„A Gyűrűk Ura: A király visszatér (film)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
19. sor: 19. sor:
| forgalmazó ={{zászló|USA}} [[New Line Cinema]]<br>{{zászló|Magyarország}} [[InterCom Zrt.|InterCom]]
| forgalmazó ={{zászló|USA}} [[New Line Cinema]]<br>{{zászló|Magyarország}} [[InterCom Zrt.|InterCom]]
| gyártó =[[New Line Cinema]]<br>WingNut Films
| gyártó =[[New Line Cinema]]<br>WingNut Films
| bemutató ={{zászló|USA}} [[2003]]. [[december 17]].<br>{{zászló|Magyarország}} [[2004]]. [[január 8]].
| bemutató ={{zászló|USA}} [[2003]]. [[december 17.]]<br>{{zászló|Magyarország}} [[2004]]. [[január 8.]]
| eredeti adó =
| eredeti adó =
| magyar adó =
| magyar adó =

A lap 2014. október 23., 00:21-kori változata

A Gyűrűk Ura: A király visszatér
(The Lord of the Rings: The Return of the King)
2003-as új-zélandi–amerikai film

RendezőPeter Jackson
ProducerPeter Jackson
Barrie M. Osborne
Fran Walsh
Vezető producerMichael Lynne
Mark Ordesky
Robert Shaye
Bob Weinstein
Harvey Weinstein
AlapműJ. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Műfaj
ForgatókönyvíróFran Walsh
Philippa Boyens
Peter Jackson
FőszerepbenElijah Wood
Sean Astin
Viggo Mortensen
Ian McKellen
Andy Serkis
Liv Tyler
Cate Blanchett
John Rhys-Davies
Bernard Hill
Christopher Lee
Billy Boyd
Dominic Monaghan
Orlando Bloom
Hugo Weaving
Miranda Otto
David Wenham
Brad Dourif
Karl Urban
John Noble
Ian Holm
Sean Bean
ZeneHoward Shore
OperatőrAndrew Lesnie
VágóJamie Selkirk
JelmeztervezőNgila Dickson
Richard Taylor
DíszlettervezőDan Hennah
Alan Lee
Gyártás
GyártóNew Line Cinema
WingNut Films
Ország USA
 Új-Zéland
 Németország
Nyelvangol
+ magyar (szinkron)
Forgatási helyszínÚj-Zéland
Játékidő184 perc
Költségvetés94 000 000 dollár
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA New Line Cinema
Magyarország InterCom
BemutatóUSA 2003. december 17.
Magyarország 2004. január 8.
Díj(ak)11 Oscar-díj
4 Golden Globe-díj
4 BAFTA-díj
KorhatárUSA PG-13
Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel1 122 000 000 dollár
Kronológia
ElőzőA Gyűrűk Ura: A két torony
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A Gyűrűk Ura: A király visszatér témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Gyűrűk Ura: A király visszatér (The Lord of the Rings: The Return of the King) egy tizenegy Oscar, és négy Golden Globe-díjat nyert film, amely J. R. R. Tolkien azonos című epikus fantasy-regényén alapul, és A Gyűrűk Ura filmtrilógia harmadik, befejező része, Peter Jackson, új-zélandi filmrendező rendezésében. A film bemutatójára 2003. december 17-én került sor az Egyesült Államokban, és 2004. január 8-án Magyarországon.

Szereplők

Szereplő Színész Magyar hang
Frodó Elijah Wood Csőre Gábor
Gandalf Ian McKellen Bács Ferenc
Aragorn Viggo Mortensen Selmeczi Roland
Samu Sean Astin Kerekes József
Gollam Andy Serkis Láng Balázs
Gimli John Rhys-Davies Rajhona Ádám
Legolas Orlando Bloom Rékasi Károly
Trufa Dominic Monaghan Stohl András
Pippin Billy Boyd Lippai László
Nyári Zoltán (ének)
Théoden Bernard Hill Újréti László
Éowyn Miranda Otto Györgyi Anna
Faramir David Wenham Rajkai Zoltán
Éomer Karl Urban Viczián Ottó
Elrond Hugo Weaving Rosta Sándor
Arwen Liv Tyler Solecki Janka
Galadriel Cate Blanchett Kovács Nóra
Denethor John Noble Szakácsi Sándor
Bilbó Ian Holm Makay Sándor
Gamling Bruce Hopkins Barbinek Péter
Madril John Bach Trokán Péter
Boszorkányúr Lawrence Makoare Bácskai János
Gothmog Lawrence Makoare Schneider Zoltán
A Holtak Királya Paul Norell Végvári Tamás
Gorbag Stephen Ure Besenczi Árpád
Shagrat Peter Tait Szabó Győző
Déagol Thomas Robins Kossuth Gábor
Szilszakáll (hangja) John Rhys-Davies Tolnai Miklós
Szauron Szája (bővített változat) Bruce Spence Dengyel Iván
Szarumán (bővített változat) Christopher Lee Reviczky Gábor
Gríma (bővített változat) Brad Dourif Kőszegi Ákos
Boromir (bővített változat) Sean Bean nem szólal meg

Cselekmény

Alább a cselekmény részletei következnek!

