„Rob Zombie” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Duddits (vitalap | szerkesztései)
4. sor: 4. sor:
| kép = Robzombiegfdl.PNG
| kép = Robzombiegfdl.PNG
| születési név = Robert Bartleh Cummings
| születési név = Robert Bartleh Cummings
| születési dátum = {{életkor-élő-dátummal|1965|1|12}}
| eredet = [[New York]], [[Amerikai Egyesült Államok]]
| születési hely =
| született = {{életkor-élő-dátummal|1965|1|12}}
| eredet = [[New York]], [[Amerikai Egyesült Államok]]
| aktív = [[1985]] – napjainkig
| aktív = [[1985]] – napjainkig
| műfajok = [[Heavy Metal]]<br />[[Industrial metal]]<br />Alternatív Metál
| műfajok = [[Heavy Metal]]<br />[[Industrial metal]]<br />Alternatív Metál

A lap 2014. június 27., 20:27-kori változata

Rob Zombie
Életrajzi adatok
Születési névRobert Bartleh Cummings
Született1965január 12. (59 éves)
Haverhill (Massachusetts)[1]
HázastársaSheri Moon Zombie (2002. október 31. – )
Iskolái
  • Pratt Institute
  • Parsons School of Design
  • Haverhill High School
Pályafutás
MűfajokHeavy Metal
Industrial metal
Alternatív Metál
Aktív évek1985 – napjainkig
EgyüttesWhite Zombie, Alice Cooper, Danzig, Powerman 5000, Ozzy Osbourne, Scum of the Earth, Marilyn Manson
Hangszerénekhang
Hangbariton
DíjakSitges Grand Honorary Award (2014)
Tevékenység
Kiadók

Rob Zombie weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Rob Zombie témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Robert Bartleh Cummings, ismertebb nevén Rob Zombie (1965. január 12. –) amerikai zenész, filmrendező, valamint producer.

1985-ben hozta létre első ismert zenekarát, a White Zombie-t. Mikor 1997-ben a banda föloszlott, szólókarrierbe kezdett, és csak saját neve alatt 15 millió eladott lemez fémjelezte tevékenységét.[2] Első nagylemeze, a Hellbilly Deluxe, háromszor is platina minősítést kapott. A 2004-ben megjelent Need For Speed Underground-ban egy autót neveztek el róla.

Élete

1965. január 12-én született New Yorkban. A Hammer World magazinnak adott 2006-os interjúban, amely az Educated Horses nevű új nagylemezről szólt, Rob mesélt a riporternek az 1970-es években lezajlott múltjáról.

"… én abban a korszakban nőttem fel, a '70-es évek zenéin. Nem Slayer-en vagy Metallica-n, sokkal inkább Alice Cooper-en, KISS-en, Led Zeppelin-en, Rush-on, Blue Öyster Cult-on. De a többiek is olyan zenére indultak be mostanság mint a régi Slade vagy a T-Rex. Úgyhogy ez az ős-glam vonal nagyon ott van a lemezen szerintem…

Rob olyan családban nőtt fel, mely cirkuszi mutatványokat adott elő. Rob elmesélte a Hammer Wolrd Magazinnak adott interjúban azt is, hogy túlélt egy lövöldözést. Ott álltak a "csatatér" közepén, amikor egyik ismerősük szólt nekik, hogy arra fussanak. Rögtön szét is vágták a fejét. Rob szülei szerencsére jöttek és kimenekítették gyermekeiket a bajból. A cirkuszi-mutatvány neve "Educated Horses" volt. Innen kapta a nevét a 2006-os album is. Ugyanis lovakkal voltak a bemutatók. Rob elmondása szerint volt egy olyan eset, amikor az egyik ló összezúzott egy nézőt. Innen az "Educated Horses" lemezcím.

Rob kedvencei voltak többek között az említett Alice Cooper, vagy a KISS, valamint a Black Sabbath és a The Ramones. Ezek hatására kezdett zenélni. 1985-ben akkori barátnőjével megalapította a White Zombie nevű zenekart amely később hatalmas sikereket ért el.

2002 halloween-ján, feleségül vette Sheri Moont, akivel 13 éve jártak együtt.

