„Vera Seloga bojárnő” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
32. sor: 32. sor:
::''Szoba Seloga bojár házában. Reggel.''
::''Szoba Seloga bojár házában. Reggel.''


Verához vendégségbe érkezik testvére. Seloga bojár és Tokamov herceg már régóta [[Livónia|Livóniában]] harcolnak. Nagyezsdát aggasztja nővére szomorúsága. Vera nem tud sokáig titkolódzni: bevallja, hogy lányának nem a férje az apja, hanem [[IV. Iván orosz cár|IV. Iván]] [[cár]]. Elbeszéléséből megtudjuk, hogy egyszer a Pecserszkij-[[kolostor]]ba indult imádkozni, de eltévedt az erdőben. Ekkor találkozott össze a cárral. Szerelem szövődött köztük, és ennek a gyümölcse lett Olga. A gyermek születése óta nem leli a nyugalmát. Folyton az jár a fejében, hogy mit fog szólni az ura, ha hazajön a csatából és meglátja a gyermeket. Hamarosan hazaérkezik a háborúból Seloga bojár, akinek rögtön feltűnik felesége izgatott, ideges viselkedése. Nem telik bele sok idő és rákérdez, hogy kié a szobában játszó kislány. Ekkor Vera húga, hogy megmentse nővérét, hirtelen elhatározással magáénak vallja a gyermeket.
Verához vendégségbe érkezik testvére. Seloga bojár és Tokmakov herceg már régóta [[Livónia|Livóniában]] harcolnak. Nagyezsdát aggasztja nővére szomorúsága. Vera nem tud sokáig titkolódzni: bevallja, hogy lányának nem a férje az apja, hanem [[IV. Iván orosz cár|IV. Iván]] [[cár]]. Elbeszéléséből megtudjuk, hogy egyszer a Pecserszkij-[[kolostor]]ba indult imádkozni, de eltévedt az erdőben. Ekkor találkozott össze a cárral. Szerelem szövődött köztük, és ennek a gyümölcse lett Olga. A gyermek születése óta nem leli a nyugalmát. Folyton az jár a fejében, hogy mit fog szólni az ura, ha hazajön a csatából és meglátja a gyermeket. Hamarosan hazaérkezik a háborúból Seloga bojár, akinek rögtön feltűnik felesége izgatott, ideges viselkedése. Nem telik bele sok idő és rákérdez, hogy kié a szobában játszó kislány. Ekkor Vera húga, hogy megmentse nővérét, hirtelen elhatározással magáénak vallja a gyermeket.


==Felhasznált irodalom==
==Felhasznált irodalom==

A lap 2014. november 10., 18:49-kori változata

A Vera Seloga bojárnő (eredeti címén Боярыня Вера Шелога) Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakov 1898. december 27-én, Moszkvában bemutatott egyfelvonásos operája (op. 54). Szövegét Lev Alekszandrovics Mej írta. Eredetileg az átdolgozott A pszkovi lány című operája prológusának szánta, így is mutatták be, de később leválasztotta első operájáról, és önálló egyfelvonásossá alakította.

Az opera szereplői

Szereplő Hangfekvés
Ivan Szemjonovics Seloga, bojár basszus
Vera Dmitrijevna Seloga, a felesége szoprán
Nagyesda Naszonovna, a húga mezzoszoprán
Jurij Ivanovics Tokmakov herceg bariton vagy basszus
Vlaszevna, Nagyesda dajkája alt

Hangszerelése

2 fuvola, 2 oboa, 2 klarinét, 2 fagott, 4 kürt, 2 trombita, 3 harsona, üstdobok, vonósok

Az opera cselekménye

Szoba Seloga bojár házában. Reggel.

Verához vendégségbe érkezik testvére. Seloga bojár és Tokmakov herceg már régóta Livóniában harcolnak. Nagyezsdát aggasztja nővére szomorúsága. Vera nem tud sokáig titkolódzni: bevallja, hogy lányának nem a férje az apja, hanem IV. Iván cár. Elbeszéléséből megtudjuk, hogy egyszer a Pecserszkij-kolostorba indult imádkozni, de eltévedt az erdőben. Ekkor találkozott össze a cárral. Szerelem szövődött köztük, és ennek a gyümölcse lett Olga. A gyermek születése óta nem leli a nyugalmát. Folyton az jár a fejében, hogy mit fog szólni az ura, ha hazajön a csatából és meglátja a gyermeket. Hamarosan hazaérkezik a háborúból Seloga bojár, akinek rögtön feltűnik felesége izgatott, ideges viselkedése. Nem telik bele sok idő és rákérdez, hogy kié a szobában játszó kislány. Ekkor Vera húga, hogy megmentse nővérét, hirtelen elhatározással magáénak vallja a gyermeket.

Felhasznált irodalom

  • Kertész Iván: Operakalauz. Budapest, 1997, Fiesta-Saxum. 310-311. o.
  • Neef, Sigrid: Handbuch der russischen und sowjetischen Oper. 2., durchges. Aufl. Berlin, 1988. Henschelverlag. S. 405–406. ISBN 3362002579
  • Оперные либретто. Краткое изложение содержания опер. 5-е изд., испр. Москва, 1981. «Музыка». Т. 1. с. 47.
  • Az angol wikipédia megfelelő szócikke