„Jégvarázs” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Naviiga86 (vitalap | szerkesztései)
226. sor: 226. sor:


=== Dalok a magyar változatban ===
=== Dalok a magyar változatban ===

=== ☀http://www.mafab.hu/movies/jegvarazs-77169.html ===
{| class="wikitable" width="80%"
{| class="wikitable" width="80%"
|-
|-
263. sor: 265. sor:


== Források ==
== Források ==
* [http://www.mafab.hu/movies/jegvarazs-77169.html Jégvarázs] a [http://www.mafab.hu/ MAFAB.hu]-n
* {{PORT.hu-film|142567|''Jégvarázs''}} {{hu}}
* {{PORT.hu-film|142567|''Jégvarázs''}} {{hu}}
* {{imdb cím|2294629|Jégvarázs}} {{en}}
* {{imdb cím|2294629|Jégvarázs}} {{en}}

A lap 2015. január 3., 15:45-kori változata

Jégvarázs
(Frozen)
2013-as amerikai 3D-s film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
RendezőChris Buck
Jennifer Lee
ProducerPeter Del Vecho
Vezető producerJohn Lasseter
AlapműA Hókirálynő
Műfajmusical
fantasy
filmdráma
vígjáték
kalandfilm
romantikus film
ForgatókönyvíróChris Buck
Jennifer Lee
Shane Morris
FőszerepbenKristen Bell
Idina Menzel
Jonathan Groff
Josh Gad
Santino Fontana
ZeneChristophe Beck
OperatőrJeff Draheim
VágóJeff Draheim
Gyártás
GyártóAmerikai Egyesült Államok Walt Disney Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
+ magyar (szinkron)
Játékidő108 perc
Költségvetés150 millió $[1]
Képarány2,24:1
Forgalmazás
ForgalmazóAmerikai Egyesült Államok Buena Vista
Magyarország Fórum Hungary
BemutatóAmerikai Egyesült Államok 2013. november 27.
Magyarország 2013. december 5.
Eredeti magyar adóHBO
KorhatárAmerikai Egyesült Államok G (mozi)
Magyarország Hat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel1 267 836 600 $[2]
Kronológia
Következő
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Jégvarázs témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Jégvarázs (eredeti cím: Frozen) színes, amerikai egész estés 3D-s számítógépes animációs film. A forgatókönyvet Shane Morris írta, Chris Buck és Jennifer Lee rendezte, a zenéjét Christophe Beck szerezte, a producer Peter Del Vecho, a főszerepben Kristen Bell és Idina Menzel hangja hallható. Készítette a Walt Disney Pictures, a Buena Vista forgalmazásában. Észak-Amerikában november 27-én mutatták be. Magyarországon december 5-én vetítették le, a televízióban a HBO-n adták le. A magyar premierje az eredeti premierje után egy héttel később debütált először.

Az 53. egész estés animációs film a Walt Disney Picturestől, amely a második Walt Disney-klasszikusokhoz tartozik, az Aranyhaj és a nagy gubanc után, ami számítógépes animációval készült. A történet alapjául Hans Christian Andersen A Hókirálynő című meséje szolgált, noha a mozifilm jelentősen eltér az eredeti műtől.

A Jégvarázst már évekkel ezelőtt tervbe vették, a munkálatai azonban csak 2011-ben kezdődtek el, amikor is Chris Buck, a Tarzan társrendezője foglalta el a film rendezői székét. A zenéjét Christophe Beck és a Robert Lopez, Kristen Anderson-Lopez házaspár szerezte.

A mozifilm már a nyitóhétvégén óriási sikert aratott a kasszáknál, valamint a kritikusok külön elismerésben részesítették a zenéjét. A mozifilmben a legjobb eredeti betétdalok hangzanak fel a Disney-reneszánsz kor filmjei óta.

Cselekmény

Alább a cselekmény részletei következnek!

