„Jancsi és Juliska (opera)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Források: bővítés
→‎Források: linkjavítás
55. sor: 55. sor:
==Források==
==Források==
{{commonskat|Hänsel und Gretel (opera)}}
{{commonskat|Hänsel und Gretel (opera)}}
* [[Balassa Imre]]–[[Gál György Sándor]]: ''Operák könyve''. Budapest, 1975. Zeneműkiadó. ISBN 963-330-050-9
* [[Balassa Imre (író)|Balassa Imre]]–[[Gál György Sándor]]: ''Operák könyve''. Budapest, 1975. Zeneműkiadó. ISBN 963-330-050-9
* Krause, Ernst: ''Oper A–Z. Ein Opernführer von – –''. 5. Aufl. Leipzig, 1985. Deutscher Verlag f. Musik.
* Krause, Ernst: ''Oper A–Z. Ein Opernführer von – –''. 5. Aufl. Leipzig, 1985. Deutscher Verlag f. Musik.
* Stompor, Stephan: ''Zum Werk'' = Engelbert Humperdinck: ''Hänsel und Gretel. Märchenspiel in drei Bildern''. Leipzig, 1980. Edition Peters. S. 45–48
* Stompor, Stephan: ''Zum Werk'' = Engelbert Humperdinck: ''Hänsel und Gretel. Märchenspiel in drei Bildern''. Leipzig, 1980. Edition Peters. S. 45–48

A lap 2014. november 3., 17:23-kori változata

Los Angeles-i előadás plakátja a 20. század harmincas éveiből
Kitűnő mesterségbeli tudásról tanúskodik, de valójában nem meseszerű.

Gustav Mahler[1]

A Jancsi és Juliska (németül: Hänsel und Gretel) Engelbert Humperdinck meseoperája három felvonásban. Szövegét Adelheid Wette (1858–1915), a komponista húga írta az eredeti Grimm mese alapján. Játékideje 100–105 perc.

Ősbemutatójára – számtalan akadály után – Richard Strauss vezényletével 1893. december 23-án került sor a weimari Udvari Színházban, Jancsi szerepében Strauss későbbi feleségével, Pauline de Ahnával. Rossz fogadtatása ellenére a premier utáni évben világszerte több mint ötven helyen játszották. Magyarországi bemutatója 1895. február 2-án volt az Operaházban.

Szereplők

Szereplő Hangfekvés
Péter bariton
Gertrud mezzoszoprán
Jancsi mezzoszoprán
Juliska szoprán
Boszorkány mezzoszoprán

Cselekménye

1. kép

Nem tudod lejátszani a fájlt?

Jancsi és Juliska szegényes otthonukban vannak és boldogan készülnek a tejberizs vacsorára.

Anyjuk előzőleg házimunkát bízott rájuk, ezért bemegy a házba, hogy ellenőrizze őket. Tréfásan megfenyegeti a gyerekeket, akik inkább játszanak a hasznos munka helyett. Eközben valahogy kiborul a tej, és így oda van a vacsora. Az anya kiküldi a gyerekeket az erdőbe, hogy szedjenek epret.

Az apa hazaér, nagyon jókedvű, mert jól sikerült a vásár, sok seprűt eladott. A jó kedve azonban hamarosan elszáll, mert még órák múltán sem ér haza a két gyerek az erdőből.

2. kép

A két gyerek teleszedte a kosarat eperrel, de ahelyett, hogy hazafelé indulnának egyre beljebb tévednek az erdőben. Mivel eltévednek, segélykiáltásba kezdenek, de csak a visszhang felel nekik, amitől nagyon megijednek. Egy fa tövében húzzák meg magukat. A két gyerek itt alszik el, miközben védangyalok őrzik álmukat.

3. kép

Német Humperdinck-bélyeg az opera jeleneteivel

Hajnalban a két gyerek észreveszi a boszorkány mézeskalács-kunyhóját. Az éhes gyerekek rögtön neki is állnak lakmározni, letördelnek a mézeskalács falakból egy-egy darabot. Ekkor a boszorkány kiront a kunyhóból. Jancsit egy ketrecbe zárja, mert még hizlalni szeretné, Juliskát viszont egyből a kemencébe szeretné dobni.

Juliska kilesi a boszorkány varázsszavait, s ennek segítségével kiszabadítja testvérét, majd lépre csalja a gonosz boszorkányt is: azt tetteti, hogy nem tudja hogyan kell a kemencébe bújni. A boszorkány megmutatja a módját. Erre aztán a két gyerek együttes erővel belöki a tűzbe, majd a kemence ajtaját is bezárják.

Juliska az ellesett varázsigék segítségével életre kelti a boszorkány valamennyi áldozatát, akikről lepattan a mézeskalács burok és visszaváltoznak élő gyerekekké.

A boszorkányból egy hatalmas mézeskalács lesz. Jancsi és Juliska ezután boldogan ölelik át szüleiket, akik rájuk találnak az erdő mélyén. A többi kisgyerek is hazatalál szüleikhez.

Diszkográfia

Jegyzetek

  1. Walter, Bruno: Mahler. 2. kiad. Ford. Fazekas Anna. Budapest, 1981. Gondolat. 17. l. ISBN 9632809661

Források

Commons:Category:Hänsel und Gretel (opera)
A Wikimédia Commons tartalmaz Jancsi és Juliska (opera) témájú médiaállományokat.
  • Balassa ImreGál György Sándor: Operák könyve. Budapest, 1975. Zeneműkiadó. ISBN 963-330-050-9
  • Krause, Ernst: Oper A–Z. Ein Opernführer von – –. 5. Aufl. Leipzig, 1985. Deutscher Verlag f. Musik.
  • Stompor, Stephan: Zum Werk = Engelbert Humperdinck: Hänsel und Gretel. Märchenspiel in drei Bildern. Leipzig, 1980. Edition Peters. S. 45–48

Külső hivatkozások

[1] Az opera eredeti német librettója