„Bozóky Imre” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Tambo (vitalap | szerkesztései)
69. sor: 69. sor:
*{{cite web |url=http://gentleman.hu/top100/DR-BOZOKY-IMRE-104
*{{cite web |url=http://gentleman.hu/top100/DR-BOZOKY-IMRE-104
|title=Dr. Bozóky Imre|accessdate=2011-09-10|publisher=gentleman.hu}}
|title=Dr. Bozóky Imre|accessdate=2011-09-10|publisher=gentleman.hu}}
{{A Magyar Labdarúgó-szövetség elnökei}}

{{portál|labdarúgás}}
{{portál|labdarúgás}}



A lap 2014. szeptember 4., 21:13-kori változata

Bozóky Imre
Személyes adatok
Teljes névBozóky Imre dr.
Születési dátum1953. október 20.
Születési helySoltvadkert, Magyarország
Beszélt nyelvekangol
Egyéb foglalkozásügyvéd
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
19931996.NB. I.asszisztens
Nemzetközi játékvezetés
ÉvekKonföderációStátusz
19941996.FIFA-tagasszisztens
SablonWikidataSegítség

Bozóky Imre dr. (Soltvadkert, 1953. október 20.) a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) volt elnöke, nemzetközi labdarúgó-partbíró, asszisztens. A József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végzett, ügyvéd. Az Izsáki Képviselő-testület tagja, alpolgármester. Hitvallássa: Olyat kell csinálni, ami magunknak is örömet okoz és mások is becsülik.

Pályafutása

Labdarúgóként

Korán megismerkedett a labdarúgással, a kapus poszton szolgálta a labdarúgást. Az első igazolással rendelkező együttese a Veszprémi Vegyész (NB. II-es ifjúsági csapat), egyetemi évei alatt a Szegedi EOL (NB. I-es Tartalékcsapat), majd szűkebb hazájában, Bács-Kiskun megyében a Kecskeméti SC (NB. II-es, NB. III-as) egyesületében sportolt.

Labdarúgó-játékvezetőként

Nemzeti játékvezetés

A játékvezetői vizsga megszerzését követően Bács megyében, mint gyakorló játékvezető, különböző labdarúgó bajnokságokban szerezte meg a szükséges tapasztalatokat. Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára 1991-ben lett országos játékvezető, az NB. II-es játékvezetői keret tagja. 1993-ban emelték a legmagasabb labdarúgó bajnokság játékvezetői keretébe. A FIFA által kezdeményezett nemzeti partbírói keret kialakításánál a JT elnöksége átminősítette. Első osztályú mérkőzéseinek száma: 3.

Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény
1990. szeptember 4. Sóstói Stadion, Székesfehérvár első NB. I-es mérkőzés Videoton FCFC Sopron 4 : 1
1993. október 23. Révész Géza utcai stadion, Siófok utolsó NB. I-es mérkőzés BFC SiófokSzombathelyi Haladás 1 : 1

Nemzetközi játékvezetés

A Magyar Labdarúgó-szövetség Játékvezető Testülete 1994-ben terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. Több válogatott és nemzetközi klubmérkőzésen volt a működő játékvezető segítő partbírója. Az 1994-es labdarúgó-világbajnokságot követően Hamar Lászlóval Puhl Sándor állandó segítői voltak.

Sportvezetőként

A Bács-Kiskun Megyei Labdarúgó-szövetség elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, az MLSZ elnökségi tagja (1998), az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fellebbviteli bizottságának tagja (2002).

1998-ban az MLSZ-ben Kovács Attila (1998-1999) elnök rendcsinálásba kezdett, ami rövid idő alatt komoly ellenállásba ütközött. Elnökségének idején a sértett vezetőtársainak hatalmaskodása komoly erkölcsi károkat okozott a nemzeti- és a nemzetközi megítélésében. A magyar kormány sportvezetése és a FIFA megegyeztek, hogy egy rendkívüli közgyűlés összehívásával oldják fel a kialakult helyzetet. Bozóky Imre dr. a 14 tagú elnökség egyik tagja. 1999-ben Bozóky Imre dr. lett az új elnök, 2006-ig tartó elnöksége Barcs Sándor után a második leghosszabb idejű lehetett. Elnöksége idején kétszer pályázták meg - megfelelő kormányzati támogatással - a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjének megrendezését, sikertelenül.

2005 végétől 2006 elejéig újból hatalmi harcok kezdődtek az MLSZ-ben. Az elnökség visszahívta Puhl Sándort az MLSZ Játékvezető Bizottságának elnöki posztjáról, és Vágner Lászlót nevezte ki. Döntés született arról is, hogy a jövőben dr. Bozóky Imre és Puhl Sándor helyett Dunai Antal mellett Kisteleki István és Mészöly Kálmán képviselje MOB-tagként a labdarúgást az olimpiai mozgalomban. Vádak, ellen vádak, majd az összehívott közgyűlés Kisteleki Istvánt választotta új elnöknek.

Az MLSZ Fair play Bizottságban és a Gyulai Futballakadémián is tevékenykedik.

Szakmai sikerek

2000. decemberében Michel Zen Ruffinenn a FIFA főtitkára levélben értesítette az MLSZ elnökségét, hogy Bozókyt az ifjúsági labdarúgó világbajnokság szervező bizottságának tagjává választották.

2009-ben a Bács-Kiskun Megyei Labdarúgó-szövetség vezetője a megye és a dél-alföldi régió futballját segítő tevékenységének elismeréseként tárgyjutalomba részesítette.

Források

Külső hivatkozások