„Rochdale AFC” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
81. sor: 81. sor:


==Klubszínek==
==Klubszínek==

A Rochdale jelenlegi klubszínei a [[kék]] és a [[fekete]]. Hazai szerelése [[kék]] mezből, [[kék]]-[[fekete]] sortból és [[kék]]-[[fekete]] csíkos zokniból áll. Eredetileg azonban [[fekete]]-[[fehér]] csíkos mezben játszott a csapat, ezt a színösszeállítást a klub alapításakor jól szereplő [[Newcastle United FC|Newcastle United]] ihlette. A [[fekete]]-[[fehér]] szerelés a [[2007–2008 az angol labdarúgásban|2007/08-as idényben]] egy szezon erejéig visszatért, így megemlékezve a Rochdale alapításának századik évfordulójáról. [[1949]]-től már [[kék]]-[[fehér]] mezt használt a csapat, majd csak ezután váltott a mostani, [[kék]]-[[fekete]] színösszeállításra.


==Címerek==
==Címerek==

A lap 2014. szeptember 25., 21:26-kori változata

Rochdale
Fájl:Rochdale badge.png
Csapatadatok
Teljes csapatnévRochdale Association Football Club
BecenévThe Dale
SzékhelyRochdale, Anglia
Alapítva1907
Klubszínekkék-fekete
StadionSpotland Stadion
(10 249 férőhelyes)
Vezetőedzőangol Keith Hill
Elnökangol Chris Dunphy
BajnokságLeague One
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Rochdale honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Rochdale témájú médiaállományokat.

A Rochdale Association Football Club egy angol labdarúgócsapat, melynek székhelye Rochdale városában, Greater Manchester megyében található. 1907-ben alapították és 1921-ben lett a The Football League tagja. Hazai mérkőzéseit a 10 249 férőhelyes Spotland Stadionban játssza. Jelenleg a League One-ban, azaz a harmadosztályban szerepel.

A csapat 1921 óta folyamatosan a The Football League alsó két osztályában szerepelt. Háromszor ünnepelhetett feljutást: 1969-ben, 2010-ben és 2014-ben, de egyik alkalommal sem bajnokként jutott fel a magasabb osztályba. Bár a Rochdale egyetlen profi bajnoki címet vagy kupát sem nyert meg a The Football League-ben töltött ideje alatt, 1962-ben bejutott a Ligakupa döntőjébe. Ez korábban egyetlen csapatnak sem sikerült a The Football League legalsóbb osztályából.

Klubtörténet

A Rochdale-t 1907-ben alapították és a kezdeti években csak kisebb területi bajnokságokban szerepelt. Az első világháború után aztán a klub is jelentkezett tagságért, amikor a The Football League bővítést hirdetett. 1921-ben így nyert felvételt a harmadosztály északi csoportjába. Első mérkőzését a The Football League-ben az Accrington Stanley ellen játszotta, 1921. augusztus 27-én, hazai pályán és 6-3-ra győzött. A kezdeti siker ellenére végül a bajnokság utolsó helyén zárt és csak a sikeres újrajelentkezésének köszönhetően maradt bent.

A csapat első komolyabb sikere az volt, amikor 1962-ben bejutott a Ligakupa döntőjébe, ahol aztán kikapott a Norwich Citytől. Ez volt az első alkalom, hogy a The Football League legalsó osztályából egy csapat bejutott a döntőbe. 1959-ben a Rochdale kiesett az azóta egységesített harmadosztályból a negyedosztályba. Egészen tíz évig maradt ott, majd 1969-ben elérte első feljutását. A sikerben nagy szerepe volt Bob Stokoe menedzsernek, de munkáját már segítője, Len Richley fejezte be, mivel ő időközben a Carlisle Unitedhez szerződött. Richley irányítása alatt jól kezdett a Division Three-ben a csapat és eleinte a tabellát is vezette, de 1969 karácsonyára annyira leromlott a teljesítménye, hogy a menedzser távozni kényszerült. Helyére Dick Conner érkezett, akivel végül a 9. helyen zárt az együttes, ami máig a valaha volt legmagasabb helyezése. A következő három szezonban mindvégig a kiesés ellen küzdött, ami a vezetőség nem nézett jó szemmel, ezért menesztette Connert. Helyére Walter Joyce-t nevezték ki, de ez nem bizonyult jó döntésnek, mivel az 1973/74-es idény végén a Rochdale visszaesett a negyedosztályba úgy, hogy 46 meccséből mindössze kettőt nyert meg.

A csapat 1974 és 2010 között sorozatban 36 szezont töltött a negyedosztályban, ami rekordnak számít. Emellett a Rochdale-é a legalacsonyabb átlaghelyezés azok közül a csapatok közül, akik az 1921-es bővítés óta folyamatosan a The Football League tagjai voltak.

A Rochdale a negyedosztályban sem szerepelt jól és az 1977/78-es szezonban az utolsó helyen zárt. Azonban ismét újrajelentkezett és helyette az eggyel jobb helyen végző Southport esett ki. Az 1979/80-as évadban utolsó előtti lett a csapat, de ismét sikerült bentmaradnia, az újrafelvételi szavazáson egyetlen ponttal megelőzve az Altrinchamet.

Az 1989/90-es idényben a klub története során először eljutott az FA Kupa ötödik fordulójáig, ahol 1-0-ra kikapott a Crystal Palace-tól. 1998 Steve Parkin lett a menedzser, akinek az irányítása alatt folyamatosan javulni kezdett a csapat teljesítménye. A jó szerepléshez az olyan tehetséges játékosok is hozzájárultak, mint Gary Jones, Clive Platt, Grant Holt és Kevin Townson. Parkin 2001 novemberében a Barsnelyhoz távozott, a csapat ekkor a második helyen állt a negyedosztályban. Ez a döntés nem tette őt népszerűvé a szurkolók körében, főleg, hogy Jonest is magával vitte. John Hollins lett az új vezetőedző, akivel az ötödik helyet szerezte meg végül a Rochdale, így indulhatott a rájátszásban, de az elődöntőben kikapott a Rushden & Diamondstól.

