„Református templom (Szolnok)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Coor title sablonok egységesítése AWB
stiláris
2. sor: 2. sor:
[[Kép:Szolnok2.jpg|rieght|bélyegkép|200pix| Református templom]]
[[Kép:Szolnok2.jpg|rieght|bélyegkép|200pix| Református templom]]


'''Református templom''' ([[Szolnok]]) Tisza-parti sétány 1.
'''A szolnoki református templom''' [[Szolnok]]on a Tisza-parti sétány 1. alatt található.


== Történet ==
== Története ==
A városnak a [[19. század]]ban még nem volt [[református]] temploma, csak kis imaháza a vallás gyakorlóinak. Az első lépéseket egy állandó épület létrehozására az [[1880]]-as években tették. A város vezetése, egy telek adományozásával járult hozzá a templom építéséhez. Az alapkövet [[1893]]-ban tették le, és már [[1894]] karácsonyára el is készült az épület. A templom tervezője [[Sztehlo Otto]] volt, aki más templomok tervezője is volt (például ceglédi evangélikus). A [[neogótikus stílus]]ú épület, különleges hatású, fala vöröstégla. Maga az épület olyan, mint egy erőd, ötszög alakú. A kapucsarnok előugró, felette 3 csúcsíves ablak. A templom 28 méter magas, három tornya van, ebből a legmagasabb tetején látható a kakas. A bejárat két oldalánál egyenként 19 méter magas torony van, az erődökre jellemző, kis lőrésszerű ablakokkal. Belül is ötszög alakú, körbe futó fakarzatokkal. Orgonáját [[Angster József (1834-1918)|Angster József]] pécsi orgonaépítő mester készítette 1894-ben. Négy harangja van, a legnagyobb 412 kg. A B-harang 245 kg. A legkisebb 50 kg-os, mindhármat [[Szlezák Raffael]] harangöntő mester készítette [[1948]]-ban. A legrégebbi harangot, aminek tömege, 145 kg 1894-ben, a templom építésének évében öntötte [[Walser Ferenc]] [[Budapest]]en. A legkisebb, 50 kg-os jelenleg használaton kívül van.
Szolnok városának a [[19. század]]ban még nem volt [[református]] temploma, csak kis imaháza a vallás gyakorlóinak. Az első lépéseket egy állandó épület létrehozására az [[1880]]-as években tették. A város vezetése egy telek adományozásával járult hozzá a templom építéséhez. Az alapkövet [[1893]]-ban tették le, és már [[1894]] karácsonyára el is készült az épület. A templom tervezője [[Sztehlo Otto]] volt, aki más templomok tervezője is volt (például ceglédi evangélikus). A [[neogótikus stílus]]ú épület, különleges hatású, fala vöröstégla. Maga az épület olyan, mint egy erőd, ötszög alakú. A kapucsarnok előugró, felette 3 csúcsíves ablak látható. A templom 28 méter magas, három tornya van, ebből a legmagasabb tetején látható a kakas. A bejárat két oldalánál egyenként 19 méter magas torony van, az erődökre jellemző, kis lőrésszerű ablakokkal. Belül is ötszög alakú, körbe futó fakarzatokkal.
== Orgonája ==
Orgonáját [[Angster József (1834-1918)|Angster József]] pécsi orgonaépítő mester készítette 1894-ben.
== Harangjai ==
Négy [[harang]]ja közül a legnagyobb 412 kg tömegű, a B-harang 245 kg, a legkisebb 50 kg-os. Mindhárom harangot [[Szlezák Raffael]] harangöntő mester készítette [[1948]]-ban. A legrégebbi harangot, aminek tömege, 145 kg 1894-ben, a templom építésének évében öntötte [[Walser Ferenc]] [[Budapest]]en. A legkisebb, 50 kg-os jelenleg használaton kívül van.


== Külső hivatkozások ==
== Külső hivatkozások ==

A lap 2014. augusztus 1., 12:10-kori változata

Koordináták: é. sz. 47,1714°, k. h. 20,1904°

Református templom

A szolnoki református templom Szolnokon a Tisza-parti sétány 1. alatt található.

Története

Szolnok városának a 19. században még nem volt református temploma, csak kis imaháza a vallás gyakorlóinak. Az első lépéseket egy állandó épület létrehozására az 1880-as években tették. A város vezetése egy telek adományozásával járult hozzá a templom építéséhez. Az alapkövet 1893-ban tették le, és már 1894 karácsonyára el is készült az épület. A templom tervezője Sztehlo Otto volt, aki más templomok tervezője is volt (például ceglédi evangélikus). A neogótikus stílusú épület, különleges hatású, fala vöröstégla. Maga az épület olyan, mint egy erőd, ötszög alakú. A kapucsarnok előugró, felette 3 csúcsíves ablak látható. A templom 28 méter magas, három tornya van, ebből a legmagasabb tetején látható a kakas. A bejárat két oldalánál egyenként 19 méter magas torony van, az erődökre jellemző, kis lőrésszerű ablakokkal. Belül is ötszög alakú, körbe futó fakarzatokkal.

Orgonája

Orgonáját Angster József pécsi orgonaépítő mester készítette 1894-ben.

Harangjai

Négy harangja közül a legnagyobb 412 kg tömegű, a B-harang 245 kg, a legkisebb 50 kg-os. Mindhárom harangot Szlezák Raffael harangöntő mester készítette 1948-ban. A legrégebbi harangot, aminek tömege, 145 kg 1894-ben, a templom építésének évében öntötte Walser Ferenc Budapesten. A legkisebb, 50 kg-os jelenleg használaton kívül van.

Külső hivatkozások

Szolnoki Református Egyházközség honlapja

Képek