„Labdarúgókapus” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Visszavontam Tálos Zétény (vita) szerkesztését (oldid: 14747662)
Nincs szerkesztési összefoglaló
3. sor: 3. sor:


A '''kapus''' ([[angol nyelv|angolul]] ''goalkeeper'', [[német nyelv|németül]] ''Torwart'') egy poszt a [[labdarúgás]]ban.
A '''kapus''' ([[angol nyelv|angolul]] ''goalkeeper'', [[német nyelv|németül]] ''Torwart'') egy poszt a [[labdarúgás]]ban.



== A kapus poszt története ==
== A kapus poszt története ==
46. sor: 45. sor:
{{zászló|olasz}} [[Gianluca Pagliuca]]
{{zászló|olasz}} [[Gianluca Pagliuca]]


{{zászló|csehszlovák}} [[František Plánička]]
{{zászló|csehszlovák}} [[František Plánička]]


|width="20"| 
|width="20"| 

A lap 2014. június 12., 09:16-kori változata

A kapus kivédi a kapura rúgott labdát
Jéglabda

A kapus (angolul goalkeeper, németül Torwart) egy poszt a labdarúgásban.

A kapus poszt története

A legtöbb csapatsporthoz hasonlóan labdarúgásban is van kapus. A játék középkori gyökerei még nem említenek kapusokat, mivel rontásűző hagyomány volt a labdát rúgni. Tavasszal minden megrontó veszedelmet egy bőrzsákba gyömöszölték és kirugdosták a falu vagy vár kapuján. Később városok csaptak össze és a cél a másik város kapujának bevétele volt. Ezt a játékot be is tiltották Angliában és Franciaországban a 14. században, mivel a tömegben sokan megsérültek és gyakran tömegverekedésbe torkollott az egész napos rugdosódás. Nagyjából ekkor alapult meg az első firenzei calcio. Ez a játék már hasonlított a labdarúgásra, 27-27 fős csapatok játszottak egy körülhatárolt területen és az ellenfél várát szimbolizáló sátrat kellett bevenni a labdával. 15 csatár, 5 fedezett, 7 védő amely közül az egyik kapus. Itt már megjelent a privilégiuma miszerint csak ő foghatta meg a labdát. A mai labdarúgás alapjai 1820-ban alakult ki, és 1857-ben megalapították az első amatőr futballklubot, az FC Sheffieldet. A taktikai felállás gyakorta 9 támadó egy hátvéd és egy kapus volt. a 19. század végére a mai is ismeretes szabályok lefektetésre kerültek. A század elején a vetődés nem volt a kapus fegyvertárának része. Azzal a kifogással éltek: „csak a részeg ember fekszik le a földre". 1906-ban Domonkos László mégis megtette és hírnevet is bravúrjaival ért el. A kapus eleinte ugyan olyan mezben játszott, mint társai, de ez megzavarta bírót, mivel a kapus kijövetelekkor előnyt élvezhet az ötösön belül, illetve csak ő érhetett a labdába a 16-oson belül kézzel. Így mindig ellentétes mezt választott a "portás", de sosem megegyezőt az ellenfél mezével. Grosics Gyula az Aranycsapat hálóőre volt az első feketében védő kapus. Beceneve ezért is illetve ügyessége és reflexei miatt lett "Fekete Párduc". A XX. században nem volt ritka az egészen tarka mez, hogy jól megkülönböztessék a kapust a mezőnyjátékostól.

A kapus feladata

A kapus a gólvonal előtt áll, az a feladata, hogy megakadályozza, hogy a labda a gólvonal mögé jusson. Ehhez használhatja minden testrészét. A kapus kézből is kirúghatja a labdát, ha az nem hagyta el előtte a játékteret, ha igen, akkor a földről végezheti el. A kapus kézzel is kidobhatja a labdát.

A kapus jogai

A kapus egy adott területen, a 16-oson belül foghatja meg a labdát kézzel, a játékszer birtokba vétele után már nem lehet őt támadni. A kapus közvetlen kirúgásból gólt érhet el, de ha a labda közvetlenül, lepattanás nélkül kerül az ellenfél hálójába, a gól érvénytelen.

A kapusok mezszámai

Mint ahogy a 9-es mez általában a középcsatároké volt, a kapusoké az 1-es mez. Ez azt akarja szimbolizálni, hogy a csapat összeállítása vele kezdődik.
Másik kapus szám még a 12-es, mely az 1-eshez hasonlóan szintén az elsőségre utal, csak éppen ez a cserekapusok mezszámának alakult ki, ugyanis a 11 kezdő után, ő az 1. a kispadon, a 12-ik.
Elterjedt kapusszám még a 22-es is, mely a válogatott kereteknek köszönhető, ahol is 22 fős keretet jelöltek ki, és a 3. számú kapus kapta meg, mutatván, hogy az ő szerepeltetésére van a legkevesebb esély.
Az utóbbi idők világ- és Európa-bajnokságai a 23-as mezt is "kapusszámmá" tették, mivel ezekre a tornákra már 23 játékost nevezhetnek, s így a 22-eshez hasonló elven a legtöbb 3. számú kapus ezt a mezt kapja.
Természetesen akié az 1-es mez, az attól még nem kezdő a csapatában. A válogatottaknál ez inkább igaz, ott ugyanis általában a mérkőzés előtt a kezdőcsapat tagjai kapják az 1-11-ig tartó számokat, kivéve a világeseményeket, ahol fix mezszámok vannak. A klubcsapatok kapusai azonban különféle mezekben védenek, mint például az egykori portugál kapus Vítor Baía, aki 99-esben védett.

Korábbi ismertebb kapusok

Fájl:DinoZoff.jpg
Dino Zoff 40 évesen lett világbajnok, kapuja jószerével bevehetetlen volt
Petr Čech, a 21. század egyik legismertebb kapusa

szovjet Lev Jasin

szovjet Rinat Daszajev

német Sepp Maier

német Toni Schumacher

spanyol Ricardo Zamora

spanyol Andoni Zubizarreta

olasz Walter Zenga

olasz Dino Zoff

olasz Gianluca Pagliuca

csehszlovák František Plánička

 

angol Gordon Banks

angol Peter Shilton

angol David Seaman

magyar Grosics Gyula

magyar Plattkó Ferenc

magyar Zsák Károly

magyar Zsiborás Gábor

dán Peter Schmeichel

portugál Vítor Baía

francia Fabien Barthez

 

Észak-Írország Pat Jennings

belga Jean-Marie Pfaff

svéd Thomas Ravelli

Paraguay José Luis Chilavert

brazil Cláudio Taffarel

brazil Gilmar dos Santos Neves

argentin Amadeo Raúl Carrizo

argentin Ubaldo Matildo Fillol

uruguay Ladislao Mazurkiewicz

Mexikó Antonio Carbajal

német Oliver Kahn

német Robert Enke román Helmuth Duckadam

Mai híres kapusok

Európa

Szűcs Lajos

Észak és Dél-Amerika

Ázsia és Ausztrália

Afrika

Kapcsolódó szócikkek

Forrás