A csapatnak ismét sikerült eljutnia az FA Kupa ötödik fordulójába, ahol 3-1-re kikapott a Wolverhampton Wanderers otthonában. A menedzseri poszton Hollinst 2002-ben Paul Simpson váltotta, majd 2003-ben egy rövid időre Alan Buckley ült le a kispadra, majd ismét Steve Parkin következett, akit 2006 decemberében menesztett a vezetőség. Keith Hill váltotta, aki azóta a klub valaha volt legeredményesebb menedzsere lett. A 2007/08-as szezonban az ötödik helyre vezette a Rochdale-t, így az indulhatott a feljutásért vívott rájátszásban. A csapat az elődöntőben tizenegyesekkel legyőzte a Darlingtont, így története során először pályára léphetett a döntőnek otthont adó Wembleyben. A Stockport County elleni meccsen sikerült megszereznie a vezetést, de végül 3-2-re kikapott, így maradt a negyedosztályban.

A következő idényben ismét kivívta a rájátszásban való részvételt, de győznie ezúttal sem sikerült. A hosszú várakozást a 2009/10-es évad törte meg, amikor a harmadik helyet szerezte meg, így automatikusan feljutott a League One-ba. A magasabb osztályban sikerült a tisztes helytállás, a 9. helyen zárt a klub, ezzel megismételve 1969/70-es legjobb bajnoki eredményét.

2011. június 1-jén Hill a Championshipben szereplő Barnsleyhoz szerződött. Utódja a Manchester City korábbi ifiedzője, Steve Eyre lett, aki június 12-én írta alá a szerződését. Ő azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és mindössze 27 tétmeccs után távozni kényszerült. Ideiglenesen az ifiakadémia vezetője, Chris Beech vette át a helyét, de vele sem javultak az eredmények, a csapat többek között 5-1-re kikapott a Stevenage-től és 3-0-ra az utolsó helyen álló Wycombe Wandererstől.2012. január 24-én hivatalossá vált, hogy a több mint tíz éve az Accrington Stanleyt irányító John Coleman ül le a kispadra. Bemutatkozása remekül sikerült, hiszen a Rochdale 3-0-ra legyőzte a rivális Buryt, a kieséstől azonban így sem tudta megmenteni a csapatot. Az április 21-i, Chesterfield elleni vereséggel biztossá vált, hogy a kék-feketék visszaesnek a League Two-ba.

Colemant 2013. január 21-én menesztette a klub egy gyenge sorozatot követően, helyét a korábbi sikeredző, Keith Hill vette át. Hill vezetése alatt ismét feljavult a Rochdale teljesítménye és a 2013/14-es szezonban ismét feljutott a harmadosztályba.

Klubszínek

A Rochdale jelenlegi klubszínei a kék és a fekete. Hazai szerelése kék mezből, kék-fekete sortból és kék-fekete csíkos zokniból áll. Eredetileg azonban fekete-fehér csíkos mezben játszott a csapat, ezt a színösszeállítást a klub alapításakor jól szereplő Newcastle United ihlette. A fekete-fehér szerelés a 2007/08-as idényben egy szezon erejéig visszatért, így megemlékezve a Rochdale alapításának századik évfordulójáról. 1949-től már kék-fehér mezt használt a csapat, majd csak ezután váltott a mostani, kék-fekete színösszeállításra.

Címerek

Stadion

A Rochdale a 10 249 néző befogadására alkalmas Spotland Stadionban játssza. A stadion 1920-ban kimondottan a klub számára épült, de 1988 óta közösen birtokolja azt a Rochdal Hornets rögbicsapattal és Rochdale város tanácsával.

Riválisok

Amióta a klub a The Football League-ben szerepel, a legfőbb riválisainak a Bury, az Oldham Athletic, a Burnley, a Halifax Town, a Stockport County és az Accrington Stanley számítanak.

Játékosok

Jelenlegi keret

2014. május 30. szerint

# Poszt Név
1 ENG K Josh Lillis
2 IRE V Joseph Rafferty
3 ENG V Rhys Bennett
4 IRE V Sean McGinty
5 ENG V Ashley Eastham
6 ENG V Oliver Lancashire
7 Jersey KP Peter Vincenti
8 NIR KP Matthew Lund
9 ENG CS Calvin Andrew
12 IRL KP Stephen Dawson
14 FRA KP Bastien Hery
16 ENG KP Matt Done
17 ENG V Scott Tanser
18 ENG CS Jack Muldoon
# Poszt Név
20 IRL KP Brian Barry-Murphy
21 ENG K Jonathan Diba Musangu
22 IRL K Conrad Logan (kölcsönben a Leicester Citytől)
23 ENG K Steve Collis
24 ENG KP Jamie Allen
25 ENG V Michael Rose
26 ENG KP Joel Logan
27 ENG KP Andy Cannon
28 NIR KP Callum Camps
29 ENG V Jack O'Connell (kölcsönben a Blackburn Roverstől)
33 ENG V Tom Kennedy
39 ENG CS Joe Bunney
40 ENG CS Ian Henderson
45 ENG CS Shamir Fenelon (kölcsönben a Brighton & Hove Albiontól)

Sikerek

Rekordok

Források

Külső hivatkozások

Commons:Category:Rochdale A.F.C.
A Wikimédia Commons tartalmaz Rochdale AFC témájú médiaállományokat.