„Középfölde földrajza” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nkristof (vitalap | szerkesztései)
Nkristof (vitalap | szerkesztései)
111. sor: 111. sor:
== Gondor ==
== Gondor ==
{{Bővebben|Gondor}}
{{Bővebben|Gondor}}
Középfölde [[dúnadán]] királyságainak legnagyobbika. Isildur és Anárion alapította Középföldére érkezésük után. Fővárosa kezdetben Othgiliath, később Minas Tirith, a fehér város. Egykor Gondorhoz tartozott Minas Ithil, amit az Angmari Boszorkányúr a gyűrűlidércekkel elfoglalt, és átnevezték Minas Morgulnak. Legnagyobb kiterjedése során északon elérte a Celebrantot, keleten a Rhûn-tengert, délen pedig az utolsó városa Umbar volt. A jelentése sindarin nyelven ''kő-föld''.
Középfölde [[dúnadán]] királyságainak legnagyobbika. Isildur és Anárion alapította Középföldére érkezésük után. Fővárosa kezdetben Othgiliath, később Minas Tirith, a fehér város. Egykor Gondorhoz tartozott Minas Ithil, amit az Angmari Boszorkányúr a gyűrűlidércekkel elfoglalt, és átnevezték Minas Morgulnak. Legnagyobb kiterjedése során északon elérte a Celebrantot, keleten a Rhûn-tengert, délen pedig az utolsó városa Umbar volt. A jelentése [sindarin] nyelven ''kő-föld''.


== Rohan ==
== Rohan ==
{{Bővebben|Rohan}}
{{Bővebben|Rohan}}
A rohírok országa, királysága, ami valamikor Gondor része volt, és ekkor Calenordhon néven ismerték. A jelentése sindarin nyelven ''ló-föld''.
A rohírok országa, királysága, ami valamikor Gondor része volt, és ekkor Calenordhon néven ismerték. A jelentése [sindarin] nyelven ''ló-föld''.


=== Edoras ===
=== Edoras ===

A lap 2015. január 18., 21:41-kori változata

Középfölde J. R. R. Tolkien által megálmodott vadregényes világ. Termékeny síkságok, hófödte csúcsok, népes városok, barátságos falvak, árnyas erdők, perzselő sivatagok teszik olyannyira valóságossá, hogy az ember úgy érzi, létező világról beszélünk. Középfölde pusztán egy kis terület Arda szívében, mégis hatalmas területekről van szó, amelyet az írói lelemény gondosan kimunkált.

Eriador

Eriador a neve a Ködhegység és Kék-hegység között elterülő földrajzilag változatos területnek. Az Első Korban nem játszott különösen nagy szerepet, A szilmarilok csupán mint útvonalat említi (nem is név szerint) Beleriand felé, illetve a törpök leírásánál már előfordul Hadhodrond (Moria) neve. A Másodkorban a tündék és az emberek királyságokat alapítottak a területén. A Harmadkorban eleinte virágzó numenori királyság állt itt, ám Arnor hanyatlása, a Fekete Vész, valamint az Angmarral folytatott harcok jelentősen megtizedelték a lakosságát. A kor végére Völgyzugoly, a Brí-vidék és a Megye kivételével szinte teljesen lakatlan volt. A sinda szó jelentése föld.

Arnor

Mithlond

A név fordítása Szürkerév. Lindonban álló tünde város. Egykor ez volt a nolda nagykirály, Ereinion Gil-galad fővárosa. Halála után a hajóács Círdan lett az itt élő tündék vezetője. Innen kelnek útra a tünde hajók, hogy az egyenes úton eljussanak Valinorba. A Harmadkor végén itt szálltak hajóra a gyűrűhordozók, Elrond, Galadriel, Gandalf, Bilbó és Frodó, ahogy a negyedkorban Csavardi Samu is. Círdan azonban itt marad addig, amíg az utolsó tünde is elhagyja Középföldét.

A Megye

A hobbitok "országa". A Megye négy fertályát kizárólag hobbitok lakták, akik – bár névleg a király alattvalói – egyáltalán nem avatkoztak a Megyén kívüli világ dolgaiba. A Megye Eriador közepén terül el, az egykori Arnor királyságában. Neve nyugoriul Sûza, "Megye" vagy Sûzat, "A Megye".