Vasudvard vége

Miután a helm-szurdok-i csatában az emberek győzedelmeskednek, Aragorn, Legolas, Gimli, Gandalf, Théoden és Éomer az entek által elárasztott Vasudvardba vágtatnak, ahol találkoznak a lakmározó Trufával és Pippinnel, valamint az ent Szilszakállal. Néhány perccel később a bezárt Szarumán is előjön, majd a torony tetejéről fenyegeti meg Aragornékat. Rövid szócsata után Gandalf és Szarumán egy mágikus csatát vívnak, melyben Szarumán botja kettétörik. Ekkor kijön Gríma is Szarumán mellé, majd miután Théoden kérésére le akarna jönni a toronyból, hogy a jó oldalra álljon, Szarumán szidni kezdi, majd megüti. Erre a Kígyónyelvű tőrt ránt, majd több szúrással a mélybe taszítja gazdáját, aki a vízimalom kerekére esik. A feldühödött Grímát Legolas lövi le. Pippin Szarumán holtteste mellett megtalálja annak egyik fontos tárgyát, a Palantírt. Ezután Gandalf rászól Pippinre, hogy adja át neki a Palantírt.

Ármány és Segítség

Eközben Frodó, Samu és Gollam a Végzet Hegye felé folytatják útjukat, ám miközben a csapat megáll pihenni, Samu felfedezi Gollam sötét énjét, aki az Egy Gyűrűt akarja megkaparintani Frodótól. Miután Samu ezt elmondja Frodónak, az nem hisz neki. Frodót a teher egyre inkább megtöri. Gandalf és Pippin Minas Tirith-be lovagol, ahol már folynak a készülő csata előkészületei. Mivel a fellegvár uralkodója nem akar segítséget kérni, Gandalf parancsára Pippin meggyújtja Minas Tirith segélyhívó lángját. Eközben Elrond úr kérésére annak lánya, Arwen a tündék csapatával elindul Szürkerévbe, hogy onnan Halhatatlanföldre hajózzon, ám útközben az Aragornnal közös gyermekük látomása miatt meggondolja magát, visszalovagol Völgyzugolyba, és kérésére apja összekovácsolja Elendil törött pengéjét. Frodóék eközben Minas Morgul mellett másszák meg a hegyet, mikor meglátják a halott városból induló hatalmas hadsereget, ami Minas Tirith elfoglalásáért megy. Mikor a hegyen megpihennek, Gollam morzsákat szór az alvó Samura, majd a mélybe taszítja a maradék élelmet. Mivel Frodó azt hiszi, barátja ette meg az élelmet, elküldi maguk mellől. Aragorn, Legolas, Gimli, Éomer, Éowyn, Théoden és Trufa toborzókörútra indul, majd a gyorsan gyarapodó sereggel a Holtak Birodalma bejárata mellett, Dúnhargban pihennek meg.

Minas Tirith ostroma

Egy éjszaka Elrond úr jelenik meg Aragornnál, aki átadja Elendil újrakovácsolt kardját, majd arra buzdítja a Vándort, hogy lépjen a Holtak Ösvényére és hívja segítségül a Holtak seregét. Így Aragorn, Legolas és Gimli belép a király birodalmába, majd egy régi esküre hivatkozva meggyőzi a Holtak Királyát, hogy csatába induljanak. Mordor serege elfoglalja Osgiliath-t, Faramir és csapata menekülni kényszerül apja városába. Csakhogy Denethor elküldi őket Minas Tirith-ből, hogy foglalják vissza a várost. Faramir öngyilkos akciója nem hoz sikert, mindenki meghal, őt pedig hazahozza a lova. Megindul az ostrom Minas Tirith ellen is, amiben olifántok és az angmari Boszorkányúr is részt vesz egy dögmadáron lovagolva. Eközben a Holtak Serege végez a folyón érkező kalózsereggel, így megfosztják Szauron seregét az egyik utánpótlástól. A Fehér Város uralkodója el akarja égetni magát és halottnak hitt fiát, ám miután Pippin rájön, hogy Faramir él, Gandalf segítségével kimentik Faramirt, de Denethort nem tudják megmenteni: felgyújtja magát, majd elevenen elég. Az orkok elfoglalják Minas Tirith első szintjét, így a várvédők kénytelenek a második szintre vonulni. A Boszorkányúr a csata közben eltöri Gandalf botját, ám nem tud végezni vele, mert Théoden serege megérkezik, és megzavarja az orkok hadát. Csakhogy olifántok érkeznek, megtizedelve a felmentősereget. A Boszorkányúr dögmadara halálos sebet ejt Théodenen, de ekkor megérkezik Éowyn és levágja az állat fejét. Ezután szemtől szembe találja magát a Boszorkányúrral, és Trufa segítségével végez a Nazgûllal.

