„Transformers – Az alakváltók” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Bazki55 (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
69. sor: 69. sor:
== Mozifilm ==
== Mozifilm ==
{{Bővebben|Transformers (film, 2007)}}
{{Bővebben|Transformers (film, 2007)}}
[[2007]]-ben bemutatták a CGI technikával készült élőszereplős mozifilmet. Néhány karakter megmaradt, de inkább csak neveket vettek át. A történet nem követi szorosan egyik képregény, vagy rajzfilmsorozat eseményeit sem, bár sok tekintetben kapcsolódik azokhoz.
[[2007]]-ben bemutatták a CGI technikával készült élőszereplős mozifilmet. Néhány karakter megmaradt, de inkább csak neveket vettek át. A történet nem követi szorosan egyik képregény, vagy rajzfilmsorozat eseményeit sem, bár sok tekintetben kapcsolódik azokhoz, összevegyítve őket válogat belőlük.


A filmet [[Michael Bay]] ([[Armageddon (film)]], [[A sziget (film, 2005)|A sziget]], [[Bad Boys]]) rendezi, a vezető [[producer]] Steven Spielberg. A főszereplők [[Shia LaBeouf]] (Sam 'Spike' Witwicky), [[Megan Fox]] (Mikaela), és [[Josh Duhamel]] (Lennox százados). A történetben a szereplők az Örök Szikrának nevezett, kocka alakú tárgyért harcolnak, amely minden alakváltó életének forrása.
A filmet [[Michael Bay]] ([[Armageddon (film)]], [[A sziget (film, 2005)|A sziget]], [[Bad Boys]]) rendezi, a vezető [[producer]] Steven Spielberg. A főszereplők [[Shia LaBeouf]] (Sam 'Spike' Witwicky), [[Megan Fox]] (Mikaela), és [[Josh Duhamel]] (Lennox százados). A történetben a szereplők az Örök Szikrának nevezett, kocka alakú tárgyért harcolnak, amely minden alakváltó életének forrása.

A lap 2014. november 18., 22:42-kori változata

A Transformers (alakváltók) az amerikai Hasbro és a japán Takara játékgyártó cégek által 1984-től kezdve forgalmazott, járművekké, fegyverekké és hasonló technikai eszközökké átalakítható robot-makettszerű játékok, akciófigurák köré épített, világhírűvé vált franchise-a.

A Takara, majd a vállalkozásba betársult Hasbro által kiadott játékok után először a képregény jelent meg, később rajzfilmsorozatokat és különálló rajzfilmeket készítettek belőle, a kétezres években pedig egy több részes mozifilm-sorozatot is. A történet olyan földönkívüli robotokról szól, melyek többé-kevésbé antropomorf (emberszabású) alakjuk mellett képesek más (általában jármű-) alakot is felvenni. A képregények és filmek különböző szerzők művei, akik általában nem igyekeznek a cselekményt, szereplőket stb. teljes mértékben összehangolni, így számos történetváltozat és szereplőgárda, ún. kontinuitás alakult ki, melyek csak kisebb-nagyobb részben közösek, ezek együtt alkotják a Transformers „multiverzumot”.

Az alapfelállás minden sorozatban, kontinuitásban megegyezik: jóságos és gonosz alakváltók harcolnak egymással, a legtöbb történetben pedig a Föld és az emberiség is központi tényezővé válik. A jók frakcióját a legtöbb képregényben, rajzfilmben, filmben és azok magyar szinkronjaiban autobotoknak, hívják, a rosszakét pedig decepticon-oknak, amit magyarul általában álcáknak fordítanak. Néhány - főként japán gyártású - termék, valamint szinkron (így pl. a Transformers: The Movie magyar szinkronjai is) azonban eltérhet ezektől az elnevezési szokásoktól.

Az autobot szónak nincs egyezményes eredeztetése, de kapcsolatban van a robot szóval. A Michael Bay által készített mozifilmsorozatban, valamint a Transformers: Prime c. rajzfilmsorozatban az autobot szót mozaikszóként értelmezik, mégpedig az autonóm robot(ikus) organizmus, azaz „önirányított/független gépi lény” kifejezés összevonásaként.

Az álcák angol neve, a decepticon viszont egyértelműen az angol deception (álcázás, megtévesztés, tévedés) szóból ered, egyébként maga Megatron, az álcavezér is ebből eredezteti a Transformers: Prime c. rajzfimsorozat egyik részében (II. évad 1. rész, Orion Pax I.).

A multiverzum

A Transformers-nek annyi különféle változata létezik, hogy képtelenség lenne egy folytonos történetbe belesűríteni ezeket. Ebből az okból a Hasbro előállt a multiverzum, vagyis a különböző univerzumok halmazának ötletével.