A Megye 40 mérföldet tett ki széltében a nyugati Messzi Dombságtól a keleti végéig, a Baranduin (Borbuggyan) hídjáig, és 50 mérföldet a nyugati láptól a déli mocsarakig. Teljes területe körülbelül 18 000 négyzetmérföld. A Megye közepét a Háromfityinges kő jelzi.

A Megye keleti oldalán a Borbuggyan folyón túl terül el Bakföld egészen a Nagykerítésig, mely az Öregerdőtől védte az ott lakókat. Annak ellenére, hogy Bakföldön is hobbitok éltek, a terület egészen a Gyűrűháború utánig formálisan nem tartozott a Megyéhez. Északról és nyugatról a Megyének nincs topográfiai határa, csak az ősi déli és keleti utak és olyan határozatlan földrajzi elemek, mint például a Messzi Dombság.

Az Öregerdő

Bakföldtől keletre lévő erdőség. A régen egész Középföldét borító őserdő maradványa. A mondák szerint a fáknak varázslatos hatalmuk van.

Sírbuckák

A Sírbuckák (más néven Tyrn Gorthad) egy füves, fátlan vidék, alacsony dombokkal a Megye és Brí közötti területen, az Öregerdőtől keletre. Rideg hely, ahol a legtöbb utazó eltéved.

E buckákat először az edánok ősei használták temetkezési helyként az Első korban, még azelőtt, hogy a Keletlakók betörése elől menekülve Beleriandba költöztek volna. Később a Númenor pusztulását túlélő dúnadánok (az edánok utódai, akiket a Másodkortól Nyugathon embereinek is neveztek) visszatértükkor újra itt telepedtek le és a Sírbuckákon temetkeztek.

„Lakóik” a buckamanók, akik rejtélyes lények. Feltehetően a maiák közé tartoznak . A gyanútlan utazókat csapdába ejtik, majd – feltehetőleg – valamiféle rituális szertartás során megölik őket.

Cardolan országához tartozott, amit Angmar támadásai és befolyása legyengítettek. A Nagy Vész azonban végigsöpört a Sírbuckákon is, megtisztítva azt az ellenálló emberek maradékától is. A Boszorkányúr ezt követően küldte ide a buckamanókat, hogy elejét vegyék Cardolan újbóli létrejöttének.

Brí-vidék

A Brí-vidék egy kicsi erdős terület, az Eriadoron átvezető észak-déli és kelet-nyugati főutak metszéspontjához közel. Ez a vidék volt Középfölde egyetlen olyan része, ahol az emberek és a hobbitok egymás mellett éltek.

A Brí név Tolkien szerint keltául dombot jelent, így az elnevezés jól illik ehhez a helyhez, hiszen Brí és a környező Brí-vidék is egy nagy dombon terül el. A Brí-vidék nyugaton a Sírbuckákkal, keleten pedig a Szúnyogos-mocsárral határos.

A Brí-vidéknek négy települése volt:

  • Brí a vidék nyugati szélén, a nagy Keleti Út és a régi Északi Út kereszteződésétől nem messze található. A falut jórészt emberek lakták, de élt ott néhány hobbit család is.
  • Talpas a Brí-domb nyájasabb délkeleti lejtőjén feküdt, délre Fenekestől és Arcsettől. Brín kívül ez volt az egyetlen közülük, melyet a nagy Keleti Útról látni lehetett. Főként hobbitok lakták, akik elsősorban pipafüvet termesztettek.
  • Fenekes a Cset-erdő mellett, a Brí-domb keleti oldalán lévő völgyben épült, Talpas és Arcset között. A faluban leginkább emberek éltek, akik mezőgazdaságból tartották fenn magukat.
  • Arcset északon, a Cset-erdőben feküdt, és elsősorban emberek lakták.

Szúnyogos-mocsár

Szelesdombok

Arthedain és Rhudhaur határán található dombság. Fontos védelmi vonal volt az Angmar elleni háború korában, mert itt volt az egyik legfontosabb erőd: Amon Sûl, Széltető. Innen a környék teljes egésze belátható volt.

Angmar

Bővebben: Angmar

Északi terület. Csak a legszívósabb teremtmények, főleg a havasi trollok komor népe és egy embernemzetség, a fekete númenoriak élnek Angmarban [forrás?].

