„Az oroszlán ugrani készül” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Jelenetek a filmből: dead link cseréje működő Youtube linkre ("v" nélkül)
Nincs szerkesztési összefoglaló
7. sor: 7. sor:
| rendező = [[Révész György (filmrendező)|Révész György]]
| rendező = [[Révész György (filmrendező)|Révész György]]
| producer =
| producer =
| műfaj = [[Komédia|vígjáték]], [[paródia]], [[Bűnügyi film|krimi]], [[Akciófilm|akció]], [[Kalandfilm|kaland]]
| alapmű = Dragan Ivkov – Đorđe Lebović: ''Pestis XX''
| alapmű = Dragan Ivkov – Đorđe Lebović: ''Pestis XX''
| forgatókönyvíró = [[Révész György (filmrendező)|Révész György]]
| forgatókönyvíró = [[Révész György (filmrendező)|Révész György]]

A lap 2014. október 6., 08:07-kori változata

Az oroszlán ugrani készül
(Az oroszlán ugrani készül)
1969-es magyar film

Az Illés-együttes a film főcímzenéjét játssza („Miért hagytuk, hogy így legyen?”)
Az Illés-együttes a film főcímzenéjét játssza
(„Miért hagytuk, hogy így legyen?”)
RendezőRévész György
AlapműDragan Ivkov – Đorđe Lebović: Pestis XX
Műfajvígjáték, paródia, krimi, akció, kaland
ForgatókönyvíróRévész György
DramaturgLukács Antal
FőszerepbenBujtor István
Medveczky Ilona
Ajtay Andor
Psota Irén
Madaras József
ZeneIllés Lajos
Richard Wagner
Pazeller Jakab
Szentirmai Elemér
OperatőrIllés György
Hildebrand István
VágóKerényi Zoltánné
Színtechnika: Dobrányi Géza, Fülöp Géza
HangmérnökArató János
JelmeztervezőLázár Zsazsa
DíszlettervezőGreiner Antal (építész)
GyártásvezetőFöld Ottó
Losonczy Béla
Gyártás
GyártóMagyar Filmgyártó Vállalat (Mafilm) 1. Játékfilmstúdió[1];
Magyar Filmlaboratórium Vállalat
OrszágMagyarország
Nyelvmagyar
Játékidő81 perc
Forgalmazás
ForgalmazóMokép
BemutatóMagyarország 1969. május 29. 
Korhatár12 év
További információk
SablonWikidataSegítség

Az oroszlán ugrani készül című 1968-ban készült, 1969-ben bemutatott színes, szélesvásznú magyar akció-vígjáték, Révész György filmrendező munkája. A mozgalmas történetben egy náci háborús bűnös által kifejlesztett és elrejtett világpusztító biológiai fegyver megszerzéséért küzdenek egymással a „Rosszak” (egy nácikból álló bűnöző csoport) és a „Jók” (a jugoszláv rendőrség ügynökei, élén a kemény öklű, de férfiasan vonzó szuperügynök, Menő Fej, akit az ekkor 26 éves Bujtor István alakít). A filmben teljes létszámban megjelenik az Illés-zenekar[2] A film főcímzenéje Illés Lajos és Bródy János szerzeménye, a Miért hagytuk, hogy így legyen? c. dal, amely gyorsan klasszikus slágerré vált. Felhasználták még Richard Wagner zenéjét is. A főbb szerepeket közkedvelt magyar színészek játszották (Ajtay Andor, Madaras József, Psota Irén, Szendrő József, Farkas Antal), mellettük más korabeli hírességek is megjelennek (Medveczky Ilona táncosnő, Koós János táncdalénekes, Papp László ökölvívó olimpiai bajnok).

A filmet a horvátországi Dubrovnikban és a hercegovinai Mostarban (az akkori Jugoszláviában) forgatták, látványos tengerparti autós üldözéssel, a szigetek közötti hajókázással és a történelmi óvárost bemutató (helikopteres) légi felvételekkel. Egyes jeleneteket (hajóbelső, föld alatti labor) a rendező monokróm technikával hangsúlyozott ki.

A James Bond filmek akciós- és vígjátéki elemeit is alkalmazó film Magyarországon nagy sikert aratott (Az 1960-as1970-es években a szocialista Magyar Népköztársaságban a James Bond-filmeket politikai okokból még nem mutatták be. A film DVD-változatát 39 évvel az ősbemutató után, 2008-ban adták ki, az eredetivel azonos címmel. Retro filmként is megőrizte népszerűségét annak ellenére, hogy jeleneteinek technikája, tempója, a filmes gegek kivitele (a mai filmek csúcstechnikával kivitelezett, bombasztikus speciális effektjeihez mérten) ma már elavultnak tűnhet.