Zenei munkássága

White Zombie

lásd bővebben: White Zombie

1985-ben alapította meg első igazán ismert zenekarát, a White Zombie-t. A csapatban nem voltak állandó tagok, első EP-jükön amely még a megalakulás évében jelent meg, valamint az azt követő EP-n a dobos, és a gitáros már más. Utóbbi dobosuk, Ivan de Purme azonban egészen 1995-ig tagja maradt a csapatnak. Első éveikben New York legkoszosabb klubjaiban zenéltek, mígnem 1987-ben szerződést kötöttek a Caroline Records-dzal, és kiadták első albumukat. Azonban a nagy áttörést az 1992-es "La Sexorcisto: Devil Music Vol 1." nevű nagylemezükkel érték el, annak is főként "Thunder Kiss '65", és "Black Sunshine" nevű dalaival. Az album második helyezést ért el a Billboard listán. Következő albumuk ismét óriási sikert ért el. Az "Astro Creep: 2000" című albumról rengeteg sikeres dal jött ki kislemezként is. 1997-ben a White Zombie feloszlott.

Szóló karrier

A White Zombie 1997-ben oszlott föl. 1996-ban Rob Alice Cooper társaságában készítette el a "Hands Of Death (Burn Baby Burn)" nevű dalt. Ez volt Rob első zenei tevékenysége, a zenekarán kívül.

Rob nem hagyta abba zenei pályafutását, és szóló karrierbe kezdett. Dobosként vele maradt a zenekar dobosa John Tempesta, basszusgitárosként érkezett Blasko, gitárosként pedig Mike Riggs. A Hellbilly Deluxe 1998-ban jelent meg, és nagy sikereket hozott Robnak. Rengeteg dal vált közismert slágerré, és a slágerlistákon is nagy helyezéseket értek el (pl: "Superbeast", "Dragula", "Living Dead Girl", "Meet The Creeper") Az imént felsoroltak közül különösen a "Dragula" számít nagy dalnak, sokak szerint ez a dal Rob pályafutásának legnagyobb dobása.

A következő album, 2001-ben jelent meg, és a The Sinister Urge nevet viseli erről az albumról, főként a " Demon Speeding, "Feel So Numb", "Never Gonna Stop", "Dead Girl Superstar" című dalok értek el sokat. Azonban az album megjelenése után, a zenekaron belül korántsem volt minden rendben. A turné után Rob azt nyilatkozta, hogy most jó időre leáll a zenéléssel.[3]

Rob négy éven keresztül szüneteltette a zenélést, és filmrendezőként dolgozott, és elkészítette a "The House Of 1000 Corpses" és a "The Devils Reject" című filmeket, amiket elmondása szerint nagyon élvezett.[3] Amíg Zombie a filmezéssel volt elfoglalva, Mike Riggs, és az ex-White Zombie dobos John Tempesta megalakították a Scum of The Earth nevű heavy metál zenekart amelynek stílusa nagyban hasonlít a "mester" korai szólómunkáihoz.

Rob 2005-ben tért vissza a zenéhez. A cunami áldozatainak megsegítésére tartott koncerten a Camp Freddy nevű projekt hívta meg eljátszani a "Thunder Kiss '65" nevű White Zombie dalt. A fesztiválon ott volt John5 is, aki azt mondta Robnak, hogy ha fellép az Ozzfest-en akkor szívesen menne gitározni. Rob tényleg kapott meghívást a fesztiválra. A régi csapatból csak Blasko maradt Robbal, és amikor Rob elmondta az ötletet Blasko-nak, ő Tommy Clufetos dobost ajánlotta aki akkor Alice Cooper-nél dobolt.[3]

Miután a fellépés sikeres volt, Rob friss csapatával 2006-ra készítette el az Educated Horses nevű új lemezt. Erről az albumról, főként az "American Witch" nevű felvétel nyerte meg a hallgatókat.

Diszkográfia

White Zombie

Megjelenés dátuma Album címe Kiadó Billboard-helyezés Lemezeladás
1987 november Soul-Crusher Silent Explosion/ Caroline --
1989. március 22. Make Them Die Slowy Caroline --
1992. március 17. La Sexoricto: Devil Music Vol. 1 Geffen #2 2× platina
1995. április 11. Astro Creep: 2000 Geffen #6 2× platina

Rob Zombie

Megjelenés dátuma Album címe Kiadó Billboard helyezés Lemezeladás
1998 Hellbilly Deluxe Geffen #5 3× platina
2001 The Sinister Urge Geffen #8 Platina
2006 Educated Horses Geffen #5 Arany
2009 Hellbilly Deluxe 2 Geffen

Filmográfia

Zenészek

Jelenlegi tagok

Egykori tagok

  • Blasko: basszusgitár (1998–2007)
  • Mike Riggs: gitár (1998–2001)
  • John Tempesta: dob (1998–2001)

Jegyzetek

  1. http://famousdude.com/25217-rob-zombie.html
  2. www.en.wikipedia.org
  3. a b c Hammer World Magazin 2006. júniusi szám

További információk