„Hangszín” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
NyenyecBot (vitalap | szerkesztései)
a robot Adding: lt:Tembras
Aibot (vitalap | szerkesztései)
a robot Adding: uk:Тембр
15. sor: 15. sor:
[[Kategória:Hallás]]
[[Kategória:Hallás]]


[[en:Timbre]] [[de:Klangfarbe]] [[eo:Sonkoloro]] [[es:Timbre musical]] [[fr:Timbre (musique)]] [[it:Timbro (musica)]] [[ja:音色]] [[lt:Tembras]] [[nl:Timbre]] [[pl:Barwa dźwięku]] [[pt:Timbre]] [[ru:Тембр]] [[simple:Timbre]] [[zh:音色]]
[[en:Timbre]] [[de:Klangfarbe]] [[eo:Sonkoloro]] [[es:Timbre musical]] [[fr:Timbre (musique)]] [[it:Timbro (musica)]] [[ja:音色]] [[lt:Tembras]] [[nl:Timbre]] [[pl:Barwa dźwięku]] [[pt:Timbre]] [[ru:Тембр]] [[simple:Timbre]] [[uk:Тембр]] [[zh:音色]]

A lap 2007. április 13., 22:12-kori változata

Sablon:Zeneportál2

A hangszín a hang egyik jellemzője. Eltérő hangszíne miatt halljuk más-más jellegűnek a különböző forrásból, például hegedűtől, a cimbalomtól, az egyik vagy másik embertől származó, azonos hangmagasságú (alapfrekvenciájú) hangokat. A hangszínt leginkább a hangkeltésre használt eszköz tulajdonságai határozzák meg: a hangszernél annak anyaga, formája, megszólaltatásának módja, az emberi hang esetén a hangképzőszervek anatómiai jellemzői, a hangképzés módja.

Egy hang hallatán valójában sohasem egyetlen hang van jelen. Azt is mondhatjuk, hogy a természetben tiszta hangok nem, hanem csak összetett hangok jönnek létre, sokféleségük is ebből fakad. Hallásunk viszont éppen e tulajdonságukat kihasználva, hangelemzés útján képes a hangokat hangszín alapján megkülönböztetni.

  • Az összetett hang elemei zenei, tehát meghatározható magasságú hang esetén az alaphang és a vele együtt rezgő felhangok. A legmélyebb, vagyis a legkisebb frekvenciájú rezgést nevezzük alaphangnak. A felhangok frekvenciája az alaphang frekvenciájának többszöröse. Az alakítja ki a végeredményként hallható hang karakterét, hangszínét, hogy a különböző felhangok milyen intenzitással vannak jelen.
  • Zajszerű, nem meghatározható hangmagasságú hang esetén nemperiodikus rezgéssel állunk szemben. Ennek hangszínét szintén összetevői, részhangjai határozzák meg, de ezek nem alkotnak olyan sorozatot, mint azt a zenei hangok esetében láttuk.

Lásd még