„Értékcsökkenés” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Addbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: 30 interwiki link migrálva a Wikidata d:q114403 adatába
Apró módosítás
2. sor: 2. sor:
'''Értékcsökkenés (amortizáció)''' a [[Befektetett eszköz|befektetett javak]] ([[immateriális javak|immateriális]] és [[tárgyi eszköz]]ök) elhasználódásának, műszaki – gazdasági avulásának pénzben kifejezett értéke.
'''Értékcsökkenés (amortizáció)''' a [[Befektetett eszköz|befektetett javak]] ([[immateriális javak|immateriális]] és [[tárgyi eszköz]]ök) elhasználódásának, műszaki – gazdasági avulásának pénzben kifejezett értéke.


Az amortizáció nem csupán az eszközök avulásának, kopásának kifejezője, hanem a befektetett tőke visszanyerésének módja is. A [[számvitel]]ben ugyanis az értékcsökkenést a [[költség]]ek között számoljuk el, ezzel is kifejezve, hogy az eszköz értéke nem egyszerre, hanem a termelés során folyamatosan megy át az új termék értékébe. Az értékcsökkenési leírás meghatározásához különféle amortizációs módszerek állnak rendelkezésünkre. Ezek közül a legáltalánosabban használt módszerek a lineáris, a degresszív (csökkenő) és a progresszív (késleltetett) leírás.
Az amortizáció nem csupán az eszközök avulásának, kopásának kifejezője, hanem a befektetett tőke visszanyerésének módja is. A [[számvitel]]ben ugyanis az értékcsökkenést a [[költség]]ek között számoljuk el, ezzel is kifejezve, hogy az eszköz értéke nem egyszerre, hanem a termelés során folyamatosan megy át az új termék értékébe. Az [[értékcsökkenési leírás]] meghatározásához különféle amortizációs módszerek állnak rendelkezésünkre. Ezek közül a legáltalánosabban használt módszerek a lineáris, a degresszív (csökkenő) és a progresszív (késleltetett) leírás.


{{csonk-dátum|csonk-közgazdaságtan|2007 márciusából}}
{{csonk-dátum|csonk-közgazdaságtan|2007 márciusából}}

A lap 2014. november 30., 21:30-kori változata

Értékcsökkenés (amortizáció) a befektetett javak (immateriális és tárgyi eszközök) elhasználódásának, műszaki – gazdasági avulásának pénzben kifejezett értéke.

Az amortizáció nem csupán az eszközök avulásának, kopásának kifejezője, hanem a befektetett tőke visszanyerésének módja is. A számvitelben ugyanis az értékcsökkenést a költségek között számoljuk el, ezzel is kifejezve, hogy az eszköz értéke nem egyszerre, hanem a termelés során folyamatosan megy át az új termék értékébe. Az értékcsökkenési leírás meghatározásához különféle amortizációs módszerek állnak rendelkezésünkre. Ezek közül a legáltalánosabban használt módszerek a lineáris, a degresszív (csökkenő) és a progresszív (késleltetett) leírás.