Arendelle királyságában a királyi család legidősebb lánya, Elza hercegnő különleges hatalom birtokában van: képes jeget és havat varázsolni a tenyerével. Egy alkalommal, mikor a kishúgával, Annával játszik, csodás képessége súlyosan megsebesíti a testvérét, akit véletlenül a fején talál el a varázs. A király és a királyné az erdő mélyén élő, varázserejű trollokhoz viszik a kislányt felépülni. A trollok királya meg is gyógyítja Annát, mely során kitörli a kislány emlékezetét a nővére képességeiről, de figyelmezteti a szülőket, ha a jégvarázs Anna szívét találja el, könnyen meg is halhatott volna. Elza a gondolattól rettegve, hogy az ereje újból ártani fog a húgának, ettől fogva elzárja és elszigeteli magát a külvilágtól, így Annától is. Évekkel később Anna és Elza szülei egy hajóútra mennek, melyben viharba kerülnek, és odavesznek a tengerben.

Három évvel a szülők halála után méltóságok özönlenek Arendelle-be a világ minden tájáról Elza nyár közepi, koronázási ünnepségére. Köztük van Bronzország hercege, aki az új királynő által akarja megszerezni Arendelle tehetős földi javait. Az ünnepség elérkeztével Elza egyre jobban fél, hogy képtelen lesz kordában tartani az erejét, Anna viszont alig várja az ünnepélyt, hogy új emberekkel ismerkedhessen meg. Az utcán sétálva találkozik a jóképű Hans herceggel a szomszédos királyságból, akivel azonnal szerelembe esik. Az ünnepség során csodás időt töltenek el kettesben és Hans megkéri Anna kezét, aki igent mond. Elza azonban ellenzi az eljegyzést, és mikor a két testvér vitába száll egymással, Elza ereje elszabadul, a palota padlóját hirtelen hegyes jégdárdák borítják. A királyság lakói megrémülnek a látványtól, Bronzország hercege boszorkánysággal vádolja meg Elzát. A rémült Elza elmenekül a kastélyból, eközben minden felületet jég kezd beborítani, még a kikötő vize is befagy.

Anna vállalja, hogy helyrehozza a dolgokat és elindul Elza után, hogy megkeresse őt, a királyság irányítását addig Hansra bízza.

Elza felmenekül a magas hegyekbe, ahol úgy dönt, többé nem fog félelemben élni, és szabadjára engedi mágikus erejét, ami – tudtán kívül – az egész királyságra fagyos telet hoz. Anna, Elza után kutatva a hegyekben találkozik Kristoffal, a jegesemberrel és rénszarvasával, Svennel, aki vállalja, hogy a lány kísérője és kalauza lesz a hegyvidékben. A páros rövidesen megismerkedik Olaffal, a beszélő hóemberrel, akit Elza varázsa hozott létre. Olaf, akárcsak Anna és Kristoff, vissza akarja hozni a nyarat Arendelle-be (nincs tisztában azzal, hogy hóember lévén a melegben elolvad) így elkíséri őket a magas hófödte hegyekbe, ahol Elza jégpalotája áll.

Anna Elza jégpalotájába érve elmondja testvérének azt, hogy Arendelle-ben beköszöntött a tél, majd arra kéri, térjen vissza a királyságba, hogy helyrehozza. De Elza visszakozik, mert nem tudja hogyan tegye meg, továbbá, még mindig retteg attól, hogy az erejével ártani fog az embereknek, legfőképp Annának. Elza egyre zaklatottabb lesz Anna jelenlététől, s végül az egyik jégvarázslata eltalálja a testvérét, közvetlenül a szívénél. Hogy megvédje a húgát a továbbiakban, Elza megteremti a Hóriást, egy hatalmas hószörnyet, hogy kidobja Annát és Kristoffot a jégpalotájából.

Kristoff rövidesen felfedezi, hogy Anna haja fehérré változik, így elviszi őt örökbefogadó családjához, a trollokhoz, hogy segítsenek rajta. A trollkirály szerint csak az „igaz szeretet” mentheti meg Annát, hogy feloldja megfagyasztott szívét. Kristoff mihamarabb igyekszik visszavinni őt a kastélyba, bízva abban, hogy egy igaz szerelmes csók Hans és Anna közt képes megmenteni őt.

