„Méhfélék” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Legobot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: 1 interwiki link migrálva a Wikidata d:q756082 adatába
23. sor: 23. sor:
== Sajátosságaik ==
== Sajátosságaik ==


Nyaló–szívó szájszervük tökéletesen kifejlett. Az alsó ajak két belső karéjából alakult nyelv a végén „kanálkát” visel, a fióknyelv is megnyúlt. A nyelv nyugalmi helyzetben a fej alatt visszahajtva fekszik. Lábbal gyűjtő méhek, mert a [[virágos növények|virágport]] a hátulsó lábszárral és a lábfej megnagyobbodott első ízével söprik, gyűjtik össze. Magányosak vagy [[államalkotó rovarok|államalkotóak]]. Ritkább fajok a fészek[[parazita]] méhfélék. Nektárral és pollennel táplálkoznak, miközben a [[virág]]ok megporzását is elvégzik. Ebben rejlik nagy [[biológia]]i jelentőségük.
Nyaló–szívó szájszervük tökéletesen kifejlett. Az alsó ajak két belső karéjából alakult nyelv a végén „kanálkát” visel, a fióknyelv is megnyúlt. A nyelv nyugalmi helyzetben a fej alatt visszahajtva fekszik. Lábbal gyűjtő méhek, mert a [[virágos növények|virágport]] a hátulsó lábszárral és a lábfej megnagyobbodott első ízével söprik, gyűjtik össze. Magányosak vagy [[államalkotó rovarok|államalkotóak]]. Ritkább fajok a fészek[[parazita]] méhfélék. Nektárral és pollennel táplálkoznak, miközben a [[virág (botanika)|virágok]] megporzását is elvégzik. Ebben rejlik nagy [[biológia]]i jelentőségük.


== Államalkotás ==
== Államalkotás ==

A lap 2014. december 14., 12:13-kori változata

Méhfélék – Színméhfélék
Gyűjtögető házi méh (Apii mellifica)
Gyűjtögető házi méh (Apii mellifica)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Hártyásszárnyúak (Hymenoptera)
Alrend: Fullánkosdarázs-alkatúak (Apocrita)
Öregcsalád: Méhalkatúak (Apoinea)
Család: Méhfélék (Apidae)
Alcsaládok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Méhfélék – Színméhfélék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Méhfélék – Színméhfélék témájú médiaállományokat és Méhfélék – Színméhfélék témájú kategóriát.

A méhfélék vagy színméhfélék (Apidae) a méhalkatúak öregcsaládjának (Apoinea) egyik családja. Rendkívül sok fajuk van, hazánkban eddig ebből 109-et mutattak ki.

Sajátosságaik

Nyaló–szívó szájszervük tökéletesen kifejlett. Az alsó ajak két belső karéjából alakult nyelv a végén „kanálkát” visel, a fióknyelv is megnyúlt. A nyelv nyugalmi helyzetben a fej alatt visszahajtva fekszik. Lábbal gyűjtő méhek, mert a virágport a hátulsó lábszárral és a lábfej megnagyobbodott első ízével söprik, gyűjtik össze. Magányosak vagy államalkotóak. Ritkább fajok a fészekparazita méhfélék. Nektárral és pollennel táplálkoznak, miközben a virágok megporzását is elvégzik. Ebben rejlik nagy biológiai jelentőségük.

Államalkotás

A méhfélék nagy része társas életet élő, államalkotó, szocializálódott rovar. Az államban élő méhek – mint általában az államalkotó rovarok – kasztokra tagolódnak. A királynő a rovarállam „feje”: ő alapítja a fészket, és ő az egyetlen szaporodásra alkalmas nőstény az államban. A királynő hozza létre a petéket. A herék a rovarállam hímjei, amelyeknek feladata a királynő megtermékenyítése, vagyis a királynővel együtt a szaporodásért felelnek. A dolgozók kivétel nélkül sterilis, ivarképtelen nőstények: nőstény ivarszerveik, a petecsövek és petefészkek teljesen elcsökevényesedtek, redukálódtak. A dolgozók feladatköre a legszélesebb: a fészek építése, bővítése, a peték és fejlődő lárvák gondozása, etetése, nektár- és virágporgyűjtés. A fészket a dolgozók viaszból építik, melyet potrohmirigyeik termelnek.

Rendszerezésük

A méhféléket változatosságuk miatt 3 alcsaládra oszthatjuk fel (lásd a taxodobozban).

Forrás és ajánlott irodalom

  • Urania Állatvilág II. – Rovarok, Gondolat Kiadó, Bp., 1970
  • Dudich Endre–Loksa Imre: Állatrendszertan, Tankönyvkiadó, Bp., 1978
  • Ulrich Sedgal: A csodálatos rovarvilág, Natura Kiadó, Bp., 1982
  • A. E. Brehm: Az állatok világa – Méhek