Hű barátok

Frodó és Gollam beér egy barlangba, ekkor tudja meg a Gyűrűhordozó: Gollam csapdába csalta, hogy visszaszerezze a gyűrűt. Frodó a Galadriel-től kapott Earendil Csillagával elzavarja az itt lakó Banyapókot, majd Gollam-ot is egy szakadékba löki. Ám a pók visszatér és elkábítja Frodót. Mikor az állat megenné Frodót, megjelenik Samu és súlyos sebeket ejtve a pókon, elzavarja azt. Samu leszedi Frodóról a gyűrűt, majd elbújik, mivel néhány ork jelenik meg és elviszik Frodót Cirith Ungol tornyába. A fellegvárért folytatott csata végén megérkeznek Aragornék, akik a Holtak Seregével szétverik Mordor maradék egységeit. A csatában az orkok vezére és Théoden is életét veszti. Miután Aragorn elengedi a holtakat, a tanácsteremben döntés születik: a maradék seregeket összevonva támadják meg Mordort, hogy míg Mordor erői velük akarnak végezni, addig Frodó akadály nélkül beledobja a Gyűrűt az Orodruin tüzébe. Közben Samu betör Cirith Ungolba és kiszabadítja Frodót. A szökésben az is segít, hogy az orkok összeverekedtek a Frodótól lopott mithril láncingen. Frodó bocsánatot kér Samutól, amiért elzavarta, majd miután Samu visszaadja a gyűrűt Frodónak, tovább indulnak. Aragornék a Fekete Kapuhoz érnek, ahol Szauron Szája fogadja őket, majd elmondja: Frodó meghalt, majd megmutatja Frodó láncingét. Gandalf elveszi a láncinget, és mivel Aragorn nem hiszi el, hogy Frodó halott, levágja a követ fejét. Ezután Mordor egész serege előtör, hogy megsemmisítse a jók maradék erőit.A Nazgûlok is eljönnek a csatába, ám a jó erők Sasai is megjelennek és elkergetik a dögmadarakat.

A gyűrű pusztulása

Frodó és Samu nagy nehezen eléri a Végzet Hegyének bejáratát, ám megjelenik a halottnak hitt Gollam és rájuk támad. Samu feltartja Szméágolt, amíg Frodó beér a katlanba, ám a Gyűrűhordozót elcsábítja a Gyűrű, így képtelen beledobni, hangosan kimondja, hogy az övé. Frodó felhúzza a Gyűrűt az ujjára. Gollam odajut Frodóhoz és leharapja annak ujját, majd megkaparintja a gyűrűt. Frodó és Gollam dulakodni kezdenek a szikla peremén, majd Gollam a lávába zuhan a Gyűrűvel együtt. Kitör a vulkán, így Frodót és Samut Gandalf menti ki egy-egy Sas segítségével. Ezzel a csatának vége, Mordort és sötét hadseregét elnyeli a föld, béke köszönt Középföldére.

Epilógus

Aragorn király lesz, feleségül veszi Arwen-t, a hobbitok pedig visszatérnek a Megyébe. Ott Samu feleségül veszi Csűrös Rozit, Frodó pedig folytatja Bilbó könyvét. A film legvégén Bilbó, Frodó, Gandalf, Elrond, Celeborn úr és Galadriel úrnő egy hajóval útra kel Valinor, vagyis Halhatatlanföld felé, Samu pedig hazatér Hobbitfalvára, ahol Rozi, és két gyereke várja.

DVD-kiadás

Bővített változat

Mintegy egy órányi plusz jelenetet tartalmaz a bővített DVD változat, ezek:

  • Szarumán halála (igaz, korábban, és másként, mint a könyvben).
  • Legolas és Gimli versenyt isznak.
  • Bővített jelenet a Holtak ösvényéről.
  • Gandalf elmeséli Minas Tirith történetét.
  • Faramir, Boromir, és Denethor kapcsolatát bemutató további jelenet.
  • A Keresztútnál Frodó és Samu elhalad a király szobra előtt, miközben a lemenő nap fénye koronának láttatja a letört fej köré nőtt virágokat.
  • Gandalf és a Boszorkányúr találkozása.
  • Aragorn elfoglalja az umbari kalózok hajóit.
  • Gothmog, az ork hadvezér halála.
  • A király gyógyító kezének hatása az Ispotály betegein.
  • Éowyn és Faramir beszélgetése az Ispotályban.
  • Aragorn belenéz a palantírba.
  • Frodó és Samu beállnak egy ork-hadoszlopba.
  • Szauron Szája megjelenik a Fekete-kapunál vívott csata előtt.

Díjak és jelölések

Díjak

Jelölések

Commons:Category:The Lord of the Rings film trilogy
A Wikimédia Commons tartalmaz A Gyűrűk Ura: A király visszatér (film) témájú médiaállományokat.