Eközben Bronzország hercegének emberei és Hans megostromolják Elza jégpalotáját, legyőzik a Hóriást, a királynőt pedig fogságba ejtik. Abban bíznak, hogy Elza halála véget vet a fagyos télnek Arendelle-ben. Hans megpróbálja rávenni Elzát, hogy oldja fel a varázst, ő azonban még mindig nem tudja hogyan tegye. Kristoff visszaviszi Annát a kastélyba, ahol a szolgálókra bízza, akik rögvest Hans elé viszik. Hans azonban nem csókolja meg Annát, mivel, felfedvén valódi szándékát, az a célja, hogy félreállítsa Elzát az útjából, és ő legyen Arendelle uralkodója. Annát egy szobába záratja, hogy megfagyjon, Elzát pedig ki akarja végeztetni, ő azonban, az ereje segítségével megszökik a börtönből. Ugyanekkor Olaf megszökteti Annát a palotából.

Mivel Elza félelmei egyre nagyobbak, az ereje csak fokozódik, és szörnyű, pusztító hóvihar csap le a királyságra. Olaf minden erejével igyekszik Annát melegen tartani, hogy meg ne fagyjon. Ráébreszti Annát, hogy Kristoff az igaz szerelme, és minél hamarabb össze kell őket hoznia, hogy megcsókolják egymást. Kristoff is igyekszik visszaérni a palotába, mivel rájön, hogy szereti Annát. Hans rátalál Elzára, és azt hazudja neki, hogy Anna halott, mégpedig miatta. Elza bánata lecsitítja a hóvihart, ezt kihasználva Hans arra készül, hogy megölje őt a kardjával. Anna észreveszi ezt, és utolsó életerejével megmenti Elzát, ám közben jéggé fagy. Elzát mérhetetlen bánat tölti el húga halála miatt. Ám pillanatokon belül kiolvad a lány, mivel a nővére igaz szeretetének megnyilvánulása felolvasztotta őt a jégvarázsból.

Elza rájön, hogy a szeretet a kulcsa, hogy kordában tudja tartani az erejét. Ezen felismerés alapján felolvasztja a birodalmat a tél alól, és még Olafot is életben tartja, egy saját hófelhőt varázsol a feje fölé. Így Olaf vágya teljesül, mert megláthatja a nyarat. A történtek után Hans börtönbe kerül, majd kitoloncolják az országból, Bronzország hercege pedig megszégyenülve, kereskedelmi szerződés nélkül tér vissza országába.

Kristoff és Anna végre megcsókolják egymást. Elza megígéri, hogy soha többé nem fog elzárkózva élni, ezzel helyreállítja a testvéri kapcsolatát Annával, és az egész királyság ünnepel.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Anna hercegnő Kristen Bell Vágó Bernadett
Elza, a Hókirálynő Idina Menzel Farkasházi Réka
Füredi Nikolett (ének)
Kristoff, a hegyi ember Jonathan Groff Magyar Bálint
Olaf, a hóember Josh Gad Seder Gábor
Hans herceg Santino Fontana Pál Tamás
Bronzország hercege Alan Tudyk Harsányi Gábor
Pabbie, a troll király Ciarán Hinds Horányi László
Oaeken Chris Williams Rajkai Zoltán
Kai Stephen J. Anderson Barbinek Péter
Arendelle királya Maurice LaMarche Rosta Sándor

Filmzene

A Jégvarázs eredeti filmzenéi mellett a filmben hagyományos Disney betétdalok is felcsendülnek. A dalok többségét Robert Lopez és Kristen Anderson-Lopez szerezte, akik korábban a Disney Micimackójához szereztek betétdalokat.[3] A Jégvarázs betétdalai közül a kritikusok körében elsöprő sikert aratott a „Let it Go” (mely később elnyerte a legjobb betétdalnak járó Oscar díjat) és az „In Summer”,[4] valamint Kristen Bell és Idina Menzel duettje, a „For the First Time in Forever”. A film többi zenéjét Christophe Beck szerezte, akinek a nevéhez nagy sikerként a film nyitódalát, a Vuelie-t fűzték, amelyet hagyományos norvég, mély szólamú kánonban vettek fel.[5][6] A film zenéje idézi a norvég zeneműfajokat, amit 80 fős zenekar és 32 fős énekescsoport énekelt fel. A zenészek elmondása szerint: „a zene kulcsfontosságú, megteremti a film hangulatát az elejétől a végéig”.[7]