Legalább hat alapvető Transformers univerzum létezik, ám számuk évről évre nő. A helyzetet bonyolítja, hogy általában mindegyik legalább két formában is létezik: japán és nyugati változatban, ugyanis a Transformers sorozatok japán változatai gyakran már eleve tervezetten számos változtatást tartalmaznak a nyugaton (USA, Amerika, Európa) kiadott változathoz képest. Az is előfordul, hogy egyetlen rajzfilmepizódon vagy képregényszámon belül is új kontinuitások nyílnak meg (felhasználva pl. az olyan sci-fi kliséket, mint az időutazások által eltérített alternatív idővonalak vagy más technológia által átjárhatóvá tett párhuzamos univerzumok). Mindezek a történet- és szereplőváltoztatások rengeteg „folytonossági hibát” eredményeznek.

A főbb univerzumok:

  1. 'Generation 1 (G1)' – Ide tartozik az eredeti rajzfilm és Marvel képregény, a Beast Korszak sorozatai, valamint ezek japán folytatásai; s ezeken kívül egyéb, újabb (a Dreamwave és IDW kiadók által indított reboot [1] jellegű) képregények. Ezek nagy része kölcsönösen kizárja egymást, így a G1 univerzum számos kontinuitásra bontható. 1984-ben indult, és napjainkig tart, bár az utolsó rajzfilm 2000-ben fejeződött be.
  2. 'Robots in Disguise' – A Transformers első újrakezdése, amely 2001-ben történt, és mindössze egy sorozatot foglal magába.
  3. 'Unikron Trilógia' – A második radikális átalakítás, amely 2002-ben indult, és 2005-ben zárult le. Három sorozat gyűjtőneve: Armada, Energon és Cybertron.
  4. 'A filmek'Michael Bay rendező élőszereplős mozifilmjei egy külön világba tartoznak. Ez az univerzum 2007-ben indult, és még nem fejeződött be.
  5. 'Animated' – A 2007-től 2009-ig tartó rajzfilmsorozat és a köré épülő média szintén egy külön univerzum, habár számos utalást tartalmaz elődeire.
  6. 'Aligned' – A 2010-es War for Cybertron videojáték és Transformers: Prime sorozat összefoglaló neve, a jelenlegi fő Transformers univerzum, amelyre a Hasbro a továbbiakban építeni akar. A War for Cybertron sokak szerint azonban egy külön univerzumnak tekinthető (a készítők maguk például a G1-be sorolják), amelynek a Prime csak az egyik lehetséges folytatása. A kisebb gyerekeknek szánt Rescue Bots című rajzfilm sorozat helye egyelőre tisztázatlan, de valamelyest beleilleszkedik ezen univerzumba.
  7. 'Universe X' - Egy készülőben lévő rajzfilmsorozat.

A sok külön univerzumot sokan összezavarónak tarthatják. Japánban ezért erőfeszítéseket tettek arra, hogy mindet egy egységes világba zsúfolják. Nyugaton eltekintenek ettől.

G1 Képregény

A G1 („első generáció”) egy utólagosan kreált (retroaktív), több játék-, képregény- és rajzfilmsorozatot magában foglaló kifejezés, amelyet azért alkottak, hogy ezen sorozatokat megkülönböztessék a később kiadott, az alakváltók történetét újrakezdő és máshogy elmesélő kiadványoktól. Az első, a Marvel képregénykiadó angol részlegének (Marvel UK) kiadásában megjelent képregénysorozat alaptörténetét Jim Shooter és Dennis O'Neil dolgozták ki a Hasbro játékgyár megbízásából, az egyes képregénytörténetek (a szöveg) zömének írója (az 5. számtól kezdve) Bob Budiansky, rajzolói számonként változtak. A helyzetet bonyolítja, hogy az amerikai kiadás mind szerzőiben, mind történeteiben és hangvételében kisebb eltéréseket tartalmazott az angoltól, így már az első (kettő) Transformers képregénysorozatban megjelentek az egymáshoz képesti kontinuitási problémák. A magyar kiadást a Semic Kft. végezte, a kiadvány címe Transformer - az alakváltók lett (ez a kiadás során többször változott), az amerikai kiadásra épült, a számok nagy részében a szöveg fordítója Tiborszky Péter, illetve (a 18. számtól kezdve) Bárány Péter volt. Anyagi okok miatt a Semic nem tudta hűen követni az eredeti kiadást minden részletét: néhány számot kihagytak vagy az eredetihez képest más sorrendben adták ki, azonban a füzetekben ezt szerkesztői jegyzetekben mindig jelezték.

