„Szegedi katicabogár” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a +kat
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
A '''szegedi katicabogarat''' [[Muszka Dániel]] tervezte és építette 1956-57-ben.
A '''szegedi katicabogarat''' [[Muszka Dániel]] tervezte és építette 1956-57-ben.
[[Fájl:Szegedi katica eredeti.jpeg]]

Muszka Dániel [[Király József]] pszichológus ötletéből kiindulva építette meg Katicabogarát, a [[Ivan Petrovics Pavlov|pavlovi]] [[feltételes reflex]]ek modellezése céljából.
Muszka Dániel [[Király József]] pszichológus ötletéből kiindulva építette meg Katicabogarát, a [[Ivan Petrovics Pavlov|pavlovi]] [[feltételes reflex]]ek modellezése céljából.



A lap 2014. október 11., 13:38-kori változata

A szegedi katicabogarat Muszka Dániel tervezte és építette 1956-57-ben. Fájl:Szegedi katica eredeti.jpeg Muszka Dániel Király József pszichológus ötletéből kiindulva építette meg Katicabogarát, a pavlovi feltételes reflexek modellezése céljából.

Felépítése

A katica 60 cm hosszú, 40 cm széles, 25 cm magas.

A katica első szerkezete elektroncsövekből, germániumdiódákból, fotocellákból, jelfogókból, elektromotorokból és mikrofonból áll, az áramot hálózati kábelen keresztül kapja. A katica három kerék segítségével mozog.

Működése

A katica elején három darab érzékelő található: ha a középsőbe világítunk, akkor előre mozog, ha a baloldaliba, akkor balra fordul, ha a jobboldaliba, akkor jobbra fordul.

A katica hangra is reagál, ekkor a szemei elkezdenek világítani.

A katicát be lehet tanítani arra, hogy ne csak fényre, hanem hangra is mozogjon. Ezt úgy lehet elérni, hogy a két ingert (a fényt és a hangot) egyszerre adjuk neki. A katica egy idő után elfelejti, hogy hangra is mozogjon.

Amennyiben a katica hét pettye közül valamelyiket megnyomjuk, akkor a katica elkezd sivítani, és nem reagál sem fényre, sem hangra. Ugyanez történik, amennyiben a katica elején található orr-érzékelő nekiütközik valaminek. A katica egy idő után 'megnyugszik' és újra reagál fényre és hangra is, valamint újra be lehet tanítani arra, hogy hangra is mozogjon.

Érdekességek

2010-ben Muszka Dániel készített két másolatot, melyek már akkumulátorról működnek, az egyik Budapesten, a másik, illetve az eredeti példány Szegeden az Informatikatörténeti Kiállításon található, utóbbi még a mai napig működőképes állapotban van.

2011-ben Muszka Dániel kivitte az egyik másolatot londoni Science Museumban tartott robotikai kiállításra, ahol beválasztották a tizennégy legjobb robot közé.

Források