Tartalom

Alább a cselekmény részletei következnek!
Fájl:Oroszlán ugrani készül 1969 0227 Major Tamás Dajka Margit.jpg
Kálmánka és Aranka (Major Tamás és Dajka Margit a szociális otthonban
I. Öreg asszony nem vénasszony!

A bevezető képsor a Fővárosi Tanács Szociális Otthonának kertjében játszódik. Kálmán, az agg gavallér (Major Tamás) a jobb napokat látott idős dámának, Arankának (Dajka Margit) udvarol. Felfigyelnek egy újsághírre: 20 éves börtönbüntetését letöltve kiszabadult Dr. Ottó Klauberg, egy kiejthetetlen nevű koncentrációs tábor orvosa, akit háborús bűntettért ítéltek el. Kiderül: Aranka nem más, mint Klauberg anyósa, és ridiküljébe bevarrva 20 év óta őrzi vejének titkos hátrahagyott feljegyzéseit, amelyekkel a doktor tisztázhatja ártatlanságát. Az agg Kálmán felháborodva szakít Arankával, akit háborús bűnös családtagjának tart. A magára maradt Arankára valaki kést hajít, de elhibázza. Aranka hanyagul a háta mögé dobja a kést. Nagy ordítás, a bokrok alatt a sebesült bérgyilkos (Harkányi Endre) könyörög életéért.

II. A díszhalak nem szeretik mandulát!

A Walkürök lovaglásának akkordjai mellett a Rosszak, arcukon harisnya-álarccal, autón érkeznek Dubrovnikba: a hatalmas, Pom Pom-szerű parókatornyot viselő Helga (Psota Irén) két bicskás sameszával, az alacsony Godóval (Madaras József) és a drabális termetű Káinnal (Nagy Károly), aki állandóan sós mandulát eszik (a díszhalakat is azzal kínálja, de hiába). Kibérelt szállásukon, a Folklór-villában Pikó (Papp Laci) fogadja őket, aki a ház tulajdonosait előrelátóan, gúzsba kötve elhelyezte az egyik félreeső szobában.

„Menő-fej”, a szuperügynök (Bujtor István)
III. Színre lép a híres Menő-Fej!

A dubrovniki repülőtérre megérkezik Dr. Klauberg (Ajtay Andor), csinos leányával, Évával (Medveczky Ilona, fénykorában), egy fiatal pesti rendőr (Izsóf Vilmos) követi. Menő-Fej, a mácsó magyar titkosügynök (Bujtor István) vár rájuk, látszólag újságot olvasva figyeli őket (az Akácos út hangjai mellett). (Menő-Fej csodálatos képességeit egy grafikus kollázs-animáció mutatja be, Réber László grafikusművész munkája). A fiatal rendőr jelenti Menő-Fejnek, hogy a magyar rendőrség Arankától semmit sem tudott meg, Klauberg jegyzetei megfejthetetlenek. Helga embere, Hepi (Koós János) megszólítja a doktort, és Helga nevében találkozóra hívja. A fiatal rendőr a pipájába beépített magnóval lehallgatja őket. Megegyeznek a kódnevekben. A Központból Menő-Fej régi cimborája, Pečar jugoszláv rendőrfelügyelő (Ruttkay Ottó) tartja a kapcsolatot velük, high-tech karórákon keresztül. Menő-Fej még begyűjti a nyakába ugró csinos stewardesst, így indulnak a szállodába.

IV. Jó, ha valaki tud gyerekverseket

A tengerparti szállodában Dr. Klauberg elgondolkozva néz egy sziklaszigetet, amelynek formája olyan, mint egy ugrásra készülő oroszlán. Menő-Fej ugyanott az erkélyen még a tegnapi stewardesszel csókolózik. A medencénél meglátja Éva Klauberget, érdeklődése az új husi felé fordul, a stewardess erre sértődötten pofon vágja és otthagyja. Hepi érkezik, és felelősségre vonja a doktort, miért nem jött el Helgához. Évát közben Godó megpróbálja elrabolni, Menő-Fej közbelép, és Godót egy gyerekversike elmondása közben („Hopp egy légy!”) a vízbe vágja. Mindkét gengszter elmenekül, Menő-Fej az álmélkodó Évának Ádám néven mutatkozik be.