Walt Disney Animation Studios
Frozen (Original Motion Picture Soundtrack)
filmzene
Megjelent2013. november 25.
Stílusscore (instrumentális)
Nyelvangol
Hossz1:03:40
KiadóWalt Disney
ProducerKristen Anderson-Lopez
Robert Lopez
Christophe Beck
Chris Montan
Tom MacDougall
SablonWikidataSegítség
  CímZene Hossz
1. Frozen HeartA Jégvarázs stábja 1:45
2. Do You Want to Build a Snowman?Kristen Bell, Agatha Lee Monn, and Katie Lopez 3:27
3. For the First Time in ForeverKristen Bell és Idina Menzel 3:45
4. Love is an Open DoorKristen Bell és Santino Fontana 2:07
5. Let It GoIdina Menzel 3:44
6. Reindeer(s) are Better Than PeopleJonathan Groff 0:50
7. In SummerJosh Gad 1:54
8. For the First Time in Forever (Reprise)Kristen Bell, Idina Menzel 2:30
9. Fixer Upper (közreműködik Maia Wilson)A Jégvarázs stábja 3:02
10. Let It GoDemi Lovato 3:47
11. Vuelie (közreműködik a Cantus női kórus)Christophe Beck 1:36
12. Elsa and AnnaChristophe Beck 2:43
13. The TrollsChristophe Beck 1:48
14. Coronation DayChristophe Beck 1:14
15. Heimr ArnadlrChristophe Beck 1:25
16. Winter's WaltzChristophe Beck 1:00
17. SorceryChristophe Beck 3:17
18. Royal PursuitChristophe Beck 1:02
19. Onward and UpwardChristophe Beck 1:54
20. WolvesChristophe Beck 1:44
21. The North MountainChristophe Beck 1:34
22. We Were So CloseChristophe Beck 1:53
23. Marshmallow Attack!Christophe Beck 1:43
24. Conceal, Don't FeelChristophe Beck 1:07
25. Only an Act of True LoveChristophe Beck 1:07
26. Summit SiegeChristophe Beck 2:32
27. Return to ArendelleChristophe Beck 1:38
28. TreasonChristophe Beck 1:36
29. Some People Are Worth Melting ForChristophe Beck 2:06
30. WhiteoutChristophe Beck 4:17
31. The Great Thaw (Vuelie Reprise)Christophe Beck 2:29
32. EpilogueChristophe Beck 3:04

Dalok a magyar változatban

http://www.mafab.hu/movies/jegvarazs-77169.html

Magyar Angol
Dal Előadó Dal Előadó
Jéggé fagytál már Bergendy-együttes "Frozen Heart" Chorus
Csak egy ici-pici hó kell Vágó Bernadett "Do You Want To Build a Snowman?" Kristen Bell
Agatha Lee Monn
Katie Lopez
Mától mindörökké Vágó Bernadett
Füredi Nikolett
"For the First Time in Forever" Kristen Bell
Idina Menzel
Nyitom a szívem már Vágó Bernadett
Pál Tamás
"Love Is An Open Door" Kristen Bell
Santino Fontana
Legyen hó Füredi Nikolett "Let It Go" Idina Menzel
Rénszarvas jobb, mint az ember Magyar Bálint "Reindeer(s) are Better Than People" Jonathan Groff
Nyár jő Seder Gábor "In Summer" Josh Gad
Mától mindörökké (ism.) Vágó Bernadett
Füredi Nikolett
"For the First Time in Forever (Reprise)" Kristen Bell
Idina Menzel
Trollok dala Náray Erika
Faragó András
Baráth István
Csuha Bori
Bergendy-együttes
"Fixer Upper" Maia Wilson
Chorus
Legyen hó (vége főcím) Eredeti Nyelven "Let It Go" Demi Lovato