Völgyzugoly

Az "Utolsó Meghitt Otthon", Elrond menedéke. Eriadorban, a Bruinen-gázlójától keletre található, egy rejtett völgyben. Miután Sauron seregei kiűzték őket Eregionból, Elrond a Ködhegység egy völgyében megalapította Imladrist, Völgyzugolyt. Itt élt egészen a Negyedkor elejéig. Innen indult a Gyűrű Szövetsége Mordor felé.

Magyalföld

Tünde ország Eriador délkeleti részén, a Ködhegység lábánál. A Másodkor elején alapították. Vitatott, hogy ura Galadriel vagy Celebrimbor volt, bár az előbbi valószínűbb. A közeli törp várossal, Moriával élénk kapcsolatokat tartottak fenn. Sauront itt fogadták be, miután Lindonban nem járt sikerrel, és itt készítette Eregion kovácsaival a Hatalom Gyűrűit. Miután Celebrimbor rájött, hogy Sauron egy uralkodó gyűrűt is készített, 1700-ban megtámadta és lerombolta Ost-in-Edhilt, és visszaszerezte a gyűrűket. A túlélők Lindonba, illetve Elrond vezetésével Völgyzugolyba menekültek.

Dúnfölde

Eriador legdélibb része Magyalföldtől a Fehér-hegységig. Vademberek lakták, a két númenori királyságot összekötő utat kivéve nem játszott szerepet a regényekben.

Rhovanion (Vadonföld)

A Ködhegységtől keletre fekvő terület összefoglaló neve. Többnyire csak a Bakacsinerdőt és közvetlen környezetét értik alatta, de a bővebb értelmezés szerint a Bruinen gázlójától keletre és Lothlórien erdejétől északra fekvő terület összefoglaló neve.

Bakacsinerdő

Szirtfő és Beorn otthona

Erebor

Erebor, a törpök erődítménye, Dain városa.

A Hosszú Tó és Tóváros

Vasdombok

A Ködhegység mentén

A Ködhegység bércei igencsak vonzották Középfölde összes népét, ezért nem csoda hogy lábánál települések tömkelege jött létre.

Ide menekült be a víziszörny elől Frodó, Samu, Pippin, Trufa, Legolas, Gimli, Boromir, Aragorn és Gandalf. Gimli ott tudta meg, hogy meghalt rokona, Balin (akit a Hobbitból ismerhettünk meg Bilbó kalandjai során), Mória ura. Gandalf a Móriát ismét birtokba vevő törpök naplóját olvasta, amikor Pippin lelökött egy csontvázat a kútba. Ezt az ellenség meghallotta és a nyakukra mentek. Volt velük egy barlangi troll, akit a végén megöltek. Azt hitték, hogy Frodó meghalt, mert egy lándzsát döfött át rajta a troll. Szerencsére korábban Bilbó adott neki egy mithrilből készült páncélt, így nem halt meg.

Lothlórien

Fangorn

Vasudvard

Vasudvard erődítménye a númenoriak keze munkáját dicséri, és mindig is Gondor része volt a történelem során. A Harmadkor 2758. évében Szarumán megkapta Orthanc kulcsait a Helytartótól, és elfoglalta az erődítményt. Ahogy átfordult Szauron oldalára, úgy pusztította el Vasudvard természetes élővilágát, és épített különböző műhelyeket galád tervének megvalósítására. Ez idő óta hívják Vasudvardot Nan Curunírnak – a Mágus völgyének.

Vasudvardot egy természetes kör alakú (egy mérföld átmérőjű) természetes keletkezésű fal vette körül, a Ködhegység utolsó csúcsának, a Methedrasnak völgyében. A gyűrű által közrefogott terület a közepe felé mélyedt, így egy tányér alakú medence közepén állt Orthanc tornya. A torony körülbelül 150 méter magas volt. Orthanc tornya, ahogy Tolkien írja, olyan volt, "mintha nem is emberkéz műve lenne, hanem a hegyek ősi kínja gyötörte volna ki a föld testéből." Bár ezt megcáfolják legkorábbi rajzai, ahol a torony egy többszintes épületnek van feltüntetve. A torony egy kemény kőzetből lett kifaragva, oly keményből, ami kiállta az entek dühét.

Kezdetben Vasudvard egy kellemes fákkal övezett liget volt, aminek egyik részén egy tó felszínét borzolta a lágyan fújó szél. Ezt az édeni tájat pusztította el Szarumán, hogy helyet és tüzelőt csináljon kovácsműhelyeinek és tenyésztárnáinak.

