 2023. november 5.)
  3. A 2001-es népszámlálás nemzetiségi adatsora

További információk

Commons:Category:Soltvadkert
A Wikimédia Commons tartalmaz Soltvadkert témájú médiaállományokat.