Dalok a nemzetközi változatban

A film betétdalai számos más országban is rendkívül népszerűvé váltak.[8] A Billboard Top Soundtracks eladási listáján a Jégvarázs a harmincötödik helyen végzett, amivel minden idők egyik legjobban keresett zenealbuma lett, a 2006-os Verdák után.[9] A film albuma 2014. július 31.-én jelent meg, és a vártnál is magasabb eladási termelést hozott, amire 1995, a Pocahontas zenealbumának megjelenése óta nem volt példa a Disneynél.[10] 2014 augusztus 5.-ére a Jégvarázs megelőzte Beyoncé zenealbumát is, ezzel az ötödik helyre szorította az énekesnőt Billboard Top Soundtracks listán.[11][12] A megjelenést követő hetekben a Jégvarázs továbbra is tartotta az eladási szintek rekordját, miközben olyan filmzenékkel vetélkedett, mint Az oroszlánkirály és a Titanic.[13]

Az album a tengeren túl is igen keresett lett. Már az első hetekben csaknem 27 millió dollárt gyűjtött be, Németországban, Spanyolországban, Franciaországban, Dániában Japánban és Olaszországban.[14] A nemzetközi zenealbumokon, a Let It Go című szám, Idina Menzel és Demi Lovato előadása mellett, megtalálható az adott ország anyanyelvén egy-egy híres énekestől.[15] A szám spanyol változatát Martina Stoessel énekli fel, a német változatot Hape Kerkeling, olasz nyelven pedig Gisela az énekes. Világszerte a zenealbum több mint 338,000 példányban kelt el.[16]

Jegyzetek

  1. Smith, Grady. „Box office preview: 'Frozen' ready to storm the chart, but it won't beat 'Catching Fire'”, Entertainment Weekly , 2013. november 27. (Hozzáférés: 2013. november 29.) 
  2. Frozen (2013). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2013. december 4.)
  3. Keegan, Rebecca. „Husband-wife songwriting team's emotions flow in 'Frozen'”, The Los Angeles Times , 2013. november 1. (Hozzáférés: 2013. november 19.) 
  4. Graser, Marc. „D23 Expo: Disney Fanfest Starts Off Strong with Animation Lineup”, Variety , 2013. augusztus 9. (Hozzáférés: 2013. október 23.) 
  5. Jardine, William. „Frozen Stuff: Opening Song and Oh So Many Olaf Posters”, A113Animation , 2013. szeptember 15. (Hozzáférés: 2013. szeptember 15.) 
  6. Hoel, Ole Jacob. „Trøndersk joik åpner Disney-film”, Adressa.no , 2013. szeptember 14. (Hozzáférés: 2013. szeptember 15.) (norwegian nyelvű) 
  7. Walt Disney Animation Studios' "Frozen" Lets Go With Dynamic Soundtrack”, The Wall Street Journal , 2013. október 22. (Hozzáférés: 2013. október 23.) 
  8. Soundtracks | Billboard. Billboard. (Hozzáférés: 2014. július 31.) „Browse the Billboard Top Soundtracks Archives at the bottom of the page.”
  9. Chart Moves: 'Frozen' Soundtrack Is Highest-Charting for Animated Film Since 'Cars'. Billboard. (Hozzáférés: 2013. december 6.)
  10. Beyonce wins again: Album tops 'Billboard'”, Usatoday.com, 2014. január 2. (Hozzáférés: 2014. január 2.) 
  11. Caulfield, Keith. „'Frozen' Soundtrack Storms to Top Of Billboard 200”, Billboard , 2014. január 8. (Hozzáférés: 2014. január 8.) 
  12. What Marketers Should Learn From Disney's 'Frozen'”, Forbes, 2014. január 15. (Hozzáférés: 2014. január 15.) 
  13. Caulfield, Keith. „5 Seconds Of Summer Debuts At No. 2 on Billboard 200; 'Frozen' Still No. 1”, Billboard , 2014. április 9.. [2014. április 16-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2014. április 16.) 
  14. Grein, Paul: Chart Watch: "Frozen" DVD Boosts Soundtrack. Yahoo Music, 2014. március 26. (Hozzáférés: 2014. március 30.)
  15. Grein, Paul: Chart Watch: Ed Sheeran's Transatlantic #1. Yahoo Music, 2014. július 2. (Hozzáférés: 2014. július 3.)
  16. Paul Grein. „The Top 10 Soundtracks of 2013”, Chart Watch, Yahoo!, 2014. január 2. 

Források

További információk