Az alaptörténet szerint az Alfa Centauri egyik bolygóján, a Kibertronon értelmes gépi életet eredményezett a törzsfejlődés, az így létrejött fejlett és élő gépek, az autobotok, édeni életet éltek, mígnem megjelent Megatron és nagyszámú követője, a kezdetben titokban tevékenykedő álcák, akik háborút kezdtek, mert az autobotok nem voltak hajlandóak elfogadni, hogy a bolygót bázissá alakítsák a világegyetem leigázásához. Számbeli fölényük ellenére az autobotok kezdetben sok veszteséget szenvedtek, mígnem élükre állt Optimusz fővezér, aki megállította az álcák előrenyomulását. A csatákban mindkét fél alakváltó képességekre tett szert, harci járművekké (inkább az autobotok) vagy fegyverekké és vadászgépekké (inkább az álcák) tudtak alakulni. A háború kitaszította a Kibertront pályájáról, és a Naprendszer felé sodorta. Optimusz egy űrhajó, a Bárka fedélzetén válogatott embereivel elindult, hogy a bolygót pusztulással fenyegető aszteroidaövben megtisztítsa az utat, de munkájuk végeztével az álcák rájuk támadtak, és győzelmet arattak a kimerült autobotokon, ezért vezérük az akkor még élettelen (vagy annak tűnő) Földbe csapódásra programozta a Bárkát, hogy ellenségeik is elpusztuljanak. A Bárka a mai Oregon állam területén csapódott be egy vulkán oldalába. 4 millió év múlva felébredtek, és a Földön kezdték újra harcukat (Transformers 1. szám). A későbbi számok az egyszerű evolúciós eredettörténetet a Prímusz és Unikron harcára épülő eredettörténettel helyettesítették.

Rajzfilmek

A játékok, a képregény, valamint az első rajzfilm sikere számos további sorozatot szült, továbbá 1986-ban egy úgy másfél órás, animációs mozifilmet, amely a rajzfilm második és harmadik évada közt történik. A rajzfilm egy teljesen eltérő megközelítést választott, mint a képregény, és máshogy mondta el történetét. Több szereplő jellemét, sőt magát az eredetmítoszt is átalakította. Noha a '86-os mozifilm képregény-adaptációja kísérletet tett a két cselekmény összekötésére, továbbra is elmondható, hogy külön világokról van szó.

Összefoglaló nevük a Generation 1, röviden G1. A legtöbb Transformers sorozat, képregény és film ezt veszi alapjául.

Rajzfilmsorozatok időrendben

  1. Transformers: Generation 1
    1. The Transformers
      1. Transformers (film)
    2. Transformers: The Headmasters
    3. Transformers: Super-God Masterforce
    4. Transformers: Victory
    5. Transformers: Zone
  2. Transformers: Generation 2
  3. Beast Era (Beast Korszak)
    1. Beast Wars: Transformers
    2. Beast Wars II
    3. Beast Wars Neo
    4. Beast Machines: Transformers
  4. Transformers: Robots in Disguise
  5. Unicron Trilogy (Unikron Trilógia)
    1. Transformers: Armada
    2. Transformers: Energon
    3. Transformers: Cybertron
  6. Transformers: Animated
  7. Transformers: Prime
  8. Transformers: Rescue Bots
  9. Generation X

Mozifilm

2007-ben bemutatták a CGI technikával készült élőszereplős mozifilmet. Néhány karakter megmaradt, de inkább csak neveket vettek át. A történet nem követi szorosan egyik képregény, vagy rajzfilmsorozat eseményeit sem, bár sok tekintetben kapcsolódik azokhoz, összevegyítve őket válogat belőlük.

A filmet Michael Bay (Armageddon (film), A sziget, Bad Boys) rendezi, a vezető producer Steven Spielberg. A főszereplők Shia LaBeouf (Sam 'Spike' Witwicky), Megan Fox (Mikaela), és Josh Duhamel (Lennox százados). A történetben a szereplők az Örök Szikrának nevezett, kocka alakú tárgyért harcolnak, amely minden alakváltó életének forrása.

2009 júniusában érkezett a folytatás: a Transformers: A bukottak bosszúja.

2011 június 29-én mutatták be a filmsorozat harmadik részét, a Transformers 3.-at (nemhivatalos fordításban: Transformers: A Hold sötétsége).

A negyedik, szintén Bay rendezte Transformers: A kihalás kora (Erdeti cím: Transformers: Age of Extinction), a negyedik rész magyar premierje 2014. június 26.-án volt, melyben teljesen új főszereplők vannak.

Hivatkozások

Jegyzetek

  1. Wikipedia: Reboot

Lásd még

Külső hivatkozások