Menő-Fej múzeumba viszi Évát, aki elmondja neki, hogy anyjától (Aranka néni lányától) tanult meg magyarul, és hisz apjának ártatlanságában. Godó és a mandulás Káin (fejükön az elmaradhatatlan harisnyával) megtámadják őket. Nagyobb verekedés keretében Menő-Fejet leütik, Éva hajából lenyírnak egy darabot. Godó a levágott hajjal felkeresi Dr. Klauberget, és sürgeti, találkozzék Helgával. Hazatérő leányának Dr. Klauberg bevallja, hogy halálra ítélteken kísérletezett a rák szérumát keresve, de ennek csak az első fázisa készült el, egy szörnyű méreg, amelynek egyetlen ampullájával százezreket lehet elpusztítani . Emiatt ítélték el, de méreg-készletét se a rendőrség, se régi náci bajtársai sem találták meg. Utóbbiak azonban most Éva életével zsarolják, de nem akar engedni a fenyegetésnek, nem megy el a következő találkozóra sem. Menő-Fej elkergeti Godót, a pesti rendőr kolléga a távozó gengszter nyomába szegődik.

Fájl:Oroszlán ugrani készül 1969 2051 Psota Ajtay NagyKároly.jpg
Helga (Psota Irén), Dr. Klauberg (Ajtay Andor) és a „mandulás” Káin (Nagy Károly) a hotel bárjában
V. „Ha a hegy nem megy Mohamedhez...”

Este a szálloda bárjában Dr. Klauberg, Éva és Menő-Fej a – az 1960-as évek végén magyar filmben fehér hollónak számító, aránylag szemérmes – sztriptíz-műsort nézik, amikor megérkezik Helga, tornyos parókájában, vele a mandulás Káin. Helga közli a doktorral: Régi parancsnokát, Bogert képviseli. Tudják, hogy a 20. század pestiséből nagy mennyiség készült, amely ma is megvan. Követelik az ampullák átadását, a „végső győzelem” kivívásához. Dr. Klauberg nemet mond, Helga dühöngve távozik. Évát telefonhoz kérik. Csak emelkedő sípolás hallatszik, Menő-Fej felismeri, hogy ez egy „ultrahangos, szuperszonikus vibrátor” (újabb high-tech kütyü, à la James Bond). Elkapja és az italok felé fordítja a hallgatót, amelynek hangja felrobbantja az ott lévő üvegeket. Újabb merénylet hiúsult meg Éva ellen, amelytől megsüketült volna. (Közben a bár színpadára az Illés-zenekar lép, elhangzik a főcímdal, a Miért hagytuk, hogy így legyen?).

Dr. Klauberg (látszólag) beadja a derekát, és követi a várakozó Godót a találkozóra. Leányát Menő-Fejre bízza, aki észrevétlenül egy nyomkövetőt rejt a doktor kabátjába. Klauberg – magához véve néhány preparált szivart – távozik, a hálószobában Menő-Fej nekifog Éva „megnyugtatásának”, a Csak egy kislány van a világon fülbemászó dallamára.

Godó autóval viszi Klauberget a találkozóra, a pesti rendőr követi őket. Klauberg szivarral kínálja Godót, aki gyanakszik, és csak azt a szivart veszi el, amire a doktor már maga rágyújtott. A szivarban altató van, Godó nem tudja, hogy Klauberg előzőleg ellenmérget vett be. Elalszik, a doktor kiszáll, és gyalogosan eltűnik az éjszakában. Az őket követő fiatal rendőr csak az alvó Godót találja a kocsiban. Klauberg egy motorcsónakon magányos éjszakai kirándulást tesz az oroszlán formájú sziklaszigetre.

Pečar felügyelő (Ruttkay Ottó) az emlékezetes „mobiltelefon”-jelenetben
VI. A díszhalak a tintát sem szeretik!