Miután az entek lerohanták, és elárasztották a területet, a gyűrűn belül kialakult egy tó, melynek közepén ott magasodott Orthanc tornya.

Gondor

Középfölde dúnadán királyságainak legnagyobbika. Isildur és Anárion alapította Középföldére érkezésük után. Fővárosa kezdetben Othgiliath, később Minas Tirith, a fehér város. Egykor Gondorhoz tartozott Minas Ithil, amit az Angmari Boszorkányúr a gyűrűlidércekkel elfoglalt, és átnevezték Minas Morgulnak. Legnagyobb kiterjedése során északon elérte a Celebrantot, keleten a Rhûn-tengert, délen pedig az utolsó városa Umbar volt. A jelentése [sindarin] nyelven kő-föld.

Rohan

A rohírok országa, királysága, ami valamikor Gondor része volt, és ekkor Calenordhon néven ismerték. A jelentése [sindarin] nyelven ló-föld.

Edoras

A rohírok fővárosa. A Fehér-hegységtől északra egy magányos dombon található. Itt székel Rohan királya Théoden.

Helm-szurdok

A Helm-szurdoki várat a történelem során még senkinek sem sikerült bevennie. Éppen ezért ide menekült Théoden Vasudvard seregei elől. Az éjszaka lezajlott csatában Szarumán seregei vereséget szenvedtek, ezzel lehetővé vált Rohan felszabadítása és a segítségnyújtás Gondornak.

Dúnharg

Mordor

Nyugaton és délen az Ephel Duath,az Árnyék-hegység,északon az Ered Lithui,a Hamu-hegység által határolt,vulkanikus terület.

Haradwaith

Gondor déli része.

Rhûn

Középfölde hegységei

  • Hithpeglir (Köd-hegység - Misty Mountains)
  • Ered Nimrais (Fehér-hegység - White Mountains)
  • Ephel Duath (Árny-hegység - Mountains of Shadow)
  • Ered Lithui (Hamu-hegység - Ash Mountains)
  • Ered Luin (Kék-hegység - Blue Mountains)
  • (Angmari-hegység - Mountains of Angmar)
  • Ered Mithrin (Szürke-hegység - Grey Mountains)
  • Ered Engrin (Vas-hegység - Iron Mountains)
  • Emyn-nu-Fuin (Bakacsinerdei-hegység - Mountains of Mirkwood)

Középfölde folyói

  • Anduin (A nagy folyó - The Great River)
  • Nimrodel

A Nimrodel folyó a Köd-hegység lankáitól indul ezután Lothlórien erdejét szeli át majd az Anduin folyóba torkollik.

  • Celebrant

A Celebrant folyó is a Köd-hegységtől indul, de valamivel hamarabb még Lothlórien erdeje előtt a Nimrodel folyóba torkollik.

  • Ezen neve nem ismert (Vidám folyó - Gladden River)

Lothlórientől valamivel északabbra szintén a a Köd-hegység fakasztja magából e folyó vizét ami az Anduin folyóba torkollik.

  • Gwathló (Szürke folyó - Grey River)
  • Bruinen (Hangos folyó - Loud River)
  • Mitheithel (Deres folyó - Hoarwell)
  • Glanduin
  • Baranduin (Brandywine)
  • Lhun or Lune (River of Lhun and Lune)
  • Celduin (Sebes folyó - River Running)
  • Ezen neve nem ismert (Erdei folyó - Forest River)
  • Ezen neve nem ismert (Fekete folyó - The Black River)
  • Carnen (Vörös folyó - Red River)
  • Ondoló (Entwash)
  • Isen (Vas folyó - Angren the Iron River)

Az Isen folyó a Köd-hegység déli végpontjától indul átszelve Argenost, a rohani mezőket, érintve Dunlandot és Enedwaith területét, amíg bele nem torkollik a Belegaer tengerbe.

  • Adorn

Az Adorn folyó a Fehér-hegységből fakad kb. az Isen folyó felénél beletorkollik abba, érinti Enedwaith, Gondor és Rohan területeit mint egy természetes határként működve.

  • Nurn
  • Nargil
  • Lefnui
  • Calenhir
  • Morthond
  • Ciril
  • Ringló
  • Gilrain
  • Serni
  • Sirith
  • Celos
  • Tumladen