„Tárca nélküli miniszter” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
bőv
1. sor: 1. sor:
{{építés alatt}}
{{építés alatt}}
A '''tárca nélküli miniszter''' egy közigazgatási tisztség. A kormány tagja, akárcsak a [[miniszter]], azonban az utóbbival ellentétben nem minisztériumot felügyel, hanem a kormány által meghatározott feladatokat látja el. Ezek között szerepelhet nem minisztériumi jellegű szervek, például titkosszolgálatok felügyelete. Szemben a miniszterekkel, nem minden kormányban van tárca nélküli miniszter.
A '''tárca nélküli miniszter''' egy közigazgatási tisztség. A kormány tagja, akárcsak a [[miniszter]], azonban az utóbbival ellentétben nem minisztériumot felügyel, hanem a kormány által meghatározott feladatokat látja el. Ezek között szerepelhet nem minisztériumi jellegű szervek, például titkosszolgálatok felügyelete. Szemben a miniszterekkel, nem minden kormányban szerepel tárca nélküli miniszter.


== Története ==
{{csonk-szakasz}}
== Magyarországon ==
* A tárca nélküli miniszter jogállása hasonló a miniszteréhez pl. rendeletet alkothat. Feladat- és hatáskörérét kormányrendelet szabályozza.



== Külföldön ==
* Időről időre különböző ország kormányaiban részt vesznek tárca nélküli miniszterek.
* Ausztrália
* Bangladesh
* Izrael stb.
== Kapcsolódó szócikkek ==
== Kapcsolódó szócikkek ==
* [[Minisztérium]]
* [[Minisztérium]]
* [[Fellegi Tamás]]


== Források, jegyzetek ==
== Források, jegyzetek ==
* 70/2003. (V. 19.) Korm. rendelet az európai integrációs ügyek koordinációjáért felelős tárca nélküli miniszter feladat- és hatásköréről
{{jegyzetek}}
{{jegyzetek}}



A lap 2014. október 5., 17:16-kori változata

A tárca nélküli miniszter egy közigazgatási tisztség. A kormány tagja, akárcsak a miniszter, azonban az utóbbival ellentétben nem minisztériumot felügyel, hanem a kormány által meghatározott feladatokat látja el. Ezek között szerepelhet nem minisztériumi jellegű szervek, például titkosszolgálatok felügyelete. Szemben a miniszterekkel, nem minden kormányban szerepel tárca nélküli miniszter.

Története

Magyarországon

  • A tárca nélküli miniszter jogállása hasonló a miniszteréhez pl. rendeletet alkothat. Feladat- és hatáskörérét kormányrendelet szabályozza.


Külföldön

  • Időről időre különböző ország kormányaiban részt vesznek tárca nélküli miniszterek.
  • Ausztrália
  • Bangladesh
  • Izrael stb.

Kapcsolódó szócikkek

Források, jegyzetek

  • 70/2003. (V. 19.) Korm. rendelet az európai integrációs ügyek koordinációjáért felelős tárca nélküli miniszter feladat- és hatásköréről