„Humppa” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
NyenyecBot (vitalap | szerkesztései)
a robot Adding: pl:Humppa
Pasztillabot (vitalap | szerkesztései)
a Rendezés a gondolatjelek körül
19. sor: 19. sor:




Több humorista - köztük [[Eläkeläiset]] is felhasználta a zenében rejlő vidám, játékos hangulatot. Több népszerű sláger humppa változatát elkészítették.
Több humorista köztük [[Eläkeläiset]] is felhasználta a zenében rejlő vidám, játékos hangulatot. Több népszerű sláger humppa változatát elkészítették.





A lap 2007. április 8., 12:29-kori változata

Sablon:Zeneportál2

A humppa egyfajta finn zene, amely jazz és a gyors foxtrot rokona.

Jellemzői

Két leütés van egy ütemben, és sebessége tipikusan 250-280 leütés percenként.

Eredete

A németországi Oktoberfest fesztiválon a helyiek ezt a szót használták a zenekarok játékának jellemzésére; elterjett volt a tuba hangszer ezen, amely olyan hangot adot, hogy hump, a német zenében jellegzetes az úgynevezett oompah is, mely hangzása a második szótagot adja. A humppa szót Antero Alpola honosította meg az 1950-es években egy rádióműsorban, amely mára Finnországban mindenféle társosági táncot is jelent.

Elterjedése

Ezt a zenei stílust gyakran a kitörő örömmel kötik össze.


Egy finn társasági tánc stílusa is viseli ezt a nevet, amely a humppa zene basszus ütemet követi. A tánc szorosan kapcsolódik, a Finnországba 1913-ban érkezett alaplépéses (magyar néptáncbeli egyes csárdáshoz hasonló) tánchoz, amely abból áll, hogy minden első ütemre lépnek a táncosok egyet. A táncnak karaktert az ad, hogy meghatározott irányban haladnak. A két alaplépéses tánc (magyar néptáncbeli kettes csárdáshoz hasonló) a másik felmenője. Ezt 1910ben kezdték Finnországban táncolni. A harmadik szülője a Nilkku, amely két lassú – két gyors mozgás váltakozásából áll, és sántikáláshoz hasonlít. De számos további Samba és Waltz ritmust és mozgást is örökölt.


A társasági táncok az 1960-as években váltak népszerűvé, amikor a twist is hódított. A Humppa fontos szerepet játszott a finn könnyűzene történetében, 2000-ben is megjelenik rendezvényeken.


Több humorista – köztük Eläkeläiset is felhasználta a zenében rejlő vidám, játékos hangulatot. Több népszerű sláger humppa változatát elkészítették.


A humppa a BSD programozók körében is népszerű, de hozzátartozik a hacker-kultúrához is. Közöttük inkább a népszerű zenék humppa változatai ismertek.


A finn metál együttes, a Finntroll ötvözi zenéjében a black metal és humppa elemeket, ezt a az együttes „a trollok humppa metál-zenéjé”nek titulálja.

Külső hivatkozások