„Egykerekű” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Ami szép, az szép
34. sor: 34. sor:
'''Freestyle:''' ezt leginkább a flatlandhez hasonlóan egy sík terepen szokták gyakorolni, itt a trükkök száma és kivitelezése számít.
'''Freestyle:''' ezt leginkább a flatlandhez hasonlóan egy sík terepen szokták gyakorolni, itt a trükkök száma és kivitelezése számít.


'''MUNI (Mountain UNIcycle):''' vagyis hegyi tekerés, ahol egy 24’ vagy 26’ (magura fékes) egykerekűvel lehet a mountenbike - osok után szaggatni. Kb.: 20–30 km/h lehet ezekkel elérni.Ehhez kell a legstrapabíróbb egykerekű.
'''MUNI (Mountain UNIcycle):''' vagyis hegyi tekerés, ahol egy 24’ vagy 26’ (magura fékes) egykerekűvel lehet a mountenbike - osok után szaggatni. Kb.: 30–40 km/h lehet ezekkel elérni.Ehhez kell a legstrapabíróbb egykerekű.


== Források, külső hivatkozások ==
== Források, külső hivatkozások ==

A lap 2014. június 20., 16:30-kori változata

Torker-egykerekű

Az egykerekű (unicikli vagy monocikli) egy pedálokkal, emberi erővel hajtott jármű. A kerékpárhoz hasonló, de annál egyszerűbb, nagyobb ügyességet kívánó eszköz.

Az egykerekű története

Először a cirkuszi artisták kezdték használni, a kerékpárok elterjedésével egy időben. Ezek még egyedi készítésűek voltak, különféle bicikli alkatrészeket felhasználva. Napjainkban is kelléke a cirkuszi életnek, annyira hogy az artistaképzőben ebből a számból teljes értékű vizsgát lehet tenni.

Az egykerekűzés, mint sport a 90-es évek elején jelent meg. Egy konkrét ember nevéhez fűződik az egykerekűs sport kialakulása, ez pedig „Kris Holm” aki saját tapasztalatait is felhasználva tervezett újabb és újabb egykerekűket. Kezdetben felkerült egy terep gumi, ami már alkalmas volt a hegyi tekerésre – jobb tapadása révén, majd az ülés első felén elhelyezett egy kapaszkodót, amivel a stabilabb haladást segítette elő. Így már nehéz terepen is használható lett. Itt merült fel a kerék méret kérdése ill. a hajtókar mérete, ami meghatározza az egykerekű sebességét. Terepen általában 24"-es (24 hüvelykes), vagy 26"-es kerékméretet használnak, mivel ezzel már kellemes sebességet lehet elérni. Egyes modelleket fékkonzollal szerelnek fel, ami lehetővé teszi V- vagy hidraulikus fék használatát, a fékkart egy konzol segítségével lehet rögzíteni az ülés alatt.

Természetesen nem csak a hegyi kerékpározáshoz hasonló egykerekűzés alakult ki, megjelent emellett, a flatland-hez hasonló freestyle, street, ill. egyéb ügyességi vállfajok is, amiből ma már „olimpiát” is rendeznek.

Egykerekűzés a világban

Lassan a világ összes részén fellelhető az egykerekű. Talán az egyik legnagyobb kultuszú ország Japán, ahol a mai napig a diákok csak azzal a feltétellel kezdhetik meg az elemi I. osztályt, ha alap szinten elsajátítják az egykerekű használatát.

Kris Holm először a „New World Disorder”, DVD – n biciklisekkel együtt majd a „One Tired Guy” önálló DVD –n nagy hatással volt az egykerekű világban való elterjedésében – ahol olykor bicikliseket megszégyenítő módon használta egykerekűjét. Napjainkra évente világversenyeket rendeznek, 2005 – ben Dániában, 2006 – ban az UNICON Svájcban került megrendezésre, ahol világ minden tájáról érkező versenyzők mérték össze a tudásukat. A versenyszámok között megtalálható: Triál, Freestyle, Hoki, Kosárlabda, Gyorsasági verseny, és egyéb ügyességi versenyszámok. Pillanatnyilag az “UNICION”, a világ által legelismertebb rendezvény. Magyarországon az UNICIKLI.HU 2006 - ban rendezte meg az első nemzetközi verseny ahol a nagy világversenyekhez hasonló eredmények születtek.

Magyar egykerekűsök

Magyarországon 2003-2004 – ben jelent meg az egykerekű, ekkor még mint zsonglőr kellék, de a nagy érdeklődésnek köszönhetően hamar népszerűvé vált. Ez annak is köszönhető, hogy az egyik hazai forgalmazó a QU-AX nagy hangsúlyt fektetett a sport minél szélesebb körben való megismertetésében. Teszt tekerés, sport rendezvényeken való megjelenés, városi tekerések. Ennek következménye volt az egykerekűsök számának folyamatos bővülése. Ma az egykerekűsök száma Magyarországon 275 - 310 főre tehető.

Elnevezés

Mint mindent ezt is nevezni kell valahogy: három megnevezéssel találkozhatunk: 1. Egykerekű – néhányan hibásan hozzáteszik a bicikli jelzőt. 2. Monocikli – ez a „mono” ill. a ciklikus mozgás szóból ered 3. Unicikli – az angol név (unicycle) magyarosításából született.

Kategóriák

User: vannak azok az egykerekűsök, akik megelégednek azzal ha megtanulnak stabilan haladni, kanyarodni ill. az út nehézségeivel megbirkózni például egy padkára feljutni.

Street: valaki itt nem áll meg tovább gyakorol, vásárol egy strapabíróbb egykerekűt, amivel lehet lépcsőn le- és fel- közlekedni, esetleg kisebb akadályokról leugrani.

Triál: ahol már biciklizéshez hasonlóan szükség van egy strapabíróbb egykerekűre, ami bírja a kiképzést (akár 2 méterről való leugrást).

Freestyle: ezt leginkább a flatlandhez hasonlóan egy sík terepen szokták gyakorolni, itt a trükkök száma és kivitelezése számít.

MUNI (Mountain UNIcycle): vagyis hegyi tekerés, ahol egy 24’ vagy 26’ (magura fékes) egykerekűvel lehet a mountenbike - osok után szaggatni. Kb.: 30–40 km/h lehet ezekkel elérni.Ehhez kell a legstrapabíróbb egykerekű.

Források, külső hivatkozások