Hajnalban a pesti rendőr kolléga hívja a Központot: Elveszítette a doktor nyomát, ezért Helgáék villájához indul. Pečar felügyelő (Ruttkay Ottó) figyelmezteti, ne kezdjen egyéni akcióba. Riasztják Menő-Fejet, aki a minden jel szerint kielégítően „megnyugtatott” Éva mellett ébred. Dr. Klauberg megjelenik a Folklór-villánál. A lesben álló rendőr szemtanúja lesz, ahogy a mindvégig kesztyűt viselő doktor töltőtollából próbaképpen egyetlen csepp tintát ejt az udvari szökőkútba, azonnal elpusztítva az összes díszhalat. Klauberg találkozik Helgával. Felajánlja, hogy hatalmas összeg fejében lerajzolja nekik a mikrobák rejtekhelyére vezető utat. Az elkészült töltőtoll-rajzot azonban először nem Helga, hanem Hepi veszi kézbe. A rendőr előlép, hogy figyelmeztesse, de későn: a tinta fertőző! Pikó leüti a rendőrt. Hepi elrohan, hogy kórházba jusson, Dr. Klauberg a zűrzavarban eltűnik, hajón elmenekül. A leütött rendőr magához tér, saját autóját átadja Hepinek, de Pikó közben kést hajít a hátába. Helga emberei (a közben felébredt Godóval együtt) a menekülő Hepi üldözésére indulnak. Impozáns (a legjobb akciófilmek színvonalát megütő) autós üldözés a horvát tengerparti szerpentinen. A városba érve Hepi telefonálni próbál, de a fertőzés legyűri, meghal a telefonfülkében.

Pečar felügyelő és csapata (az autókon „TITKOSRENDŐRSÉG” szövegű rendszámmal!!!) és Menő-fej is („HŰ-HA 00777” rendszámmal) befut a Folklór-villához, de már csak a haldokló fiatal rendőrre lelnek, aki utolsó erejével elmondja: a napszemüveges halott (Hepi) halálos mikrobákat hordoz, akárcsak a díszhalak a medencében. Híres jelenet: Pečar a zakója belső zsebéből hatalmas, piros irodai telefonkagylót húz elő, amelynek kábele a zsebébe vezet, és ezen át adja ki a sürgős utasításokat...

VII. „Hogy mik vannak!...”

Dr.Klauberg kishajóján visszaérkezik a szállodába. Menő-Fej messziről követi. A szobában Éva helyett Helga várja, revolverrel. Közli a professzorral, lánya a kezükben van. Klauberg belátja, nem tehet más, velük megy. Egy furgonba tuszkolják, az elkábított Éva is ott van egy ruháskosárban. Godó megmotozza a doktort, megtalálja nála a nyomkövetőt, amit Menő-Fej helyezett el előző este. Godó nekitámad a doktornak, de saját kalapján is ugyanilyen nyomkövetőt talál, azt még a fiatal rendőr tette rá előző este. Godó, Pikó és társuk a dubrovniki felnyitható hídnál megállnak, a nyomkövetőket eldobják, a hídkezelőt leütik, és felnyitják a hidat. Az őket követő Menő-Fej elakad. Verekedésbe bonyolódik a gengszterekkel, és függve marad a felnyitott híd végei között. (Miközben „lóg a szeren”, mindenesetre randevút beszél meg egy alatta áthajózó bikinis lánnyal). A gengszterek azonban elkapják, leütik, és szőnyegbe csavarva a kikötőbe, egy jachtra szállítják, Dr. Klauberggel és Évával együtt.

A hajón a professzort régi náci parancsnoka, Boger (Szendrő József) fogadja, aki üzletemberként az egész vállalkozást pénzeli. Boger megfenyegeti Klauberget: ha nem adja át a mikrobákat, emberei erőszakot tesznek a lányán. A professzor alkut kínál: Ha elengedik Évát, azonnal elvezeti Bogert és embereit a rejtekhelyre. Boger látszólag elengedi Évát, aki taxival távozik. A doktor, Godó kíséretében motorcsónakba száll. Nem láthatja, hogy a „taxis”, valójában Boger embere, aki elkábította és visszahozta Évát a jachtra. Boger még egy biztosító helikoptert is odarendel a szigetre. Indulás előtt a szadista Helgának szabad kezet ad, tegyen a foglyokkal, amit akar.

