„Ballantine’s” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Reklámsablon és reklámízű állítások törölve. Egyéb átfogalmazások. Változatai bővítve.
aNincs szerkesztési összefoglaló
20. sor: 20. sor:
*'''Ballantine's 40 éves'''
*'''Ballantine's 40 éves'''
*'''Ballantine's Limited:''' korlátozott mennyiségben készült kiadás, kormegjelölés nélkül
*'''Ballantine's Limited:''' korlátozott mennyiségben készült kiadás, kormegjelölés nélkül
*'''Ballantine's Brasil:''' [[zöldcitrom]]héjjal ízesített skót whisky. Ízesítése miatt az európai szabályozás értelmében nem viselheti a whisky nevet,<ref>[http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32008R0110:HU:NOT Az Európai Parlament és a Tanács 110/2008/EK rendelete (2008. január 15.) a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról]</ref> így ''szeszes ital'' elnevezéssel kerül forgalomba.
*'''Ballantine's Brasil:''' [[lime]]héjjal ízesített skót whisky. Ízesítése miatt az európai szabályozás értelmében nem viselheti a whisky nevet,<ref>[http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32008R0110:HU:NOT Az Európai Parlament és a Tanács 110/2008/EK rendelete (2008. január 15.) a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról]</ref> így ''szeszes ital'' elnevezéssel kerül forgalomba.


==Források==
==Források==

A lap 2015. január 25., 13:25-kori változata

A Ballantine's a Pernod Ricard egyik whiskymárkája, melynek kínálatába különböző skót kevert whiskyk tartoznak.

Története

George Ballantine (1807-1891) 1827-ben alapította vállalkozását Edinburgh-ban. A fiai kezében tovább virágzó alkoholkereskedés 1903-ban elnyerte a Royal Warrant kitüntető címet.

1919-ben a család eladta üzletét, az új tulajdonosok pedig sikeresen vették célba az USA piacait is. A szesztilalom dacára, az 1930-as évek közepére már a Ballantine's-é volt a keleti part legjobb értékesítési hálózata. A 60-as években aztán a cég Európát is meghódította, a 70-es években pedig a keleti blokkban is a Ballantine's termékei voltak a legkeresettebb skót whiskyk. 2005-ben a Ballantine's a Pernod Ricard tulajdonába került.

A Ballantine's mára a világ legismertebb whiskymárkái közé tartozik.

Változatai

  • Ballantine's Finest: a jelenlegi kínálat legrégebbi darabja, melyet eredeti formájában 1910-ben hoztak forgalomba. Több, mint 40 különböző maláta- és gabonawhiskyből keverik.
  • Ballantine's 12 éves
  • Ballantine's 17 éves
  • Ballantine's 21 éves
  • Ballantine's 30 éves
  • Ballantine's 40 éves
  • Ballantine's Limited: korlátozott mennyiségben készült kiadás, kormegjelölés nélkül
  • Ballantine's Brasil: limehéjjal ízesített skót whisky. Ízesítése miatt az európai szabályozás értelmében nem viselheti a whisky nevet,[1] így szeszes ital elnevezéssel kerül forgalomba.

Források

További információk