Éva Klauberg (Medveczky Ilona), még a korbácsolás elszenvedése előtt

Menő-Fej lassan magához tér a hajófenékben, ahová bezárták. Helga leküld érte két tengerészt (Farkas Antal, Szabó Ottó), de Menő-Fej a magánál tartott kis bombák felrobbantásával kitör, fegyvert szerez és nagy lövöldözés közepette Éva keresésére indul. Megverekszik Pikóval is (Papp Laci bemutat egyet-kettőt híres, villámsebes ütéseiből, de a szuperügynökkel szemben persze alulmarad). A szadista Helga közben kezelésbe veszi Évát, levetkőzteti és megkorbácsolja. Menő-Fej megérkezik, megmenti. A segítségére siető „mandulás” Káin véletlenül Helgát öli meg egy eldobott késsel, aztán Menő-Fej őt is lelövi. A további tűzharcot már közösen vívják, halomra lövik a hajó legénységét. Megérkezik a rendőrség, akiket a szuper-karórával riasztottak. Éva elmondja Menő-Fejnek, hol van a rejtekhely, ahová apja és Boger indultak: a sziklaszigeten, amelynek formája egy ugrani készülő oroszlánhoz hasonlít. A Központban Pečar felügyelő általános riadót rendel el.

VIII. Nyugodtan mehetünk haza a moziból, vagy nem?

Dr. Klauberg elvezeti Bogert és a gengsztereket a szigetre, megmutatja nekik a föld alatti labor bejáratát. A doktorral együtt csak Boger és Godó szállnak alá a létrán. Gázálarcot vesznek fel, mert a labor el van gázosítva, a professzor régi munkatársai konzervált bábokként állnak, ülnek asztalaiknál. Zseblámpával botorkálnak a sötétségben. A páncélszekrényben megtalálják az ampullákat, de a ravasz professzor kijátssza Bogeréket. Godóról lerántja a gázálarcot, ő rögtön meghal a gáztól. Boger kegyelemért könyörög, Klauberg látszólag elengedi, de a létra fokait bekeni egy ampulla tartalmával. Bogert megölik a mikrobák. A doktor egy titkos kijáraton át egérutat nyer.

A szigetet közben megtámadják a rendőrségi hajók, tűzharc kezdődik. Menő-Fej búvárruhában partra úszik, megtalálja Boger várakozó helikopterét, lelövi a menekülő pilótát. A gengszterek megadják magukat, a rendőrök megszállják a szigetet. Feltűnik Dr. Klauberg, táskájában a halálos ampullákkal, és felszáll a helikopterrel. Menő-Fej üldözi, de csak az ajtó szegélyében tud megkapaszkodni, a helikopter magával viszi, ő csak „lóg a szeren”. Látványosan végigröpülnek a partvidék és Dubrovnik történelmi óvárosa fölött. (Elrepülnek az Illés-együttes fölött is, akik egy sziklateraszon ismét a Miért hagytuk, hogy így legyen?-t játsszák). Közben Dr. Klauberget hatalmába keríti a hatalom mámora: Most ő a világ ura: ha csak egyetlen ampullát is ledob, százezrek pusztulnak el, hát tessék őt Istenként imádni. Menő-Fej végül lelövi Klauberget, a helikopter lezuhan, és hatalmas tűzgolyóban felrobban, de Menő-Fej még ezt megelőzően a tengerbe ugrik, és megmenekül. (Az Illés tagjai odapillantanak a robbanás zajára, aztán folytatják a dalt.)

Menő-Fej kiúszik a tengerből. Ahol partot ér, három nő vár rá: a stewardess, a motorcsónakos lány, és Éva Klauberg. Mindhármuknak randevút ígért. Eljött a színvallás pillanata. A szuperügynök tehetetlenül felemeli a kezét, és megadja magát a kegyetlen sorsnak.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás

Szerep[3] Színész Szerep[3] Színész
Dr. Otto Klauberg professzor Ajtay Andor Helga, volt náci kápó Psota Irén
Éva Klauberg, Dr. Klauberg lánya Medveczky Ilona Boger, volt náci tiszt, üzletember Szendrő József
Menő-Fej, magyar szuperügynök Bujtor István Godó, gengszter Madaras József
Aranka néni, Dr. Klauberg anyósa Dajka Margit Hepi, gengszter Koós János
Kálmán bácsi, idős gavallér Major Tamás Pikó, gengszter, tengerész Papp László (ökölvívó)
Pečar felügyelő, jugoszláv rendőrség Ruttkai Ottó Káin, a mandula-kedvelő gengszter F. Nagy Károly
Fiatal rendőr Pestről Izsóf Vilmos 1. tengerész Farkas Antal
Rendőr a Központban Zsudi József 2. tengerész Szabó Ottó
Bérgyilkos Harkányi Endre Joó Janka Béla
Dudi Pecsenke József

Zene

A filmben (egyszer vagy többször) elhangzó zeneszámok:

Jegyzetek

Külső hivatkozások

Jelenetek a filmből